SZÜLŐSÉG

A fogamzásgátló tabletta hibás lehet a rossz párválasztásban

2009. május 7., csütörtök 15:35

A tudósok nem nyugszanak. Oké, ezt is várjuk el tőlük. Az utóbbi időben nagyon sok olyan kutatásról olvashattunk, amiről teljesen nyugodt szívvel megállapíthattuk, hogy ezért bizony kár volt oly sokat görnyedni, agyalni, átdolgozott éjszakákkal megrövidíteni a családot. Tán jobb lett volna elmenni a Vidámparkba. Amit nemrég találtam, az számomra nem ez a kategória, remélem másnak is érdekes lehet.

„A Liverpool Egyetem kutatói szerint a fogamzásgátló tabletták gátolhatják a nők természetes képességét arra, hogy saját maguktól genetikailag eltérő partnert választhassanak."

Ha egy nő ösztönös vonzódása a genetikailag eltérő férfiakhoz valamilyen módon gátlódik, nehézségek léphetnek fel akkor, amikor teherbe próbál esni, megnövekedik a vetélés kockázata, és megnyúlhatnak a terhességek közötti időszakok. A genetikai diverzitás hiányának átörökítése a gyermekre pedig az immunrendszerét is gyengítheti.

A kutatók szerint az emberek testszag alapján is választanak partnert, és általában olyanokhoz vonzódnak, akinek eltérő a genetikai felépítése, ezáltal fenntartva a genetikai változékonyságot. A fő hisztokompatibilitási komplexhez (MHC) tartozó gének, melyek a szervezet immunválaszának kialakításában játszanak szerepet, jelentős szerepet játszanak a testszag létrehozásában is a bőrbaktériumokkal kialakított kölcsönhatás révén. Így ezek a gének azt is segítenek meghatározni, kik találnak minket vonzónak.

A kutatócsoport azt vizsgálta, hogyan befolyásolják a fogamzásgátló tabletták a testszag preferenciákat. Száz nőt kértek meg arra, hogy fogamzásgátló szedése előtt és után jelezzék preferenciájukat hat férfi testszag mintával kapcsolatban, melyeket 97 önkéntes mintából vontak ki. Craig Roberts, a Newcastle Egyetem kutatója, a vizsgálat vezetője a következőt nyilatkozta: Az eredményeink azt mutatták, hogy a fogamzásgátló tabletta használatát megkezdő nők preferenciája azon férfiak felé váltott át, akik genetikailag hasonlók hozzájuk.

A párokban az MHC hasonlóság nemcsak termékenységi problémákhoz vezethet, hanem végül a kapcsolat felbomlását is eredményezheti, miután a nő leáll a fogamzásgátló szedésével, mivel a testszag preferencia jelentős szerepet játszik az állandó vonzalom fennmaradásában partnerünkkel."

forrás: http://www.50plusz.hu/services/news/A_fogamzasgatlo_becsapja_a_noket?nid=20300

Sokat hallottunk már a szerelem kémiájáról. Arról, hogy a túlzottan sok illatszer csapdába ejt minket, hogy vannak ferromon tartalmú parfümök, direkt azért, hogy megszerezzük a kiszemeltet. Utóbbitól (ferromon) egyébként erősen tartózkodom, mert mi van akkor, ha egyszer elfelejtem befújni magam?? Még rám néz egy reggel és felsejlik benne a 80-as évek egyik közismert számából: „első pillantásom rád vetem....Jézusom!!!"

De hogy már a fogamzásgátló tabletták is csőbe húzhatnak, ez már sok.

Magam részéről kifejezetten örülök, hogy kb. egy évi tabletta szedés után a dokim eltiltott tőle, akkor még nem partner kiválasztási problémák miatt, csupán a májam nem szerette. Utána akadtam rá a férjemre. Ki tudja, ha ez nincs, akkor valaki olyanhoz mentem volna, akivel nem vagyok kompatibilis........

Temptation

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.07 15:58:58másutt

  Szerintem kicsit tul van lihegve a problema. Nyilvan van benne igazsag, de akkor is tul van lihegve.
  Egyeb faktorok, amik sokkal inkbb elterjedten rosszul befolyasoljak emberek parvalasztasat:
  -alkohol,
  -sotet, fustos diszko,
  -feltekenyseg (jol megmutatom az exemnek), -nyaralas (akinek mar volt nyari kalandja, ami kesobb hihetetlennek tunik, az tudja mirol beszelek)
  -fiatalsag, bolondsag
  :D
  jelentem a Paromat fogamzasgatlas elott ismertem es szerettem meg, majd jott millio ev tabi, amikor nem szerettem ki belole, most tabi nelkul is szuperszexinek talalom.

  Az illatszerekrol meg annyit, hogy a mai napig nem hiszi el, hogy szexinek talalom az izzadt, sport utani illatat. Abszolut ellenzem a "24 fele illatu szert hasznalok, es nincs mar sajat szagom" tisztasagszagot. Kell neha egy kis ferfibuz az ember lanyanak. ;)

 • 2009.05.07 16:14:57Vakmacska

  De maga az alapélmény, tabi pluszmínusz biztos fontos.
  Eszter nevű ismerősöm pár éve:
  - na és hazajöttél, nem volt ok a pasi?
  - tulajdonképpen de.
  - nem volt elég kedves, intelligens, nem egyezett az ízlésetek, nem akart gyereket, mittomén?
  - de, ezek mind stimmeltek.
  - ????
  - nem tetszett a szaga....
  - ja, értem...

 • 2009.05.07 16:48:48panka

  Úgy lenne logikus, hogy a nő illatát (feromonjait) változtatja meg a hormonális fogamzásgátló tabletta, nem pedig a szagpreferenciáit. Bár a terhesség (mint progeszteron mérgezéses állapot) is érzékennyé tesz a szagokra, én pl. a kedvenc parfümömet utáltam meg terhesen, és azóta se bírom elviselni. Úgyhogy végül is elképzelhető, hihető a sztori.
  Na nem mintha érintene :D. A második randi előtt azt javasoltam a (későbbi) férjemnek, hogy ne parfümözzünk, hadd lobogjanak azok a feromonok. A második randin beleszerettem (és azóta is szerelmes vagyok belé, de ez egy másik sztori).

 • 2009.05.07 17:36:24Subbantósdi

  Nem tudom, ezt én enyhén szólva nem tartom minden tekintetben megalapozottnak, mert én anno 18 éves koromtól fogva egészen az első lányom születés előtt pár hónapig, egy év kivételével, mikor nem volt kapcsolatom, egy ugyanazon fogamzásgátlót szedtem, és ezalatt az időszak alatt ismerkedtem meg az összes komolyabb és nem komolyabb kapcsolatommal, akik egymástól is, tőlem is sokban eltérők voltak, szóval én akkor ugyanúgy vonzottam és vonzódtam ahhoz, aki nagyon más volt, meg ahhoz is, aki hasonló volt hozzám ebben-abban, szerintem ezeknek a fiúknak a "szaga" is eltérő lehetett és nem ez döntött, hanem más, nem a fogamzásgátlótól függött, hogy kit választottam éppen.

 • 2009.05.07 18:08:02honeycutt

  ...hát így jár aki fogamzásgátlóval és műhormonokkal mérgezi a szervezetét.

 • 2009.05.07 18:20:56trollkotze

  Okoska
  Nem az izzadtságszagról van szó.

 • 2009.05.07 19:25:26oroszlán78

  szerintem ez a téma már totál lerágott csont, itt a Porontyon is ment

 • 2009.05.07 19:30:37Pikka

  Nem szedtem a bogyót, amikor beleszerettem. És tényleg nem érzem büdösnek:)

 • 2009.05.07 19:43:03KekPafrany

  2009.05.07 17:36:24Subbantósdi

  Az immunrendszer eltéréseire menne rá elvileg a dolog, nem a külsőségekre vagy a viselkedésre. A primitív állatvilágban a túlélés egyik kulcsfontosságú része az immunrendszer.

  A hormonok teljesen meg tudnak változtatni embereket. A tömeges szedésük nyilván megzavarja a szervezetet..

 • 2009.05.07 19:48:01Subbantósdi

  KekPafrany: ezt én is értem, a tömeges hormontúladagolás ténylegesen tud befolyásolni, de a fogamzásgátló tablettákat, az új generációsokat nem érzem, hogy ezek közé a készítmények közé kellene sorolni.
  Amúgy most már egy ideje nem élek fogamzásgátlóval, szóval tudom, milyen nélküle, a szervezetem is kitisztult, ha valaki úgy gondolja, hogy erre időt kell adni, én már adtam, de nem érzem, hogy "másképp kellene éreznem magamat" :o) Lehet, én vagyok ilyen fakír... :o)

 • 2009.05.07 21:23:38mir_elvtarsak

  Tehát, ha valakit büdösnek találok, akkor az genetikailag közel áll hozzám? :)
  Köcsögök! :)

 • 2009.05.07 21:23:49kisbibe

  Vakmacska hasonló sztorim van nekem is. :) Volt egy fiú - 6 éve - udvarolt nekem. Nagyon jóképű, a tenyerén hordozott, mindent megtett volna értem. Nagyon tetszett is nekem, valami mégsem volt ok. Aztán szakítottam vele és mivel nem akarta megérteni, ezt mondtam én is, hogy biztos nem jó a szaga. Erre persze ő totál félreértette, azt hitte büdös. :D Utána már hiába próbáltam magyarázni a kémiát, buktam a dolgot. :)))

 • 2009.05.07 21:54:29wish73

  ez mennyire régi.előásták a fiókból és eladták új kutatási eredményként?

 • 2009.05.07 22:21:04kriszi

  Egy korábbi poszthoz (vagy többhöz) írtátok többen is, hogy a libidótok is megváltozott tablettaszedéskor. Vajon ez hogy köthető ide?

 • 2009.05.08 07:46:40Temptation

  Lehet hogy volt ez már a Porontyon, amióta én "idejárok", azóta nem, bocs.
  Attól, hogy a hír régi, még lehet érdekes.

  mir_elvtárs: a vélemény szabad, a kinyilvánítás stílusa is, viszont sokat elárul arról, aki kinyilvánítja.

 • 2009.05.08 08:09:56Temptation

  Kriszi: én ezt anno nem tapasztaltam, bár nem szedtem olyan sokáig.És a kapcsolatom is elég új volt ahhoz, hogy "némi" hormon ne csökkentse észrevehetően a libidómat:-)

 • 2009.05.08 08:21:54andie

  Én csak azt nem tudom, hogy miből állapítom meg, hogy az illető genetikája eltér az enyémtől. Mert ugye a fenotipusos jegyek, meg pláne a külső csak egy nagyon kis része az ember genetikájának, és attól, hogy törékeny, vékony, fehérbőrű nő vagyok, nem biztos, hogy egy nagy darab, barna mackó az ideális társam.

  Ha bejön az első randin a srác, a másodikat egy genetikai kivizsgálásra szervezzem? Vagy mi? :-)

 • 2009.05.08 08:24:06andie

  Kriszi
  nekem kb 3-4 év folyamatos Harmonett szedés után jött az el, hogy erősen lecsökkent a libidóm.
  Most már 3 éve nem élek hormonális fogamzásgátlással, és minden hónapban tudom pl., hogy mikor van peteérésem (libidó megnő), és előtte ilyet sose tapasztaltam.

 • 2009.05.08 08:28:58andie

  Egy 7 éves kapcsolatban azt tapasztaltam, hogy mindentől függetlenül igaz volt, hogy az egymás iránti szexuális vonzalmunk nem hogy csökkent volna az évek során, de inkább erősödött, ill. nagyon erős maradt.

  És egyszer felvetődött bennem az a kérdés, hogy lehet, hogy az illik hozzád legjobban genetikailag, akihez a legjobban vonzódsz? Mert a feromonok ebbe is erősen belejátszanak.

 • 2009.05.08 08:32:16hallohallo

  andie, "Én csak azt nem tudom, hogy miből állapítom meg, hogy az illető genetikája eltér az enyémtől."
  úgy olvastam, főleg az illető szagából, bár persze nem tudatosan. ha vonzónak találod a szagát (khm, nem a kétnapos mosdatlanságra gondolok), akkor az eltérő genetikát jelez.
  pont ezért van, hogy pl a nők/lányok nagy része nem szereti a saját férfi családtagjainak (apa, nagyapa, nagybácsi, stb) szagát.

 • 2009.05.08 08:55:58andie

  hallohallo
  oké, köszi, elsiklottam a lényeg felett. :-)

  viszont nem örülök. menjek vissza az exemhez? imádtam a testszagát, izzadtan edzés után is.
  :)

 • 2009.05.08 09:12:37Temptation

  andie: gondolom volt valami oka, hogy ex lett belőle:-)
  Keress inkább minden szempontból megfelelőt, akinek még a "szagát is bírod".

 • 2009.05.08 09:43:47andie

  Temptation
  igen, olyan kéne, de így megfogalmazva, kicsit magasnak tűnik az a léc :-)

 • 2009.05.08 10:09:06Solar

  Na jó leszokom én is a velvetről, mert ez a népbutítás amit itt megy...

  Inkább olvasok demokrata.hu-t ott értelmes cikkek vannak.

 • 2009.05.08 10:10:08Temptation

  andie: azért ne add fel:-) Drukk!

 • 2009.05.08 10:14:39kriszi

  Andie,
  ebben az a jó, hogy nemcsak egyetlen "igazi" van genetikai szempontból sem.

  Nem tudom, hány évvel ezelőtt, még a régi IPM-ben olvastam először (szerintem kiskamasz koromban, tehát több mint húsz éve, jesszus) egy ilyen vizsgálatról, pontosan feromonnal bekent székekről :)

  A férjem mindig kivan, ha náthás, hogy "nem érzi a szagomat" ;)

 • 2009.05.08 11:08:37cseperke

  Csak azért írom le, hátha valaki okul belőle:
  kicsit több mint 20 évvel ezelőtt megismertem a férjemet. Nagyon tetszett az illata, már akkor valami jó parfümöt használt. Az első szex minden téren az első szex volt nekem. Akkor éreztem úgy igazából a szagát és nem tetszett, de azt hittem ez normális-senki nem foglalkozott akkoriban ilyenekkel, okos cikkek sem voltak a témában. Összeházasodtunk, gyerekünk is lett, de állandóan megköveteltem, hogy használjon valami illatosítót, mert azt hittem én azt az illatot szeretem. Pedig ez csak az igazság fele volt. A másik felét sejtitek. 19 évi együttélés után jöttem rá, hogy nekem ő nem jó és már a szagát sem bírtam. Igen, így-parasztosan.
  És most van egy párom, akinek mindig bírom a szagát, mindig tetszik a saját illata- reggel is szeretek vele csókolózni, mert a száját is szeretem. Sajnálom, hogy 20 évvel ezelőtt nem mondta el nekem senki, hogy csak olyanhoz szabad hozzámenni akinek mindig jó szaga van számomra. A lényeg, hogy most boldog vagyok és minden fiatalnak legszivesebben felhívnám a figyelmét a partner megszaglálására. (NEM A PARFÜMJÉT!!!) ennyi. remélem valaki okult belőle.

 • 2009.05.08 11:19:28Temptation

  Én is szeretem az illatát, még akkor is, ha egyébként éppen baromi pipa vagyok rá:-)
  A hálószobába belépve érzem a jellegzetes "X.illatot", akkor is ha nincs ott.És nem azért mert izzad:-)

 • 2009.07.09 09:54:13Saxo22

  Szerintem nálam becsődölt ez az illatmeghatározós dolog. A párom külsőre eléggé hasonló hozzám, fenotipus tehát egyezik és ráadásul negyedik unokatesóm. Én nem szedek, sosem szedtem foggátlót de a szagát mégis szeretem, legalábbis azt hiszem. Bár ha sokáig szagolgatom egy idő után émelyegni kezdek tőle, de sztem csak a parfüm miatt. Ő olyan nyugis, feminin tipusú srác én meg mindig is az erős, magabiztos pasit képzeltem magam mellé. Ja és a férfi rokonaim szagával sincs semmi bajom! Most akkor mi van?? Az én szagérzékelésem csődölt be? Csak a szaga miatt nem tudnám kidobni a pasimat amikor minden más stimmel. Semmi kedvem egy olyanhoz akinek jó a szaga de csöppet se illünk össze lelkileg, értékrendileg miegymás.

 • 2009.07.09 09:58:57Saxo22

  Mert sajnos ha a szaga stimmel az még nem jelenti hogy Ő az Igazi. És a nő szerintem inkább aszerint választ hogy kivel jön ki, kiben bízik hol érzi biztonságban magát és a jövőjét. Szerintem gyerekvállalás szempontjából inkább ezt kéne szem elött tartani, nem pedig azt milyen a pasi szaga! Vagy a jó szag együtt jár a többi számunka fontos és elvárható tulajonsággal is?? Sajnos ezt nem hiszem!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta