SZÜLŐSÉG

Adjunk pénzt a gyereknek?

2009. május 5., kedd 08:09 |

Ahogy nő mellettünk a gyerek, nem csak eggyel nagyobb csukát kell váltani a lábán évről évre, hanem mindenféle morális és kevésé morális, valamint gyakorlati dolgokat is belé kell csepegtetnünk időről időre. Jó esetben nem csak azért, hogy a saját lelkiismeretünket nyugtatgassuk, hanem azért, hogy életképesek legyenek a gyerekek, mint Pisti a vérzivatarban. Ilyen életszerű probléma a zsebpénz kérdése, ami először talán akkor mozgatja meg az agyunkat, amikor a gyermek az „Erre most igazán nincs pénzünk.” mondat után, lazán közli velünk, hogy menjünk el a falhoz és vegyünk ki a gépből, ott mindig jó sok van. Egy hároméves gyereknek persze nem kezdünk el rögtön pénzt dugdosni a zsebébe, arra ösztökélve, hogy kezdjen gyűjteni, beosztani, a különböző értékeket képviselő dolgok arányaival azonban már barátkozhat a gyerek. Aztán majd adunk pénzt is, amit a mi nevelésünk, szoktatásunk és az ő vérmérsékletének arányában beoszt, halmoz, vagy eltapsol. De mennyit és mikor? És egyáltalán minek?

Nekem nem volt zsebpénzem, ellenben ha valamire szükségem volt és indokolt volt az óhajom, kívánságom, adtak a szüleim pénzt. Ennek az lett a következménye, hogy nagyon szélsőségesen tudok bánni a pénzzel. Sokáig spórolok, tartogatok, gyűjtök, aztán egyszer csak bumm, „Mert én megérdemlem!” felkiáltással indokolatlan összeget is ki tudok adni egyszerre, akár baromságra is. Mintha a pénz szokatlan lenne, pedig egyszerűen csak nem szocializálódtunk össze, mármint a pénz meg én, mert otthon beosztották helyettem.

Pedig a gyereknek nem csak azért van szüksége zsebpénzre, hogy a saját pénzéből vehessen marhaságokat, gumicukrot és tapsoló falepkét, hanem azért is, hogy érezze az egyes dolgok közötti aránykülönbségeket. Hogy az a műanyag egér, amit meg akar vetetni velünk, attól, hogy nagyon pici és egyszerű, még iszonyat drága, mert mondjuk éppen egy trendi izé. A kedvenc nasi pedig majdnem aranyáron van egy zsák gyümölcshöz, két kiló kenyérhez és mondjuk egy mozijegyhez képest. Sőt, az sem baj, ha képben van a szülők fizetésével kapcsolatban, még ha nem is tudja leosztani, súlyozni és átlagolni a dolgokat.

Vannak, akik kizárólag, előre pontosan kijelölt munkákért adnak pénzt, s egyszerre két legyet is ütnek egy csapásra. Mert nem csak munkára és segítségre ösztökélik a gyereket, hanem rávilágítanak egy olyan összefüggésre, amit sokan felnőtt korban sem értenek pontosan: Annak van pénze, aki megdolgozik érte (jó, egy ideális világban). Tehát egy kis mosogatás, egy laza portörlés porszívózással, s máris lefektettük a gazdasági alapokat.

Sok családban hetente, vagy havonta kerül a malacperselybe fix összeg, pont, mintha fizetés érkezne. Ez arra jó, hogy a gyerek képes lesz gyűjteni és félretenni távoli célokra, már ha vannak neki. Vannak ugyanis olyan gyerekek (például nekem is van egy), akiket feszélyez a tudat, hogy pénzük van. Nem akarják elkölteni, de mégis csak jó lenne valamire beáldozni a „vagyont”. De mire? Érdemes valami nagyobbra gyűjteni, amikor anyáék lehet, hogy megveszik szülinapra, karácsonyra, vagy akármire? Nem jobb most beváltani valami biztos dologra, amiről tudja, hogy az övé, mint egy fémdobozban, vagy pénztárcában tartogatni az érméket, amikből tudja isten, hogy mi lesz?

Mások nem tartják szükségesnek, hogy a gyerek saját maga is gazdálkodjon, úgy érzik, ráér ezzel majd élesben foglalkozni, inkább megpróbálják kielégíteni az igényeiket úgy, hogy maguk döntik el, mit kaphat és mit nem a gyerek.

S mikortól jó, ha van saját pénze a gyereknek? Például ha már meg tudja számolni a zsebpénzét, össze tud adni kisebb összegeket és lát némi összefüggést a pénz, munka, dolgok értéke között. Van, akinél ez az idő már óvodás korban elérkezik, de a legtöbb gyerek csak kisiskolás korra érik meg a feladatra. És hogy jó-e a zsebpénz, vagy rossz? Ki tudja, mindenesetre nem árt, ha felkészítjük az életre a gyereket, még ha nem is lesz belőle pénzügyminiszter.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.05 23:11:51cantaloupe

  Stipistopi, nem hallottam rola, mert elso allatom ez a macska, alig 1 eves. rendszeresen viszem allatorvoshoz, es mivel itt a preventiv medicinat nyomjak, meg soha nem volt ferge, amit ki kellett volna hajtani.

  Viszont a kullancsok ragadnak a nagy szorebe, hiaba kezelem havonta, most heti 3-4-et csipkedek ki belole. Ezt mondjuk ingyen mutatta meg egy allatorvos-seged. :)

 • 2009.05.05 23:14:25cantaloupe

  Macskanya, azert a nepi modszerekben van valami! Ismerosom valami oregano-kevereket dorzsol be a macskajaba, aki emiatt egy hetig pizzaszagu, de elkerulik az eloskodok jo ideig. :D

 • 2009.05.05 23:46:23Senta

  2009.05.05 23:08:28baudolinA
  Senki, de ez hogyan függ össze azzal, hogy így moccanásra bírható egy kamasz, és hangsúlyozom, mindenki jól jár. ( a takarítónôt leszámítva)

 • 2009.05.06 00:18:38baudolinA

  Senta,
  sehogy, csak eszembe jutott, hogy ez alapvetően az ő feladata volna, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. Bár lehet, hogy jó stratégia arra, hogy megmoccanjon, aztán pedig idővel hátha enélkül is megcsinálja. Nem kötekedés akart lenni, bocs.

 • 2009.05.06 10:19:15bmbsz

  Kedves cant., a terhesaktot nem fújtam fel, egy megjegyzést tettem, amit sokan felfújtak - többek között te - és próbáltam rámutatni arra, hogy nem pornóról beszéltem.

  nekem nincs türelmem a szavakon való lovagláshoz egy fórumon, te ebben nagyon jó vagy, ezt itt is bizonyítottad. egyébként jófejnek tartalak, attól függetlenül, hogy soha nem értettem veled egyet. vitatkozni veled nem nagyon szabad, mert mindent túl komolyan veszel, és hihetetlenül tudsz ragaszkodni az igazadhoz, közben pedig észre sem veszed, hogy mekkorára fújsz fel jelentéktelen dolgokat. Például Magentáék ballagását, amihez hozzá kell tenni, hogy a gyerekek ballagására (ami ált. a kisfelnőttkor kezdete, és hirtelen albérlet meg bőröndszett kell) elkezdeni félretenni (szerintem) becsülendő, és ha így gondolkodna az ország nagy része, nem lenne eladósodva.

  a vitastílusod szempontjából nagyon hasonlítasz H.-hoz, biztos ez is az oka annak, hogy általában ti ketten harcoltok a posztoknál. ami egyébként szórakoztató. :)

 • 2009.05.06 10:59:30Brumibaby

  OFF
  baudolinA, míg itt tegnap ment a szájkarate Rita pucér hasán és miegyebén, engem az úti cél kezdett foglalkoztatni, sose jutott volna eszembe különírni, pedig alapból grammatikanáci volnék. Igazad van különben, tényleg ezt mondja a szótár, de a szabályzat, az szerintem igen érdekes. Azt mondja:
  (107): A minőségjelzős kapcsolatok tagjait általában különírjuk egymástól... a minőségjelzős összetételeket egybeírjuk. Ezek tagjainak együttes jelentése más, mint az előtag és atótag jelentésének összege..." (Eddig jó, úti cél külön. De most:
  (107/c) "A kialakult szokást megtartva jelentésváltozás nélkül is egybeírjuk számos minőségjelzős kapcsolat tagjait: nagyfokú, fiatalkorú, haditerv, légiposta, útitárs, vízinövény, jótett"

  Na most visszatérve az úti célhoz, a fentiek tükrében azért azért az ügyfeled nem teljesen az Akadémiától elrugaszkodva érvelt azzal, hogy "így szoktuk".

  Persze nyelvben és helyesírásban nem lehet mindenkor következetességet követelni (mert soha senki sem fogja tudni megmagyarázni, hogy ha az útitárs igen, az úti cél miért nem). Világos az is, hogy ha MOST ezt mondja a szótár, akkor MOST ez a szabály. Aztán, ha tíz év múlva azt mondja az Akadémia, hogy száz ügyfeled levelet írt, és közölték, hogy ők az "úticél"-t egybeírják, akkor majd kimondják, hogy "kialakult" a szokás? Vagy kell 1000 ilyen ügyfél? Közvéleménykutatás? Népszavazás? És akkor majd egybe kell írni?

 • 2009.05.06 11:00:28Brumibaby

  bocsánat az offért, nem akarom elvinni ezt a posztot, nyugodtan küldjetek el a francba meg a korrektorblogra

 • 2009.05.06 11:11:42Macskanya

  Stipistopi: bocs... elég álmos voltam, nem bántani akartalak. A hormonaim úgysem hagynák, veled ellentétben. :-D

  Elhiszem én ezt a fokhagyma dolgot, de azért nem bíznám rá magam. Engem jobban megnyugtat, ha a doki kikezelni, belepusztulnék, ha miattam baja lenne az állatnak. Na, meg most jobban is kell vigyáznom. Mindenbe bele lehet kötni...

 • 2009.05.06 11:30:00kriszi

  Brumibaby, nekem tetszik az offod, ezen én is sokat filóztam tavalytájt (na ez hogy néz ki leírva :) ).
  Baudon kívül szeretném hallani madzot is a témában, ha lehet.

 • 2009.05.06 11:36:54baudolinA

  Brumibaby,
  a kedvencem a "kialakult szokás". Persze úgy, hogy nem sorolják fel a kialakult szokás összes verzióját, hanem rábízzák a szerencsétlen felhasználóra, hogy döntse el, hogy akkor ez most kialakult szokás vagy sem. Naponta szembe kell néznem az egybeírás-különírás problémájával, mert egy csomó olyan új szavunk van, amelyek helyesírása még bizonytalan, vagy nem található meg a szótárban. Úgyhogy az az érzésem, hogy az ilyen új szavak esetén a használatban derül ki, hogy kell őket írni.

  Az ügyfél nem rugaszkodott el az Akadémiától, de ezt a szót speciel tudjuk, hogy írja az Akadémia. :) Arról meg fogalmam sincs, hogy mi kell ahhoz, hogy a szokás másképp alakuljon. Gondolom, egy újabb nyelvészeti ülés. :)

  Egyébként részemről amellett vagyok, hogy nagyon gyorsan reformálni kellene a helyesíráson. Pl. az ilyen "kialakult szokások" miatt is. Egyszerűsíteni kellene dolgokat, és kellene egy olyan szabályzat is, ami sokkal közérthetőbb. Ha jól emlékszem, akkor az Osiris helyesírási szótára körül robbant ki egy botrány, meg cikkeztek is róla, de a részleteket én sem ismerem. És madz véleményére én is nagyon kíváncsi vagyok.

 • 2009.05.06 11:52:03Magenta

  Akadémiától függetlenül:
  Az én szememet bántja az újabban szokássá váló "nyavaja", a szerviz helyett "szervíz", a boltban pedig az áru helyett "árú".

  Egyik kedvenc kiírásom egy kisboltban: "élőhall". :)

 • 2009.05.06 12:17:59bmbsz

  az Osiris kiadványát az akadémiaitól való számos eltérés miatt "támadták". az Osirisé egyébként nekem rugalmasabbnak tetszik, és sokszor logikusabbnak is. ha jól emlékszem, a kritikusoknak az volt a problémája, hogy az Osiris nem biggyesztett függeléket arról, miért tér el egyes esetekben az akadémiaitól.

  akit érdekel, itt lehet mazsolázgatni az eltérésekből:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/A_Magyar_helyes%C3%ADr%C3%A1si_sz%C3%B3t%C3%A1r_%C3%A9s_az_Osiris-f%C3%A9le_Helyes%C3%ADr%C3%A1s_elt%C3%A9r%C3%A9seinek_list%C3%A1ja

 • 2009.05.06 12:49:14Nilüfer

  Teknős ostoba???nem!! Csak elhanyagolt..az enyémke szabadon él, utálja a terráiumot, szobatiszta, ha éhes vagy üríteni akar, járkál utánam, és bámul rám.Megismeri az etető edényét. hallgat a nevére Tévét néz. Követ a lakásban, mint egy kiskutya. Méghogy buta!! Nahát:(

  16 éves, vörösfülü ékszerteki, két alkalommal tojást is rakott.

  Van három cica/ korábban öten voltak/, két kutya is.
  Aki a tartás költségeit számolgatja, vagy számolgatni kénytelen, NE tartson állatot, van, hogy olcsó, de ha betegek..és igen, családtagok. Ha nem úgy lenne, nem lenne értelme tartani őket.

 • 2009.05.06 12:49:25szövetszöcske

  Szerintem is ezt a helyesírás dolgot már rég meg kellett volna reformálni. Minden írásmód legyen helyes, ami a szövegértést nem zavarja, ez így egyrészt demokratikus (bizonyos keretek között mindenki úgy írja ahogy neki tetszik), másrészt praktikus (az emberek jó része így csinálja, a szabály csak lekövetné a gyakorlatot), csökkenti az emberek közötti fikázós interakciók számát (növelné a közboldogságot ezzel), valamint a fizetős szakmák közül meg az akadémia hatóköréből a hobbikategóriába utalná a helyesírással foglalkozást, lehetne azt a pénzt értelmesebb dologra is költeni.

 • 2009.05.06 12:50:14Nilüfer

  Három cicc kap egy darling konzervet, de száraz állandóan van előttük, és tiszta víz. tejet csak egy szeret, de nem szomjúság ellen:)

 • 2009.05.06 12:51:35Nilüfer

  vadásznak/ kinti-benti cicák/, hozzák a zsákmányt.A kandúr hozott már süldő mezei nyulat is..megmutatta, mejd bepuszilta:)

  És ivartalanítottak.mert ez is felelősség.

 • 2009.05.06 14:25:23kriszi

  Szöcske, a fizetős szakmák között csak nagyon-nagyon mandinerről van ez már régóta - jó, persze-persze, létezik ez a szakma is, de próbálj meg vele elhelyezkedni :) (Hasonlóan egyébként bármilyen, szöveggel foglalkozó szakmához, ugyanis nemcsak a helyesírás, nyelvhelyesség, hanem a stílus, műfaji sajátosságok sem olyan dolgok, amiért bárki fizetni akarna egy fillért is.)

 • 2009.05.06 14:39:31madz

  namivammá helyesírásügyben? :)
  csalódást kell, hogy okozzak: az 'úti cél'-t kapásból egybeírtam volna. pedig én is erősen grammatikanáci lennék...
  vagy talán pont ezért
  nem értem, mi a különbség útitárs és úti cél között
  ha kialakult szokás, akkor pedig nem tudom, miért alakult ilyen hülyén
  a helyesírásról meg csak annyit, hogy ez nem nyelvészeti kérdés, hanem inkább olyan, mint a késsel-villával evés. persze vannak fokozatok. ez az 'úti cél'-dolog már a halkés megfelelője :)a ly-j probléma pedig a "nem kenjük szét kézzel a kaját az arcunkon"

 • 2009.05.06 14:42:55cantaloupe

  OFF

  bmbsz,
  Koszonom az epito kritikat. Van benne igazsag, van onkritikam. De H-hoz legyszi ne hasonlits, mert bennem nincs rosszindulat, bar neha valoban elkap a vita heve. ;)
  De nem vagyok beepitett hangulatfokozo-kommentporgeto.

  ----

  Helyesiras? Szamomra az alapintelligenciahoz tartozik, altalaban le lehet szurni az illeto szokincsebol, irasmodjabol, hogy milyen irodalom kerul a kezebe (ha kerul).

 • 2009.05.06 14:47:43szövetszöcske

  Szerintem az ly-j probléma inkább a nem esszük le magunkat problémakör, van akinek viszonylag könnyen megy zsigerből, és van aki vérrel-verítékkel igazodni próbál az elvárásokhoz, aztán mégis néha lekajálja az ingét. A nyelvérzék nem tanulható, ha valakinek tényleg gondolkoznia kell mielőtt leír egy-egy szót, az egy idő után inkább nem is ír le semmit ha nem muszáj, ennél már sokkal jobb, ha leírja, de helytelenül...

 • 2009.05.06 14:50:43madz

  szövet, a helyesírásban sok mindent lehet magyarázni az "érzék" meglétével, de a j-ly pont nem az. nagyon egyszerűen, vizuálisan rögzül, máshogyan nem is tud (sem logikai, sem kiejtésbeli, sem másmilyen alapja nincs). ehhez pedig egyszerűen csak sokat kell nézni. azt meg legjobban olvasás közben lehet.

 • 2009.05.06 14:50:53Nilüfer

  Cantaloupe: isemerek egy szuperintelligens embert, aki diszgráfiás, abból mit szűrnél le? ha beszélsz vele, egy zseni, ha ír, katasztrrófa. ne szűrögess semmit az írásokból, mert nagyot tévedhetsz..SZERINTEM:)

 • 2009.05.06 14:53:59Nilüfer

  Ja, én meg gépelni nem tudok..buta-e vagyok?:DDDDDD

 • 2009.05.06 14:56:15Laliath

  2009.05.06 12:51:35Nilüfer

  És milyen büszkén mutaogatják a zsákmányt :)
  A miénk azóta nem hozza haza, amióta anyósom elvette tőle a megfogott madarat.

  De azért valamennyire a rájuk költött pénzt is számon kell tartani, beletartozik a költségvetésbe, ami alapján az ember hosszú távon tervez. Épp csak nem kérem számon rajta, meg nem panaszkodom miatta, mert nem "baj" a kiadás, ami rá megy.
  Ő is gyerek, a család része :)

 • 2009.05.06 15:03:32Nilüfer

  Laliath, persze, azt kell mondjam, tisztességes tartási körülmények között sokba kerülnek, éppen ezért írtam, HA számolgatni kell..mert az nem járja, hogy vannak, de nem megfefelően tartják őket. Akkor inkább ne legyenek.

  Nagyon is beletartoznak a költségvetésbe..ajjajj:)

  Legutóbbi műtét/Ujfoundlandi 12. évesnél/ cirka nyolcvanezer volt. nem volt kérdés, hogy meg kell menteni...ha nem bírtuk volna elővakarni, akkor altatás:(( szerencsére meggyógyult:)
  Igen, ők is a család részei. És tudják is:)

 • 2009.05.06 15:03:34szövetszöcske

  madz, azért te is látod, hogy van akire ragad az ilyesmi, és van akinek minden egyes alkalommal meg kell állni gondolkodni mielőtt leírja. Akkor is ha sokat olvas.
  Egyébként bizony van logika mögötte, ha valaki jó helyesíró, olyan nyakatekert vagy régies szavakról is érzi, milyen j-vel írják, amiket max. 1-2-szer látott életében szövegben, másoknak meg gyakori szavak esetén is tételesen meg kell ezt tanulni melyik milyen, akkor is ha napi ötvenszer elolvassa gyakorlásiból.

 • 2009.05.06 15:13:36madz

  szövet, nem, én nem látom
  azt látom, hogy vannak gyerekek, akik rengeteget szenvednek, mert diszgráfiások vagy határesetek (vagyis nem "ragad rájuk" a dolog), nekik problémáik vannak a betűhosszúsággal, az egybeírással meg betűtévesztéseik vannak, de a j-ly nem okoz gondot. és vannak azok, akik lusták olvasni, rohadtul nem érdekli őket, na ők tévesztik az ilyet, és érdekes, hogy pl egybeírásban lehetnek jobbak, pont azért, mert ahhoz logika is elég.
  milyen egy nyakatekert szó?

 • 2009.05.06 16:01:33Jedenew

  Ami nekem a legnagyobb döbbenetet okozta egyszer, az a lovas szobor.
  Így külön.
  Tényleg jól jönne egy helyesírási reform.

 • 2009.05.06 16:02:17snoopykutya

  HAGYMAT, FOKHAGYMAT KUTYANAK NEM SZABAD ADNI!!! MEREG, CSAKUGY, MINT A SZOLO ES A CSOKOLADE!!!

  Vigyázat a hagymával! A vörös, a lila,de még a fokhagymában is vannak mérgező anyagok.Egy kis termetű kutyánál még vérszegénységet és májzavarokat is okozhat, pl.ha 30 g vörös hagymát kap naponta 2-3 napon keresztül. Még elkészítve sem adható a kutyának.Igy az ételmaradék, a mely hagymát tartalmaz sem adható a négylábúaknak, például a hagymalevesből vagy hagymás tésztából készült étel sem. Az élelmiszerekben, amelyekben fokhagyma van, általában olyan keveset tartalmaz, hogy nem veszélyes. De ha 10 g friss fokhagymát/nap adunk a kutyának(10 kg kutya esetében) az már okozhat zavarokat.

 • 2009.05.06 16:03:42Temptation

  Nekem a fiam disgráphiás, és nem_megy_neki az ly-j, pedig nem lusta disznó, és olvas is.Minden nyelvtani szabályt fel tud mondani, csak éppen ha ír, nem tudja alkalmazni.

 • 2009.05.06 17:24:28madz

  Temptation, bocs, nem akartalak megbántani, én nem vagyok diszgráfia-szakértő, csak azt a tendenciát mondtam el, amit tapasztalok a sulimban. lehetnek kivételek.

 • 2009.05.06 17:51:46Zsákos ember

  szerintem van ertelme a helyesirasnak. vegre valami, amiben a bolcseszek jobbak, enelkul total depresszioba sulyednenek, es megnagyobb koloncot jelentenenek a tarsadalom nyakan. :D

 • 2009.05.06 18:04:49bölcsésztanár

  Zsákos:
  Még nagyobb: külön kell írni ;))))

 • 2009.05.06 18:41:25Zsákos ember

  bolcsesztanar: latod, maris hasznosnak erezheted magad :D

 • 2009.05.06 18:55:44cantaloupe

  Kedves Nilufer es tobbi forumozok, azt hittem egyertelmu volt, hogy a kivetel erositi a szabalyt, ezert kerem, tobb felhivas a diszgrafiara, dyslexiara ne jelentkezzen, mert ezert irtam, hogy szokincs ES helyesiras alapjan.
  Pl. glad az egyetlen, itteni hozzaszolonk is felcserel betuket, de azert jo a szokincse, ugyhogy azert szet lehet valasztani azoktol, akiket nem is erdekel nyelvuk muvelese. Mint ahogy gondolom engem sem tartotok diszgrafiasnak, csak mert ekezet nelkul irok. :)

 • 2009.05.06 18:56:40cantaloupe

  Ja, a legdurvabb helyesirasi hiba, amit lattam, azt egy receptet iro csaj kovette el, irta, hogy 3-om tojas. :O

 • 2009.05.06 18:57:00baudolinA

  madz,
  ly-j kérdéshez: nekem mondta már egy tanárom, hogy néha palócosan ejtem az ly-t. Hogy honnét a palócosság, fogalmam sincs, mert semmiféle rokoni szál nem fűz oda... :)

 • 2009.05.06 19:13:03ready_real

  snoopykutya : akkor a mi volt 10 éves kutyánk kivétel lehetett: csak házikoszton élt.
  Ahogy a macskák is.
  Utóbbiak sosem láttak háziorvost, férgesek sem voltunk tőlük soha.
  PEdig egeret eettek, meg házikosztot, nem ám holmi macsekkaját.

  lassan 20 éve vannak makkáink.

 • 2009.05.07 17:43:25Macskanya

  Ready real: akkor bizony neked mákod van, mert én láttám már makkát férget hányni és hál' istennek nem a sajátomat. Szegényke pár hétre rá el is pusztult, elég nagy kínok közt. :-(

 • 2009.05.07 18:09:42másutt

  az nem a macska hibaja, hanem a tulaje.
  az emberek is fergesek voltak, amikor az alapkozegesszegugy nem volt meg.
  ne tartson senki allatot, aki nem tud ra felelossegteljesen vigyazni, elhanyagolja, vagy kinozza.

 • 2009.05.08 07:59:15Veg_

  Még nem olvastam el a szövegeket :)
  Szóval volt havi zsebpénzem, elsőtől, persze az összeg igazodott a növekedésemhez - viszont az is hozzá tartozott, hogy már ovis koromban a kezembe szorongatva az előre kiszámolt pénzt leküldtek a sarki boltba mondjuk a szokott tejfölért, vagy fél liter tejért (csak apróság, és csak hogy tanuljam a vásárlást egyedül), és amikor már tudtam összeadni, tételenként adatták velem össze, mikor közösen vásároltunk, és ha a pénztáros ugyanannyit mondott, otthon kaptam valami pluszt (+lóvé, ajándék, mozijegy, vágyott könyvt, mittomén, mikor mi). Könyvet és lemezt mikor vettem, a felét fater saját "zsebpénzéből" kipótolta (anyuék hó elején kivettek a szokott kiadásokon kivül maguknak olyan pénzt a közösből, amit ha akartak, elcukrázdáztak/söröztek/szórtak, ha akartak, elbulizták, ha meg nem, összegyüjtötték valami olyanra, amit egyébknt a közösből csak ugy nem vettek volna, persze ez nem az én nagyságrendem volt, célja, hogy magukkal is foglalkozzanak :), azzal az indokkal, hogy könyv, zene nem pénzkidobás, hanem müvelődés téma, meg fizették az aktuális állatom extra kiadását (doki, eltört terrárium pótlása, ilyesmi)
  De ezzel azt csináltam, amti akartam, sose mondták, hogy miért szórtam el, vagy miért vettem belőle ezt vagy azt, az én dolgom volt. Persze ebből vettem ajándékot is :)
  + ha visszavittem üveget, akkor a betétdij az enyém volt munkadijként, ha extra kérés volt (elfelejtettek valamit megvenni, és gyorsan kellett), mindig felfele kerekitve adták, a különbözet pedig szintén munkadijként szerepelt :) Házimunkáért nálunk nem volt lóvé, az mindenkinek a dolga otthon, ott lakunk. Szerintem nem rossz ötlet. Jah! Az első időkben kéthetente kaptam, két év után álltunk rá a havira.

 • 2009.05.08 08:08:41Veg_

  "2009.05.05 10:26:40Temptation
  Ja, és a nyári munkával szerintem semmi gond sincs.Én is dolgoztam minden nyáron, akkor még nyolcadik utántól lehetett.Élveztem, hogy megkeresem a pénzt a cuccaimra."
  A legjobb az volt benne, hogy muterék ugy kezelték, mintha nem is járnék dolgozni, és arra költöttem, amire akartam, megvehettem olyat, összegyüjtve a lóvét, amire az ára miatt ők nemet mondtak. Azt mondták, ha ezt akarod, nyugodtan, szerintünk hülyeség, de te pénzed. Persze mikor még otthon laktam, és már dolgoztam, az általános rezsibe beszálltam én is, az más, mint a nyári munka, de a részemnél kevesebbel, ugy voltak, maradjon szórakozni is pénzem...

 • 2009.05.08 08:59:55Temptation

  madz, nem bántottál meg, csak azért írtam, mert sajnos a ly-j is okozhat problémát.

 • 2009.05.08 09:16:47Ribizlee

  Nilü, bocs, csak most láttam a teknősre vonatkozó kommentedet. valóban, általában szórakoztató, kedves állatkák - viszont ez egy kifejezetten ustoba példány... pedig szeretgetve van, foglalkozunk vele, de szegény csak néz bambán a világba.
  az előző teknősünk klasszisokkal értelmesebb volt, őt egy tó jegébe fagyva találtuk (elég nagy volt, biztos kinőtte a terráriumot és "szabadon engedte" az okos gazdája).

 • 2009.05.08 09:30:23Veg_

  "2009.05.05 18:56:55Magenta
  A kutya nem lakásba való szvsz. Kertbe meg azért nem, mert vita lenne belőle, hogy bejöhet-e, párom szerint ugyanis akkor sem lakásba való, én meg beengedném mondjuk, ha fél a vihartól. :)"
  Hát ne vegyél dobbermant... Azért megnéznék kerti kutyaként egy bichont vagy egy yorkshire-t :D Azt ne feleld, hgoy csak az a kutya, ami 40 kiló felett van, mert biza a kis kutya is kutya, nevelés kérdése, törpeuszim megregulázta a környék németjuhászait (kutyáknál a kor számit, és mind fiatalabb volt nála, öröm volt nézni a hanyatt vágódó nyüszögőket, akkora volt, mint a nyakuk meg a fejük összesen :) Nem ajánlottam volna senkinek, hogy kézitáskaként viselje, igazi kutya volt, mivel ugy is neveltem. Szóval ez az érv nem müx :P Viszont ne vigyen senki panelba pl. vizslát vagy kuvaszt, vagy vigye napi 5-6 órát dolgozni, mert ha nem, nem ismeri a kutyákat...

 • 2009.05.08 09:33:25Veg_

  2009.05.05 19:47:52baudolinA: na látod, ez más, ha valaki tudja, hogy konkrétan amelyiket szeretné, annak nem jó... Szal igazad van :D

 • 2009.05.08 09:57:26Veg_

  "2009.05.08 08:59:55Temptation
  madz, nem bántottál meg, csak azért írtam, mert sajnos a ly-j is okozhat problémát."
  Egy tipp, tanáromtól való. Az uj szavak általában j-vel irandók. A régiesek ly, és még régebben ezeket l-lel is mondták/irták. Próbáljam, ha nagyon nem megy kitalálni, kimondani hangosan l-lel, ha nagyon broáf a hangzás, valószinüleg j-vel irandó... Példaként a lyuk, luk, helye, hele verziót szokta hozni, meg hogy kontra próbáljam meg mondjuk új helyett, hogy ul, hát valahogy nem ugyanaz... Meg hogy ha szó elején van, és nem lyuk, akkor j. Ez persze általnános szabály, amit ha sikerál betartani, akkor nagyjából beletrafál... Hátha bejön neki is :)

 • 2009.05.08 10:13:16Temptation

  Veg_: nem nekem probléma, a dysgráphiás gyerekemnek.Rajta sajnos ez nem sokat segít.Ezt a módszert nekünk is mondták anno a suliban.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta