Májételek egyéves kortól

Tapasztalataim szerint a máj két részre osztja az emberiséget, akik nagyjából bármilyen formában szeretik és akik még a májkrém látványától is borzonganak. Ez utóbbi csoportba tartozók itt hagyják abba az olvasást. A madármájat részesítem előnyben, szerintem puhább és egyszerűbb vele dolgozni. Megbízható hentestől származó friss májat heti egyszer már a 8-9 hónapos csemeténk főzelékébe is keverhetünk. De a következő májas ételekkel várjuk meg az 1-1,5 éves kort.


Cipóban sült csirkemáj


Hozzávalók:

1/2 kg máj (jó a pulyka is)
1/2 kg liszt
5 dkg élesztő
2 tojás
12 dkg olvasztott vaj
só, bors, majoranna, oregánó, petrezselyem, fokhagyma

ciposmaj


Az élesztőt langyos vízben felfuttatjuk, a lisztben elkeverjük a fűszereket, hozzáadjuk a tojást, a vajat és az élesztőt, ha szükséges még langyos vizet, jól kidolgozzuk és duplájára kelesztjük. Közben a májat előkészítjük, félbe vágjuk, a fehér részeket levágjuk (ezt nálunk Leó szokta megkapni) és papírtörlővel szárazra töröljük, majd forró olajban elősütjük. A májsütés veszélyes művelet, a szárítás sokat segít de biztos, ami biztos, a gyerekeket tartsuk lőtávolon kívül, úgyis abban pillanatban lő a legnagyobbat, mikor épp le kell venni a fedőt. A kész májakat megszórjuk zúzott fokhagymával, majorannával, letakarjuk.

A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és megtöltjük a májjal, széleit alaposan összezárjuk, pici olajjal kikent tepsibe rakjuk, tetejét megkenjük tejjel és előmelegített sütőben 200 fokon 50 percig sütjük.

Ezt a receptet még valamikor lánykoromban írtam be a füzetembe, talán a Receptklub kezdeti idejében, már nem emlékszem. Viszont most készítettem el először. Az eredeti recept szerint a fűszereket kelesztés után kell a tésztához adni de szerintem a száraz lisztben egyenletesebben keveredik és időben is gyorsabb. Nekem sütéshez is elég volt 35 perc. Így önmagában elég száraz étel, feltétlen kínáljunk hozzá salátát.


Marshall máj

Hozzávalók:

1/2 kg máj
szalonna
fokhagyma
pirospaprika

Itt célszerű sertésmájat venni. A szeleteket átfűzzük szalonnacsíkokkal (mint a cigánypecsenyét), forró olajban kisütjük, ha kész rögtön megszórjuk zúzott fokhagymával és pirospaprikával, tálalásig lefedve melegen tartjuk, közben a fokhagyma íze átjárja. Ez nálunk ritka csemege, mert csak akkor eszünk, ha a mamám készít és ezt ő is ritkán vállalja be. Általában a konyhafestés előtti hetekben.


Máj baconben

Hozzávalók:

1/2 kg máj
baconszeletek

majbaconban



A világ legegyszerűbb ételei közé tartozik. A csirkemájat kettévágjuk (ha pulykáé akkor négybe), baconba tekerjük, egy tűzálló tálba szorosan egymás mellé rakjuk és 20 perc alatt megsütjük. A máj szeret puffogni, célszerű az edényt letakarni. Tévészakácsoknál már többször láttam, hogy tálalás előtt az edényben a teljes mennyiséget megsózza, mamámtól viszont azt tanultam, hogy csak azt a májat sózzuk meg, amit elfogyasztunk, különben a maradék megkeményedik. Nem kockáztatok, az asztalnál mindenki kedve szerint sózza. Nekem elég a szalonna sótartalma.

Resztelt máj

Hozzávalók:

1/2 kg máj
hagyma
pirospaprika, bors

A hagymát félfőre vágjuk, olajon megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával rádobjuk a félbe/negyedbe vágott májat, fehéredésig kevergetjük, borsozzuk. Ujjnyi vizet öntünk alá és kb. 20 perc alatt lefedve puhára főzzük. Mi főtt krumplival szeretjük, a mamám csak rizzsel tudja elképzelni.

Mesianyu

Oszd meg másokkal is!
Mustra