SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok: Aktívan pihenni, vagy passzívan elfáradni

2009. április 24., péntek 09:08 |

Annyi minden jár mostanában a fejemben, s nehéz belőle kiszűrni, hogy mi való abból egy programajánló elejére, ami ráadásul még érdekelhet is mindenkit, de ne nagyon rugaszkodjak el a témától (általában kevés sikerrel járok). Ilyen lehet például a pihenés, mint alanyi jogon járó „juttatás” és mindenkinek járó valami, a legideálisabb célidőpont pedig erre a hétvége. Egy dolgozó család életében azonban ilyenkor értelmét veszti a pihenés fogalma, mert a hétköznap felhalmozódott dolgokat gyűri le anya és apa, a gyerekek meg valahogy csak feltalálják magukat mellettük, hogy hétfőtől újra értelmesen szórakozhassanak az oviban-suliban.

Mivel kertes övezetben élünk, értelemszerűen többet látunk a szomszédjainkból nyáron, s a különböző mentalitás hamar feltűnik. Van, aki hajnaltól késő estig kint van a kertben és dolgozik, mint egy buldózer. Ez meg is látszik a kerten, magazinba illő bokrok, egyenletes, fésült fű, a kerítés mögül pedig csak ezt hallani: „Magdi, küldd már be a gyereket, mert eltapossa!” Hogy mit, az mindegy, ezek a kertek tulajdonképpen kis házi múzeumok, ahol csak ünnepekkor veszik a szülők észre, hogy van például két gyerek is. Aztán van az ősbozót, ahol minden úgy van, ahogy a természet megalkotta, s a család fix járatokon jár, közelít meg mindent. No, ez az igazi gyerekparadicsom, még akkor is, ha azért ilyen minden, mert a tulajdonos komolyan véve a pihenés létjogosultságát, várja, hogy berepüljön a sült hal a szájába. Persze a gyerek itt sem túlfoglalkoztatott, a távirányításos nevelés teljesen hétköznapi: „Etel! Húzd ki a Norbit a tuskó alól, mondtam már, hogy korhadt az ág!" Aztán van olyan, akit még nem láttunk és hallottunk az elmúlt évtizedben, mert két nap alatt be kell iktatni a két nagymamamát, a baba-mama táncházat, a Pityula csűrdöngölős bemutatóját, és a Tarka-barka kézműves délutánt. Mert hát mindenkinek mást jelent a pihenés. Van, aki aktívan képes csak lazítani, van, akinek nehéz megmozdulnia egyébként is és van, akinek jól esik, ha megmondják, mit és hol csináljon. Ezért most programajánlok egyet.

BUDAPEST

  Fővárosi Állat- és Növénykert

Egész héten, április 20-tól 26-ig, azaz vasárnapig Föld fesztivál van az állatkertben. Az állatok és növények iránt érdeklődő gyerekek vetélkedőkön, kézműves foglalkozásokon, játszóházban, és különböző interaktív foglalkozásokon vehetnek részt naponta 10-14 óráig.

  Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtár

Sárkányos Mesenap lesz szombaton 10:00 órától a könyvtárban, ahol mindenki Meseország lakója lehet egy napra és kiállhatja például a hétpróbát, valamint hercegnőkkel és lovagokkal is találkozhat. Lesz vásári bábelőadás, Fegyver-, címer- és jelmezkészítés, valamint lovaggá avatás.

NYITOTT LOVARDÁK 2009

Kezdetét vette a Nyitott Lovardák programsorozat, melynek keretében az ország 50 lovardájában, több mint 100 alkalommal biztosítanak ingyenes lovaglási lehetőség a nyári szünet elejéig.

A program lényege, hogy a résztvevő lovardák, előre meghirdetett időpontokban, előzetes bejelentkezés után ingyenes lovaglási lehetőséget biztosítanak, illetve adottságaiknak megfelelően egyéb lovas és szabadidős programokat szerveznek az odalátogatók számára. A létesítményekben nem csupán lóra, vagy kocsira ültetik a vendégeket, hanem bemutatják az istállókat, lovakat, ismertetik a biztonságos lovaglás szabályait is.

A program célja, hogy a lehető legtöbben megismerjék a lovat, a lovaglás szépségeit, ez által növekedjen a hazai lovasok száma, divatosabbá váljanak a lovassportok, de legalább is javuljon azok általános megítélése.

A nyílt napok időpontjait, helyszíneit és a konkrét programokat a www.lovasok.hu címen találják meg az érdeklődők. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, annak érdekében, hogy a lovardák megfelelően felkészülhessenek a várható látogatói létszámra.

Pöttöm Panka Játszóház

Ha netán esőre fordulna az idő, de a mehetnék minden családtagot hajt, beiktatható egy kis játszóházazás is. Ráadásul nem árt, ha már előre készülünk a hosszú nyárra, s elkezdjük a táborokat vadászni, érdeklődni felőlük. A Pöttöm Panka játszóházban nem csak játszani lehet önfeledten, hanem képességfejlesztő kurzusokat is szerveznek, valamint nyári táborokat, melyekről érdemes már most informálódni.

Millenáris Fogadó

Nemzetközi Könyvfesztivál lesz a Millenáris Fogadóban 24-től, mely felnőtteket és gyerekeket egyaránt izgalommal tölthet el. Az utóbbiaknak különleges meglepetés, hogy a méltán népszerű Pettson és Findusz mesék írója és rajzolója hazánkba érkezik. Szombaton 10:00 órától Sven Nordqvist dedikálja könyveit, vasárnap pedig, szintén 10:00 órától lesz Matiné az íróval a Jövő Házában.

2.GyerekARC

A pályázati kiírás április 10-től, május 11-ig szól, s a témája: „Tervezd meg a környezeted, milyen lesz 30 év múlva!” Mert az ember sajnos nem bánik szépen a Földdel, a tét pedig a túlélés, mely a jövő generációja kezében is van. „Te mit tennél a környezetedért?”

VIDÉK

Mór

Szabadidős és kézműves foglalkozások lesznek szombaton a Lamberg-kastélyban, a Szent György-heti Vigasságok keretében.

   

Bicske

Április 22-től május 1-ig lehet beadni A három kívánság címmel megrendezett meseírói pályázatra a munkákat, melynek témája szabadon választott. 

Miskolc-Diósgyőr

Vasárnap 11:00 órától Középkori Minifesztivál lesz a Diósgyőri várban. A középkori vártúra keretében, játékosan ismerkedhetnek meg a résztvevők a vár történetével, interaktív tárlatvezetés formájában.

Zalaegerszeg

A Fazekas Napokon vasárnap, 16:00 órától az Alma együttes koncertezik a gyerekek legnagyobb örömére.

GYEREKMENTES ÖVEZET

Pénteken, azaz ma, azon ritka alkalmak egyike lesz, hogy gyerekkel megyünk gyerekmentes helyre. Általában, sőt mindig ki tudjuk tombolázni, hogy melyikőnk megy el egy-egy kedvenc koncertjére, vagy haverokkal találkozni, sőt, sokszor megyünk egyszerre is. Most viszont egyikőnk sem enged, ráadásul nem is füstös helyre készülünk és emberi, még viszonylag kultiválható időben is kezdődik. Nem vagyok Zöld Pardon ügynök, de megint ott lesz jó koncert, méghozzá Belga. Így fogunk két gyerekkel meghúzódni, ami azoknak, akiknek nincs gyerekük vagány dolognak tűnik, hogy de jó fejek, nem ásták el magukat még gyerekkel, azoknak pedig, akinek már van gyereke, de otthon hagyta, olyan gondolatok járnak a fejükben, hogy mit vagánykodnak ezek itt, másnak is van (mármint gyereke) mégsem hurcolja az éjszakában. De hát néha talán belefér és nem állnak meg a gyerekeim a fejlődésben.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.24 10:03:18szövetszöcske

  Hö-hö, pont pár hete volt itt szájkarate abból, hogy vajon bocsánatos bűn-e egy kamasznak Belgát hallgatni, mer hogy eltanulják a testvérek, meg milyen alantas már(http://www.youtube.com/watch?v=Cmj5DOT9HTA). Most meg gyerekekkel, családilag Belga koncertre, programajánlatnak, jön itt mindjárt az erkölcscsőszös szájkarate, lesz nemulass, hováfajult a világ megsatöbbi:)

 • 2009.04.24 10:03:54szövetszöcske

  http://www.youtube.com/watch?v=Cmj5DOT9HTA

 • 2009.04.24 10:14:06Dudukly

  Vidéki programajánlóm a Tatárszentgyörgyi Lovasnapok (szombat-vasárnap): Szent György naphoz kötödő, helyi értékeket bemutató, tavaszköszöntő rendezvény.Első napon a díjugrató, másodikon kettes és négyes fogathajtó versenyzők mérhetik össze tudásukat.A pályaépités szüneteiben egyéb lovas, sport és kulturális bemutatók zajlanak.

  Magyarán: gyerekek őrültködhetnek, anyukák pihenhetnek (nagyon klassz vásári kaja szokott lenni), apukák sörözhetnek, a programok mellett:D.

 • 2009.04.24 10:20:28Ribizlee

  win, szerintem a Belga nem hagy maradandó nyomokat. :-)

  én is szoktam a kölkökkel koncertre mászkálni, eddig elég jó a túlélési arány.

 • 2009.04.24 10:58:03Subbantósdi

  Mostanában összejött jópár névnap, születésnap, most is ennek ünneplését folytatjuk, vasárnap kicsit György-napozunk! :o)

 • 2009.04.24 12:21:02Vakmacska

  Subi, ismered a Kalákától ami úgy kezdődik hogy Gyöööööhgy vagyok....nem Gyuszi....nem Nyuszi....Gyöööörgy...

 • 2009.04.24 12:25:51pomme-pomme

  A Vasúttörténeti Parkban pedig MOJAHO lesz, azaz Modell-Játék-Kreatív Hobbi Kiállítás és Vásár. Kicsiknek, nagyoknak mindhárom témakörben. www.mojaho.hu

 • 2009.04.24 14:51:53Ribizlee

  ez ugyan már a jövő hétvége, de érdemes előre tervezni, úgyis 3napos :-)

  villányi borzsongás
  http://www.borzsongas.hu/index_elemei/Page330.htm

 • 2009.04.24 17:37:17raszta macska

  Ó, de jó, a borzsongásos hétvégén pont otthon leszünk, köszi Ribizlee! :))))))

 • 2009.04.26 16:38:41Az igazi Trebitsch

  Most mit kell itt izélni a Belgával.
  Win egyébként egész jó programajánlói végén a gyerekmentes övezetben mindig az Értelmiségi Vagyok De Baromi Modern És Vagány-galaxis konzumelőadói bukkannak fel, az a ritka, ha Lovasi egyedül vagy különböző formációi, a Belga, vagy az Anima éppen nincsenek. Közös ismérvük, hogy még ha nem is rosszak, de ugyanolyan megmondott jó tömegtermékek, mint a Caramell, csak míg Caramellt a Garzon Bútor- és otthonka-orientált kereskedő kiáltja ki jónak, ezekkel az Ikea és a index.hu-orientált kereskedő eszi ugyanezt.
  És a trendi Columbia bakancs és a kínai műbőrcipő egymás mellett baktatnak a saját kolompjuk után, és mert az egyik meg se hallja a másikét, a világban rend van.

 • 2009.04.28 08:56:03Brumibaby

  Trebitsch, hihihihihihi

 • 2009.04.28 09:41:16Az igazi Trebitsch

  Medvelány

  Két lehetőség van. Megmondom.

  1. Vierre_nek a már mittomén milyen poszthoz hajnalban részegen írt beírásomból tudod.
  2. Akármit írok azonnal tudod.

  Az 1. eset a Te szempontodból unalmas, nem igényel több szót.

  A 2. esetben azonban felmerül bennem, hogy a beírásaidból sugárzó - itt most ezt a legutóbbi idétlenke vihogást nem veszem észre - *okos, minden agressziótól mentes, de határozott, egyben végtelenül kedves nőiességed - ami miatt kifejezettnek nagyon szépnek is képzellek el -* rám gyakorolt ionikus vonósugara prizmatükörbe a térben mintegy visszapattanva éteri kapcsolatot teremt kettőnk között, ugyanis a ráció számára megmagyarázhatatlan, ekként csak egy efféle kozmikus emóció lehet az, amellyel engem itt két mondatok alapján azonosítasz.

  A *...* közötti részt most viccen kívül mondom. Télleg.

 • 2009.04.28 09:55:27Brumibaby

  Trebitsch vúúúúúááááááhhhhh

  Amilyen csak egy grizzly lehet....

  Na szóval. Ezen a kommenten már akkor így vihogtam, amikor megjelent, csak nem írtam ide.

  Más kommenteken (ezen a néven) a Zugügyvéden vihogtam (máskor).

  Vierre posztjához meg kommenteltél vmit hitvesi ágyas metaforát, stb., s - bocs Vierre, de kibeszéllek - Vierre máskor, másnak is közzétette már ezt a fiókot itten, amit a régi nicked részeshatározós alakjáról nevezett el.

  Na szóval mostmár teljesen belebonyolódtam, de így nagyjából teljes a tényállás, ami a mostani felismerést illeti.

  PunkLove-ot azonban a jómúltkor a 2. pont alapján, páratlan stílusérzékem segítségével azonosítottam :)

  Mert ilyen ügyes vagyok :)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta