Férfiaknak való hormonális fogamzásgátlót fejlesztettek ki Kínában

A nem kívánt terhesség ugyanolyan jól előzhető meg a férfiaknak adandó havi egyszeri tesztoszteron injekcióval, mint a nőknél a fogamzásgátló tablettával - derült ki egy Kínában végzett kísérletből. Az fogamzásgátló injekcióról a BBC brit közszolgálati hírportál számolt be kedden a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című tudományos folyóirat alapján.

A kipróbálás két és fél éven át folyt. A páciensek havonta egyszer kapták az injekciót. Fél évvel az injekció abbahagyása után a spermiumszám visszaállt a normális szintre. A kísérletben 1045 férfi startolt, de egyharmaduk indoklás nélkül lemorzsolódott. A próba során 100 férfiból egynek lett gyereke. A kutatásvezető, Ji Csün-ku szerint ha a további próbák is sikeresek lesznek, akkor a férfi hormonális fogamzásgátló 5 éven belül általánosan hozzáférhetővé válik.

Szakértők azonban felhívják a figyelmet, hogy a férfi injekció csak a nem kívánt terhesség ellen jó, de a nemi betegségektől nem véd. Azokat továbbra is csak gumi óvszerrel lehet megelőzni, írja a Független Hírügynökség.

Oszd meg másokkal is!
Mustra