A holland és a skandináv gyerekek a legboldogabbak Európában

Egész Európában Hollandiában és a skandináv országokban a legboldogabbak a gyerekek. Magyarország az utolsó harmadban van - derül ki egy kedden közzétett brit felmérésből.

A vizsgálatot a 27 európai uniós tagállamban, valamint az Európai Gazdasági Térséghez tartozó Norvégiában és Izlandon végezték, és a 19 éves korig terjedő korosztály számított gyereknek. A felmérők 43 kritériumot vettek figyelembe kezdve a csecsemőhalandóságtól a kövérségen át a szegénységig és a lakáskörülményekig, írja a Független Hírügynökség.

Hollandia az összes kategóriában magas pontszámokat kapott. Utána Svédország, Norvégia, Izland, Finnország és Dánia áll az élbolyban.

Más skandináv országok jól szerepeltek például a baleseti gyermekhalál tekintetében. Az északi országokban a gyerekek kevesebb kockázatba mennek bele a szexuális élet, a dohányzás és az ivás terén.

Norvégia a lakáskörülményekben és szomszédsági viszonyok minőségében első.

Összességében Németország a 8., Franciaország a 15., Magyarország a 29-es listán a 22. helyezést kapta.

Meglepően rossz helyre sorolták a felmérők Nagy-Britanniát. Bár a szigetország gazdaságilag az élvonalhoz tartozik, a gyerekek életviszonyai szerint a a 24. Utána Románia, Bulgária, Lettország, Litvánia és Málta következik, számol be a Független Hírügynökség.

A vizsgálatot a Yorki Egyetem végezte a CPAG gyermekvédő szervezet számára.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek