Hétvégi programok: Aktívan pihenni, vagy passzívan elfáradni

Annyi minden jár mostanában a fejemben, s nehéz belőle kiszűrni, hogy mi való abból egy programajánló elejére, ami ráadásul még érdekelhet is mindenkit, de ne nagyon rugaszkodjak el a témától (általában kevés sikerrel járok). Ilyen lehet például a pihenés, mint alanyi jogon járó „juttatás” és mindenkinek járó valami, a legideálisabb célidőpont pedig erre a hétvége. Egy dolgozó család életében azonban ilyenkor értelmét veszti a pihenés fogalma, mert a hétköznap felhalmozódott dolgokat gyűri le anya és apa, a gyerekek meg valahogy csak feltalálják magukat mellettük, hogy hétfőtől újra értelmesen szórakozhassanak az oviban-suliban.

Mivel kertes övezetben élünk, értelemszerűen többet látunk a szomszédjainkból nyáron, s a különböző mentalitás hamar feltűnik. Van, aki hajnaltól késő estig kint van a kertben és dolgozik, mint egy buldózer. Ez meg is látszik a kerten, magazinba illő bokrok, egyenletes, fésült fű, a kerítés mögül pedig csak ezt hallani: „Magdi, küldd már be a gyereket, mert eltapossa!” Hogy mit, az mindegy, ezek a kertek tulajdonképpen kis házi múzeumok, ahol csak ünnepekkor veszik a szülők észre, hogy van például két gyerek is. Aztán van az ősbozót, ahol minden úgy van, ahogy a természet megalkotta, s a család fix járatokon jár, közelít meg mindent. No, ez az igazi gyerekparadicsom, még akkor is, ha azért ilyen minden, mert a tulajdonos komolyan véve a pihenés létjogosultságát, várja, hogy berepüljön a sült hal a szájába. Persze a gyerek itt sem túlfoglalkoztatott, a távirányításos nevelés teljesen hétköznapi: „Etel! Húzd ki a Norbit a tuskó alól, mondtam már, hogy korhadt az ág!" Aztán van olyan, akit még nem láttunk és hallottunk az elmúlt évtizedben, mert két nap alatt be kell iktatni a két nagymamamát, a baba-mama táncházat, a Pityula csűrdöngölős bemutatóját, és a Tarka-barka kézműves délutánt. Mert hát mindenkinek mást jelent a pihenés. Van, aki aktívan képes csak lazítani, van, akinek nehéz megmozdulnia egyébként is és van, akinek jól esik, ha megmondják, mit és hol csináljon. Ezért most programajánlok egyet.

BUDAPEST

  Fővárosi Állat- és Növénykert

Egész héten, április 20-tól 26-ig, azaz vasárnapig Föld fesztivál van az állatkertben. Az állatok és növények iránt érdeklődő gyerekek vetélkedőkön, kézműves foglalkozásokon, játszóházban, és különböző interaktív foglalkozásokon vehetnek részt naponta 10-14 óráig.

  Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtár

Sárkányos Mesenap lesz szombaton 10:00 órától a könyvtárban, ahol mindenki Meseország lakója lehet egy napra és kiállhatja például a hétpróbát, valamint hercegnőkkel és lovagokkal is találkozhat. Lesz vásári bábelőadás, Fegyver-, címer- és jelmezkészítés, valamint lovaggá avatás.

NYITOTT LOVARDÁK 2009

Kezdetét vette a Nyitott Lovardák programsorozat, melynek keretében az ország 50 lovardájában, több mint 100 alkalommal biztosítanak ingyenes lovaglási lehetőség a nyári szünet elejéig.

A program lényege, hogy a résztvevő lovardák, előre meghirdetett időpontokban, előzetes bejelentkezés után ingyenes lovaglási lehetőséget biztosítanak, illetve adottságaiknak megfelelően egyéb lovas és szabadidős programokat szerveznek az odalátogatók számára. A létesítményekben nem csupán lóra, vagy kocsira ültetik a vendégeket, hanem bemutatják az istállókat, lovakat, ismertetik a biztonságos lovaglás szabályait is.

A program célja, hogy a lehető legtöbben megismerjék a lovat, a lovaglás szépségeit, ez által növekedjen a hazai lovasok száma, divatosabbá váljanak a lovassportok, de legalább is javuljon azok általános megítélése.

A nyílt napok időpontjait, helyszíneit és a konkrét programokat a www.lovasok.hu címen találják meg az érdeklődők. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, annak érdekében, hogy a lovardák megfelelően felkészülhessenek a várható látogatói létszámra.

Pöttöm Panka Játszóház

Ha netán esőre fordulna az idő, de a mehetnék minden családtagot hajt, beiktatható egy kis játszóházazás is. Ráadásul nem árt, ha már előre készülünk a hosszú nyárra, s elkezdjük a táborokat vadászni, érdeklődni felőlük. A Pöttöm Panka játszóházban nem csak játszani lehet önfeledten, hanem képességfejlesztő kurzusokat is szerveznek, valamint nyári táborokat, melyekről érdemes már most informálódni.

Millenáris Fogadó

Nemzetközi Könyvfesztivál lesz a Millenáris Fogadóban 24-től, mely felnőtteket és gyerekeket egyaránt izgalommal tölthet el. Az utóbbiaknak különleges meglepetés, hogy a méltán népszerű Pettson és Findusz mesék írója és rajzolója hazánkba érkezik. Szombaton 10:00 órától Sven Nordqvist dedikálja könyveit, vasárnap pedig, szintén 10:00 órától lesz Matiné az íróval a Jövő Házában.

2.GyerekARC

A pályázati kiírás április 10-től, május 11-ig szól, s a témája: „Tervezd meg a környezeted, milyen lesz 30 év múlva!” Mert az ember sajnos nem bánik szépen a Földdel, a tét pedig a túlélés, mely a jövő generációja kezében is van. „Te mit tennél a környezetedért?”

VIDÉK

Mór

Szabadidős és kézműves foglalkozások lesznek szombaton a Lamberg-kastélyban, a Szent György-heti Vigasságok keretében.

   

Bicske

Április 22-től május 1-ig lehet beadni A három kívánság címmel megrendezett meseírói pályázatra a munkákat, melynek témája szabadon választott. 

Miskolc-Diósgyőr

Vasárnap 11:00 órától Középkori Minifesztivál lesz a Diósgyőri várban. A középkori vártúra keretében, játékosan ismerkedhetnek meg a résztvevők a vár történetével, interaktív tárlatvezetés formájában.

Zalaegerszeg

A Fazekas Napokon vasárnap, 16:00 órától az Alma együttes koncertezik a gyerekek legnagyobb örömére.

GYEREKMENTES ÖVEZET

Pénteken, azaz ma, azon ritka alkalmak egyike lesz, hogy gyerekkel megyünk gyerekmentes helyre. Általában, sőt mindig ki tudjuk tombolázni, hogy melyikőnk megy el egy-egy kedvenc koncertjére, vagy haverokkal találkozni, sőt, sokszor megyünk egyszerre is. Most viszont egyikőnk sem enged, ráadásul nem is füstös helyre készülünk és emberi, még viszonylag kultiválható időben is kezdődik. Nem vagyok Zöld Pardon ügynök, de megint ott lesz jó koncert, méghozzá Belga. Így fogunk két gyerekkel meghúzódni, ami azoknak, akiknek nincs gyerekük vagány dolognak tűnik, hogy de jó fejek, nem ásták el magukat még gyerekkel, azoknak pedig, akinek már van gyereke, de otthon hagyta, olyan gondolatok járnak a fejükben, hogy mit vagánykodnak ezek itt, másnak is van (mármint gyereke) mégsem hurcolja az éjszakában. De hát néha talán belefér és nem állnak meg a gyerekeim a fejlődésben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek