Gyors és egyszerű muffinreceptek kisgyerekeseknek

Az elmúlt hetek húsdömpingje után ma néhány muffinreceptet osztok meg veletek. Ez a süti három éve tört be az életünkbe, addig csak a rajzfilmekből ismertem a formát, netes barátnőim viszont egyre többet beszéltek róla és érdekelni kezdett mi lehet ez. A férjem előnyben volt, mert ő a bolti zacskósat már ismerte, a munkahelyén többször evett is, én nem szeretem a zacsis édességeket, a sütiket főleg, szóval lemaradtam a muffinról.

csokisturos

Először egy csokis variáció tetszett meg, gondoltam, mielőtt befektetnék egy muffin sütőbe, kipróbálom, ha nem lesz nyerő, minek őrizgessek egy kacattal többet. Kikevertem a tésztát sima sütőpapírral bélelt tepsibe halmoztam volna, de elfolyt, és megsütöttem. A férjemnek egész nap mondogattam, hogy kísérleti muffin készül, picit sem hasonlít az igazira, csak az ízére vagyok kíváncsi. Elkészültek a lepénykéim, nagy büszkén elérakom és húzogatja az orrát: "Ez nem muffin." Emlékeztettem, egész nap azt szajkóztam, hogy nem lesz muffin formája, nagy nehezen beleharap: "A csokis fehér és folyik a közepében a csoki". Ekkor felhívtam a figyelmét arra az apró tényre, hogy ezt én csináltam a saját kezemmel, így nem hasonlíthat a zacsisra. Gondolom közben nagyon csúnyán nézhettem, mert lelkesen elkezdte falni és pillanatok alatt eltűnt az egész. Még aznap beszereztem egy sütőformát és hozzávaló papírt. Azóta többfélét is kipróbáltam kisebb-nagyobb sikerrel, itt vannak a legnépszerűbbek, ezeket a barátnőimtől tanultam. Emberpalántáknak 1,5-2 éves kortól kínáljuk.

Csokis muffin (az a bizonyos első)

Hozzávalók:

15 dkg liszt
4 dkg kakaópor
fél csomag sütőpor
1 csipet só
2 tojás
15 dkg vaj
15 dkg cukor
3 ek. barack lekvár
5 dkg csoki
0,8 dl tej (van, hogy belemegy egy egész deci)


A tojást, vajat, cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a lekvárt. Összekeverjük a lisztet, a kakaót, sütőport és a masszához adjuk, hozzákeverjük a tejet és az apróra vágott csokit. A formákat félig/háromnegyedig töltjük a masszával és 20-25 perc alatt előmelegített sütőben kb. 220 fokon megsütjük, 20-22 db lesz.

A csoki ízlés szerint, bármilyen lehet (akár fölösleges csoki nyúl/télapó), nálunk étcsokival (Tibi vagy Boci) nyerő, ha szimpla adagot csinálok, minden darab közepébe nyomok egy-egy kockát, majd gondosan betakarom a masszával, így a közepén folyik a csoki. Ezt a variációt célszerű hamar megenni, mert ha megdermed a csoki, elég tömény. Nekem sima teflonos formám (12 db-os) van, egyszer sikerült szereznem egy doboz szilikon kosárkát (20 db), azóta papír helyett azzal bélelem. Papír helyett a teflon formát lehet vajazni, lisztezni, de nekem ehhez még sosem volt türelmem. Az utolsó adagnál az üres helyeket feltöltöm félig vízzel.


Almás-fahéjas muffin (a leggyorsabb)

Hozzávalók:

24 dkg liszt
1 tk. fahéj
fél csomag sütőpor
1 csipet só
0,5 dl olaj
12 dkg cukor
1,25 dl tej
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 alma

almasfahejas

Az olajat, cukrot, tejet, tojást, vaníliás cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk az összekevert lisztet, fahéjat, sütőport és egy almát. Az almát reszelni szoktam, így egyenletesebben jut a sütikbe, de lehet simán apró darabokra vágni. Megtöltjük vele az előkészített formákat, 15-20 perc alatt előmelegített sütőben 220 fokon megsütjük. Ez kis adag csak 12-16 db lesz, de az nagyon hamar kész, ha nincs a lábam alatt egy gyerek sem akkor az előpakolástól a kész sütiig mindössze 40 perc. Nagy hátránya, hogy 5 perc alatt el is fogy, így inkább dupla adagot készítek.

Túrós-csokis muffin (az egyik legfinomabb)

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
15 dkg vaj
30 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja (természetesen alaposan megmosva)
4 tojás
2,5 dl tejföl
20 dkg túró
5 dkg csoki

A vajat, tojássárgáját, cukrot, vaníliás cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, túrót, citromhéjat. Összekeverjük a lisztet, sütőport, sót és ezt is a masszához adjuk. Az egészet föllazítjuk a négy tojás felvert habjával és beleforgatjuk a csokidarabokat. Az előkészített formákba adagoljuk, előmelegített sütőben 220 fokon 25 perc alatt megsütjük, 30-33 db. Az eredeti recept szerint 10 dkg csokit felolvasztunk és a kihűlt muffinokat belemártogatjuk, majd egyszer ha marad, mire kihűl, akkor kipróbálom.

Alap muffin (kísérletezéshez)

Hozzávalók:

35 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
1 csipet só
30 dkg cukor
2 tojás
4 dl tej
15 dkg vaj

A szokásos módon a tojást, vajat, cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, szódabikarbónát, sót, majd a tejjel fellazítjuk. Ez egy sablon, innentől kezdve szabadon ízesíthető bármivel. Kísérleteim közül a mogyorós aratta a legnagyobb sikert 3-4 ek. mogyorókrém és durvára tört mogyoró hozzáadásával. Az előkészített formákba töltjük, előmelegített sütőben 18-20 perc alatt 220 fokon megsütjük, nagy adag kb. 34-36 db lesz.

Keresek kipróbált gesztenyés, kávés, vaníliás muffin receptet. Ezekkel az ízekkel eddigi kísérleteim szerény sikert hoztak. Köszönöm!

Mesianyu

Oszd meg másokkal is!
Mustra