SZÜLŐSÉG

A karrierista nők nehezebben esnek teherbe

2009. április 28., kedd 10:50 |

Karrier vagy gyerek? Karrier és gyerek? Előbb a gyerek, aztán a karrier? Esetleg éppen fordítva? Mindenkinek megvan a kérdésre a saját válasza, részben szabad döntés alapján, részben a körülmények adta kényszer nyomására - utóbbi esetben nemegyszer némi utólagos ideológiával megtámogatva. Talán nem is gondolunk rá, hogy az útiterv már az elején megszabhatja a későbbieket, és az elsőként választott vonattal kell utaznunk a végállomásig akkor is, ha szívünk szerint időközben már inkább átszállnánk egy másik irányba tartó szerelvényre.

A Current Anthropology című lapban olvastam nemrégiben egy érdekes cikket arról, hogy akár a testalkat és a zsírszövet eloszlása alapján is következtethetünk arra, ki milyen sikerre számíthat a szakmai és a családi életben. Régebben észrevették már, hogy a gyors szakmai karriert befutó, sikerorientált, terhelés- és stressztűrő nők körében többen vannak a nagy derék/csípő hányadossal (>0,7) jellemezhető nők. A jelenség hátterében a kortizol és férfi hormonok (androgének) magasabb szintje áll. Nem újdonság az sem, hogy ezek termelődése a stresszhatással áll összefüggésben, így például a nagy követelményeket támasztó, eredményorientált munkahelyek női alkalmazottjai körében is megemelkedik a kortizol és a férfi hormonok szintje. Ennek szemmel is jól látható jele a hasi zsírszövet jellegzetes átrendeződése, melynek eredményeként a nőiesen dömbölyded csípő helyét a derékkörfogathoz képest keskeny (azaz inkább „férfias") csípő veszi át. Szemmel nem látható, de az éles munkaerőpiaci versenyben remekül kamatoztatható következmény, hogy olyan tulajdonságok (határozottság, gyors döntésképesség, agresszivitás, versenyszellem) jelentkeznek, melyek tovább segítik a minél gyorsabb karrierre vágyó nők útját.

Ezzel szemben a kis derék/csípő aránnyal jellemezhető (vagyis a derékkörfogathoz képest nőiesen telt csípővel) rendelkező nők szervezetében a női hormon, az ösztrogén dominál, akik - kevesebb kortizol és férfi hormon birtokában - kevésbé képesek megfelelni a munkahelyi stressz okozta elvárásoknak, ily módon kevésbé számíthatnak szélsebesen felfelé ívelő karrierre. A természet azonban igazságos (vagy sem?), és ahol az egyik oldalon elvesz valamit, ott a másik oldalon kárpótol érte. Az ilyen testalkat (és a mögötte álló hormonhatás) nem kedvez ugyan a gyors szakmai előrejutásnak, a fogamzóképességnek viszont kifejezetten jó tesz, hiszen a teherbeesési esélyeket közel háromszorosára emeli az androgén típusú nőkhöz képest. További bónusz a természettől, hogy kis derék/csípő hányados (és ennek megfelelően erős ösztrogénhatás) mellett kevésbé kell számítani bizonyos idült betegségek (például cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések) előfordulására, mint a nagy munkahelyi elvárások keltette stressz hatására kialakuló androgéntöbblet jelenlétében.

Így aztán a stresszes munkahelyen eltöltött idő során androgéntúlsúlyra szert tett nők könnyen családalapítási álmaik szertefoszlásával fizethetnek a szakmai sikerekért, hiszen a munkahelyi vagy egyéb stressz hatására bővebben termelődő férfi hormonok nagyban rontják a teherbeesési esélyeket. Ily módon könnyen előfordulhat, hogy több-kevesebb, munkahelyi sikerekkel és előrelépéssel eltöltött év után már akkor sem - vagy csak nehezen - érkezik meg a várva-várt gyerek, ha közben a fontossági sorrend átértékelődött, és a munkahelyi előléptetés helyét most már szoptatás és büfiztetés venné át annak a nőnek a legfőbb életcéljai között, aki addig sok feszültséggel járó, kemény munka árán egyre feljebb jutott a szamárlétrán.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.29 08:57:58Brumibaby

  Kipikopii, (folytatom, mert fogalmam sincs, mennyi a 2000 karakter).

  Nem tudom, te mióta porontyozol, ezért nem kell tudnod, hogy a brittttudósos megjegyzésnek semmi köze az alapul fekvő kutatást végzők nemzetiségéhez. A britt tudós kifejezés (így, két t-vel), azt hiszem, eredetileg szövetszöcskétől származik (ezúton is köszönjük neki:)), és ma már kb. azokat a posztokat jelöli így a porontyos szleng, amelyek ilyesmiről szólnak:

  - A császármetszés növeli annak kockázatát, hogy a gyermek 11 éves korában üvegcserépbe lép a tyúkudvarban

  - A tápszerezett lányokra a változókori problémáik pszichoterápiás kezelése során nem hat Debussy zenéje

  - A sorozatgyilkosok között végzett felmérés kimutatta, hogy születésükkor az anya beöntésben és borotválásban részesült.

  (Utóbbinál a Poronty posztírója megjegyzi, hogy azért ne vonjuk le azt a következtetést, hogy a beöntés és a borotválás sorozatgyilkossághoz vezet, ezután azonban elszabadul a pokol, katt-katt-katt-katt, és mindenki érvel, miszerint ő személyesen ismer egy jóravaló sorozatgyilkost, aki természetes úton született és szoptatták, stb.)

 • 2009.04.29 09:28:06mazsola84

  cantaloupe
  Azért te is tudsz ám keményen sztereotípiákban gondolkozni. Én mint "fizetős, gyorstalpalós főiskolát végzett, menedzserképzős, apuci pénzén hesszelő liba" kikérem magamnak, amit írtál.
  Mert az ELTE az aztán a csúcs.
  Az én szüleim rohadtul nem gazdagok, de kinyögték egy kocsi árát, hogy elvégezhessem azt az iskolát amit szerettem volna. És képzeld tanultam 4 évig keményen, hogy a szüleimnek ne kelljen plusz félévet kifizetni.
  Persze a barátnőm aki az állam pénzén 8 éve tolja az amerikanisztika szakot az ELTÉ-n, ő nyilván sokkal hasznosabb tagja a társadalomnak.

 • 2009.04.29 09:34:26Magenta

  Hát én az ELTÉ-re jártam. Életem legnagyobb csalódása.

 • 2009.04.29 09:46:57mazsola84

  Magenta, ahogy a barátnőm meséli egy előadás abból áll, hogy bejön a prof és felovas egy fejezetet az általa 1976-ban írt könyvből. Másik barátnőm ugyanoda jár szociológiára, a tapasztalatai ugyanezek. Csak a nép még mindig hasraesik attól a 4 betűtől.

 • 2009.04.29 09:48:27catus

  csak annyit tennék hozzá hogy ne keverjük össze a humán meg a reál szakokat. A munkaadók pontosan tudják melyik egyetem melyik szakán kapott diploma ér is valamit.Én a TTK-n végeztem,és meglehetősen kemény 6( apu halála miatt lett hat év) évet nyomtam le. Dolgoztam mellette hogy a szüleimnek ne karüljek annyiba, negyed évtől szakdolgozat amit nálunk ngyon komolyan vesznek.Szóval ne kerevjük pl az ELTE bölcsész karát( ahol ugye tudjuk hogy sok a büfé szak) meg mondjuk egy biológust ( nekünk pl negyed/ötöd évben rengeteget kellett áthallgatni a SOTE-ra és ott vizsgáznunk a saját tárgyaink mellett).
  Szállóige:
  megkérdeznek egy bölcsészt meg egy TTK-s diákot, hogy meg kelle tanulni kínaiul mikorra menne?
  Bölcsész: "hát úgy 3-4 év esetleg ha belehúzok"
  TTK-s: "könyv van?Jegyzet van? Akkor holnapra meglesz...
  Persze hozzá kell tennem hogy tisztelet a kivételnek a bölcsész oldalon is, mert nálunk is voltak link emberek...

 • 2009.04.29 09:49:16catus

  persze írni nem tanultam meg...

 • 2009.04.29 09:52:10hallohallo

  catus, örülök, hogy írod a kivételt.
  én bölcsészkart végeztem, igen, eltén. úgy gondolom, hogy egyrészt - legalábbis az én szakjaimra - nem volt könnyű bekerülni. ha már bent volt az ember, lehetett lazábbra is venni (én elég kevés ilyet láttam), meg keményen is tanulni. általában azok vitték valamire, akik keményen tanultak.

  de a fizetős főiskolát elvégzőket sem nézném le. azokat is lehet jól és rosszul elvégezni. akár apuci (és anyuci!) pénzén, akár sajáton.

 • 2009.04.29 09:57:05másutt

  Brumi es mindenki
  most jutott eszembe, hogy VAN angol szleng kifejezes is a "britt tudosok"-ra. :D

  Az angol blogokban es hirekben, amikor hasonlo kutatasok eredmenyeit hirdetik ki (pl. megallapitottak, hogy a csaszarmetszes heget hagy!) akkor a kifejezes az, hogy na megint a

  "Ministry of the Bleeding Obvious"
  (A Baszom Koztudott Dolgok Ministeriuma)

  megallapitott valamit.

  :D
  gondoltam ezt megosztom...

 • 2009.04.29 09:57:36catus

  Én úgy gondolom hogy mindenkinek szíve joga hogy hogyan bassza el az életét. Engem annó a témavezetőm világosított fel hogy nem kell annyia elsszállni attól hogy ki mikor meg hova jár/járt.Sokan azt hiszik hogy elég az ELTE jelzést látni egy diplomán és sima az út a zsíros álláshoz. Néha be lehet csapni a munkaadót, amikor azonban ott vannak hogy keményen kell dolgozni akkor megáll a tudomány.Én éppen most dühöngök az egyik barátnőmnek, hogy az orvosis diákjaink nem tudnak harmad/negyed évesen egy gyógyszerhígítást kiszámolni. Baszod és ezek kezébe adod majd az életet 5-10 év múlva.Huh..nagyon felmegy bennem ilyenkor egy pumpa

 • 2009.04.29 09:59:56catus

  Ja! És rengeteg bölcsész ismerősöm van, és azért ott is kell ám tanulni, mert a tanárok ott sem hülyék,nem szeretik a link emebereket...

 • 2009.04.29 09:59:57Magenta

  2009.04.29 09:46:57mazsola84

  Esküdj, ezt a profot ismerem! :))))))

 • 2009.04.29 10:27:59Magenta

  catus: a saját tapasztalatom:

  Én levelezőre jártam, azért az Eltére, mert úgy gondoltam, milyen jó suli. Tipikusan az egyik "legyenegydiplomám"-szakra jelentkeztem, max. pontszámmal fel is vettek. És az első előadáson kifejtette nekünk az egyik tanárnő, hogy nem kell ám ezt olyan komolyan venni, a vizsgákon lehet puskázni - van, akinél persze nem -, de a lényeg (!), hogy az ELTÉ-s diploma még mindig "ér valamit a piacon".
  Fél évet végigcsináltam becsülettel, mindenből ötöst kaptam puskázás nélkül, csak művészettörténetből hasaltam el többször. Iszonyúan nem érdekel. Azért jelentkeztem humán szakra, mert az könnyebb, csak seggelni kell (csak magamról beszélek, mielőtt sértődés lenne :-D), de rájöttem, hogy félévente 120ezerért nekem ezt nem veszi be a gyomrom.
  Inkább olyan diplomát szeretnék, amivel foglalkozni is jó lenne utána munkailag. Az más dolog, hogy orvosi javaslatra bevállaltuk a harmadik gyereket is, és most le vagyunk égve, mint a Reichstag, de még nem adtam fel, ráadásul most találtam meg azokat a dolgokat (33 évesen, épp időben, nem?), amikkel valóban úgy szeretnék foglalkozni, hogy szívből.

  Viszont ahány munkahelyem volt, mégis tudtam előrehaladni a ranglétrán, a főnökeim maximálisan elégedettek voltak velem, volt, ahol felajánlották az előléptetést két "létrafokot" átugorva, csak maradjak. Mert azt elvárom magamtól, hogy 100%-ot nyújtsak.

 • 2009.04.29 10:50:31catus

  a mi korosztáylunk( én 30 vagyok)még úgy nevelkedett nagyrészt hogy a munka becsület. bennem igazából akkor tört el valami amikor azt mertem mondani egy munkatársamnak annó amikor úgy volt hogy nem lesz munkám, hogy akkor elmegyek mekibe vagy bárhova csak legyen valamiből lóvé. ekkor nekem esett hogy az ELTE-s diplomámmal mekiben akarok dolgozni?Mondom mér? ha tisztességgel becsülettel dolgozom, akkor nem mindegy miből veszek kenyeret?Mondjuk tény hogy előnyöm származott eddig sokhelyen abból, hogy hol végeztem, hol szakdolgoztam, hol csinálom a doktorimat Pesten a szegedi munka mellett. Azt hiszem ezek a társadalomba rögzült sztereotípiák nem egy meg két év alatt tűnnek majd el.

 • 2009.04.29 10:56:36Magenta

  Néha nem is értem a sztereotípiákat, mert vannak az úgynevezett "diplomagyárak", és azért láttam néhány környezetemben ott végzett emberkénél, hogy azokban a sulikban is lehet kemény munkával jól végezni.
  Meg láttam olyat is, aki összeollózta a szakdolgozatát két nap alatt, így egy jó nevű diplomát kapott. :(

 • 2009.04.29 11:00:04mazsola84

  catus, én most ugyanebben a helyzetben vagyok. Elkezdtem tanulni valami új dolgot, ami szakmunka, tehát a becsülete nem túl nagy. (Direkt nem írom, hogy mit, itt is leszólták már párszor). Sokan baszogatnak vele, hogy diplomával, nyelvtudással ezt akarom csinálni.
  A diplomás munkámat nem igazán szeretem, ebbe meg már most szerelmes vagyok, pedig csak 3 hete tanulom.
  Evvan.

 • 2009.04.29 11:07:19szövetszöcske

  Nekem a másoddiplomám egy rendes, nem fizetős, levelezős közgáz szak volt (rendesen felvételiztem rá, ezér volt ingyér annak idején), igaz vidéken, de ahhoz aztán szinte semmit nem kellett tanulni. A tantárgyak 90%-ához el sem kellett olvasni a vizsgára az anyagot, a tétel címe alapján rizsáztam valamit ami eszembe jutott, a józan paraszti ész egy közepes vizsghához majdnem mindig elég volt (jó, mondjuk a matekos-statisztikás tárgyak nagy részéből felmentésem volt, lehet hogy azokra azért kellett volna készülni, meg azért volt 1-2 tanulós szigorlat, de ennyi). Az a röhej, hogy egy csomóan nemhogy puskát, de ballisztikus rakétát írtak a vizsgákra, meg utánna ott örömködtek hogy meglett.

 • 2009.04.29 11:12:24catus

  pedig mindehonnan azt halljuk hogy kevés a szakember. Persze mindenkinek az van a fejében hogy majd orvos meg ügyvéd, meg stb lesz a gyereke és akkor mi van ha fodrász kőműves meg asztalos meg egyéb ilyen.Nekem az a lényeg hogy becsületes, tisztességes legyen, mindegy hogy emberi vagy széklábakat gyógyít. Ha körbenéztek magatok küröl fogadjunk nem is egy olyen jó szakmunkást tudtok aki után kapkodnak az emberek. Pláne ha megbízható..

 • 2009.04.29 11:13:34mazsola84

  Szöcske, azt nem tudod überelni, hogy én úgy buktam meg társadalomstatisztikából, hogy lehetett a könyvet használni :)
  Mentségemre legyen szólva, hogy előző nap jöttem össze a későbbi férjemmel és kicsit elkalandoztam vizsga közben :)

 • 2009.04.29 11:13:56hallohallo

  én is elmentem olyan állásba, ami érdekelt, és oda ugyan nem kellett a diploma, sőt.
  viszont besokalltam tőle, nem is a munkától, hanem ahogy hozzám álltak az emberek. gyűlölöm a sztereotípiákat, a lekezelést, minden ilyesmit. én is úgy gondolom, hogy ha az ember becsülettel dolgozik, akkor mindegy, hogy mit, ha meg szereti, hát pláne.
  de mások nem így gondolják, és irtó rossz tud lenni, ha a munkaidőd szinte 100%-ában lebecsülnek, lekezelnek, a munkaköröd miatt.
  és akkor még a pénzről nem is beszéltem, 8 hónap után bekattantam, hogy na jó, én ezt a munkát elvileg szívesen csinálom, de hogy ne vegyenek emberszámba, és még megélni se tudjak belőle, na ezt ne. és elmentem számomra kevésbé érdekes állásba, kétszer annyi fizetésért, aztán onnan meg még kétszer annyiért. nem is bántam meg, mert egyszerűen emberileg úgy álltak hozzám a munkahelyen is, az ügyfelek is, mindenki, hogy sokkal jobban éreztem magam, és igen, nekem számított, hogy a megbecsülést pénzben is kifejezik.
  azóta volt még egy ilyen próbálkozásom, szerintem izgalmas de nem megbecsült munkára, de már eleve aki a felvételt intézte, úgy beszélt velem, hogy azt nem vette be a gyomrom.
  rossz lehet azoknak, akiknek ez nem választás kérdése, hanem mindig lebecsült munkakörökben dolgoznak, mások által emberileg is lebecsülve.

 • 2009.04.29 11:16:04mazsola84

  hallohallo, nekem mondjuk a szakmunkával kb 2x annyi pénz néz ki, mint a diplomással, nálam ez is közrejátszik.

 • 2009.04.29 11:23:11baudolinA

  Nekem a SZTE meg az ELTE rendszerével volt (van) komolyabb kapcsolatom, de az alapképzést nem ismerem egyiknél sem. Bár szerintem a SZTE (ott voltam doktori iskolában) messze jobb, mint az ELTE (ezen a szinten). Amúgy meg én is fizetősre járok, ráadásul a szakmában ez gyorstalpalásnak számít (1 év), aztán mégsem lehetne ráfogni, hogy büfészak. :)

 • 2009.04.29 11:24:24manka78

  Nálam is az játszik, hogy az alacsonyabb szintű végzettségemmel jobban keresek, mint a felsőfokúval. Elvégeztem a szüleim nyomására, de soha egy percet sem dolgoztam benne. Amit csinálok/csináltam azt szeretem.
  Többször előfordult, hogy beszóltak, próbáltak eltiporni miatta. Mikor elárultam, hogy tulajdonképpen én vagyok a tulaj, akkor meg leültek a padlóra és szégyellték magukat.

 • 2009.04.29 11:30:36Kaliff

  Jó nagy baromság ez a poszt megint.

  Már lassan ott tartok, hogy leszarom a velvet.hu-t kb a szanlamas.hu szintjén tart.

 • 2009.04.29 11:45:20trollkotze

  hallohallo
  Mi volt ez a lenézett munka, ha nem titok?

 • 2009.04.29 13:34:48cantaloupe

  Jaj-jaj, elnezest, akinek a tyukszemere leptem, mert szemleletetesnek leirtam azt a felmondatot.
  Nyilvan van, aki fizetos helyen is megbecsuli magat es van, aki az ELTE-n nyogi a 13. szemesztert.
  De aki akarta, az megertette, mire gondoltam, nevezetesen arra, hogy nem mindenki okos es jo munkaero, aki diplomaval sokat keres egy meno cegnel.

  Meg annyi jutott eszembe a karrierrol, hogy ha osszehasonlitom pl. Erdelyi Monikat, aki szepen kisminkelve beszelget a maunikasoban a haromfogu delikvensekkel-mondjuk egy apolonovel, aki vert izzadva vegzi minimalberert a munkajat, vagy egy anyaval, aki nem szuksegbol, hanem meggyozodesbol marad foallasu gyereknevelo otthon, akkor az utobbi 2 szamomra nagyobb eszmei ertekkel bir, hiaba nincs annyira honoralva.

 • 2009.04.29 13:41:07Magenta

  Közeli ismerős egy nagy cégnél dolgozik, soron. Náluk van egy menedzser, fél millás fizu, céges autó, laptop, kiskutyafasza.
  Az a munkája, hogy költségcsökkentsen, ami ilyenekből áll, hogy körbejárta múltkor a sort pl. és az egész sor adott havi bónuszát megvonta, mert az egyik nőnek volt egy illatszerkatalógus a fiókjában és az nem munkaterületre való.

  Mekkora karrier már, nem?

 • 2009.04.29 13:46:20cantaloupe

  Magenta,
  bizony, ez jo pelda az alibikarrierra. Latszolag sikeres, kozben meg vonatkerekpumpalo. :D

 • 2009.04.29 13:54:15Vakmacska

  hiába, nyilván birka nép vagyunk. Egy-két lukkal délebbre nyilván megvárná a sor összes melósa munkaidő letelte után az illetőt, aki aztán fejjel landolna minimum a legközelebbi legnagyobb átmérőjű pocsolyában, abba, amit 15 perccel azelőtt céllal látogatott meg egy dobberman fajtájú házikedvenc, vagy egy arra poroszkáló ló.

 • 2009.04.29 14:51:26Megfigyelo

  Én azt hiszem, hibás Hetherette definiciója, amely szerint:
  "karrierista az, akinek az életében a munkája az első". Az én nyelvismeretem szerint a "karrierista" szó azt is tartalmazza, hogy az illető *mások rovására* akar érvényesülni. (Ezért olyan negatív a konnotációja.)

 • 2009.04.29 14:52:40Megfigyelo

  Pardon: Heatherette a helyes alak.

 • 2009.04.29 16:53:12Kipikopii

  OFF
  2009.04.29 08:46:19Brumibaby - szia Brumi! Igen, teljesen egyetertek veled. Ezert is irtam regebben,hogy szerencsere nem a Poronty az egyetlen baba-mama temaforras. Szakertoi cikkek itt nincsenek, a 'tudomanyos' cikkek szinvonalat huhhh egy ideig emelte, de sajnos mar az sem igaz. Engem leginkabb egy kismama kavehazra emlekeztet ennek a blognak a hangulata, annak jo.
  ON

  Abban is igazad van, hogy az altalam belinkelt forrast alig fogjak elolvasni, ami nem erdekel, en adtam egy lehetoseget ra. Az viszont nagyon zavar, hogy amikor egyertelmuen internetes 'kutatasrol' van szo, akkor miert nem lehet a forrast precizebben megadni. Mert nem hiszem el, hogy a cikk az eredeti Current Anthropology szaklap alapjan keszult. A cime is, meg a cikk stilusa is azonos a nemzetkozi sajtoban korabban megjelent 'elemzo' cikkekkel. A kulonbseg annyi, hogy az osszes tobbi iro megadta a kutato holgy es az egyetem nevet is, es a kutatasi mintarol is korrektebbul beszamolt (ami azert akarhogy is nezzuk, nem egy elhanyagolhato teny).

 • 2009.04.29 17:02:57huhhh

  "Mert nem hiszem el, hogy a cikk az eredeti Current Anthropology szaklap alapjan keszult."

  Kipikopii, de igen, a poszt az eredeti cikk alapján készült. Ezek a posztok nem úgy készülnek (de ezt már elég sokszor leírtam), hogy "miről is lehetne írni a Porontyon" felkiáltással naponta végigszántom a nemzetközi sajtóban megjelent "elemző" cikkeket (igazából nem is nagyon tudom, mit értesz ez alatt), hanem tudományos cikkeket olvasok, sokszor és sokat, nem azért, hogy ide posztot írjak, hanem mert ez a munkám és mert érdekel és szeretem, aztán ha valami olyasmit találok, amiről azt gondolom, hogy másokat is érdekelhet itt, akkor azt mintegy "mellékesen" megírom nektek.

  Tudom, tudom, nem "elegáns" reagálni a Poronty-olvasók kérdéseire vagy megjegyzéseire, de ez azért hozzá tartozik az igazsághoz.

 • 2009.04.29 17:04:20másutt

  huhhh, probaltam neked irni, de az e-mail hibasnak jott ki.
  legyszi irj a masutt @ gmail.com-ra es valaszolok!

 • 2009.04.29 17:07:02huhhh

  Masutt: huhhhhh kukac citromail pont hu
  (az elején egy, utána öt h betű)

 • 2009.04.29 17:08:33huhhh

  De azért e-mail is ment.

 • 2009.04.29 17:11:09Kipikopii

  huhhh: nem ertem miert nem elegans valaszolni az olvasok altal feltett kerdesekre.

  Tudod mit nem tartok elegansnak: hogy csak az ilyen kommentjeimre reagalsz, amit nem is hozzad inteztem, ellenben a konkretan neked szant, a cikkedre vonatkozo tenyszeru kerdesekre nem valaszoltal: "Kamaszkorban az agy is atalakul". Oszinte erdeklodessel tettem fel kerdeseket, azota is nezem a valaszodat, de semmi. Ez van, rolad tobbet feltetelezunk par olvasoval (vedd dicseretnek), de ezert nagyobb csalodast is tudsz okozni.

 • 2009.04.29 19:31:35Brumibaby

  másutt, köszi, már megijedtem, hogy ők meg kénytelenek a Hunnnnngariannnn scietists-re kenni mindent....

 • 2009.04.29 21:17:26huhhh

  "nem ertem miert nem elegans valaszolni az olvasok altal feltett kerdesekre."

  Kipikopii, csak idéztem egy véleményt, szerintem a világ legtermészetesebb dolga, hogy ha kérdeznek, válaszolok. :))

 • 2009.04.29 21:46:35huhhh

  Kipikopii, bocs, hogy az érdemi kérdésedre nem válaszoltam. Ha olvasok valami érdekeset, akkor szívesen összefoglalom rövid és közérthető formában, ami nem is mindig könnyű feladat, mivel túlnyomórészt olyan cikkekről van szó, aminek a témája ugyan közérdeklődésre tarthat számot, de mégsem laikusoknak, hanem orvosoknak íródik, ennek megfelelő bikfanyelven. :)) Igyekszem sokféle dologról írni, de azért nem vagyok minden szakterület apró nüanszainak szakértője - ez éppen a sokféleség miatt elég lehetetlen vállalkozás is lenne. Én úgy gondolom, hogy a posztjaim kábé annyira mélyednek bele egy-egy témába, ami elég informatív, de mégsem riasztóan száraz tudományos, hiszen a Poronty nem is erről szól. Ha ilyesmit szeretnél, sok ilyen honlapot találsz az interneten. Ha valaki mégis arra vágyik, hogy maga rágja át a 6-8-10 oldalas száraz orvosi szakszövegen, akkor mindig megadom a forrást is, ami alapján nem nehéz megtalálni a cikket, és ez alapján akár újabb forrásokat is felkutathatsz, ha annál mélyebben is érdekel egy-egy tudományos téma, mint ami egy baba-mama-papa blog kereteibe belefér.
  Hiányoltad a konkrét cikkek linkját is. Ennek azért nincs sok értelme, mert a posztok alapjául szolgáló szakcikkek 90 százalékát orvosi e-könyvtárakban olvasom, ahol jelszó szükségeltetik a belépéshez, amivel a többség valószínűleg nem rendelkezik. Ha belinkelném, akkor meg az lenne a baj, hogy minek rakom be, ha úgyis csak a "kiváltágosok" férnek hozzá. De ha valakit nagyon érdekel és ír a címemre, akkor bármelyik cikket szívesen elküldöm pdf-ben.

 • 2009.04.30 03:04:05Kipikopii

  Huhhh: koszonom a valaszt.

  1)akkor megvalaszolod a 'Kamaszkorban az agy is atalakul' cikkedhez fuzott kerdeseimet? Ez erdekelne a leginkabb.

  2) szerintem semmi ertelme annak, hogy egy kommentelos blogban a posztiro nem szolhat ki. Ez mufaji sajatossag, raadasul egy remek alkalom, hogy kozvetlen kapcsolatot teremthessen az olvaso az iroval es tisztazzon kerdeseket.

  3) a forrasmegjelolesrol: jelen cikk eseteben a forras jelszo nelkul elerheto volt, es a szerzo nevet szerintem nyugodtan feltuntethetted volna.

  Meg a forrasmegjelolesrol: szerintem nem varhato el Toled, mint posztirotol,hogy olvasoi keresre egyesevel kuldjel tovabbi tajekoztato e-maileket az eredeti cikkrol. Es en olvasokent sem szeretnek minden egyes cikk utan e-mailt kuldeni a posztironak, hanem szeretnek egybol rakattintani a forrasra. Ezek tudomanyos cikkek, elvarhato a forrasmegjeloles. Ha csak jelszoval elerheto, akkor fel lehet tuntetni par szoban zarojelben, hogy 'regisztralas szukseges'.

 • 2009.04.30 06:25:34huhhh

  Szia Kipikopii,
  1) A kérdéseid lényegi részére rögtön megkaptad a választ egy kedves kommentelőtől, ennél többet én sem tudok mondani neked.

  2) Ebben az elvieket tekintve tökéletesen egyetértünk. A kivitelezés ennél bonyolultabb, mert azért nem a Porontyon élem az életemet, és nem mindig van időm arra, hogy mindig elejétől végéig elolvassam, hogy kiben milyen gondolatokat ébresztett egy-egy poszt, pedig érdekelne. Ez nemcsak arra vonatkozik, amikor többszáz komment jön hozzá, hanem gyakran előfordul, hogy napokig nem járok erre. Az agyhullámos posztot is azért nyitottam ki tegnap, hogy elolvassam, amit kérdeztél.

  3) "Meg a forrasmegjelolesrol: szerintem nem varhato el Toled, mint posztirotol,hogy olvasoi keresre egyesevel kuldjel tovabbi tajekoztato e-maileket az eredeti cikkrol."

  Nos, az a helyzet, hogy ez inkább elvárható tőlem (hidd el, nincs rá tömegigény, eddig összesen két ilyen kérés volt, amit teljesítettem is), mint hogy minden egyes cikk esetében elkezdjek kutatni az interneten, hogy az a cikk, ami az e-könyvtárakban mindenhol csak jelszóval olvasható, az érhető-e el véletlenük valahol jelszó nélkül IS. A cikket a Current Anthropology című lapban olvastam, ami jelszavas lap. Nagyon ügyes vagy, hogy a szerző saját honlapján is megtaláltad a cikket, de ez egyáltalán nem általános, inkább ritkaságnak számít, ha egy jelszavas szaklap nem emel kifogást az ellen, ha valaki - akár a szerző - jelszó nélkül is felteszi ugyanazt a cikket a netre változatlan és teljes verziójában, tehát nemcsak kivonat formájában. Utólagos jelszó nélküli forrás keresgélésére tényleg nem vállalkozom, és továbbra is úgy gondolom, hogy jelszavas cikk linkjét feltenni nincs semmi értelme. Továbbra is fenntartom, hogy szívesen elküldöm neked azokat a cikkeket, amik érdekelnek, mert nem fogsz tudni egyből rákattintani a forrásra, bármennyire is szeretnél.

 • 2009.04.30 06:27:41huhhh

  utólagos jelszó nélküli forrás keresgélésére = jelszó nélküli forrás utólagos keresgélésére

  Bocsánat, elfelejtettem fogalmazni. :)

 • 2009.04.30 06:29:25huhhh

  Remélem, mindenre sikerült kimerítően válaszolnom, de szívesen untatom a nagyérdeműt további szolgálati közleményekkel, ha van még kérdésed. :))

 • 2009.04.30 06:37:10huhhh

  "Ha csak jelszoval elerheto, akkor fel lehet tuntetni par szoban zarojelben, hogy 'regisztralas szukseges'."

  Ja, még csak annyi, aztán tényleg megyek a dolgomra, hogy ez így eleve megtévesztő lenne, mert nem egyszerű regisztrálás szükséges (megadom a nevem, néhány adatom és máris szabad a pálya), hanem előfizetés, ezek ugyanis fizetős szolgáltatások.

 • 2009.04.30 07:24:26Veg_

  2009.04.28 13:38:03másutt:
  exkollega lánya nem éppen női munkakörben helyezkedett el. öregebb szakik körberöhögték az ötleteit, és közölték, hogy akkor a t. mérnöknő mondaná meg, hogy a francba lehet ezt a tárgyat olyan minőségben leönteni, amilyet akart. Csaj nem éppen nagydarab, de erős jószág, lekocogott az öntödébe, fogta a megtervezett formáját, kiöntötte az alkatrészt, formából ki, sorjázás, bevitte saját mancsban a meóra, közölték, hogy tökéletes, ő pedig a szakikkal, hogy ő ugye nem öntő, hanem mérnök, ugyhogy aki nem képes ugyanezt utána csinálni, menjen virágot árulni vagy takaritónak, és otthagyta őket. onnantól akkora respektje volt, mint mérnöknek soha arrafele, sose került szóba a neme, azóta a keze alá tartozik már egy halom mérnök.
  De ha belegondoltok, pasinál nem is kérdőjelezték volna meg, hogy meg lehet csinálni amit akart...

 • 2009.04.30 07:59:27Veg_

  "2009.04.28 14:55:04Mazsidrazsi
  Megint csak egy önértékelési probléma... "

  Hát ha jól láttam, amit itt többeknek irtál, és amilyen hülye skatulyáid vannak, amibe gyömöszölni akarnál embereket - ha belegyömöszölhetőek lennének, akkor valóban. Neked tényleg öntértékelési problémád van, és rémülten falaznád el magad mindenkitől, aki másként gondolkodik az életről, mint te - vagy nincsenek skatulyái mert minek...

 • 2009.04.30 08:02:27Veg_

  "2009.04.28 15:02:09Heatherette

  karrierista az, akinek az életében a munkája az első"

  Szerintem is, viszont mint látod, Mazsidrazsi szerint az, aki előrejut, pénze van, és akkor biztos csak ferrárira költheti :D És mindenkit karrieristának vesznek, aki befut bizonyos karriert, mittomén aki szalak mellett áll, még nem az, de mikor csoportvezető lesz, akkor már sokak szerint karrierje kezd lenni, pedig abból ugyan nem vesz ferrarit :D

 • 2009.04.30 08:08:45Veg_

  2009.04.28 15:26:16trollkotze:
  Szerintem a karrierista csak és kizárólag a munkahelyi előmenetelével foglalkozik. Aki millió egy dolga és emberi kapcsolatai mellett arra is érez erőt, hogy a munkahelyén előmenetelt érjen el, az nem karrierista, annak karrierje van. És pont ezért tartom ezt két különböző dolognak, mert tul sok a a világban a Mazsidrazsi, akinek ha meghallja a karrierista szót, akkor nem olyan ember jut eszébe, aki karriert futott be - és emellett lehet remek ember, családdal és anélkül, vagy lehet hülye picsa vagy sötét kis juppi -, hanem olyan, aki csak a pénzzel foglalkozik, piros ferrarija és bazi hajója van a tengeren. Vagyis a karrierista szitokszóvá vált miattuk, nem pedig a karrierjével is foglalkozó ember összefoglaló nevévé.

 • 2009.04.30 08:16:28Veg_

  "2009.04.28 16:27:38trollkotze
  Kipikopii
  Jut eszembe, én a "férfi keressen többet" c. elvárást sem értem."
  Én se... A ismi majd dupláját kereste a férjéhez képest - most még többet, mert nincs melója a pasinak -, és beszélgettünk egymás közt egyszer: a párom se érti, szerinte mivel közösen költjük a pénzt, az a fontos, hogy legyen elég a megélhetéshez, orvoshoz, számlákra, stb, nem pedig hogy kinek a főnöke utalta...

 • 2009.04.30 08:31:44Veg_

  2009.04.29 08:54:19hallohallo:
  Ezt a papirleejtést egyszer próbálta egyik kollegám eljátszani, akivel közös projektünk volt. A papir tovább esett az egyik elhagyatott fiókba (miután saját dolgomhoz felhasználtam az infokat *gonosz vigyor*). Mikor már 40× basztatták, hogy hol van, és rajtam kereste - fönökkel sulyosbitva -, közöltem, hogy Jah! Azt hittem, csak ki akartad dobni. De mert messze a kuka, bevágtam a fiókba, és elfelejtkeztem róla. A fönök körberöhögte, lehülyézte, közölte, hogy keressen magának valami gyerekszobát. Azóta ő a legudvariasabb, ha valami papirja kapcsán kellene a segitségem...

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta