SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok: Az anyák és a munka ünnepe

2009. április 30., csütörtök 08:19

Ismét egy hosszú hétvége jön, s ugyan nem vonulunk már föl lufival hosszan, egymás kezét szorongatva, fejünket egy irányba fixálva, miközben zizegő papírzászló rázódik a kezünkben, de azért meghagytuk eredeti valójában ezt a napot, hogy ünnepelhessünk. Mert ugye május elseje a Munka ünnepe. Ezért nem dolgozunk, ez pedig olyan ellentmondásos dolog: A munkát ünnepelve nem dolgozunk, hanem pihenünk, majálisozunk? Persze nem sajnálom senkitől sem ezt az egy (három) napos kis megtorpanást, csak felvetődött bennem ez a gondolat, majd rögtön eljátszottam azzal a dologgal, hogy mi lenne, ha ilyenkor nemhogy dolgoznánk, hanem duplán, triplán serénykednénk a munkahelyünkön? Aztán lenne egy ünnepnapunk, mondjuk rá egy hétre, május 8-án, amikor a Pihenés ünnepét tartanánk, nos, akkor aztán fekhet mindenki szétvetett lábakkal.

maj

Aztán vasárnap, azaz 3-án, hirtelen mindenki átlényegülhet érző lénnyé, és szívét lelkét ünneplőbe öltöztetve köszöntse föl az anyukáját, nagymamáját, dédijét, ha olyan szerencsés, hogy van rá lehetősége. Mert május első vasárnapja az anyukáké, ami arról az ősi kapocsról szól, ami a leggyönyörűbb, legfontosabb feladat a világon, ami összetart mindent, és véleményem szerint az egyetlen dolog, aminek igazán értelme van.

BUDAPEST

Városliget

Tudjuk, hogy „…ujjé, a ligetben nagyszerű…”, ezért ha majális, akkor egyértelmű, hogy ez az a hely, ahol biztosan majálisozni lehet. Vagy ha ahhoz nincs kedvünk, hát fölpattanhatunk a bringánkra, a rollerünkre, vagy a görkori kerekei közé csaphatunk és örülhetünk, hogy miénk a „tér”, nem pedig az autósoké. A Városliget két nagy játszótere pedig a fenti szórakozások nélkül is remek programot nyújt a gyerekeknek. Pénteken 13:00 órakor érdemes megnézni a 100 Folk Celsius együttes koncertjét.

Vigyázó Sándor Művelődési Ház

Zenés majálissal várja a lelkes szórakozni vágyókat a művelődési ház pénteken, már kora reggeltől. 9:30 órakor zenés ébresztővel köszöntik az oda látogatókat, majd 10:00 órakor az Alma zenekar játszik a gyerekeknek a tízórai mellé. 15:00 órakor a Makám együttes tart családi koncertet, de egész estig szól majd a zene a helyszínen más fellépők jóvoltából.

Syma Rendezvénycsarnok

A 100 Folk Celsius pénteken itt is tart egy koncertet délután, 16:40 órakor, ha valaki délelőtt elszalasztotta, itt az alkalom, hogy elcsípje a Paff a bűvös sárkányt.

56-osok tere

Pénteken 10:00 órától a Kézenfogva Alapítvány Családi Napja rendezvény lesz a régi Felvonulási téren. A „Fogadd el, Fogadj el" elnevezésű program szervezésében egész nap várják a fogyatékkal élőket és az egészséges embereket a virágrajzoló világrekord-kísérlet felállítására. Koncertek mellett interaktív gyermekműsor, kézműves foglalkozások és táncműsorok szórakoztatják majd a résztvevőket.

Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

Május 2-án szombaton, Zöld Nap a Zöld Környezetünkért címmel, reggel 9:00 órától kezdődő programokkal várják a szervezők a környezettudatos gondolkozású látogatókat. Lesz virágvásár, témába vágó előadások és gyerekeknek kézműves foglalkozás, valamint mesés előadás is.

Millenáris Velodrom

Szombaton 11:00 órakor újra várja a bringázás szerelmeseit a Velodrom, egy családi nap keretében. Számos verseny, valamint saját magunk kipróbálása mellett, a BVSC 2009-es kerékpáros csapatának a bemutatóját is élvezhetjük. A gyerekek nem csak nekik való versenyen vehetnek részt, hanem mindenféle nekik való meglepetéssel is várják a szervezők őket, lufival, pogácsával és málnaszörppel.

Millenáris Fogadó

Szombaton 16:00 órakor Anyák napi gyermektáncház lesz a Fogadóban, amit az Alma együttes vezényletével élvezhetnek az oda látogatók.

Óbudai Fő tér

Századfordulós Fesztivál lesz az Óbuda Napja elnevezésű program keretében vasárnap, a Fő téren. A fellépők között van a Budapest Ragtime Band, a Botafogó és a Fool Moon együttes, a gyerekeket a Térszínház társulat szórakoztatja majd, este pedig Quimby koncerttel zárul a mulatság. Számos érdekes program mellett lesz még kézműveskedés, gördeszkaverseny és a Fabula bábszínház is fellép majd, valamint a Máltai játszóterek is várják szeretettel a gyerekeket.

VIDÉK

Gödöllő

Májusköszöntővel kedveskedik a Gödöllői Királyi Kastély a vendégeknek pénteken, reggel 10:00 órától folyamatosan zajló programokkal. A zenés műsorok mellett, lehet piknikezni a kertben, lángost és kürtöskalácsot enni, valamint lacikonyházni egyet. Természetesen a gyerekek kedvence, az ugráló várazás sem maradhat el, valamint pónilovaglásra és hintózásra is lesz lehetőség.

Gemenci erdő

Háromnapos majálissal várják a látogatókat a Gemenci erdőben a Kisvasút végállomásánál. A Méhészeti, Erdészeti, Halászati kiállítás mellett nem csak kézműveskedhetnek majd a gyerekek, hanem lovas fogatra szállhatnak, gyalogtúrázhatnak és természetesen a Nosztalgiavonatra is felszállhatnak, mely minden nap 8:30 órakor indul Pörbölyről Keselyűbe.

Debrecen

A Hármashegyalján, mindhárom napon egész napos majálisra várják a pihenni vágyó vendégeket a Zsuzsi Erdei Vasúttal.

Zebegény

Pénteken 14:00 órától Majális fesztivál lesz a Fő téren, ahol vásári mulatság, táncos bemutató, kézműveskedés várja az oda látogatókat. Este a bátrabbak karaokezhatnak a gezstenyesor alatt.

Komárom

Öregvár napok lesznek pénteken 10:00 órától vásárral és gyerekjátékokkal, valamint meseelőadással és lovas, valamint íjászbemutatóval együtt.

A Monostori erdőben a Komáromi napok keretében sok fellépő mellett, akik egész nap szórakoztatják a vígasság látogatóit, kézműveskuckó várja a gyerekeket a jurta alatt.

Gyerekmentes övezet

Anyák napja alkalmából szerintem ne keressünk gyerekmentes övezetet, maximum fektetés után. Ha megyünk is valami felnőtt mulatságba, mindenképpen gyerekkel, persze csak oda, ahová be is engedik csóri kölköt. A múltkor egyébként kihagytuk a Belgát, ugyanis beájult az egész héten robotoló gyereksereg. Én meg önkritikát gyakoroltam és úgy döntöttem, hogy ezen a héten kaptok egy másik stílust képviselő könnyűzenei ajánlót, ne csak nekem legyen jó mindig, meg aki mondjuk, a dadaista műveket szereti.

Aki teheti tehát, a Komáromi Napokon nézze meg Lolát pénteken 19:00 órától. Ugyanitt Kozmix is lesz 20:00 órakor. Debrecenben Ákos megtartja a 40+1 (komolyan így hirdetik) évi koncertjét a Főnix csarnokban 09:30-tól, szintén pénteken. Termékeny helyszín a Komáromi Napok, vasárnap Csonka András és zenekara szórakoztatja a közönségét 18:00 órától (tessék, egy kis ding-dong ).

Búcsúzóul pedig hallgassatok egy kis Caramelt, s szálljunk a dallal.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.30 08:28:24Magenta

  Lolát...
  :-DDDDDDDD

 • 2009.04.30 08:45:19szövetszöcske

  Kár hogy megöregedtem, pedig ez a komáromi királyul pusztító lehet, szívesen leruccanék pár haverral meg egy rettenetes spanglival meghallgatni a Lolát, a hidrogénezett fejű Kozmixot, meg a ding-ding-dorongot, utoljára akkor volt ilyen ütős élményem amikor pár haverral maratoni egésznapos Bádszpenszer filmnézést csaptunk.

 • 2009.04.30 08:52:36Ribizlee

  OFF

  Magenta, hétvége?

 • 2009.04.30 08:56:44Magenta

  Jaaaaaaaaj, de jó, hogy mondod, igen! :)))

 • 2009.04.30 09:02:22Brumibaby

  Kijafranc az a Lola, kérdeztem magamtól, majd rákattintottam a linkre, és megállapítottam, némileg szövettel egyezően, hogy nagyon be kellene tépnem ehhez. Mondjuk most Trebitsch sem emelhetne kifogást az entellektüel programajánlat miatt...

  Ezt a Lolát helyesebb lenne rejtegetni, a lányom (6) attól tartok, épp a fogékony korszakban van. Szerencsére Komáromtól messze lakunk, így nem muszáj pszichotróp anyagokkal megsegíteni magamat, mint egyszer, amikor a Judit és az álommanók (?) produkciójára kísérve éreztem erre ellenállhatatlannak tűnő kényszert. Meg aztán, hétfőre hangversenybérletem van, szép is lenne, hogy még mindig a Lola hatása alatt félpucéran, magamról megfeledkezve, az első sorban őrjöngök a Szegedi Szimfonikusokért....

 • 2009.04.30 09:13:08Magenta

  OFF:

  Ribizlee, mél ment! :)

 • 2009.04.30 09:22:44Yakamoz

  Kemény vagy win, Bandi vorewer!!! :D

 • 2009.04.30 09:26:40mammina

  en nagyon szerettem a majus elsejeket, a zizego papirzaszlokkal, lufikkal, utcai zeneszekkel, a mezeskalacsarussal - illatos - felvonulast. es valamiert sokszor jo ido is volt. :-)

 • 2009.04.30 09:57:04anyatájger

  :)))
  Én egyszer (még ivós koromban), Balázs Palitól kértem aláírást a tesómnak címezve. A haverok azt hitték, nem merem megtenni... Húú, nem volt egyszerű, mert néhány középkorú asszonyság elég agresszíven nyomult, de szerencsém volt, mert a Pali gyerek kiszúrt engem :) Tesóm azóta is féltett kincsként őrzi a dedikált fotót :)))

 • 2009.04.30 10:14:12Vakmacska

  Kőbánya, Óhegy park: aki még nem tudná, ingyér Alma zenekar délben, előtte-utána táncbemutató, bábjáték, mifene, körhinták és dodzsemek, csak ne essen.

 • 2009.04.30 10:23:53Subbantósdi

  Bizony, nálunk május 1.= ablakmosás, függönymosás, úgyhogy nem majálisozunk, bár itt a szomszédban a Városligetben biztos lesz ilyen-olyan program. :o)
  Anyák napjára azért persze kapnak anyáink és a nagyanyám egy-egy virágot. :o)
  Azt mondják, hogy nagyon szép idő lesz, már nyárias teljesen, szerintem a strandokon lesznek azért sokan... .o)

 • 2009.04.30 10:24:46Subbantósdi

  "Aztán vasárnap, azaz 3-án, hirtelen mindenki átlényegülhet érző lénnyé, és szívét lelkét ünneplőbe öltöztetve köszöntse föl az anyukáját, nagymamáját, dédijét, ha olyan szerencsés, hogy van rá lehetősége."
  Hehe, ez azért nem megy egy gombnyomásra. :o)

 • 2009.04.30 11:13:5978as évjárat

  Kedden az oviban megvolt az anyáknapi ünnep. Hát, finoman fogalmazok, ha azt mondom, szétbőgtem a fejem. Soha nem sírtam anyáknapi ünnepen.

  Na jó, voltak előzmények, ami miatt érzékenyebb is voltam, de jó, hogy lesznek műsorok, kikapcsolódunk ezerrel. Emberem sem dolgozik, főzünk a szomszédékkal, ballagás, színház, ahhh, csupa agyellazító program!

 • 2009.04.30 11:36:32Vakmacska

  Subi, én már kettő kivételével végeztem a nyamvadt ablakokkal, igaz húsvét óta próbálkozom velük...

  De jó hogy szólsz, van még koszos függöny is (igaz, tiszta is van...):DDD

  De alighanem ezen a hétvégén leszarom ezt a típusú tevékenységet....koszos ablakok monnnyanak le...

  Álomfejtők: mit jelent ha egész éjjel álmomban a Parlamentben rohangálok, ami kissé az Elvarázsolt kastéllyá lényegült közben át?

 • 2009.04.30 11:37:43Subbantósdi

  Nekem meg még mindig meglepő, hogy mióta a lányom megszületett, azóta én is fel vagyok köszöntve anyák napján, szóval még szoknom kell ezt, mert csak az jött még le, hogy ilyenkor virág anyámnak, nagyanyámnak és anyósnak, de hogy én is kapok... ?:o)

 • 2009.04.30 11:38:50Subbantósdi

  Vakmacska: sajnos vannak az Életnek megkerülhetetlen dolgai, amelyek általában negatív dolgok, de pozitívba csapnak át. Ilyen az ablakmosás, függönymosás, mert az eredmény, mégha után a el is terülünk és nincs már energiánk semmire sem, azért szép és jó illatú. :o)

 • 2009.04.30 12:00:55Temptation

  Vakmacska: ez azt jelenti, hogy a Parlamentben zajló tömény hülyeség elől a mesék világába menekülsz.....
  De ha ez nem szimpi, jelentheti azt is, hogy idén szép, hosszú napfényes őszünk lesz, a madarak későn költöznek, a must cukorfoka pedig 20 lesz:-)

 • 2009.04.30 12:06:40fatál natál

  Első anyáknapjám lesz. Mármint, amikor nemcsak én köszöntök.

 • 2009.04.30 12:15:03manka78

  Szombaton szomszédokkal kerti parti, vasárnap barátnőmékkel horgászat. Az ablakaim meg mocskosak.:(

 • 2009.04.30 12:17:05szösznyúl

  En is ablakot mosok a hetvegen... Eddig elvoltam azzal a kifogassal, hogy mivel nincs fuggony, legalabb a koszos ablakon kevesbe latni be, de most mar muszaj lesz lemosni :D
  Ja, es masik hetvegi program az izgulas, hogy megjon-e, ha nem, ez volt a nulladik anyak napjam!

 • 2009.04.30 12:33:03keke80

  Életem elsö anyák napját kétszer is megünnepeljük, mert Németo.-ban május második vasárnapja, otthon meg az elsö. Hogy ne legyen belöle felejtés, érvényesnek tekintem mindkét dátumot... :D

  Ami biztos, most 7végén grillezünk. Szóval buli lesz. Ha nem alszom be korán...:)

 • 2009.04.30 12:49:34madz

  azért a május 1. eredeti valója nem az volt, amit gyerekkorunkban láttunk. kicsit régebbi ünnep ez, nem véletlenül ünneplik "nyugaton" is

 • 2009.04.30 12:59:48zskoncz

  fatál natál! készülj az első olyan jó!
  nekem tavaly volt az első! elötte egy hónappal született a bébi! olyan jó érzés volt hogy attól kezdve nekem is készülnek. :D

  mi a homokozó és nagymama között majálisozunk. :) egy nap itt egy nap ott. :)

 • 2009.04.30 16:19:27András Csepelrőlh

  Szívből örülök, h a cikkben szó sem esik az EU-ba történt berugdalásunk évfordulójáról...

 • 2009.04.30 16:28:33fatál natál

  András Csepelrőlh, bizony, 5 éve. Mi pont akkor éjjel "csatlakoztunk" a férjemmel először. Uniósok vagyunk.

 • 2009.04.30 16:36:36másutt

  huha, az nalunk is nevezetes nap volt, ha mar igy vegiggondolom.

 • 2009.04.30 16:51:31pomme-pomme

  Még egy finom ajánlat elsősorban felnőtteknek (bár én Babát is viszem a pociban): Budai Gourmet Fesztivál lesz a Millenárison egész hétvégén.

  http://budaigourmet.hu/

 • 2009.04.30 19:47:50Brumibaby

  OFF
  Hova lettek a kommentek a tanácsadós poszt mellől, és miért nem lehet kommentelni? Szent szövegeket nem kritizálunk?
  ON

 • 2009.04.30 21:17:40Az igazi Trebitsch

  Heló Winnie, most gonoszul vigyorgok a képernyő előtt.

 • 2009.04.30 22:36:18Moira

  Tabánba csak mi megyünk?
  Mondjuk addig ideje lenne meggyógyulni, enyhe (hahhaha) hasmenéssel kihagynámm a toi-toi-ozást. :-)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta