SZÜLŐSÉG

Nem lesz kötelező hittanoktatás a berlini iskolákban

2009. április 27., hétfő 14:41

Szokásos békés reggeli kávézásom közben megütötte a fülemet egy rádióhír, miszerint a berliniek a múlt hét végén népszavazáson utasították el a kötelező hittanoktatás ötletét. Még mielőtt félrenyeltem volna a kávét, és mélyebb elmélkedésbe merültem volna arról, hogy vajon melyik vallással kívánták kötelező érvénnyel megismertetni a németek az ateista családban nevelkedő gyerekeket, szerencsére kiderült, hogy a kérdés ilyen formában való megfogalmazása nem több egyszerű csúsztatásnál, és a probléma ennél kissé összetettebb. De ne szaladjunk ennyire előre.

Elöljáróban annyit érdemes tudni, hogy a német alkotmány szerint az állami iskolákban kötelező a hitoktatás, és noha mód van arra, hogy a szülő (vagy 14 éves kor felett maga a gyerek) kérésére kötelező etikaóra vegye át a kötelező hittanóra helyét, a diákok igen csekély hányada él ezzel a lehetőséggel. Meg kell jegyezni, hogy az állami iskolákban zajló hitoktatásért felelősök körében kezdettől fogva vitát és némi feszültséget kelt, hogy a hittanórákon a minden felekezet által általános érvényűnek elfogadott erkölcsi szabályokat és elvárásokat tanulják-e meg a gyerekek vagy csupán saját felekezetük hitvallását sajátítsák el. Egy felmérés szerint a diákokhoz az ökumenikus hitoktatás szemlélete áll közelebb, és különösen azt értékelik nagyra az ilyen hittanórákban, hogy ezáltal más vallásokkal is megismerkedhetnek, és szélesedik látókörük. Néhány tartományban - köztük Berlinben - viszont eddig sem tették kötelezővé a hittanórák látogatását, a vallásoktatás csak fakultatív óraként szerepelt a tantervben.

Két évvel ezelőtt azonban némiképpen változott a helyzet annak nyomán, hogy 2005-ben saját öccse végzett egy kurd származású török lánnyal a nyílt utcán, mivel úgy ítélte meg (és ebben a család többi tagja is támogatta), hogy a Németországban töltött évek túlságosan „németté" tették a 23 éves lányt, vagyis már nem igazi muzulmánként viselkedik. Az eset kapcsán kibontakozott vita nyomán a főváros baloldali vezetése 2006-tól úgy határozott, hogy hetedik osztálytól kötelezővé teszi az etika tantárgy oktatását a berlini iskolákban, ami szándékuk szerint sokat segíthet majd egymás kultúrájának és hitének megismerésében és elfogadásában, egyúttal alkalmat teremt arra, hogy a világ minden tájáról érkezett és Berlinben letelepedett családok gyerekei ütköztessék véleményüket erkölcsről, szexualitásról, toleranciáról és az élet egyéb kényes kérdéseiről. Emellett természetesen mindenki előtt továbbra is nyitva állt a lehetőség, hogy fakultatív órák keretében megismerje saját hitének múltját és szabályait.

A választható formában tanulható hittannak addig sem volt túlságosan sok híve a vallásoktatás tekintetében engedékenynek mutatkozó Bréma, Brandenburg és Berlin tartományban, a kötelező etikaórák bevezetése után pedig a korábbinál is jóval kevesebben döntöttek úgy, hogy hittanra is járatják gyerekeiket. Ezzel nagyjából el is érkeztünk a jelenig, amikor a Pro Reli nevű szervezet - a katolikus és evangélikus egyház, a zsidó közösség, továbbá egyes muzulmán szervezetek támogatásával - népszavazást kezdeményezett arról, hogy az eddigi gyakorlat oly módon változzon, hogy a diákok és szüleik kötelezően választhassanak az etika vagy a hittan között. A sokszínű Berlinben, ahol a diákok csaknem fele bevándorló családokból származik, jó eséllyel számíthattak arra, hogy kezdeményezésük kedvező fogadtatásra talál, melyet az is jelzett, hogy a népszavazást megelőző közvéleménykutatások szerint a megkérdezettek 51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy népszavazáson támogatná a hittannak az etikával egyenrangú szintre emelését.

Az élet azonban nem igazolta a várakozásokat. A vasárnapi népszavazáson a voksolásra jogosult csaknem 2,4 millió berlini csupán alig egyharmada érezte fontosnak, hogy véleményt nyilvánítson a kérdésben, és a szavazók többsége nem támogatta a Pro Reli társadalmi szervezet kezdeményezését. Berlinben tehát az etika (vagy a közömbösség?) egyelőre győzött a hittan felett.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.28 11:51:08Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és az Állatkert

  láttad a pearl indexét?

 • 2009.04.28 12:08:40baudolinA

  A természetes családtervezéssel azért van néhány gond: a naponkénti hőmérőzést akár egy nyugtalan éjszaka is befolyásolhatja, nem beszélve a különféle megbetegedésekről, amelyekről nem is tudunk. Az élettani tünetek megint csak nem mindig egyértelműek.

 • 2009.04.28 12:23:39Veg_

  2009.04.28 10:58:50hallohallo:
  Nem csoda, én is élveztem volna, ahogy elmondod :)

 • 2009.04.28 12:34:28Veg_

  2009.04.28 12:08:40baudolinA:
  Ráadásul csak akkor müködhet nem biztos fogamzásgátlásként is, ha a nő ciklusa tökéletesen beállt. Nekem spec a betegségeim miatt tök természetes 5-8(!) nap csuszás bármilyen irányban, és a dokim szerint még arra is gyér esélyem lenne, hogy növeljem vele a fogamzási esélyeket, nem hogy csökkentsem. És nem én vagyok az egyetlen nem tökéletes ciklusu nő a világegyetemben...

 • 2009.04.28 12:35:47baudolinA

  Veg_
  nem mondod, hogy nem percre pontosan jár a ciklusod... :)
  Nahát. :D

 • 2009.04.28 12:47:16Veg_

  Most képzeld! Most hogyan használjak természetes fogamzásgátlást nem kivánt terhesség ellen??? (mellesleg mikor a doki szomoruan közölte a fentit, majdnem körberöhögtem, de tartom magam :)

 • 2009.04.28 13:17:31másutt

  zsiri, meghalok a rohogestol:
  "Lehet hogy nem hallottál még róla, de létezik természetes családtervezés (TCST), ami ha jól alkalmazzák, a leghatékonyabb családtervezési módzserk közt van (az óvszerrel mindenesetre biztos felveszi a versenyt)."
  ez hol hallottad? hittanoran?
  kerek szepen egy forrast, de gyorsan!

  tudod hogy hivjak azokat, akik a "termeszetes" fogamzasgatlast hasznaljak? SZULOKNEK!

 • 2009.04.28 13:19:23cantaloupe

  Csak ugy megjegyzem, Vernyul inputja nyoman, hogy mi, europaiak azert konnyen hozzajutunk az ovszerhez, egyeb fogamzasgatlashoz, megis sok a nemkivant terhesseg, abortusz, valasok aranya.
  Akkor most hogy is van ez? Nem Afrikat meg Indiat kene kipecezni, meg bulvarireket hozni, hogy az egymilliard emberbol egy babonas orult lefejezte az unokajat.
  Az osztrakok csak 10 millioan vannak, megis jutott rajuk egy amstetteni-i rem, pedig az az orszag, foleg a falvak, aztan tenyleg katolikusak.
  Meg a koszones sem Guten Tag, mint a nemetekeknel, hanem Gruss Gott.

  De biztos ez is a pa'pa hibaja.

 • 2009.04.28 13:33:25cidre

  Nekem a következő logikai bukfenc tetszik:

  1. tézis: Afrika tele van bigott katolikusokkal.
  2. tézis. Afrika tele van AIDS-es betegekkel.
  1. következtetés: nyilvánvaló, hogy ez a két csoport nagyrészt fedi egymást.

  A pápa azt mondja, hogy tilos óvszerrel védekezni. Ezt meghallják a bigott katolikus aidses feketék, s szexelnek, mint a nyulak, csak úgy, á la nature, mivel óvszerben tilos.
  A pápa azt is mondja, hogy ne élj mással nemi életet, csak a férjeddel/feleségeddel, menj szűzen a házasságba, prostituáltakról szó nincs, satöbbi. Ezt viszont már nem hallják a mi bigott, katolikus, aidses feketéink úgy látszik, talán már szelektív hallásúak... ööö ... vallásúak, vagy esetleg annyira nem is bigottak? Akkor miért csak az óvszert vennék komolyan?

 • 2009.04.28 13:33:43keke80

  ruju: megyünk mi elég gyakran, mert férjem cége Heidelbergben és Düsseldorfban székel, idönként be kell nézni a központba. :)

 • 2009.04.28 13:55:31Veg_

  2009.04.28 13:33:25cidre:
  "Akkor miért csak az óvszert vennék komolyan?"
  Egyrészt ott komoly harcot folytatnak komoly csoportok, hgoy az óvszert vegyék komolyan (a sok éces miatt), hogy megóvjanak pár életet, ugyanis nem passzol a világukba sajnos, de nincs más módszer az écesen házasulók miatt. Erre jön a pápa, és közli, hogy márpedig ne használjanak - van egy jó érv, miért ne használjanak, hiszen a pápa is megmondta!
  Másrészt vannak a tényleg bigottan vallásosak, akik komolyan vehetik a csak házasságban szex csak óvszer nélkült, de cseszhetik, ha a két fél közül az egyik éces...

 • 2009.04.28 13:58:42szövetszöcske

  Szegény afrikaiak, ebben a szájkaratéban a legpozitívabb jelző is az elmaradott volt rájuk, de leginkább kidőlt-bedőlt bodegákban élnek, állatias ösztöneik vannak és kislányokat erőszakolnak meg.
  A holnapi szájkaratéban meg majd az ostoba amerikaiakat fikázza a jónép, hogy a hugyagyúak összekeverik Bukarestet Budapesttel, pedig mekkora különbség már, hogy lehet ezt a rettentő fontos K-Európát összemosni...

 • 2009.04.28 14:04:01Vierre_

  Jaj istenem, bebútolok és jön a gúnyolódok nickkel sztori. Honnan a vérpékből vetted Baud hogy gúnyolódtam. Olvastam valamit, már nem emlékszem mit és kérdeztem a fa.szim, mi az isten az. Mondta, hogy dinnye és hogy a porontyon valószínűleg Can is onnan vette a nicket. Erre megkérdeztem. Mennyi rosszindulat van néha itt , komolyan nem értem. Az a feltételezés, ami jóval egyszerűbb, fel sem merült, hogy simán csak érdeklődtem, hogy igaza van e a csókámnak? Öcsém komolyan. Továbbá nem azt írtam hogy degyökér, téged tééééééélleg Eufréniának hívnak? Degááááz... Hanem rákérdeztem egy nickre, ami nem a neve, ő választotta. Vérciki, hogy a k,u,rva nickre sem lehet anélkül ráérdeklődni, hogy nem jönne az amúgy hulla felesleges ügyvédsereg.

 • 2009.04.28 14:09:34cidre

  Veg_, szerintem erről már lehetne komoly vitát folytatni, de szerinted ott mivel van a baj, ha egy házasságban az egyik fél súlyos beteg, tudja, hogy könnyen megfertőzheti a társát óvszer nélkül, ennek ellenére nyugodtan (?) csinálja? Ez alapvető morális kérdés: sodorhatok-e valakit életveszélybe?

  Szívesen vitáznék értelmesen a pápának - egyébként valóban vitatható - téziséről, csak azt nem bírom, hogy ha valaki bemondja a hívószót: katolikus egyház, onnatól kezdve megindul a köpködés, csúsztatás, a pedofil papok, a pápa a felelős az afrikai helyzetért stb.

  (II. János Pál pápáról egyébként készült egy 4 részes film, s ott az utolsó részben egy Afrikában dolgozó doktornő tesz fel neki ezt a kérdést: miért nem támogatja az óvszerhasználatot. Megpróbál neki válaszolni, igaz is, amit mond, de látszik a doktornő arcán, hogy nem elégedett a válasszal: s neki is igaza van.)

 • 2009.04.28 14:16:47Vierre_

  Nem értem miért szeditek külön a pápát a katolikus egyháztól. Mé, nem a pápa a góré és krisztus földi helytartója? Nem a pápa kinyilatoztatása az, amit utána az egyház szajkóz? Baromi álszent dolognak tartom, hogy szétnyálazzátok a kettőt. És annak az embernek felelősségét akkor sem lehet elvitatni, ha ez valakinek nem tetszik.

 • 2009.04.28 14:28:14cantaloupe

  Vierre,
  csak ugy szolok, hogy nem sertodtem meg, hogy rakerdeztel a nickemre, vettem, hogy nem piszkalasbol tetted! :)

  Mindazonaltal olvasd el cidre eszmefuttatasat, o nalam sokkal jobban leirja, mi a baj az elmeleteddel.

  Amugy, az ovszerosztas mellett szerintem gyokerestol kene kiirtani a bajt, azaz az ujabb generaciokat felvilagositani, iskolaztatni.

 • 2009.04.28 14:30:03cantaloupe

  Cidre,
  mi volt II. JP papa valasza az ovszeres kerdesre?

 • 2009.04.28 14:35:09cidre

  Cantaloupe, belenézek majd a filmbe, s idézek, mert nem akarok újabb vitát esetleg a saját pontatlanságom miatt. Viszont most nem tudok belenézni, mert akkor felébred a kisebbik :)

  De arra emlékszem, hogy mindkettőnek igaza volt, s a filmben is nyitva maradt a kérdés.

 • 2009.04.28 14:59:07ruju

  keke80 keress meg iwiwen, oszt ha legközelebb jöttök (úgy persze, hogy mi is itt vagyunk .-D) összefuthatunk, ha van kedved.

 • 2009.04.28 15:00:30VikuNya

  Szeretném, ha valaki belinkelné nekem a pápa ominózus kotonos nyilatkozatát. Nem az erről szóló híradásokat, hanem az eredeti közlemény / nyilatkozat / beszéd pontos fordítását (angolul vagy magyarul).

 • 2009.04.28 15:04:56VikuNya

  Egyelőre ugyanis csak annyit találtam a BBC-n, hogy a pápa szerint az AIDS ellen a hűség és nem az óvszer a megfelelő védekezés. Ez nem jelenti azt, hogy NEM SZABAD kotont húzni, mert az bűnös dolog. Persze lehet, hogy máshol így fogalmazott, ezért lenne jó elolvasni az eredetit.

 • 2009.04.28 15:14:06hallohallo

  bla?

 • 2009.04.28 15:18:59hallohallo

  2009.04.28 13:33:25cidre
  cidre, a logikai bukfenc az ott van, hogy jelenleg a harmadik világban alig használnak fogamzásgátlást. ahogy te írod, szexelnek mint a nyulak (a fejlettebb világ is, de itt elérhetőbb a fogamzásgátlás). a szex egy létező dolog, szex ellen nagyon nehéz küzdeni, nagyon ritka - ma is és bizony régen is így volt - az, hogy valaki szűzen megy a házasságba, a monogámia ritka dolog, a szex gyakorlása örömszerzés céljából meg mindennapos (tegye fel a kezét az, akinek ez újdonság vagy aki nem így van vele). csak mi hozzáférünk információhoz, van választásunk, van döntési lehetőségünk, tudjuk a rizikókat, stb. a pápa kinyilatkoztatása épp ezért a fejlettebb nyugati világot kevésbé érinti, mert nem ez az egyetlen információ, ami eljut.
  rengeteg szervezet - önkéntesek is! - küzd azért, hogy afrikában az emberek ugyanúgy élhessenek biztonságos (fertőzés és fogamzás szempontjából egyaránt) szexet, mint mi itt, nyugaton.

 • 2009.04.28 15:19:44hallohallo

  ez nagyon nehéz. nagyon sokat kell ezért küzdeni. az emberek nagy része írástudatlan, a kisebb településeken nincs információ, a kultúra központja sok helyen maximum a helyi iskola és a templom. ennyi. és ez milliókat érint.
  ha a pápa kimond valamit, akkor azt a papoknak továbbítani kell. tehát ha egy településen a helyi pap, akinek a szavára hallgat a közösség, azt mondja, márpedig ne használjatok óvszert, mert ártotok magatoknak vele, vagy mert elítélendő dolog, annak hatása van. de azt gondolni, hogy ha a helyi pap azt mondja, ne szexeljetek házasság előtt, legyetek mindig monogámok, stb, hogy akkor az emberek egy csapásra megváltoznak, és így fognak cselekedni, na az a nagy tévedés.

 • 2009.04.28 15:20:15hallohallo

  engem nagyon zavar ez a kettős mérce, hogy ha a pápa egy kijelentése - ami, valljuk be, ha a tényeket nézzük - hibás, mi itt európában mégis védve vagyunk, mert hát persze hogy nem fekszünk le óvszer nélkül potenciálisan fertőzött emberekkel, hát nem vagyunk mi hülyék, de hogy afrikában, az ottani körülmények miatt ez milyen súlyos, afölött elnézünk.

 • 2009.04.28 15:21:12hallohallo

  Vikunya, itt van eredetiben, a hangjával együtt (angol fordítás is).
  ami utána jön, az is fontos.
  http://news.bbc.co.uk/today/hi/today/newsid_7950000/7950045.stm

 • 2009.04.28 15:27:10cidre

  hallohallo, ha igaz az, hogy a bigott emberek vakon követik a pápa parancsát, akkor nem szelektálhatnak. Akkor mindkettőt követni kell.

  Európára hivatkoztál. Hányan nem húznak óvszert Európában sem? Hány nőnek kell magának megoldani a fogamzásgátlást, mert a férje/párja/pasija/faszija nem akar élni a gumival, mert nem kényelmes, satöbbi? Gondolod, hogy Afrikában a pápa intésére nem húznak sokan óvszert? Nem ott is inkább az adott pillanatban egyszerűbb?

 • 2009.04.28 15:29:35cidre

  Most muszáj mennem, de később szívesen írok arról is, hogy mi a másik akadálya Afrikában a fogamzásgátlásnak - szerintem. (az első természetesen XVI. Benedek :)

 • 2009.04.28 15:39:54hallohallo

  cidre, én sose beszéltem bigott emberekről.
  amit én mondok, az az, hogy sok településen a kultúra és információ egyetlen forrása a helyi templom és a helyi iskola (ami meg sokszor az egyházak által fenntartott iskola).
  ha valakitől azt a tanácsot, utasítást, stb hallják, hogy ne használjanak óvszert, mert az nem jó, és mivel amúgy se nagyon használnak fogamzásgátlást, nincs beépülve a kultúrájukba, nem kapnak elég információt, stb, hamarabb lemondanak róla, mint a szexről. bizony.

  európára hivatkozom, továbbra is, hiszen számszerűsíteni lehet a szülést és a szexuális fertőzéseket is. még mindig az elmaradott országok vezetnek.

  én nem mondtam, hogy az első akadálya fogamzásgátlásnak a jelenlegi pápa, de nagy a felelőssége. ha már tesz valamit, legalább előrefele lépjen, ne hátra.

 • 2009.04.28 22:09:07AmiW

  2009.04.28 11:33:22zsiri

  Jesszus, nagyon gaz amiket irtal!!! Azert remelem,hogy nem tevekenykedsz szexualis felvilagositokent mondjuk egy altalanos iskolaban! A minden tudomanyos alapot nelkulozo eszmefuttatasodat inkabb tartsd meg magadnak!

 • 2009.04.28 22:36:01cantaloupe

  Cidre,
  en varlak vissza, kivancsi vagyok az elmeletedre.
  Eloljaroban annyit, hogy szerintem sem olyan egyszeru az, hogy a pa'pa ba'csi megjelenik a maganrepulogepevel, elkezdi osztani a kotont, aztan masnaptol rohamosan csokkennek az AIDS-mutatok.

  Keresgeltem youtube-on, csak Benedek pa'pa allasfoglalasat talaltam meg. A video vegen elhangzott, hogy rengetegen a katolikus egyhazbol, szervezetekbol NEM ertenek egyet a pa'pa'val, mert ugy gondoljak, hogy a kisebb rosszat kell ketto kozul valasztani.
  Ennyit errol, hogy mindenki vakon koveti a pa'pa't-ez nem igaz.

 • 2009.04.28 22:44:56Vierre_

  "Tévesen gondolod, hogy a hithű katolikusok csak akkor szexelnek, ha gyereket akarnak. A TCST-t elfogadja és támogatja az egyház, mivel természetes, nem egészségkárosító és a házasfeleket erősíti a kölcsönös tiszteletben és szeretetben. Mert azért valljuk be, egyébként nem általános, hogy a férfiak olyan baromira tisztában vannak a feleség ciklusával. Így meg nincs más... Kettőn áll."

  Azért az kurvára érdekelne, hogy a gumi mi a fa.szért egészségkárosító, nem eszem meg ember :))))))) És hogy miért csökkenti a tiszteletet felém ill a csókám felé, az megtöltene szerintem egy egész kérdezz-felelek kötetet. Azon túl mi az istenért kéne az én havi vérzésem ritmusával törődnie az embernek? A pukim gyakoriságával sincs tisztában, sőt hogy hányszor böffentek, azt sem teszem ki a hirdető táblára. A menstruáció nem valami szentség, hanem a nők nagy hányadánál az életünk része. Spec amikor lezavarom tamponért vagy betétért, akkor talán a csöppet sem mogyorónyi agya csak lereagálja hogy ömlik a cuccos. :))))))))) Még hogy tudatos izélgetés... hooogyne. Azért szeretném látni, hogy hogyan működne az Afrikában. Osztogacc majd hőmérőt és naptárt?

 • 2009.04.28 22:45:52Magenta

  Pont ma olvastam cikket az afrikai AIDS-helyzetről, a szülésekről (és hogy hány % születik ezzel a betegséggel) és egyáltalán arról, amiről itt a vita folyik.
  Egy lenézett női magazinban. :)

 • 2009.04.28 22:52:18VikuNya

  Elszállt. Na még egyszer. Bocs, ha végén kétszer is megjelenik.

  Question: "The Catholic Church's position on the way to fight against AIDS is often considered unrealistic and ineffective."

  Pope: "I would say the opposite. I think that the reality that is most effective, the most present and the strongest in the fight against AIDS, is precisely that of the Catholic Church, with its programs and its diversity. I think of the Sant'Egidio Community, which does so much visibly and invisibly in the fight against AIDS ... and of all the sisters at the service of the sick.

  I would say that one cannot overcome this problem of AIDS only with money -- which is important, but if there is no soul, no people who know how to use it, (money) doesn't help.

  One cannot overcome the problem with the distribution of condoms. On the contrary, they increase the problem.

  The solution can only be a double one: first, a humanization of sexuality, that is, a spiritual human renewal that brings with it a new way of behaving with one another; second, a true friendship even and especially with those who suffer, and a willingness to make personal sacrifices and to be with the suffering. And these are factors that help and that result in real and visible progress.

  Therefore I would say this is our double strength -- to renew the human being from the inside, to give him spiritual human strength for proper behavior regarding one's own body and toward the other person, and the capacity to suffer with the suffering. ... I think this is the proper response and the church is doing this, and so it offers a great and important contribution. I thank all those who are doing this."

  Forrás: http://www.catholicnews.com/data/stories/cns/0901232.htm

 • 2009.04.28 23:47:28soci

  Nem tudom, lehet, hogy rosszul olvasok valamit, de szerintem zsiri nagy visszhangot keltő hozzászólásában nem Afrikára gondolt a TCST-vel, hanem Vérnyúlnak válaszolt. ettől függetlenül én sem hiszek a TCST-ben. Mint ahogy abban sem, hogy a pápa és az egyház tehet most már lassan minden rosszról az indexen.

 • 2009.04.29 00:07:29hallohallo

  a jezsuita bloggereket ismeritek?
  a szex és fogamzásgátlás témáról is írtak:
  http://jezsuita.blog.hu/2008/09/02/a_szex_nem_katolikusnak_valo?fullcommentlist#comments

 • 2009.04.29 00:51:45cozumel

  Vierre

  itt vinnyogok :-)))))))))))))))))))))
  Nahat, a Te ferjed se tartja szamon a tamponfogyast? :D

 • 2009.04.29 01:08:30trollkotze

  "Ez a megoldás egy ennyire éces környezetben, nem az ima és a szüzen házasodás! A virus tojik Krisztusra (aki zsidó volt, de mindegy :)"

  Arról nem is szólva, hogy a szűzenházasodás propagálása elsősorban a saját világnézetük ráerőltetése egy saját hitvilággal, kultúrával rendelkező népre. A felvilágosítás pedig valódi segítség.

 • 2009.04.29 01:15:42Vierre

  Cozu, höhöhö és sose hagynám ki, hogy ne ő vegye nekem, olyan édes ahogy bénáznak hogy szárnyas vagy sem? Extra átmérős tampon vagy sem.. az a buta de iszonyú koncentrációtól merev arc ... éééééédesek. :)))))

  trollkotze én ezt már kifejtettem feljebb, igazad van maximálisan. :) De ahogy felhoztam a fanatikusoknak, hogy krisztus zsidó volt, valahogy nagy lett a csend. A második bekezdéssel is egyetértek és az aki kivonja a felelősséget egy egy ilyen kinyilatkoztatásból, amit pápuska tesz, az vak. Annak az embernek igen is kurvanagy felelőssége van abban, hogy x ember hogy cselekszik.

 • 2009.04.29 01:22:17cozumel

  Vierre
  te me' nem alszo' ????

 • 2009.04.29 01:24:06Vierre

  Mert megnéztem a póker stars.net verseny döntőjét. Azé. :))) Msn-em behalt, de majd meggyógyítom azt mesélsz nekem mi van arra felé. :)))))))))))

 • 2009.04.29 06:27:16Veg_

  "2009.04.28 13:58:42szövetszöcske

  Szegény afrikaiak, ebben a szájkaratéban a legpozitívabb jelző is az elmaradott volt rájuk, de leginkább kidőlt-bedőlt bodegákban élnek, állatias ösztöneik vannak és kislányokat erőszakolnak meg. "
  Nem erről volt szó. Afrikában is élnek nagyon müvelt emberek, csak a törzsi strukturában élő vidékeken elég kevés jogászt és doktort fogsz találni. Itt nem azokról van szó, akik kellően tanultak és intelligensek, hanem azokról az emberekről, akik törzsi körülmények közt élnek, ahol jul mondjuk 20 falura egy iskola, és ott is tabu a fogamzásgátlás. Nem az afrikaiakról beszélünk, hanem az elmaradott vidékeken élő tanulatlan afrikaiakról, ha fogod a különbséget. Ahogy a példában szereplő unoka vérével vető indiai se hiszem hogy angol irodalomból phdzett... Európában is vannak elmaradott emberek, de itt általában alap pl. az iskolába járás, és elég kevés gyereknél fordul elő, hogy nem is tudnak a létezéséről - ha meg kiderül, akkor ugye van valami suskus a háttérben, nem egyszerüen bejelentetlen a dolog... Bizonyos - nem is ritka - területeken Afrikában ez meg a normál eset... Nagyon nem mindegy, hogy egyes országokban a lakosság 80 vagy 1 százalékáról beszélünk, ha az ellátás és tanittatás hiányáról van szó...

 • 2009.04.29 06:36:25Veg_

  2009.04.28 14:09:34cidre:
  "Ez alapvető morális kérdés: sodorhatok-e valakit életveszélybe?"
  No ez itt a gebasz. Ahol az az alapvető kérdés, hogy éhen halok-e, és mi az a nemi betegség? ott nem merül fel morális kérdésként, hogy megfertőzöm-e a másikat. Sokat olvastam civil szervezetek évtizedes munkájáról, mikor ilyesmikről akarják felvilágositani az embereket.

  "Szívesen vitáznék értelmesen a pápának - egyébként valóban vitatható - téziséről"
  Akkor vitázzunk erről :) A pápa nem felelős az afrikai helyzetért, ezt nem is mondta senki. Csupán annyit, hogy ne állitson olyat egy országban, ahol a legnagyobb baj, hogy nagyitóval találsz nem éceset lassan, hogy az óvszer sulyosbitja a helyzetet, mert ez akárki mondja, hazugság. Senki se kérte, hogy oldja meg az összes afrikai problémát, se hogy kampányoljon az óvszer mellett, egyik se az ő dolga.

  II. János Pálnak egyébként ez volt az a mániája, amivel nagyon nem értettem egyet, bár ahhoz képest ugye, hogy egy elvben szüzen élő, beteg öregember volt, aki egy komoly hagyományokkal rendelkező egyház feje, roppant rugalmasnak hatott - pláne a mostani pápához képest... De ezt végig gondolhatta volna a másik oldal szemszögéből is.

 • 2009.04.29 06:51:04Veg_

  "2009.04.28 14:28:14cantaloupe
  Amugy, az ovszerosztas mellett szerintem gyokerestol kene kiirtani a bajt, azaz az ujabb generaciokat felvilagositani, iskolaztatni."
  Teljesen egyetértek! Két generáción belül meg kéne minimum 10 vagy 20szorozni az elmaradott országok által kinevelt és hazatért minimum szakmai érettségivel rendelkező, de leginkább felsőfoku végzettségü embereket, gyakorlatilag minden törzsbe kéne tőlük kinevelődött tanító, aki alapvető tudást át tudja adni (számomra ez minimum az irás, olvasás, mindennapi életben szükséges matematika, az adott ország és környezete földrajza és földmüvelése, esetleg ipar, adott ország népcsoportjainak/törzseinek jellegzetessége, szokásai). Ha minimum ennyi általános lenne, többen tudnának talán tovább tanulni, amit támogathatnának akár külső forrásokból is. Kéne valami felkészitő, és utána akár helyben, akár külföldön tanul tovább az illető, meg kéne követelni, hogy a segitségért cserébe térjen vissza, és segitse az övéit. Ez a jelen lévő civil szervezetek munkájával együtt szerintem 20 év alatt némely országnál 100 éves civilizációs ugrást jelentene...
  Ráadásul akkor már nyugodtan beszélhetne a pápa hülyeségeket az óvszerről, tojnának rá :D

 • 2009.04.29 09:01:54baudolinA

  Vierre_
  nekem úgy jött le abból a hozzászólásból (meg a többi, cantaloupenak írt hsz-ból "baba", "csillagom" stb.), hogy gúnyolódsz vele. Meg ahogy észrevettem, neki sem esett jól. Elég lekezelőek voltak a hozzászólásaid, főleg a vége felé (tiszta feszkó vagy, ha már cinkeled magad stb.). Vagy most akkor baj, hogy véleményt mondtam? :)

  Egyébként pedig ez: 2009.04.28 22:44:56 Vierre_ nagyon ott volt, és egyet is értek vele.

 • 2009.04.29 13:24:51VikuNya

  Vierre, eddig úgy vettem le, hogy engem is a fanatikusok közé sorolsz, ezért merek rákérdezni, hogy miért is lenne szerinted gond, hogy Jézus zsidó volt? Ez egy keresztény (nem csak katolikus) ember számára teljesen nyilánvaló, hétköznapi dolog. Arra is rákérdeztem korábban, de nem reagáltál, hogy mit értesz az alatt, hogy a katolikus egyház furán áll a zsidókhoz. Minden katolikus tudja, hogy a vallása a zsidó vallásban gyökerezik, annak kvázi Jézus által update-elt változata. (Ráadásul, bár szerinted bigott vagyok, vettem részt több hindu szertartáson Indiában, a családomnak vannak zsidó vallású és származású tagjai, a legjobb barátom zen buddhista, de nagyon sok nem vallásos barátom is van, járok egy iszlám vallásról szóló előadássorozatra, nálunk ez nem szempont. Az én gondom csak az, ha valaki egy vallást vagy egyházat hiányos ismeretekkel, demagóg módon és zsigerből támad.)

  Ha nagynak tartod a csöndet, annak részemről pl. nem az az oka, hogy torkomra fagyott a szó, hanem hogy nem töltök sok időt a laptopommal. Két napja volt egy kis ráérős időm, mikor a békácskám már elaludt, és érdekelt a téma, de azért napi több órát eddig sem Porontyoztam, és eztán sem fogok. De nem azért, mert porba súlytott a szellemi fölényed. Meg kezd már kifutni ez a téma...

 • 2009.04.29 14:10:01cidre

  Veg_, hogy felfedjem lapjaimat, magánvéleményem, hogy az óvszer a legjobb fogamzásgátló eszköz: mert nincs káros hatása az egészségre (kivéve, ha latexérzékeny vagy :(), megfelelően hatékony, s véd több fertőzés ellen. Csak, hogy lásd, nem kell meggyőzni :)

  Szóval, visszatérve Afrikára: szerintem az óvszerhasználatnak (s más fogamzásgátlásnak is) az egyik akadálya, hogy ott sok helyen ÉRTÉK a sok gyerek. Ezt most mindenféle moralizálás nélkül mondom: csupán eszembe jutottak cikkek az afrikai családok, törzsek stb. összetartásáról, eszembe jutottak afrikai gyerekek családrajzai stb. S amíg ez az alapvető értékrend benne van az emberekben, addig nehéz máshogy cselekedni, még akkor is, ha egyébként ésszerű lenne. (Nem teljesen jó a példa, de kicsit a magyarországi "egykézés" jut eszembe: akkor ott a FÖLD volt az érték, s ennek rendeltek nagyon sok mindent alá, akár a a nő egészsége/élete árán is.)
  Az AIDS megakadályozásának egyébként is szerintem a felelős szexuális élet lenne az egyik akadálya (pl. nem járok prostikhoz), s itt lép be az óvszer/nem óvszer problematikája: s talán meglepő, de ha először a felelősséget sikerült "megtanítani" a másik ember iránt, akkor jöhetne utána az óvszer. Ezt most nem is kifejezetten Afrikára vonatkoztatom: ha azt a szemléletet sikerül átadni, hogy tiszteljem a másik embert, ne vegyem semmibe az ő egészségét, érzelmeit stb., onnantól jöhetne az, hogy ha az egyik fél beteg, akkor - ha mindketten úgy döntenek - éljenek szexuális életet, de óvszerrel, ugyanis az viszonylag hatékonyan megakadályozza a betegség terjedését.
  Nem tudom, érthető voltam-e :)


  Vierre, én azért hallgattam, mert fel kellett hívnom a pszichológusomat, megtudván, hogy Jézus zsidó volt :) Komolyan azt hitted, hogy ezzel bármi újdonságot árultál el itt a fórumon? Ó, ez a naivitás gyöngyszeme.

 • 2009.04.29 14:19:18cidre

  Egyébként meg tényleg, miért is olyan vicces, hogy a férj tartja számon a menstruációt? Más posztoknál mennek a hozzászólások, hogy a férfi is vegyen részt a fogamzásgátlásban, miért kell csak a nőnek: aztán ha ily módon teszi, akkor a közröhej tárgya lesz. Vagy csak az óvszer/elkötés engedélyezett a témakörben?

  Ismerőseim közül többen alkalmazzák a TCST-t, s idáig akkor hívták őket szülőknek, ha ők is úgy akarták. Mi speciel máshogy oldjuk meg a fogamzásgátlást, mégsem röhögöm őket körbe.

 • 2009.04.29 21:22:30Selkt-Sa

  cidre,

  (jogfolyt.vérnyúl) szerintem teljesen normális az, ha a nő közli a párjával, mikor menstruál. így a pasi tudja, hogy mikor van meg, ha van egy kis előképzettsége, akkor nagyjából be tudja lőni, hogy mikor van ovulálás, tudja, hogy mikor fog az esetleg pms-re fogékonyabb nő pms-ezni, ilyenkor esetleg felkészül, hogy türelmesebb legyen, esetleg tiszta kéróval, mosott ruhával várja haza a nőt, stb... nem tudom, nekem valahogy ez tűnik normálisnak. és igenis vegyen részt a fogamzásgátlásban, és ehhez kell a nő hozzájárulása is pl, hogy felvilágosítja, hogy mikor van meg. nekem valahogy ez tűnik normálisnak. együttműködés, vagy miafene.

 • 2009.04.30 06:57:20Veg_

  2009.04.29 14:10:01cidre:
  Akkor az alapokban egyetértünk :)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta