SZÜLŐSÉG

Gyereknapló: Abigél nem hajlandó hajat mosni

2009. május 4., hétfő 09:05

Mai témánk a hajmosás. Illetve inkább annak hiánya. Egészen pontosan egy kétségbeesett kérdés: ti hogy csináljátok? Hogy a fenébe tartjátok tisztán gyermeketek fejét, mert Abigélét egyszerűen lehetetlen, pedig mindent, de tényleg mindent megpróbáltunk. Mosott hajat a baba, a maci, apa, anya de még a Duplo-néni is. És mindenki vidám volt és élvezte, és nem sírt, de az Abigél az sír, ordít, üvölt, csapkodva hisztériázik, és komolyan attól félek, hogy beleborul a vízbe, vagy beveri magát a kádba.

abihajmos

Ráadásul olvastam, hogy a gyerekek ebben a korban gyakran félnek a víztől, és nem akarok erőszakoskodni, nem akarom végképp megutáltatni vele a vizet. Így hát feladtuk, lemondtunk róla, szégyen vagy nem, havonta egyszer mosunk hajat.

Nagyon körültekintően jelöltük ki mindig a hajmosás napját, figyelembe vettük a gyerek és a saját idegállapotunkat, hogy mindketten otthon legyünk, hogy jól legyünk lakva, és az Abigél ne legyen még túl fáradt este. De nem ment soha, csak a remegős, üvöltős, hiszti. De mindez oké, hiszen egy hajmosás három perc, de utána jön sajnos a hajszárítás, Abigél ezt, ha lehet, még nagyobb ordítással kíséri, pedig sok, sűrű és hosszú haja van, legalább húsz perc, mire megszárad. És ő közben végig kétségbeesetten üvölt. Ezért próbáltam elvinni fodrászhoz is, vágják neki rövidre, ne szenvedjen a hajszárításról, de hát ugye a fodrászos élményekről már beszámoltam, nem csak ő ordított, a végén már a fodrász csaj is majdnem elsírta magát, eredménytelen maradt a látogatás. Abigél haja pedig nő, mint a gaz, már lassan a háta közepéig ér, kunkorodik, göndörödik, szétáll, mint a szénaboglya, ha a fésűvel közelítek felé, elszalad, vagy bőg. De nem szólhatok semmit, mostanában legalább már azt megengedi, hogy csatot rakjak a hajába, sőt, néha, nagyon néha, benne is hagyja, ezt hatalmas sikernek könyvelem el.

abihajmos2

El is voltunk a havi egy hajmosással, de ez most már tarthatatlan. Mióta itt a jó idő, és sokat vagyunk kint, Abigél minden este legalább három vödör homokot hoz haza a játszótérről a hajában. Akkor én a térdemre fektetem, mint valami rossz gyereket, lelógatom a fejét és a kezemmel kirázom belőle a homokot. De ez csak felületi kezelés, mélyen a hajszálak tövében ott ül a rengeteg homok, nem ártana legalább minden másnap hajat mosni. De ebben a témakörben egyszerűen tanácstalan vagyok, pedig óvatos vagyok vele, figyelek, hogy ne menjen a szemébe a víz, hogy ne csípje, hogy ne legyen se hideg, se meleg. Mivel imád velem virágot öntözni, legutóbb a kedvenc locsolókannáját is bevetettük, hogy meglocsoljuk, mint ő a virágokat, persze ne érdekelte a duma, ugyanúgy ordított. Látszik rajta, hogy utálja, kellemetlen neki és fél tőle, de mi a fenét csináljak? Ha nem engedem homokozni az még rosszabb. Persze egyszer csak kinövi ezt is, remélem.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.05 14:01:28keke80

  Magenta, dettó!!! Bár körömvágás néha kicsit nyügös, semmi hiszti emiatt. Viszont az evés!!! KATASZTRÓFA!!!

 • 2009.05.05 14:02:00Magenta

  Csutka, és ha elmondanám, mi mindent tud a héthónapos gyerekem, jól megkapnám a bezzeganyakommentelő címet. :)

  Ja, a pelenkázásnál üvöltés van ezerrel. Néha megdöbbenek, milyen erő van ezekben a picikben.

 • 2009.05.05 14:02:01rekafoto.com

  Kedves Brumibaby
  Solymosi Réka vagyok, ritkán szoktam ide kommentelni, leggyakrabban a Tejbenvajbanra írok a velvetes blogok közül. Saját blogjaim: fika.blog.hu, svedorszag.blog.hu és nornir.blog.hu
  Ez a nickem pár napos, előtte Rékuc néven írtam.

 • 2009.05.05 14:02:59e_e

  Brumi,
  rekafoto abban hasonlit heatherette-re, hogy a kismamakra mint cvsoportra alapbol kicsit duhos. nem vilagos, miert.

 • 2009.05.05 14:03:04Magenta

  Az evésnél nálunk úgy tűnik, hogy a 10 éves fiam és a 7 hónapos lányom is fölösleges időpazarlásnak tartja.

 • 2009.05.05 14:03:32e_e

  csoportra,mondom

 • 2009.05.05 14:09:38Brumibaby

  rekafoto, köszönöm.

 • 2009.05.05 15:15:10Vakmacska

  Réka te jól fotózol, úgyhogy fikázni sztem nem is kéne, ez a hely meg azért érdekes, mert minden gyerekre minden esetben működő univerzális megoldások csak azok fejében léteznek, akik még nem próbálták a szakmát. Viszont érdekes látni, kinek mije vált be a sajátjánál.
  Én világ gyávája voltam gyerekként, és nagyon jól emlékszem, hogy rettegéstől üvöltő gyerekre még plusz ráijeszteni elég meddő dolog. Gyerekként viszont sose vágtam magam a földhöz a közértben - huszonegy éves koromban próbáltam először ennek felnőtt megfelelőjét, és döbbentem, hogy milyen hatásos (előtte alkalmaztam kb. 10 civilizált módszert, nem jött be, a tét pedig nem volt kicsi, szóval azóta másként állok kicsit a hisztihez, pedig mondhatom nem kicsit bír kihozni néha a sodromból.

 • 2009.05.05 15:41:42baudolinA

  ready_real,
  a homokos tengerpart és a sós levegő az én fejbőrömnek is jót tett. Egyébként nem tudsz olyan márkát mondani, amit ne próbáltam volna ki. És nemcsak H+S, hanem T-Gel, Ilcsi, Eucerin, Dercos, estig sorolhatnám. De tényleg. Évek óta kínlódok vele. Amit most csinálok: reggelente Diprosalic oldattal finoman bedörzsölöm a fejbőrömet. Ettől legalább nem viszket. Hajmosás előtt pedig bekenem egy magisztrálisan elkészített oldattal (kén van benne főleg). Aztán első léből megmosom kénszappannal, utána pedig gyógynövényes samponnal. Most éppen teafaolajos sampon. Egyelőre beválik, aztán kiderül.

  Izzadás: nekem azt mondta egy bőrgyógyász, hogy ha nagyon zavar, akkor botoxszal meg lehet gátolni az izzadást. Mondtam, hogy kösz, azt azért nem.

 • 2009.05.05 16:03:50phoboss

  rekafoto, ez jó volt :D De szerintem mielőtt kipróbálnád a gyereken, kérj meg valakit, hogy öntsön le egy pohár vízzel, amikor hisztizel, a hirtelen beállt döbbent csendben pedig az illető megmagyarázhatja, hogy miért nincs igazad:D
  Egyébként megsúgom, hogy nálam 4-5 évesen néha alkalmazták ezt az általad oly nagyra becsült módszert, ha hisztiztem (nem hajmosás miatt). Az eredmény az volt, hogy csak még jobban ordítottam, és anyám még azért is ideges lett, mert neki kellett kiterítenie a pólómat száradni.

 • 2009.05.05 16:15:45rekafoto.com

  e_e
  'csoppet sem banto, vagdalkozo stilusban, ugye?'
  ugye. Nem látom, hogy bárhol bántottam vagy vagdalkoztam volna. Ellentétben veled. Sőt meg merem kockáztatni, hogy a te felbukkanásodig ha heves, de némiképp azért civilizált vitatkozás folyt erről a módszerről. A te beszólásod viszont minősíthetetlen.
  Az nem bánt, hogy egyedül vagyok ezzel a hidegvizes véleményemmel (mármint itt a porontyon egyedül - másutt egyetértenek velem). De ez a primitív beszólásözön, amit a véleményemre kaptam, teljesen megdöbbent. Pedig számítottam rá.

 • 2009.05.05 16:23:04zolnaid

  Nem olvastam végig, talán említették, létezik egy fejre húzhat karima, amivel lehet úgy hjat mosni hogy abszolút nem éri a gyerek arcát a víz.

  Réka, téged aztán szépen szocializáltak, nem baj ha nem követjük, remélem.

 • 2009.05.05 16:25:17csutkababa

  Réka,Réka, figyi:

  "felőlem... most már legalább látom, kik 'nevelik' (khm) azokat a gyerekeket, akik vörös fejjel, merev testtel, fetrengve és rugdalózva ordítanak a közértben /utcán."

  Ez a te civilizált vitastílusod?
  Bár nem tisztem e_e-t megvédeni.

 • 2009.05.05 16:27:41rekafoto.com

  ez már e_e beszólása után volt, igaz nem kellett volna hagynom magam provokálni. Viszont még ez sem olyan durva személyeskedés, mint ahogy egyesek rám támadtak. Ezen sem ártana elgondolkozni.

 • 2009.05.05 16:30:29rekafoto.com

  még annyit hozzátennék, hogy a második képnél kiválóbb óvszerreklámot keresve se lehetne találni.
  Egy dolog, hogy ha fél a kölyök, akkor mindenáron megnyugtatom. De a hisztériás roham némileg más kategória és továbbra is elfogadhatatlan. Főleg egy ilyen nagylánytól, mint a képen szereplő őnagysága.

 • 2009.05.05 16:37:38csutkababa

  Réka
  Te egy síró gyereket óvszerreklámnak minősítesz?
  Akkor most ki provokál?
  Azt hiszem, komoly problémáid lehetnek, ami miatt ilyen alapvetően csak gyakorló szülők számára kardinális kérdésben akarsz a Bölcs Salamon szerepében megjelenni.
  És utána átváltasz Szent Johanna szerepére, és te vagy a mártír, aki alatt vicsorgó primitív kismamák megyújtják a máglyát.

 • 2009.05.05 16:40:10Hűbele

  "a második képnél kiválóbb óvszerreklámot keresve se lehetne találni"
  Még jó, hogy nem személyeskedsz. Ennél mocsadékabb beszólást nehéz lenne elképzelni. Szomorú, amikor az emberi butaság (pont az a hasonló korú gyerekek életében van hisztikorszak, mindegyikében, tökmindegy, hogy hogyan neveled) rosszindulattal és bunkósággal párosul. Mindegy, sokaknak te is megteszed óvszerreklámnak.

  Brumibaby, sztem most már pontosan megtudtad, ki is Rékuc, bemutatkozott.

 • 2009.05.05 16:43:02másutt

  Lehet, hogy a foagmzasgatlos vicc nagyon morbid, de amikor kicsi dragam egyszer ketszer hisztit rendezett kozhelyen, es lattam a szingli pasik riadt es gyulolkodo tekinteteit, nekem is ugyanaz jutott eszembe.
  Szerencsere tobb a heppi pillanat, amikor latom, hogy alomszep ;), mosolygo, puszit ado gyerekem utan sovarogva neznek emberek es vigyorognak.

 • 2009.05.05 16:43:58másutt

  (azert mas gyerekere sosem mondanam, egy dolog a maganvicc es egy masik a beszolas)

 • 2009.05.05 16:44:10rekafoto.com

  mocsadék vagy sem, de igaz :D
  http://www.youtube.com/watch?v=DIcb4i6bPHo
  itt az eredeti.
  Bár ilyet gondolom egyetlen poronty csemete sem csinál, itt csakis zsíros fejű tündérkék meg tetves kismókusok vannak. :)

 • 2009.05.05 16:45:5878as évjárat

  rekafoto.com
  még annyit hozzátennék, hogy a második képnél kiválóbb óvszerreklámot keresve se lehetne találni.

  Sajnálom a gyerekedet, ha van! Az ő helyébe nem szeretném, ha te lennél az anyám!:(

 • 2009.05.05 16:48:24phoboss

  Réka, akkor most ki is személyeskedik?
  A te teóriád alapján szinte minden gyerek lehetne óvszerreklám, mivel majdnem minden kisgyerek hisztizik időnként.
  Az ilyen kommentelőket kellene kimoderálni innen úgy, hogy nyomuk se maradjon.

 • 2009.05.05 16:51:53Hűbele

  2009.05.05 16:44:10 rekafoto.com

  Ami egy reklámban vicces, az más kontextusban nem feltétlenül az, de ezt sztem pontosan tudod.
  Mondjuk szar lehet, ha vknek az okoz örömet, hogy másokat provokál, elég lúzer dolog.

 • 2009.05.05 16:54:56rekafoto.com

  Öröm az túlzás.
  De tudod, amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.
  Egy civilizált vélemény (olvasd csak el az első hozzászólásomat) fogvicsorgatós, habzószájas fogadtatásra lelt. Egy ideig tűrtem, most elfogyott a cérna.

 • 2009.05.05 16:55:54madz

  ja emléxem már, mit mondtam a múltkor Rékucnak! hogy csodálkozom, milyen nettroll lett. hát, úgy látszik, azóta is az maradt... van egy olyan szint, ami alá nem kéne süllyedni. ilyen a más gyerekének primitív kritizálása.

 • 2009.05.05 17:01:26rekafoto.com

  madz gondolom ez társaságfüggő, a kedves porontyos kommunából ragad rám, mert lám csak itt vagyok ilyen... de igyekszem többet nem efféle korpa közé keveredni, mert még a végén megesztek. Szép estét, megyek tapasozni :)

 • 2009.05.05 17:04:01Hűbele

  2009.05.05 16:54:56rekafoto.com

  Te konkrétan Mother Mary gyerekéről mondtál rosszat, holott ő egy árva szót sem szólt, szóval a fogadtatásra hiába hivatkozol.
  Tudod, ha zöldséges megsért, és utána a hentesnek bevered az orrát, mert téged megsértettek, az tényleg korrekt és jogos, hát persze...

 • 2009.05.05 17:04:44csutkababa

  Íme a vicsorgó reakció:

  2009.05.05 08:39:26Brumibaby

  rekafoto, én tudok egy ennél is jobbat, fejbekólintani egy husánggal, hogy elájul, s amíg magához tér, megmoshatod a haját.


  És a te szelíd válaszod:

  2009.05.05 08:47:20rekafoto.com

  haha borítékoltam a militáns babusgató reakciót :D egy kis pohár hideg víz nem fáj, nem okoz sérülést vagy fájdalmat, egyszerűen szemléletesen megmutatja a kölyöknek, hogy nem elfogadott viselkedés, amit művel.
  Mert elvégre hajmosásról van szó, nem teszemazt érzéstelenítés nélküli vakbélműtétről... valahol álljon már meg a menet.

  és:
  2009.05.05 08:58:23rekafoto.com

  'Ennek ellenére nem ordítok hajmosás közben, pedig ez se mindig így volt...'
  erre így felnőtt fejjel büszke vagy? :)


  Az érdemi válasz:
  2009.05.05 09:00:03Brumibaby

  rekafoto, nem tudom, ki van-e próbálva nálatok a módszer. Ha nincs, az iróniát félretéve azért óvnálak ettől, mert lehet, hogy aktuálisan megoldódik a probléma (gyerek haja megmosva), de mostmár lesz egy olyan negatív élmény is, ami direkt módon kapcsolódik a hajmosáshoz, ami szerintem nagyobb kárt okoz neki és neked is, mint ami haszon abból származik, hogy a gyerek tiszta hajjal, meghunyászkodva ül.

 • 2009.05.05 17:05:49csutkababa

  Rekafotó:
  Jobb, ha kicsit csönben nézed a tájat, biztos találsz szép fotótémát.

 • 2009.05.05 17:16:18madz

  rékuc, felnőtt ember vagy, légyszi ne kend már ránk annak a felelősségét, hogy te hol hogyan viselkedsz
  amúgy érdekes módon nem mindenkire hat így ez a csürhe

 • 2009.05.05 17:17:51csutkababa

  Madz
  Korpás csürhe
  Vagy tetves csürhe??

 • 2009.05.05 17:19:08Kipikopii

  Reka: en nem tartozom a vitatkozosok koze, de ez a hideg vizzel leontes borzaszto veszelyes dolog, jobb, ha most tudod meg. Valoszinuleg nem hallottal azokrol a gyerekekrol, akik egy ilyen 'dobbenet' utan dadogni kezdtek a sokktol. Gondolom(remelem) a sajat gyereked ennel tobbet er majd neked.

  Szepek a kepeid, remeljuk anyakent is ilyen jo leszel majd.

 • 2009.05.05 18:25:53e_e

  uristen, hogy lehet, hogy abigel kepei valakibol ilyen reakciot valtsanak ki, mint rekabol! az nem problema, hogy SEMMIT nem tudsz egy 17 honapos gyerekrol, de az igen, hogy azt hiszed, mindent, es meg oda is vagsz elegedetten egy-egy ilyen kommented egy szamodra tok ismeretlen, gyakorlo anyuka -ti. a posztiro- arcaba. BUTASÁG, amit csinalsz, az a baj.

  es elnezest, hogy en mar az elejen ugy kiakadtam tole, visszaolvasva eleg tamado vagyok, viszont jo sok ilyen reka-fele frusztalt gyerek-kismama-alazast volt mar szerencsem vegigolvasni az elmult honapokban. most eloszor szolitottam meg, valoszinuleg butasag volt, elnezest, MM, nem akartam, h a posztod ilyen iranyba menjen el!

 • 2009.05.05 18:45:39verkaverka

  Ez a hideg vízzel leöntés nagyon durva ötlet, közeli rokona a muszáj megütni hogy megértse hol a határ jellegű gondolkodásnak. Vannak akik meg tudják magyarázni a gyereküknek hidegvíz nélkül is hol a határ, és gondolom MM is megoldaná ha úgy látná hogy ez létszükséglet, nem így látja és ehhez joga van.

 • 2009.05.05 18:46:32verkaverka

  (Mármint hogy ha valami nagyon fontos kérdésről lenne szó azon jobban megküzdene a gyerekkel, és esetenként mondjuk orvosi kérdésekben erőszakosabb is lenne, de erről nem gondolja hogy megéri, és ez teljesen oké.)

 • 2009.05.05 19:08:07ready_real

  Anyukák!
  Ne legyetek már ilyen harcias amazonok!

  Komolyan néha olyan harapósak vagytok, hogy csodálkozom. Nem kell felvennia másik stílusát, inkább próbálkozzatok be ezzel, stílusosan reagálva mind Réka hozzászólására, mind a cikkben leírtakra:
  http://www.youtube.com/watch?v=1uItlSz3f2A

  Hátha beválik:)

 • 2009.05.05 19:09:34ready_real

  Egyébként egy általam ismert nagyon jó anyuka is gyakorolja a hideg vizes módszert, meg a néha seggrepacsit (nem verést, pacsit) Szerintem ezen is túl sokat pörögtök.

 • 2009.05.05 21:51:17rekafoto.com

  egy pár dolgot azért hadd pontosítsak, lehet csak számomra volt egyértelmű és nem fejeztem ki magam elég tisztán.
  Abigél egy tündéri gyerek, ez nem vitás, ergo senkinek a porontyára nem tettem beszólós megjegyzést. Saját tulajdon unokahúgom is, akit mindenek felett imádok, rá is simán rámondom, hogy óvszerreklám, amikor legjobb ördögűzős stílusban rágyújt a hisztire és az ember már csak azt várja, hogy pörögjön a feje a nyakán. Bocs, de hisztis állapotban mindegyik gyerek az, ezen kár szépíteni :)
  Másik: ready_real rajtam anno egyetlenegyszer kellett alkalmazni. Igaz olyan 4 éves voltam már és emlékeztem a dologra, megtanultam, hogy ha hisztizek, annak következményei lesznek. Ez a kislány azt tanulja meg, hogy ha hisztizik, az történik, amit ő szeretne. Ez követendő?
  És mindettől eltekintve továbbra is ultragáznak tartom a havonta mosott hajat...
  (tapas finom volt, most Hell's Kitchen) :)

 • 2009.05.06 12:33:03Veg_

  Világ életemben hosszu hajam volt, megszáradás cca 2 óra, gyerekkoromban ugy másfél. Akkor száritották, ha nagyon muszáj volt elmenni otthonról, és kint tél van, illetve azóta is csak uszodában száritom, slussz. Maradjatok otthon, nyugodtan rohangáljon, mikor már nem annyira vadul vizes - elöször törölköző turbán, az felsziv sok mindent egy negyed óra alatt, majd maradhat simán. Fésülni csak ritka, fa alapon antisztat tüskés kefével fésültek - azóta is azt szeretem -, összefogod kézzel coffba, hgoy ne huzd, és alatta fésüld ki. A tetejét csak a végén, ovatosan, egyik és másik oldalra téve, és a legjobb, mikor félig megszáradt már, fésüléskönnyitő, kifésülést nem igénylő balzsammal. Ha nem cibálod, megszokja. Nap közbenre csat helyett, ami bök, javasolnám a sima, mindenféle szinü hajgumikat és a copfot, vagy a laza fonást (elöbb copf, alatta lazán befonni, vagy még 3-4 gumival befogni, szines, és nem csomósodik össze), csak szélesebb fajta legyen a gumi, mert ugy nem huz kivételkor
  Nálam anno csak az elfekszünk a vizben, gyors sampon, majd elfekszünk a vizben, és "repülünk" (vagyis tartottak, és össze-vissza huzkodtak a vizben, berregve, baromira élveztem, és nem is fogtam, hogy hajat mosunk, az arcomba meg nem került viz vagy sampon) jött be

 • 2009.05.06 13:06:16Temptation

  Rekafoto: a probléma ott van, hogy a hajmosástól való iszonyatos félelem, rettegés NEM azonos a "normál" hisztivel! Ilyenkor nem azért sír a gyerek, mert a saját akarta gátolva van valamiben és ha elég soká sír, akkor majd eléri amit akar, hanem azért, mert fél, és ezt így tudja kifejezni.Aki már látta a hajmosástól rettegő gyerek arcát és viselkedését, az látja a különbséget!
  Magyarán utóbbi esetben cs.......szheted a a remek módszert, az irracionális félelem ellen semmit nem ér.A "sima" hiszti esetében sem ez a módszer a legjobb, és bár nekem különösebben nem hisztis a kicsi, ha néha rájön, egyszerűen megmondom neki, hogy ezt ugyan csinálhatja, ha gondolja, de semmit nem fog vele elérni. És mivel következetes vagyok, és tényleg nem ér el semmit, abbahagyja.Azt a kis időt meg kibírom.

 • 2009.05.06 13:26:52Vakmacska

  Temptation, mennyivel jobban megfogalmaztad mint én.

  Én speciel tériszonyos vagyok. Gyerek után bárhova felmászom amúgy ha muszáj, de egy sima bérház folyosóján a másodiktőól felfele már arccal a falnak közlekedem laposkúszásban. Nincs a világnak olyan látványa amiért én egy kilátóba felmennék.
  na gyerekkoromban volt a Hungexpo, ami alól egyszercsak kihúzták a 29-es villamost. Innentől kezdve tőlünk a 37-essel meg a 28-assal lehetett menni, át a korláttal csak minimálisan rendelkező vasút feletti hídon gyalog. Na azt a pánikot. Ha engem ott valaki bármivel leönt hogy hagyjam abba, akkor most nem beszélgetünk - mert egyetlen mozdulattal pottyanok a 9.35-ös menetrendszerű Szergej elé. Dr tény, nem keverendő a dolog a "róóóóózsaszíííín póóóóniiiiit akarooooom" típusú dologgal. Köze nincs hozzá.

 • 2009.05.06 14:00:54rekafoto.com

  de most komolyan, szerintetek az a megoldás, hogy egy hónapig mosatlanul marad a gyerek feje?
  Nyáron még csak istenes a homok ellenére is, mert szellőzik, de gondoljunk már bele a télbe, amikor órákig sapka alatt van a fej....

 • 2009.05.06 14:06:26kriszi

  Jáááj, ez a rózsaszín pónit akarom olyan ismerős :) Mármint nem póni volt, hanem - kapaszkodjatok meg - body a négyévesnél :)))) Az öccse örökölt egy csomó cuccot, csomagoltuk ki éppen, nagylány felpróbálgatta, és egyik-másik annyira tetszett neki, hogy ki akarta sajátítani őket. Közben meg ugye kikapcsolni nem tudta volna, még ha be sikerült is volna rajta. Szóval kiverte a huppot. Én meg gondolkoztam, hogy mit tegyek. Kisöcsi ült a szőnyegen és nézett nagy szemekkel, hogy mi lelte a nővérét. Túl voltunk már minden racionális és irracionális magyarázaton és társain. Aztán egyszercsak közöltem, hogy megyünk a boltba. Veszünk nekem bugyipelust ( = nadrágpelenka). Ez annyira meglepő volt, hogy gyerek hüppögés közepén rám meredt, majd azt mondta: "anya, az neked nem való". Sínen voltunk, akkora dackorszakos bőgést rendeztem, hogy öröm volt nézni. A csaj pedig csont nélkül átvette az én szerepemet, magyarázott, érvelt a maga módján. Kis idő múlva mondat közepén megállt, és mint aki most ért meg egy viccet: "anya, én ilyen voltam az előbb?". Eztán, ha ilyesféle probléma fenyegetett, csak annyit kellett mondanom, hogy bugyipelust akarok.

  Öcskösnél - keményebb darab e tekintetben - kitaláltam egy új módszert: megitatom. Valamelyik másik topikban részleteztem, jelentem, azóta is működik.

 • 2009.05.06 14:07:39kriszi

  rekafoto, a kettő között vannak fokozatok szépen... senki nem propagálta itt kimondottan a havi hajmosást.

 • 2009.05.06 14:12:30Vakmacska

  A poszt sztem részben azért is lett, hogy mit bírunk kiötleni a mosatlanul hagyás és a félcentisre vágatás alternatívájaként. Szerintem jött jó néhány kedves - és másnál esetleg már bevált - ötlet. Amúgy meg egy majd ötéves gazdájaként már nyugton állíthatom, hogy ezt a parát a kölykök előbb-utóbb kinövik, ilyen szempontból százszor jobb, mint a kutyafóbia vagy a tériszony - azt ugyanis nem feltétlenül.

 • 2009.05.06 14:13:11rekafoto.com

  hát a postban kifejezetten a havi egy hajmosásról volt szó.

 • 2009.05.06 14:17:16Temptation

  Kösz:-)Vakmacska!

  Réka: télen viszont kevésbé porosodik, nem lesz homok a hajában, és a kicsik haja nem zsírosodik. Nyáron a pancsolással, medencézéssel kijön egy csomó por, homok.
  Senki nem mondja azt, hogy csak havonta mossuk, de az ember egy félős gyerek haját akkor mossa, amikor koszos, tehát nem feltétlenül minden vasárnap este.
  A fejtetű pedig kifejezetten szereti a tiszta hajat is, ezt csak mint érdekességet említem.

 • 2009.05.06 15:05:44azallamenvagyok

  3 hónap után már öntisztul a haj és a fejbőr, sztem havonta sem kellene mosni

  és mindenki boldog:)

 • 2009.05.11 11:12:01csuni

  Mi Panka 3hónapos kora óta úszni járunk,ergo, a zuhany nem ismeretlen a számára.Most 15hós,hiszti nélkül le tudom zuhannyal öblíteni a haját!Csak annyit kell mondani,mint úszáskor, "merülés".Ő meg rötyög,és játszik közben a pancsijátékaival.

  Nálunk a körömvágás a húzós,de ha elterelem a figyelmét valami mondókával,gond nélkül letudjuk.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta