SZÜLŐSÉG

A kétgyermekes házasságok a legstabilabbak

2009. május 8., péntek 10:41

A hároméves házasságok bomlanak fel leggyakrabban - írja a Független Hírügynökség a Népszabadság alapján. A lap a KSH Népességkutató Intézetére hivatkozva arról ír, hogy a gyermektelen, a sokgyermekes, a fiatalon, vagy az együttélés után kötött házasságok végződnek többnyire válással.

A kutatás szerint összetartó erő a túl sok és a túl kevés pénz is: míg a diplomásokat a közös vagyon tartja együtt, addig a szegényebb családokat a közösen igénybe vehető kedvezmények motiválják. A legstabilabbak a kétgyermekes kapcsolatok, gyakrabban válnak az egy gyermeket nevelők, a gyermektelenek válási esélye pedig a legmagasabb.

A KSH Népességtudományi Intézetének kutatói közel hétezer házasságot vizsgáltak meg, melyből 1371 végződött válással. A felmérés szerint a második gyerek vállalása többnyire nem a házasság stabilizálása érdekében történik, hanem a stabil házasságokba születnek meg a második gyerekek, írja az MTI.

A közhiedelemmel ellentétben a házasság hetedik éve nem kritikus pont, de annyiban mégis meghatározó, hogy ezután folyamatosan csökken a válás esélye - olvasható a cikkben.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.08 15:52:40Magenta

  Ariaden, el lehet küldeni, ha kölcsönzött munkavállaló.
  Egyébként ha nem írok alá közös megegyezést?

 • 2009.05.08 15:59:57másutt

  Ariaden, en a probaido vege elott 2 hettel mondtam el. MINDENKI byitositott rola, hogz rendben leszek A HR is, akiket titokban megkerdeztem, meg mielott a fonokomnek coming-outoltam. Mellelottunk.
  Ez van. heppi ending, mondtam.

  En is szakmavaltasra keszulok. Engem IS ki kellett dobni a repulorol, hogy megtanuljak repulni. Jo dolog, ez is. Mehettem volna nyugdijba egy olyan allasbol, amire NEM teremtettek!

 • 2009.05.08 16:03:52opti

  Velem is üvöltött a főnököm, aki 8 évig próbálkozott a lombikkal, majd 5 vetélés után szülte meg a felesége az ikreket. Még egy évesek sem voltak amikor velem azért ordított, hogy miért nem tudtunk védekezni... Én bőgtem (hormonok, meg amúgy is). Ja, és dolgozzak neki ingyen napi négy órát még kb 4 hónapig, mert a táppénz 1/3-át neki kell állni. Én is kb annyit reagáltam mint Ariaden.
  Bár nem tudom mi lesz majd velem két év múlva két kicsi gyerekkel, de ennél szerintem minden jobb lesz.

 • 2009.05.08 16:06:14Vakmacska

  Én is affelé hajlanék hogy (némi szakértői segítséggel megtámogatva, ha ő is egyetért) kutyafüle a közös megegyezésre (hacsak nem ajánlják mondjuk a törvény szerint járónak a háromszorosát, legalább....), mutatni az egyezményes jelet, barátságos arccal, mondjanak fel ők, aztán ha nem jó rubrikát ikszelnek be, akkor még akár munkaügyi pert is lehet nyerni (mert felmondani lehet, de nem mindegy, mivel indokolják...


  Amikor váltottam amúgy én is hosszasan rágcsáltam a dolgot, nagyon rosszul is járhattam volna...de nem így lett. Volt akit utána biztattam, tegyen hasonlóképpen, ha ugyanúgy gondolja mint én, de még mindig nem mert lépni, és ugyanott szív. Néha télleg nem árt ha az embert kihajítják a repcsiről, főleg ha nem is oda megy ahova kéne...

 • 2009.05.08 16:06:18opti

  Tényleg, otthoni munkát valaki nem tud?
  Tollakat összerakni, borítékot hajtogatni? De komolyan, ha van ilyen, ki ne hagyjatok!

 • 2009.05.08 16:12:50másutt

  opti, amig ez velem nem tortent meg, nem hittem volna el! en azt hittem, hogy a gyerekes emberek altalaban gyermekszeretok. hat LOFRASZT! sokan kivajnak inkabb mindenki mas mehet karmokkal, hogy az o gyerekuknek nagyobb eselye legyen! vagy megfojtanak az alkalmazottjaik kicsinyeit, hogy tobbet dolgozzanak! :D
  tisztara, mint az allatvilagban, egy nagy Animal Planet az egesz!

 • 2009.05.08 16:24:34Ariaden

  Magenta, valóban a kölcsönzött munkavállalót el lehet, de csak a kölcsönbw vevőtől. A kölcsönbe adó, tehát maga a kölcsönzőcég (akinél alkalmazásban áll az ember) nem küldheti el. Volt tapasztalatom nem kevés a kölcsönző cégekkel, aki magyar bejelentett kölcsönző cég, az tuti, hogy nem küldheti el, nekik vissza kellett venni a kismamákat. Kismamát csak akkor lehet elküldeni, ha
  1. Lejár a határozott idejű munkaszerződése.
  2. próbaidő alatt.
  3. Jogutód nélküli munkáltató megszűnéskor.
  4. Ha a kismamának bemagyaráznak vmit, megfélemlítik és aláírja a közös megegyezést.
  Tehát, ha valaki GYES/GYED alatt van és el akarják küldeni, nehogy aláírjon konzultáció előtt bármit is! Mert a közös megegyezést, ha az ember aláírja, sajnos nem lehet perelni.

 • 2009.05.08 16:34:43opti

  Másutt, szerintem nagyon sokan vagyunk akikkel így bánnak. Sajnos. Én sem hittem el amíg át nem éltem, akkor viszont csak pislogtam hetekig, hogy ez meg hogy lehet. És nem tudom van-e olyan állásinterjú ahol nem kérdezik meg, hogy mikor akar szülni a nő.

 • 2009.05.08 16:39:38Banán Kamran

  engem a kismamaszabadságom lejárta után, visszatértem második napján tettek ki (egész pontosan az első napon megszvazták, a másodikon értesítettek). természetesen a válsággal kapcsolatos első sürgősségi leépítések keretében.
  nem törvénybeütköző, mégis necces... és nem is Mo.on történt.
  érdekelne, hogy milyen irányban váltanak, a váltó kismamák. én is ezen gondolkozom.

 • 2009.05.08 16:52:17másutt

  banan
  en a 2 eves karrierszunetet, ami az engem ert attrocitasokat kovette, arra hasznaltam, hogy alaposan atgondoljam, mi az, ami TENYLEG erdekelne.
  ugy erzem ez az utolso eselyem az eletemben elkezdeni egy uj karriert, amiben meg sikereket erhetek el (ertsd, tapasztalat, szakismeret, elismeres, penz)
  Mivel most semmilyen penzt nem kapok, se GYES, se GYED, sesemmi, kevesebb penz is jo lenne.
  A karrierem csucsan fel sem merult volna bennem, hogy fele fizetessel beerjek, vagy nullarol induljak.
  Nyakig benne voltam a mokuskerekben egy olyan karrierben, ami igy tavlatbol veletlenszeruen tortent... es nem elhivatottsagbol!
  Nagyon sok lelekelemzes volt, hogy mi is az, amit ugy tudnek csinalni, hogy ELVEZEM.
  Mivel meg nem sikerult semmit csinalnom, ezert nem osztom meg, hogy mi lett az eredmeny...de folyt kov.

 • 2009.05.08 16:57:32Heatherette

  "H, teljesen igazad van, igy a "valsag leple alatt" felelmetes gonoszsagokat lehet elkovetni, ez most egy nemzetkozi jelenseg.
  a fejeseket sosem latszik ez erinteni.
  nekik megvan a bonusz, az evvegi jutalom, a Nagy Kover vegkielegites igy is, ugy is."

  így van. sokáig ragaszkodtam az állásomhoz, mert számba vettem, miért éri meg, és miért nem éri meg ott dolgozni, és jóval több minden szólt a maradásom mellett. aztán amikor jobban magamba néztem, akkor rájöttem, hogy kb 3 dolog szól mellette, és kb. 20 ellene. igazából már olyan szintre jutottam, annyira kikészítettek, hogy nem tudtam aludni, ha megcsörrent a telefonom, majd' összefostam magam, folyton csak görcsöltem. soha nem volt baj a munkámmal, sőt, mégis csak azt kaptam vissza, hogy szar vagyok. mert állítólag ez motiválja az embereket. azt mondom, x összegért cserébe még ezt is kibírom, de elvettek minden pluszt tőlem, így kb a felénél is kevesebbre csökkent a fizetésem. kezdtem azt érezni, hogy jogom nincs semmihez, még egy szabadnaphoz sincs, nekem csak felelősségem, kötelességeim és feladataim vannak. tudtam, hogy ennyi pénzért bármikor találok egy másik melót, ahol nem várják el, hogy egy személyben 8 ember legyek, és talán emberibb hangon is beszélnek velem. mikor bejött ez a válság nevű hisztéria, csak még inkább eldurvultak a dolgok, pedig nem gondoltam volna, hogy van még lejjebb.

 • 2009.05.08 16:59:09Ariaden

  alapból logisztikus vagyok, munkavédelmi technikus, plusz HR szakmai tanfolyamok, most andragógia szakra járok az egyetemre (felnőttképzési szervező szakirány), de TELJESEN mást akarok csinálni két év múlva! :D
  A diplomát már csak dacból fejezem be, és egy olyan szakmát tanulok, ami kétkezi, otthon végezhető és mivel elég jó a kézügyességem, ebből akarok karriert. Ha bejön, két év múlva elárulom, addig tart ugyanis megtanulni.

 • 2009.05.08 17:00:57dini78

  Húha, beszállok én is :)
  Én 2005 február végéig dolgoztam, de az akkori főnököm egy nagy bunkó volt, volt ajtócsapdosás, lecinikusozás, stb. Elmentem táppénzre. 3 hétre rá megszületett a kislányom. 1 év múlva kiderült, hogy akiket (3 embert) felvettek, hogy a munkámat helyettesítség, elmennek...nem is tudom miért, felhívtak a cégtől, hogy mi lenne, ha visszamennék dolgozni. Elgondolkodtam rajta, de sajnos a kislányom szívrendellenességgel született így nem szívesen adtam volna be bölcsibe....de teherbe is estem, így 2006 októberére visszavárt a cég, én pedig szóltam, hogy nem megy, mert 2006 novemberére ki vagyok írva a második csemetével. Mondanom sem kell, hogy nem én voltam a munkaadók álma. De akkor már csináltam egy Kft-t, aki pénzügyi szaktanácsadással és könyveléssel foglalkozik, gondoltam ha minden kötél szakad, ráfekszem a témára és dolgozom majd otthonról. De akkor ismét felhívtak, hogy nem akarnék e 1 év múlva visszamenni. A kislányom már ovis, a kisfiamat pedig megpróbálhatnám valami bölcsibe bedugni. Belementem...hogy ne tűnjek már annyira munkakerülőnek. Kivettem a felgyülemlett szabadságomat, a kisfiamat elkezdtem beszoktatni egy magánbölcsibe (kisebb sikerrel, mert lelkileg annyira megviselte, hogy 2 hónap alatt max.6 napot tudott bent tölteni, mindig belázasodott)....

 • 2009.05.08 17:02:53Banán Kamran

  másutt, igen, sajnos a karrierváltás is pénzbefektetéssel kezdődik...
  én amúgy szeretem a munkám, csak ez egy férfias szakma, ezt pedig csak most tudom teljesen belátni...

 • 2009.05.08 17:03:08dini78

  ... úgy volt hogy nov.1-én munkába kellene ténylegesen is állnom...csakhogy ismét terhes lettem és a férjemnek külföldön ajánlottak munkát, ahol már január elején kezdenie kellett. nem tudom leírni mekkora gyomorgörccsel álltam a főnököm elé, hogy ismét babát várok és úgy néz ki, hogy 1 hónap múlva külföldre költözünk..... És most azt hiszem, hogy ha hazamegyünk majd végleg, akkor nem fognak tovább alkalmazni ezek után....

 • 2009.05.08 17:04:10dini78

  ...és mivel 3 gyerek, így a válásra is esélyes vagyok. :)))))) Bár ennek a házasságnak is elég kacifántos előzményei vannak. Kész vígjáték az életem...vagy valami groteszk történet? :)))))

 • 2009.05.08 17:06:42Ariaden

  Hát Dini, ezek alapján biztos elkönyveltek nem megbízhatónak. Főleg mert számítottak rád és ugye igent mondtál.

 • 2009.05.08 17:08:57dini78

  Na igen...de őszintén szólva 8 évig dolgoztam ott, így asszem ideje is majd váltani...és én is a kismamaságom alatt elvégeztem egy Ólomüvegezői és tiffany dísztárgykészítői szakmunkásképzőt. Nagyon szeretnék ezzel foglalkozni, csak most hogy kicsik a gyerekek nagyon nehéz megoldani bármilyen munkát is.

 • 2009.05.08 17:12:37dini78

  Ja, és ha valaki távmunkát,otthonról végezhető munkát szeretne, akkor regisztrálja magát a jobinfo.hu-n. Onnan mindig jönnek a mai napig is ajánlatok, akár csomagolásra, borítékolásra, stb. Nem egy felüdülés, de olvastam, hogy valakinek ez is jól jönne....

 • 2009.05.08 18:49:47Ronja

  az en munkahelyem megszunt. meg van 2esfel evem, de mindenkeppen a magam ura szeretnek lenni. vmi business otlet? :D

 • 2009.05.08 19:40:20Magenta

  2009.05.08 16:24:34Ariaden

  Köszönöm!
  Ezzel elég sokat segítettél. :)

 • 2009.05.09 06:07:47nanemárrr

  Figyeltétek? Veszélyben van az a házasság, ami fiatalon köttetett, ami hosszú együttélés után, ahol nincs gyerek, ahol sok gyerek van, ahol jól élnek, ahol kevésbé, stb...magyarul szinte felsorolt minden eshetőséget...így aztán lehet tutira menni egy kutatás során! :) ÉRDEKES!
  Mindegy, igyekezzünk boldogan élni féjünkkel (feleségünkkel) és kis (majd nagyobb és egészen nagy) porontyunkkal holtomiglan, holtáiglan! :)))))))

 • 2009.05.09 14:21:11Felicitasz

  Én most csak úgy beledumálok, jó? Tök sok hasznos és tanulságos tapasztalatot leírtatok, köszi.
  És meglep, milyen sokaknak van itt 3-4 gyereke, vagy vállal be meglevő kettő mellé új házasságban még továbbiakat. Gratulálok hozzá, respekt és stb.

 • 2009.05.09 16:47:43Bodzaboris

  "diplomásokat a közös vagyon tartja együtt" ezen csak nagyot tudok röhögni, többdiplomásként vagyonokat keresek, nettó 91.000 Ft-ot havonta......na és most még gyesre is megyek :)))

 • 2009.05.09 16:48:53másutt

  nanemarr, a 20-valahany eves altalanos iskolas osztalytalalkozonkon a 30-unkbol azt hiszem vagy 28 volt hazas es ebbol 25 elvalt (volt aki eppen valt).
  (budapesti, kozeposztaly-kornyek altalanos iskola)

  de meg erre sem volt szuksegem hogy tudjam, hogy a hazassag intezmenye, mint olyan valsagban van.
  nagyon nagyon nagyon nagy valsagban. ehhez nem kellett a sok elvalt osztalytarsat latnom, vagy a Poronty cikket.

  en oreg hulye csak irigyelni tudom azokat a szep szammal itt jelenlevo 20-onvalahany eves Porontyozokat, akik azt hiszik, ez veluk nem fordulhat elo. anno biza en is ennyi optimizmussal rendelkeztem a lelkemben, amit a hazassag temajaban hetente elcsipegetett az elet.

 • 2009.05.09 17:53:10baudolinA

  másutt,
  szerintem amíg valaki szerelmes, addig csak jó, ha azt hiszi (abban reménykedik), hogy ennek nem lesz vége, nem? :)

  Akartam még írni a házasság válságáról, de aztán letettem róla. Még a végén valaki félreértené, pedig nem áll szándékomban bántani.

 • 2009.05.09 18:01:04másutt

  en is szerelmes vagyok.. :D

 • 2009.05.09 18:34:07baudolinA

  Akkor meg mit irigykedsz? :)

 • 2009.05.09 20:00:09nanemárrr

  Köszi baudolinA, kb. pont ezt akartam írni válaszként!!! Mégsem indulhatunk neki a házasságnak, hogy úgyis válás lesz a vége! Aztán persze bármi megeshet, de mégis...én reménykedem, hogy a "nagyszámoktörvénye" alapján sok mindenkinek be is jön a dolog, persze köztük nekem/nekünk is! :)

 • 2009.05.09 22:39:14bölcsésztanár

  "míg a diplomásokat a közös vagyon tartja együtt" - jót röhögtem.

 • 2009.05.09 22:40:16bölcsésztanár

  Bodzaboris, utólag olvastalak: Hát ja.

 • 2009.05.10 23:07:04no comment 01

  a férjem is megpróbálta két gyerekkel..meg én is két gyerekkel..nem jött be:)hát már nekünk is van két közös..gyerekünk harmadjára csak sikerül..(vagy van még egy ráadás..??:))na jó ez csak vicc volt..de ez meg badarság..két ember vagy ki jön egymással vagy nem,tökmindegy hány gyerek van..ennél már csak az nagyobb ökörség,hogyha ha azért vállalnak második gyereket,hátha megmentik a házasságuk..:)

 • 2009.05.11 12:26:01vendég

  Kedveseim, én csak azt nem értem, hogy 1-2-3 gyerek mellett hogy van időtök ennyit fórumozni.

  Ezt láttátok?

  Kisgyerekes anyák az internet rabságában

  http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/psy/addictions/computer/?article_hid=126095

  Csókol Benneteket egy néha betérő Vendég.

 • 2009.05.11 12:36:09Brumibaby

  Kedves Vendég, isten hozott. Mivel vendég vagy, elmondom neked, hogy ennek a kérdésnek helyi változata itt, a tyúkólban a "minek az ilyennek gyerek egyáltalán?"

  Hogy a kérdésre is válaszoljunk, (-jak) van, akinek alszik a gyereke, van, akié játszik, van, akié gyermekintézményekben tartózkodik. Van, akin meg rajta lóg fórumozás közben is, és nyomkodja a billentyűzetet. Hát valahogy így.

 • 2009.05.11 12:37:01Brumibaby

  Bocsánat, a linket nincs időm elolvasni (tudod, ami kicsi marad a fórumozás után, az a gyerekre kell ;))

 • 2009.05.11 12:47:52Magenta

  Az enyém már két órája alszik. :)

  Közben kivettem a fagyasztóból a kaját, levakartam a falat a konyhában, lekezeltem gombaölővel és felkentem az alapozófestéket, hogy utána felpakolhassuk a szép lilát rá. Időnként pedig beleolvastam, mi folyik itt.

  A kisgyerekes anyukák egyik nagyon pozitív tanult tulajdonsága, hogy istenien tudják beosztani az idejüket. :)

 • 2009.05.11 12:57:33Ribizlee

  vagy munkahelyről kommentelnek, a többi időt meg a gyerekekkel töltik? :-)

 • 2009.05.11 12:58:36Magenta

  Abba is bele lehet ám kötni, ha akar az ember. :)

  Nekem munkahelyről pl. nem volt időm.

 • 2009.05.11 12:59:50Magenta

  Tipikus sapka/nem sapka.

  Ha itthonról netezel, akkor miért nem a gyerekkel/háztartással/férjjel/kutyával foglalkozol?
  Ha munkahelyről, akkor miért nem dolgozol inkább?
  :)

  Vendég vajon honnan írt?

 • 2009.05.11 13:00:01azallamenvagyok

  akinek nem inge, ne vegyen magára, de amire vendég utalt az egy létező, szomorú jelenség, sőt aggasztó is.
  nem kell egyből jönni azzal, hogy mások is beleesnek abba a hibába, hogy elfelejtenek élni az internet miatt. tudjuk.
  ki-ki nézzen tükörbe, és az olvasott intéseket későbbi személyes boldogsága érdekében hasznosítsa. jobb tisztában lenni a veszélyekkel:)

  azaz szerintem ez lenne a kézenfekvő:)

 • 2009.05.11 13:08:53Magenta

  Akkor most minden cinizmust félretéve: elolvastam a cikket és tényleg érdekes, elgondolkodtató.

  Úgyhogy valójában köszi!

 • 2009.05.11 13:11:30Ribizlee

  Magenta, sajna (hálistennek?) ilyen a munkaköröm, a nagyon pörgős időszakok váltakoznak a nagyon lazákkal. van amikor itt lógok egész nap, van hogy napokig nem járok erre. az este, hétvége pedig a család ideje.

  belekötni meg mindenbe lehet :-)

 • 2009.05.11 13:14:28Magenta

  Amikor én dolgozom, ott folyamatos pörgés van, de általában nem is bánom. :)
  Van évi két-három nap, amikor halálra tudjuk unni magunkat, hát az az igazán fárasztó!

  Nálunk a benti gépekre egyesével kellett igényelni a netet, én nem kértem. Na, abban a pár napban, amikor nincs meló... munkautasításokat olvasok. :))))))

 • 2009.05.11 13:25:57Ribizlee

  én is jobban szeretem a folyamatos pörgést, de az ex-főnököm mellett csak a két véglet létezett. mától viszont új főnököm van, hát megláttyuk mennyi időm lesz jönni... :-S

 • 2009.05.12 15:10:02pinky:))

  halika!

 • 2009.05.12 15:17:21pinky:))

  szerintem nem lehet állandó jelleggel a gyerekkel foglalkozni,azért mert szülők lettünk,még nekünk is jár egy kis idő pihizni vagy csak magunkkal törődni 1picit!:)mindenre lehet időt szakitani!24vagyok van 1 kislányom aki most lesz 3 és egyedül nevelem.mióta otthagytam az apját az egész környezetem magyaráz,kritizálja az anyaságomat mert hetente egyszer szorakozni járok!AKI GONDOLJA IRJON VMI VÉLEMÉNYT,MÁR KIVÁNCSI VOK MÁSOK MIT GONDOLNAK!

 • 2009.05.12 15:17:58pinky:))

  IRJATOK LÉGYSZIIIII:))))

 • 2009.05.14 21:24:16ayadolphin

  Én most azon aggódom, hogy jövő héten lesz az esküvőnk, 3 év együttélés után...

 • 2009.05.14 22:13:49Tessina

  pinky, az szerintem a lányodnak is jó, ha hetente egyszer elmész szórakozni. már persze ha amikor vele vagy, tényleg foglalkozol vele:)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta