SZÜLŐSÉG

Az agy fejlődéséhez megfelelő táplálékra van szükség

2009. április 29., szerda 11:10 |

agy1

Az, hogy mely szervünk a legfontosabb nehéz eldönteni, az azonban tény, hogy az irányítás az agyunk kezében van. Nem véletlenül mondjuk, hogy minden fejben dől el, a kapitány ugyanis nem más, mint az agy. S nem csak ő a főnök, hanem neki köszönhetjük, hogy kiemelkedtünk az állatvilágból, s hárommillió éves lét után, az utóbbi kétszázezer évben belehúzott a fejlődésbe (mint Homo sapiens sapiens) és juttatta el oda az emberiséget, ahol most „tart”. Persze ne legyünk szkeptikusak, hiszen az evolúció során páratlan teljesítményt vitt véghez az agyunk.

Az emlősöknek megvolt az az előnyük, hogy utódaik védett helyen fejlődhettek ki, ahol sokkal nyugodtabb körülmények között válhattak a külvilágra már érett egyeddé. Nagy luxus ez például a hüllőkkel szemben, akiknek a védett helyre való tojásrakás is megoldandó feladat volt. Az emlősök tehát egyes elméletek szerint ezért is tudtak több energiát fordítani az agyuk fejlődésére, ami mára közel háromszor nagyobb, mint az egyetlen élő „rokonunké”, a csimpánzé, derül ki egy élelmiszeripari termékeket előállító cég hírleveléből.

Hogy mi hozhatta el a változást, azaz egyszerűen fogalmazva az okosodást, összetett kérdés, de a kutatók egyet értenek abban, hogy nagy szerepe van az étrendben történt gyors változásnak is. Ki hinné például, hogy az agy fejlődésében jelentős szerepe volt a tengerpartokon élő egyedeknek, akik hozájutottak a „tenger gyümölcsei” révén például omega-3,-6 zsírsavakhoz? A kontinens belsejében élő társaik, az Australopithecusok ezek hiányában nem is fejlődtek tovább, agyuk megrekedt a csimpánzénál.

A Homo sapiens, más főemlősökkel ellentétben (8 százalék) az egész testre érvényes anyagcsere 25 százalékát használja föl. A kezdetek is bizonyítják, hogy a fókusz az agyra koncentrálódik, a magzati lét során a méhlepényen érkező energia 70 százalékát az agy fejlődésére fordítja.

De miből áll az agy tulajdonképpen, hogy ekkora energiát kell felemésztenie? A válasz: zsírból, közel 60 százalékban. Ahhoz, hogy megfelelően és folyamatosan működjön, szőlőcukor szükséges. Korlátozott mennyiségben fehérjéből is tud energiát felvenni, valamint a megfelelő vízfelvétel is szükséges a jó működéséhez.

Amennyiben nem kerül a szervezetünkbe elég ásványi anyag, komoly betegségek alakulhatnak ki. Gondoljunk például a magzati időben fellépő jódhiányra, mely szellemi visszamaradottságot okoz, a folsav hiánya pedig a fejlődés korai szakaszában velőcső-rendellenességhez vezethet.

Az agy fejlődésének nem csak az evolúció során van-volt jelentősége, valamint a magzati életben. Születés után a csecsemő hathónapos korára megkétszerezi agyának a méretét, kétéves korára megháromszorozza, ötéves korára pedig eléri a felnőttkori térfogatot. Az agyat nem csak stimulálni, hanem elhanyagolni is lehet, ugyanis azok az idegsejtek, melyeket nem használnak, eltűnnek. Azon sejtek mennyisége azonban nő, melyeket a leggyakrabban használ a szervezet, valamint a sejtkapcsolatok száma emelkedik. Ebből is látszik, hogy nem elegendő az agy fejlődéséhez a megfelelő táplálék, fontos szerepe van a pszichológiai és szociális gondoskodásnak is, legfőképpen az első három évben. Ezek hiánya ugyanis sok szempontból pótolhatatlan károkat okoz, melyek az ember egész életére kihathatnak. Az egyes egyed fejlődése tehát leutánozza az evolúciós fejlődést, olvasható a hírlevélben.

Nem csak az agy, hanem az egész ember több mint hárommillió éves fejlődése csodálatosan véletlenszerű, de mégis logikusan felépülő láncolat, mely nehezen magyarázható és véget nem érő kihívás a tudománynak. Míg majdnem minden életfunkciónknak, testrészünknek sikerült alkalmazkodnia a környezethez, addig a szülés nem akar valahogy könnyebb lenni. Míg egyes kutatások szerint régebben sem volt nagyobb az ősasszonyok szülőcsatornája, csak más alakú, addig sokan feltételezik, hogy volt olyan állomása a fejlődésnek, amikor a koponya mérete egyezett a nők medencéjének méretével. S hogy miért nem követte az agy növekedését a szülőcsatorna változása, továbbra sem tisztázott, az azonban tény, hogy az emberi agynál csodálatosabb „szerkezet” nem létezik.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.29 11:15:12Ribizlee

  ez a "Hogyan lehetett ez lehetséges?" azér' odavág... :-D

 • 2009.04.29 11:23:06szövetszöcske

  Lehetséges, hogy a farokméret az agymérettel együtt fejlődött, és a mellékelt kép az agyfejlődés előtti állapotot mutatja, amikor még a szerszám is eltűnt a szőrszállak között?

 • 2009.04.29 11:26:16Ribizlee

  szövet, akkor ez felveti azt a kérdést, hogy a nagyobb aggyal együtt jár-e a nagyobb farok?
  és a bölcsészeknek mekkora az agyuk??? :-D

 • 2009.04.29 11:31:41szövetszöcske

  Ezt az összefüggést (bölcsészek vs. farokméret) zsákos ember ex-hozzászólótársunk már egyszer javában kivesézte (majd előkeresem ha lesz időm).

 • 2009.04.29 11:50:58hinta-palinta

  "Míg egyes kutatások szerint régebben sem volt nagyobb az ősasszonyok szülőcsatornája, csak más alakú, addig sokan feltételezik, hogy volt olyan állomása a fejlődésnek, amikor a koponya mérete egyezett a nők medencéjének méretével. S hogy miért nem követte az agy növekedését a szülőcsatorna változása, továbbra sem tisztázott, "


  Van egy elmélet, nem a tisztázásra, hanem a kompromisszuimra. Tehát az évezredek során sokkal gyorsabb ütemben fejlődött az ember agya( így a magzat koponyája is a méhben), mint a női szülőcsatorna alkalmazkodási gyorsasága, ezért a trmészet kompromisszumra kényszerült, hogy az utódok feje ne akadjon el, ne haljanak meg az anyával együtt.A terhesség lerövidült 10 holdhónapra, tulajdonképpen így éretlen kis újszülöttek jönnek a világra, képlékeny a koponyacsontjuk, elmozdulnak szülés alatt, a fewj forog a szüléskor, így csak lett megoldás az élveszülésre. Cserébe sokat kell őket pátyolgatni, magukra hagyva az emberújszülöttek, csecsemők életképtelenek(mert még éretlenek)

 • 2009.04.29 11:51:53Brumibaby

  "Ezek hiánya ugyanis sok szempontból pótolhatatlan károkat okoznak, melyek az ember egész életére kihathatnak. "

  Win, egyeztessétek már az alanyt az állítmánnyal, köszi.

 • 2009.04.29 11:51:58hinta-palinta

  na, elütések...

 • 2009.04.29 12:54:26Subbantósdi

  Így van, az agy működéséhez és fejlődéséhez, már magzati korban megfelelő mennyiségű cukorra és fehérjére van szükség.

 • 2009.04.29 12:57:10Subbantósdi

  hinta-palinta: ez érdekes elmélet, lehet benne valami. :o)Jó, hogy elmondtad, mert hozzátartozik gondolatiságában a témához.

 • 2009.04.29 16:28:49Kipikopii

  Nekem legjobban a forras megjelolese tetszett: "...derül ki egy élelmiszeripari termékeket előállító cég hírleveléből."

 • 2009.04.29 17:22:44fatál natál

  Ja, a porontyon mindig hiteles forrásból dolgoznak.... Velvet.

 • 2009.04.29 17:58:56már megint

  Már az első mondat egy vicc:
  "tény, hogy az irányítás az agyunk kezében van"
  Sőt, én ennek jobban hiszek: http://marinagalanti.ingyenweb.hu/szovegek/viccek/uzenet_az_agytol.html

 • 2009.04.29 19:31:56madz

  az irányítás az agyunk kezében :)) ezen behaltam.
  érdemes továbbolvasni vagy hasonlóan folytatódik?

 • 2009.04.29 19:50:11baudolinA

  madz, csak neked, szeretettel:

  "a kutatók egyet értenek" - na ez most speciel fontos, hogy egybe vagy külön, mert nem mindegy, hogy csak egyet értek, vagy egyetértek vkivel...

  "A Homo sapiens, más főemlősökkel ellentétben" - most akkor sapiens vagy a sapiens sapiens? És minek oda az a vessző (kisnyulacska)?

  "A kezdetek is bizonyítják, hogy" - ezt nem értem.

  nem csak =/= nemcsak

 • 2009.04.29 19:55:30Zsákos ember

  ohhh, de meghato, hat itt meg felemlegetnek...

 • 2009.04.29 21:25:05Pandi

  Zsákos, ha tudnád, hogy hányszor és hányan hiányoltunk...
  :)

 • 2009.04.29 21:52:43cozumel

  Nahat, itt a Zsakos?
  Csak ezert kattintottam ide, a posztrol fingom sincs :-)

 • 2009.04.29 22:14:10Magenta

  Zsákos, látod, hiányolunk! :)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta