Segítség, speedezik a gyerek!

Vierre a marihuánafogyasztás hatásainak bemutatása után elmeséli, milyen rövid- és hosszútávú hatásai vannak a speednek, milyen jelekből következtethet arra a szülő, hogy a gyereke speedet használ és mi a teendő ebben az esetben.

Amfetamin: speed: nitró, gyors, spuri, pakk.

A speed egy mocskos dolog. Tapasztalatom a speeddel években mérhető és még mai napig látom mit csinál az emberrel.

Amikor először tolja az ember, orrban általában, felpörög, begyorsul, az agya szárnyal, a teste dettó, nem érzi a fáradtságot, egy egész napot eltáncol vele simán, abszolút az elektronikus zenéhez köthető. Baromi jó dolog egy ideig. Az ember dumál és megváltja a világot, rájön az élet értelmére, a halál mibenlétére vagy csak simán matekozik vele 10 órát- saját élmény. És még nem is kényszerből. Megigézett a másod- és harmadfokú egyenletek szépsége, nah, van ilyen.

Kiváló társasági drog, ha a többiek is nyomják, órákig tartó séták, hegymenetek, filozofálgatás, gátlás csökkenése... Aztán elmúlik és jön a kattogás.

A kattogás egy rettenetes periódusa a dolognak, az ember jön le a cuccról, feszült lesz, ideges, aludni még nem tud, az agya jár, de a teste már nem, elfáradt. Ilyenkor a legrosszabb, amikor valamilyen gondolatmeneten rajta marad az ember agya és azt pörgeti a fejében órákig, borzalmas. Tikkelni kezd, ami egyébként a nitró alatt már megjelenik. Mindenki másképp. Van aki rág, van aki a kezét morzsolgatja, valamit csinálni kell, mert a tempó felgyorsult. Aztán lejövetkor ez látványosabb, már nem pörög, de a tikk ott van, az arcon megjelenhetnek piros foltok, az orr is olyan lehet mintha benyomtál volna három lityó tabis vöröset.

Amikor be van tépve az ember, vidám, de erre a drogra nem mondhatom hogy nem szülhet agressziót. Mert az egó nő, a kedv javul, nem hallucinogén, tehát aki amúgy is bunyós fajta, annál elképzelhető hogy egy jobb eresztésnél - ahol az amfetamin mondjuk nem mosóporral hanem koffein tablettával van felütve - elhiszi hogy leveri a Gézát, aki amúgy két méter magas és százhúsz kiló.

Ellenben azt sem mondhatom hogy az első időkben nem jó élmény. Én is megváltottam a világot, én is rájöttem az élet értelmére... Aztán hozzászokik a szervezet. És vagy megunja, vagy kialakulhat függőség. Gyakori, de reményt adhat, hogy ugyan csak 12 év távlatából egy embert ismerek csak, aki nem jött le róla és már soha nem is fog.

A kalciumot kiszívja az emberből, a fogak kieshetnek, a csont ritkulhat, ha az ember gyakran nyomja vagy rákattan. Láttam. Az a baj vele, hogy bejön ez a pörgés és vágysz rá újra. De egy idő után a kattogási időszak nő és a tisztán betépett csökken, majd még inkább és a szerencsésebbje, vagy aki nem függő alkat, az rájön, hogy most már fél grammtól pörög két órát és kattog másfél napot. És megundorodik. (Én.)

Ennek a folyamatnak az elején szokták elkezdeni szúrni. Mert akkor tisztábban jön be és a kattogás is lecsökken. Én egyszer szúrtam, de nem érdekelt a dolog a továbbiakban. A szúrás majdnem egyenes hozama a ráfüggés. De a cucc mocskossága adja meg az "előnyét is", igen, tartható a függőség évekig, de valójában egy idő után nagy százalékban majd' mindenki lerakja. Szétbassza az embert hosszú távon. Átlag 2-5 év után azok is lerakják, akik amúgy függtek. Itt már előrevetíthető egy másik addikció kialakulása kompenzációként, általában a pia vagy spangli. És a spanglival ellentétben a speedre inni nem ritka, mert az agy pörög, a pia tompítja de még tompítva is viszonylag tiszta marad. Persze mértéktelen ivászattal összekötve totális kidőlés várható ugyancsak, hányás és rosszullét.

Egy este egy gramm simán elmegy. Általánosságban mondom, hogy ez nem egy veszélyes mennyiség. Igen, már most érzem a hörgést, idáig üt a szele, de nem tiszta amfetamin, amit az ember felnyom az arcába, mindig felütik ezzel-azzal, a mosópor vicc volt, de az íze és az illata nagyon arra hajazott. Mégis leginkább a koffeintabletta az, amivel lazítják. A tiszta amfetamint így is árulják, nem speedként, de annak a tisztaságában is kételkednék.

Nagyon sokan tanulnak vele, baromi jó tanulásra, de csak a felelésig, aztán szép lassan kihullik. A kattogás időszakában le kell rakni a könyvet, akkor már semmi nem szívódik fel, csak mondjuk rááll az agyad a francia forradalomra és azon pörög órákig. Fúúúj.

Mellékvágányként jelzem, van egy gyógyszer, ami anno fogyigyógyszernek indult, de aztán az amfetamin illegál lett, meg amúgy sem vált be. Nem tudom pontosan, miért vonták ki, az biztos, hogy más országban létezik, mert én találkoztam 2010-es lejáratú levéllel. Ebben a gyógyszerben van amfi, de jóval kevesebb, mindenesetre érezhető, az ember nem eszik, ugyancsak pörgősebb, ugyancsak van minimál kattogás, de ha reggel kapja be, este már simán alszik. Kakaóbarna tabletta, csokiszagú, arany színű levélben árulják a fitnesstermekben pult alatt, egy levél 2500 forint. Ezzel is leginkább tanulnak és fogynak az emberek. Ha ilyet találtok a gyereknél, ez is amfetamin tartalmú gyógyszer. Ugyanazok a hatásai mint a speednek, csak lájtabb verzióban, teljesen nyomon követhetően.

Összességében: A speed már nem móka. A vérnyomás és pulzus nő, az ember elfelejt inni, ezért gyakran rettenetesen cserepes a szája reggel. Kimelegszik, mint az állat, de nem foglalkozik vele. Baromi jót táncol, kurva sokat fogy, iszonyú jót dumál, fanki a kufircolás vele, aztán...

... másnap totál zombulás, úristenezés hogy kivel állt le beszélgetni, hogy miket mondott

Ha speedet tisztán tolsz, akkor a tudatodnál vagy végig, tiszta a tudatod. Tehát olyan nincs, hogy megetetnek vele aztán azt csinálnak veled, amit akarnak. De olyan van, hogy tisztán kevésbé lettél volna barátságos XY-nal, mert a speed felold gátlásokat, ha nem is mindet, az egy másik drog, arról is fogok beszélni majd.

Hosszú távon szívproblémákat, gerincproblémákat okozhat, a fogakat szétszedi, a csontokat szétszedi, az immunrendszer gyengül, emésztési és keringési zavarok léphetnek fel.

Technikailag: Az ember előveszi a pakkot, kiszórja valami asztalszerűségre a cuccot, egy kemény kártyával 5 és 10 cm körüli, cirka fél centi széles csíkot húz, összesodor valamilyen papírdarabot, gyakran pénzt, az orrához emeli és mint a Ponyvaregényben, szépen felszippantja egy húzásra a dolgot. Marja az ember orrát, majd feloldódva keserűen lecsorog a torkon, nyálkahártyán keresztül szívódik.

Ha a gyerek:

- gyorsan, sokat fogy,

- a megszokottnál gyorsabban beszél és/vagy többet,

- valami véletlen folytán be van a családi banzájon speedezve, akkor barátságosabb, odafigyelőbb, társaságibb, mint ahogy megszoktad és plusz többet beszél,

- nem eszik, nem kajás mondjuk a családi vacsi alatt,

- kezével, lábával, arcával kialakít olyan monoton tikkeket amiket észre sem vesz (lábrángatás, fográgás, kézmorzsolás) - már kattogás,

- ezekhez párosítva gyakran ingerültebb - már kattogás,

- kedvtelenebb, nincs kedve mozdulni, menni - már kattogás,

- ha eszik, inkább levest, joghurtot, ami csúszik - már kattogás,

- találsz nála hengerbe csavart szórólapot vagy pénzt,

- kicsi papírból hajtogatott pakettot- olyan mint egy kicsi boríték,

- vagy műanyag kicsi zacsit, felül összepattinthatósat,

- bankkártyáján, személyijén, bármilyen kártyán gyanús fehér pormaradvány van.

Akkor LEHET, hogy a gyerek speedezik.

Egy gramm 2000 és 3000 forint környékén van.

Végszóként: Én nagyon jókat szórakoztam vele még a kilencvenes évek végén, de aztán nagyon hamar megmutatja az igazi valóját és már a szagától hányingerem volt. De figyelem, mert ez ritkább, mint az évekig speedezés. Az fehér holló, hogy minden nap. De minden bulin már annál gyakoribb. És időszakosan még gyakoribb. A speed szétbasz és ennek meg is kéri az árát - így is, úgy is - figyeljetek hát a gyerekre.

Itt is van csordaszellem - Szövetszöcske hiányolta az előző posztnál, itt is van ezer ok, ami miatt a gyerek kipróbálja, de jóval kevesebb a negatív élmény az első tolásnál, mint a spanglival, ezért valószínűbb a második. És a pozitív élmények miatt a harmadik.

És még mindig azt mondom, ha lebukik a srác, nem tiltás, nem demagógia az, ami miatt nem fogja megoldani akkor is, ha nem adsz neki pénzt. Ennél a drognál már fontos, hogy ne kattanjon rá. Ha a srác vagy csaj konkrétan lebukott, ajánlom, hogy egy nyitott, mindenképp értelmes szakemberhez forduljatok, aki segít. Nem addiktológushoz, mert ő leginkább csak függőkkel tud mit kezdeni és sok - tisztelet a kivételnek - cseberből vederbe tolja az embert gyógyszerekkel. Ez a drog még mindig inkább mentális, mint fizikai függést produkál. Viszont utána már jöhet más is, kokain, extasy, ez nem az a drog, amire az ember legyint. Nem tudom, létezik-e olyan nevelési tanácsadó vagy pszichológus, aki neked, nem a gyereknek ad tanácsot arról, hogy hogyan lehet egy ilyen szituációt kezelni, remélem azért vannak.

Igen, legyint, mert a piára legyinthetünk - pedig nem egy ember belehal. A fűre legyinthetünk, pedig nem egy ember paranoid memórianélküli zakk lesz tőle, de a speed nem az, amire legyinthetünk.

Vannak olyan drogok, amiket mértékkel használva simán el lehet éldegélni, sőt, segít lazítani, segít pihenni. Amiknek évezredes kultúrájuk van, lásd előző felsorolás. De a speed nem ilyen. Nem nyugtat, pörget és a pörgés van, akinek lételem. És a "másnap" rettenetes.

Mindazonáltal évente kétszer - háromszor feltolt csík önmagában hosszú távon nem veszélyes, ellenben a betépett állapot a testi változások miatt, amiket fentebb felsoroltam, bőven lehet az.

Ha a gyerek speedezik, akkor bizony a megértés mellett már szükség van keménységre, hogy ne kattanjon rá vagy ne toljon utána durvábbat. A tudatos speedező ritka. Aki folyadékot visz be közben, aki tánc közben meg-megáll, kimegy levegőzni. Odafigyel magára és ezért nem lesz semmi baja. Ritkán hallunk olyan hírt, hogy valaki meghalt amfetamin miatt, de hallunk, van ilyen, de nem túl gyakran, azért ahhoz nagyon szét kell baszd magad vele és van egy pont, ami után az ember már nem szív fel többet. De lehet, hogy elkezdi szúrni. Ezért a veszély nem elhanyagolható.

Az is hozzátartozik, hogy nem egy embert ismerek, aki megállt a speednél, nem automatikus a durvább cucc utána, de azok is baszki, pár év nitrózás után úgy néztek ki, mint a zombik.

Teljesen más világ, mint a fű. Ezért mindig azt tanácsolom, hogy droglétrát soha ne a fű szemszögéből nézze a nyitottabbja, hanem a durvább cuccok szemszögéből. Más világ. Ég és föld a két drog. Aki speedezik, nagy valószínűséggel, hogy lassuljon reggelre vagy estére, szív is, de aki szív, az nem feltétlen speedezik, nem érzi szükségét, mivel nem pörög kicsit és nem kell neki durvább pörgető, a spanglitól lassul.

És hogy legyen egy kis para a végére, ismertem olyat, aki speed után, hogy aludni tudjon, heroint nyomott. Ő speciel nem volt függő, sem egyikre, sem másikra, nem túl gyakori a szituáció, de van ilyen is.

Tehát egy mondatban: mocskosz szar szutyok valami, ami bár kezdetben vonzó, valójában nem marad utána semmi, az égadta világon semmi és ha mégis, az nem pozitív.

Nah, a horror után jöhet az Extasy?

Vierre

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek