Örökbe fogadnák a nehéz sorsú családok gyermekeit

Nem lehet örökbe fogadni a válság miatt nehéz helyzetbe került családok gyermekeit - mondta a veszprémi gyámhivatal vezetője. Purda Zsuzsanna a Független Hírügynökségnek a megjelent hírekre reagálva elmondta, többen megkeresték, hogy szívesen örökbe fogadnák ezeket a gyerekeket. A hivatalvezető azonban azt mondta, erről nem lehet szó, hiszen a gyerekekről nem mondtak le.

A veszprémi gyámhivatal vezetője szerint korábban is voltak hirtelen nehéz helyzetbe került családok, a különbség most az, hogy ők nem jutottak el a gyámügyig, hiszen a Családsegítő Központ és a Gyermekjóléti Szolgálat támogatta őket. Most azonban ezeknél az intézményeknél is válság van, az ő kereteik is szűkültek és nincs már kapacitásuk sem. Mindez azonban nem veszprémi sajátosság - hangsúlyozza a hivatalvezető. Purda Zsuzsanna azt is elmondta, azt tapasztalja, hogy egyre több gyerek örököl már csak adósságot szüleitől.

Március eleje óta 4 szülő jelentkezett a veszprémi gyámhivatalnál, hogy anyagi okok miatt nem tud tovább gondoskodni gyermekéről. Két esetben a szülők az itthoni lehetőségek szűkében külföldön vállalnak munkát, ahová a gyereket nem vihetik, de vannak, akik elvesztették munkájukat és albérletben élnek vagy komoly tartozásaik vannak, ezért nem tudják eltartani gyermeküket, írja a F08üggetlen Hírügynökség.

Purda Zsuzsanna azt mondta, ilyen még a hivatal fennállása óta nem volt. A hivatal természetesen segít, bár ezzel megszegik a gyermekvédelmi törvényt. Az ugyanis kimondja, hogy anyagi okok miatt egyetlen gyermeket sem szabad elválasztani a családjától. A hivatalvezető hangsúlyozta, ezeket a gyerekeket nem lehet örökbe fogadni, hiszen nem mondtak el róluk, az ideiglenes nevelőszülői elhelyezéssel csupán átmeneti megoldásról van szó.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek