SZÜLŐSÉG

Segítség, nő a lányom melle!

2009. április 17., péntek 12:00

Amikor azt hisszük, hogy a pubertáskor még messze van, tévedünk, ugyanis elég egy picit félrenézni, aztán furcsa dolgokat kezdünk észrevenni a gyereken. Egyik nap a majdnem kilencéves lányom aggódó fejjel jött ki a kádból, már akkor sejtettem, hogy valami van, amikor az ázott kutyus-tekintetet levettem. Hát, hipochonder, istenem, van ilyen, volt honnan örökölnie, például tőlem. „Valami van itt.” És ahelyett, hogy megmutatná a konkrét helyet, két kézzel fogja a cicijeit, amik még tulajdonképpen csak a cicihelyek. Alaposan szemügyre veszem, és tényleg be van neki dagadva mindkét mellbimbója, a franc esne bele, hogy mindig van valami. Biztosan begyulladt, gondolom, de hogy mitől, tippem sincs, s ennél a pontnál érkezett be R.E., aki természetesen ennek a témának is szakértője. „Nekem is volt ilyen.” És ezt teljesen faarccal közli, ezzel pedig végérvényesen elviszi a dolgokat abnormális irányba.Na, akkor semmi gáz, apádnak is volt ilyen, fél év, mondja és elmúlik. „Anyám, milyen daganat támadta meg ezt a gyereket” - gondolom, lehet, hogy R.E. véletlenül gyógyult csak ki egy halálos kórságból, ennek a gyereknek azonnal orvoshoz kell jutnia. De ezt véletlenül sem mondom neki, inkább jól megnyugtatom, hogy a világ legtermészetesebb dolga a dió nagyságú csomó a mellbimbóban. Ami fáj (istenem, végstádium, gondolom) basszus. Hívom anyámat, aki nem kap levegőt a röhögéstől: "Annyira sajnálom, hogy végül nem viszed el orvoshoz, szereztél volna legalább szegény dokinak néhány vidám percet is. Hát nő szegénynek a melle.”

Az anyák többségének magáról a serdülésről az jut rögtön az eszébe, hogy egyszer csak varázsütésre elkezd fejlődni a gyerek. Nem gondolunk átmenetekre, csak melltartóval bíbelődő nagylányokra, és bozontos nemi szervekre, amelyek tulajdonosai pattanástól virágzó arccal duzzognak reggeltől estig. Pedig a serdülés egy olyan folyamat, ami már tízéves kor körül elkezdődik, napjainkban ráadásul jóval előbb is, a környezeti hatásoknak köszönhetően. A mindenki számára egyértelmű menstruációt számos olyan változás előzi meg, ami arra enged következtetni, hogy a kislányból hamarosan nagylány lesz.

Az egyik ilyen látványos változás, a hirtelen növés, az eddigi gömbölyded, babás formák megnyúlása. A végtagok egyszer csak indokolatlanul hosszabbak lesznek, mint azt megszoktuk, főleg, ahogy a gyerek szokta meg, ettől pedig szegényke olyan esetlenkel lesz (pedig mi naponta lekapjuk a tíz körméről, hogy miért ver le, ejt el mindent, hát ezért).

Az első pattanásokra sem kell sokáig várni, néhány piszok kis piros ragya már kisiskolás korban is éktelenkedhet a gyerek arcán, persze még korántsem olyan feltűnően, mint ahogy később majd jelentkezik a közutálatnak örvendő pattanásos bőr. Aztán az is egy árulkodó jel, hogy az eddig bababőrű gyerek hirtelen jelét adja annak, hogy izzadni is képes. A haját sokkal gyakrabban kell megmosni, már egy hét alatt is csatakossá válik, valamint a keze is elkezd izzadni.

A mellek növekedésének első jele, hogy a bimbóudvar elsötétedik és kiemelkedik, azaz megduzzad. Minden második fiúgyerek is tapasztalja ezt a jelenséget (mégsem mondott akkora marhaságot R.E.), így a fiús anyukáknak sincs semmi oka aggodalomra. A lányoknál a mell kialakulása nem egyik napról a másikra történik, két-három év alatt fejlődik ki a „végleges” forma. A kezdeti csomók, melyek nem csak fájdalmasak, de aszimmetrikusak is lehetnek, tehát hamarosan belesimulnak a környezetbe, azaz a mell zsírszövetei is növésnek indulnak.

A következő változást a szeméremszőrzet megjelenése lesz, ami körülbelül egy-két évvel később kezd fejlődni, mint a mellek. A hónaljszőrzet végül egy időben indul neki a menstruáció megjelenésével (itt nyerünk újabb egy-két évet), s mire idáig eljutunk, addigra egészen hozzászokunk ahhoz a tényhez, hogy a gyermekünkből hamarosan kész nő lesz.

Ehhez persze csak mi szokunk hozzá, a gyereknek ennél jóval nehezebb dolga lesz, ugyanis ezt a hihetetlen mértékű változást igen nehéz feldolgoznia, s nem túlzás azt mondani, hogy néhány év alatt gyakorlatilag új és nem utolsó sorban más ember lesz belőle. Ez pedig alaposan rányomja a bélyegét szegény kis kamaszunk hangulatára (és a miénkre nem kevésbé), higgadtabb pillanatainkban koncentráljunk inkább a sajnálatra, mint az általuk okozott dühre.

Miközben rezzenéstelen tekintettel néztem át Susan Mayeren a tévében, magamban végérvényesen rájöttem, hogy valami elkezdődött. Ez persze nem szomorú, csak furcsa, hiszen ideje hozzászoknunk, hogy folyton minden változik. Én pedig próbálok ennek legalább annyira örülni, mint a büszke kilencéves, aki legszívesebben centivel aludna, hogy megmérhesse, mennyit is nőtt pontosan a melle.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.17 14:44:22rita a felcser

  Hagyjatok mar ezt a ''hirtlen megnott es esetlen a hosszu tagok miatt''mese.Nem kell Deveny torna ahhoz,hogy egy egy ket honap alatt megnott labbal perfektul banjon az ember.

  Azert esetlenek,mert

  1.Lehet zavarja oket a figyelem,meg latjak a nagy valtozast (marmint ok meg a tobbiek is)

  2.Azert idetlenkednek,mert nem figyelenk oda ,mason jar az eszuk,sokmindenen egyszerre,mert fejlodik az ertelem,kinyilik a vilag stb

  NEm szklerozis multiplex egy megnyult lab ideg koordonacioja.

 • 2009.04.17 14:45:22OmegA404

  Pont leaszarom, ha eszkimó lenne már a hasa is nőne.

 • 2009.04.17 14:48:54husii

  8-9 éves lánynak nő a melle? úristen...

  a mell növekedése mellesleg nem 2-3 év.

 • 2009.04.17 15:24:18ladystorm

  nekem kicsit talán más sorrendben voltak a dolgok, lehet hogy hormonzavarom van :P egyéntől is függ, hogy hány évesen lépünk serdülő korba, a húgom most lesz 12, és ő még nem nődögél :P mármint biológiailag. Nekem 12,5 éves koromra már megvolt minden :P

 • 2009.04.17 15:35:49Krisz mami

  Erről nekem az jut eszembe, hogy mikor a védőnőm töltöte ki a kiskönyvemet és van egy olyan pont benne, hogy mikor volt az első menstruáció... nem akarta elhinni a dátumot, azt hitte viccelek, és még meg is akarta hamisítani.

  Szerintem az, hogy valaki korán kezd el serdőlni ma már egyre sűrűbben jön elő, és bár én már túllépetem a harmadik X-et, anyu mégsem tartotta furcsának, hogy hamar kezdett nőni a mellem és megjött pirinéne.

 • 2009.04.17 15:49:59januar18

  Másutt, "Most mar farmerban szaladgal az utcan, neha nagyon felnottesen tud ram nezni es amikor megprobalok emlekezni arra, amikor nelkule setaltam ugyanazokon az utcakon, az emlekfilmszalag akadozik, es minden olyan uresnek tunik..." ezt olyan szépen írtad, hogy az én picikém még csak három hetes, de teljesen beleborzongtam, hogy hamarosan én is így fogok érezni... :)

 • 2009.04.17 15:53:50mammina

  hat igen. nekem 9 eves a nagylanyom es mar megmutatta az utca masik oldalan melyik fiu tetszik neki, de meg nagyon le kell maradnunk mogotte, nehogy neadj isten koszonjon, mert akkor megy a bokaig pirulas :-) es olyan szep magas, es a fenekeig er a haja, es .... (egy nem elfogult anya :-) pedig nemreg szuletett.

 • 2009.04.17 15:55:08másutt

  anyamnak 17 evesen jott meg eloszor! nekem 12,5 evesen. na, es akkor a lanyommal mi lesz?

  az en lanyom fel lesz ra keszulve, isten engem ugy segeljen, nem ugy, mint en voltam.

  szerintem minden a szulon mulik, hogy a gyerek beijed-e a valtozasokra, vagy izgatott orommel nezi oket.  az USA-ban pl. nagyon riv a "training bra" divat, amikoris a 'szunyogcsipes' mellu 10 evesek megkapjak az elso, AAA kosaras melltartot, es buszken viselik azt.

  szerintem inkabb ez a veglet, mint a masik, amikor a muszlimoknal villamgyorsan egy fatyol moge rejtik oket, mert mar "veszelyesek".

 • 2009.04.17 15:57:20mammina

  mi mar beszelunk rola, mivel a WC atjarohaz - maganelet nuku, se apjanak, se nekem - igy latnak mindent. elmagyaraztam, betet elol, nem hiszem hogy meglepeteskent eri majd ha eljon az ideje.

 • 2009.04.17 16:02:15G K

  WIN

  Ha a pubertás gyerekednek hetente mosod meg a haját , akkor kiskorában 1/4 évente vagy havonta mostad ???

  idézet :

  (''A haját sokkal gyakraban kell mosni...'')

 • 2009.04.17 16:03:33mammina

  a lanyom fenekig ero hajat orvosi javaslatra mossuk ket hetente, mert amig surubben mostuk, hullot mint allat. ilyenkor mi van? es sosem zsirmokos neki.

 • 2009.04.17 16:05:05greencurse

  Én relatív normálisnak mondható vagyok/voltam, már a születési méreteimmel is, egyedül a fogsorom cseréltem le olyan gyorsan, hogy másnak még csak 1-2 potyogott ki addigra.

  A mozgástanulás szempontjából pedig tényleg sokat számít az, hogy máshogy kell a dolgok után nyúlni, mint addig, még akkor is, ha nem egyik napról a másikra történik a változás.

 • 2009.04.17 16:07:48rita a felcser

  NEm falabrol van szo vagy kez protezisrol.

 • 2009.04.17 16:07:55greencurse

  Az én hajam is derékig ér, és bőven elég hetente mosni. Nem zsírosodik olyan vészesen. Na meg gazdaságosabb is, mint heti háromszor mosni :P

 • 2009.04.17 16:08:34Pms

  Nekem anno 11 évesen jött meg, a lányom majdnem 13 volt, pedig én is korábbra vártam nála.

  Amikor először megjött neki egy szombat reggel én méág aludtam, lazán odament az apjához, éds bejelentette: Apa, megjött. Mire apuka: Ki jött meg? Nem vártunk senkit.

  Mire én felkeltem, már mindent elintézett, és szinte mellékesen említette meg.

 • 2009.04.17 16:47:11scarose

  Nekem 13 éves koromban jött meg, de nálam nem volt meg ez a két éves hónaljnyuszi-piroska időintervallum, ugyanis az enyém negatív volt. Mínusz egy év. Nekem kb 12 évesen már egy egész dzsungelem volt - mindenhol, nemcsak hónaljban :)  De rohadtul nem számítottam rá. Előző hónapokban folyton görcsölt a hasam, mikor megjött, akkor meg semmi. És azóta is görcsöl a hasam... :)  Anyukámnak brutálabb volt, ő elájult a fájdalmaktól, kórházba kellett vinni, stb. Bezzeg a nagymamámnak (apai) nem volt semmi baja sem. Soha nem is fájt a hasa. Ilyenkor kicsit irigy vagyok rá... :) Miért nem az ő génjeit örököltem? Ízületek szempontjából is jobban jártam volna :D  A hajmosásról: minél hosszabb a haj, annál ritkábban kell mosni. (Ezért utálom a hosszú haj mellé a frufrut...:P ) És mikor az enyém elkezdett iszonyatos tempóban hullani (anno 10 éves koromban, derékig érő kiadás), akkor inkább levágattuk rövidre. Ugyan többször kellett mosni, de a hullási folyamat elég jól lelassult. Orvos nem is látta. Nem gondoltuk, hogy ennek külön oka van (a haj súlyán kívül, ami már önmagában elég nagy probléma volt, hiszen nekem ritkítva is rengeteg hajam van még most is).

 • 2009.04.17 17:00:21hallohallo

  scarose

  nekem a legutóbbi időkben a hosszú hajam zsírosodott, nagyon, volt hogy naponta, kétnaponta mostam. pedig frufrum se volt. simán lehet h valami hormonális vagy egyéb oka volt egyébként. de amint levágattam, rövidre, azonnal ritkábban kellett mosni.

 • 2009.04.17 17:12:58beros

  Az én lányom most 8 éves, a mellei kb 7 hónappal ezelőtt kezdtek nőni. Elvittem kivizsgálásra, a doki széttárta a kezét és azt mondta, hogy nagyon sok sokkal fiatalabb gyerek ( fiúk és lányok is korai pubertással) is ezzel van itt náluk, nem lehet mit tenni. A végeredmény az volt , hogy ez a 21. század és valamelyest normális a jelenség, felgyorsult világ, stb. Azt mondták, ha elkezdene menstruálni 10 éves kora előtt, akkor hormonkezeléssel leállíthatják a folyamatot. Hát, elég ijesztő.

 • 2009.04.17 17:36:07énis

  Itt az idő megvenni nekik a vibrátort!! :-D

 • 2009.04.17 17:44:31eszterke

  G K  lehet elborzadsz, de a 3 év körüli gyerekeimnek én havonta mosok csak hajat. persze, ha olyan történik, hogy minden koszos, gyakrabban megmosom, de az átlag a havonta. Nme gyötröm őket gyakrabban. A nagy már tűrné, de a kicsi az én idegeimet szedné szét.

 • 2009.04.17 17:45:43nemezisazis

  na ettől a pánikolástól meg túlreagálástól nő a nő

 • 2009.04.17 17:56:21dodóó

  Szerencsére én 3.5 évesem hiszti nélkül mossa meg magának a haját két hetente.

  Napi szinten vizes lesz neki fürdés közben,mert mostanában olyant játszik hogy búvár.

  Víz alá dugja a fejét úgyhogy most megint ott ülök mellette.

 • 2009.04.17 18:56:11redballon

  10év és vmi pornóban mellbedugják majd.

 • 2009.04.17 18:56:53másutt

  Ez a mikor, mennyit mossuk a hajat es a gyereket tema lazan megerne egy poszt-ot.  Oriasi elteresek vannak. En pl. abszolut a mindennapos furdetes ellen vagyok kb 1 eves korig, de tudom, hogy az arral szemben megyek.  Nalunk heti 2 furdetes van, minden alkalommal hajmosassal, muszaj ilyen gyakran, mert szoke, vekonyszalu sello-haja van, es 4-5 nap utam mar nagyon meglatszik.

  Baratnom egyidos 19 honapos lanyanak sajat bevallasa szerint eddig HAROMSZOR mosta meg hajat! :D  En magam naponta mosom az enyemet, igy szoktam meg.

 • 2009.04.17 18:59:44rita a felcser

  Ketnaponta furdes.Hajmosassal.

 • 2009.04.17 19:03:11rita a felcser

  A kisfiamnak.

 • 2009.04.17 19:07:06wish73

  dolgoztam németo-ban, na, ott ismeretlen fogalom a gyerek napi fürdetése. illetve ez nyilván túlzás, de nem elterjedt. én meg el sem tudom képzelni, hogy a gyerek, aki csúszik-mászik, később fetreng a homokozóban, majd az ovi-suli koszában, este úgy bújjon ágyba, h nem tusolom le. szó szerinti értelemben fürdés nálunk heti egyszer van hajmosással együtt. ha nem megy homokozóba, akkor is tele lesz a haj porral, kocsik által levegőbe juttatott szennyeződésekkel.

  amíg pár hónaposak voltak, akkor is úgy gondoltam, kell a napi fürdetés. egyrészt izzadni már akkor is tudtak, na, meg a nyakig összeszarásban is mindkettő díjas lehetett volna. és persze, amíg nem egészen jól tájékozódik időben a baba, addig jó támpont az esti fürdetés, mert abban jól elfárad, utána jöhet a nagy alvás.

 • 2009.04.17 19:08:19Mirca

  Lányom hét éves volt mikor először fájdalmas csomót érzett az egyik mellében. Persze megijedtünk és elmentünk gyerekorvoshoz, aki szintén kicsit meglepődött, de azt mondta várjuk, nézzük meg mi lesz. Aztán a csomó vagy talán csak a fájdalom lassan elmúlt. Olyan kilenc éves korában aztán egyértelműen elkezdett nőni a cicije. Először csak az egyik, na az nagyon zavarta, majd a másik is nekiindult. Most tíz és egyértelműen nőiesedik.  Azt hozzá kell tennem, hogy az iskolában már csúfolták a lányok (ő az egyik legfiatalabb az osztályban) hogy nincs cicije! De ez most megoldódott :)

 • 2009.04.17 19:37:08mammina

  ausztraliaban azt mondtak, hogy a pici babakat eleg egy heten egyszer furdetni - mi is igy tettunk, persze mindennap volt az un. head-to-toe, amikor a hajlatokat meg a popsit lemostuk - de furdeni nem furdott kadban csak egy heten egyszer. mig picik voltak addig mukodott. kb ket eves kortol viszont mindannap zuhiznak, mert koszosak sokszor mind a fold. foleg jatszoterezes utan. akkor nincs mit tenni. meg a suliban is szaladgalnak sokat megizzadnak. de hajmosast most sem visszuk tulzasba. mire megszaritanam.... inkabb nem.

 • 2009.04.17 19:54:54englishteacher

  Egyhuzamban végigolvastam a kommenteket és a végtagokra meg a növésre általában szeretnék visszatérni. Kedves szülőtársak, még azt ne felejtsétek el, hogy mennyi iszonyatos energia kell ehhez az átalakuláshoz. Szegény kamaszt mindenki cseszteti h milyen lusta, pedig csak nő és arra megy el az energiája. És akkor a sok lökött szülő meg pedagógus (magamat is beleértve, mindkét minőségben) hajtja őket mind zinger a varrógépet hogy tanuljanak meg ilyesmi. Jó, megpróbálom megérteni segíteni őket, de akkor is sajog a szívem. És igenis láttam olyan hirtelen-nőtt kamaszt, aki az alagsorba vezető folyosó plafonját fejelte le, mert nem tudta, h ha ugrik ( ahogy normálisan szokta) akkor el fogja érni a beton hidalást....

  Ami a mosdatást/fürdetést illeti: szükség (és nem előírás,meg szabály) szerint. A gyerekeim meg a diákjaim is azt díjazzák legjoobban a szülőkben meg a tanárokban is, ha azok ésszerűen rugalmasak.

 • 2009.04.17 20:54:11Krisz mami

  Mi sem fürdetjük mindennap a gyerkőcöt, kb. 2-3 naponta kerül rá sor, tényleg szükség szerint.

  Szerintem teljesen felesleges még őket mindennap fürdetni (persze ebbe nem számolom bele a tokától bokáig kakis eseteket).

  Most 16 hónapos, de lehet, hogy ha nyáron kiszabadul a homokozóba, akkor tutira mindennapos zuhanyozás lesz.

 • 2009.04.17 21:38:58manka78

  Nálunk minden nap fürdik/zuhanyzik mindenki. A gyerekek is születésüktől fogva. Évente 1-2 olyan este van, hogy nem fürdetem őket. Az este a biztos pont az életükben, napközben kusza a program, de este 7-8-tól menetrend szerint megy minden. Hajmosás a nagynak minden vasárnap, ha nyáron koszos/homokos lesz, akkor hét közben is. A kicsinek is kb. hetente egyszer mosom. Újszülött korában naponta mostam neki. Mióta itt a jó idő, azóta esténként két varacskos disznó kerül elő az udvarról.:) A kád alját meglehet nézni, mikor leengedem a vizet utánuk.:)

 • 2009.04.17 22:08:38baz+g

  szokjá hozzá bazd+, 1-2 év, oszt majd csöcsörészi valamelyik kis aranyos társa /ha nem már most is :)

 • 2009.04.17 22:16:36Ay leánya

  2009.04.17 17:12:58 beros

  A 21.század valóban sok rosszat tett,

  Pl. az állatok hormonkezelést kapnak,ami belemegy a tejbe ill. benne marad a húsban,amit aztán megeszünk.

  És a hormon hatni kezd.Bennünk,meg a gyerekben is.

 • 2009.04.17 22:43:58kjetil

  nekem speciel nagy trauma volt a nővé válás..féltem a testi változásoktól,attól hogy megszűnök egyszálbél kislány lenni.ki tudja szerepet játszottak-e benne ezek a lelki dolgok,vagy egyszerűen gemetika,de mindenki közül én értem meg a legkésőbb.13 évesen kezdett megjelenni a cicim,15 voltam mikor megjött.a szüleim egyáltalán nem prűdek,mégis előttük is szégyelltem a változást,legbelül azt kívántam minél később következzen be,és így is lett.

 • 2009.04.18 01:47:43jerk_off

  Hajmosas, diomell, meg mifaszom. Nem kell a nosztalgiamajré, par ev mulva termeszetes lesz h a 8-9 eves, seggigero haju csitriket egyivasu, pornon nevelkedo, pelyhedzö pöcsü kis taknyok fogjak doggy style-jelleggel buntetni... Lefureszelt csovű mordaly ide vagy oda.

 • 2009.04.18 08:47:02mammina

  jerk_off  fuck off!!!

 • 2009.04.18 08:55:2378as évjárat

  Kicsit OFF!  Tud vki segíteni?

  Kisfiamnak fáj a jobb sarka! Barátnőm azt mondta, az ő lányának is fájt, a doki elintézte azzal, hogy nő a gyerek.

  Szerintetek?

  Mindenesetre vennem kellett neki cipőt tavaszra, Siestát vettem, azóta nem panaszkodik, mióta ezt viseli.  ON

 • 2009.04.18 09:02:23Hemish

  Úúúúúristen, valaki megint képes volt egy teljesen természetes folyamatot ÓÓÓÓÓriási TRAGÉDIAként leírni, a sok NAGYON OKOS hozzászóló pedig olyan - nem is tudom honnan szakasztott - BAROMSÁGGAL állt elő, hogy az összes szál hajam éééégnek áll!

 • 2009.04.18 09:24:56scarose

  hallohallo: én csak a saját tapasztalataimat mondtam el, nyilván ez egyénenként más és más. :)  78as évjárat: na, öcsim is így járt. Sarokemelőt kapott. De aztán nőtt tovább és Scheuermann-kór lett belőle. aztán magától elmúlt. Szintén a növés okozta. Lehet még, h attól fáj, hogy csontkinövés van a sarkán. De azt a doki tuti észrevette volna. Ugyh szerintem nincs gond :)

 • 2009.04.18 09:34:34Hemish

  A mell növekedéstől hogy a fszba jutottatok el oda hányszor kell hetente mosdatni egy kölköt????  Mi a fenének kell ennyire komolyan venni egy ennyire természetes folyamatot?

 • 2009.04.18 09:41:18rozsakatica

  78-as: könnyen lehet némi lúdtalpféle.. ha a siesta segített érdemes lenne egy normális orthopédushoz elvinni..

 • 2009.04.18 13:18:10zolnaid

  =(, a Fazekas Katalin drnőnek van gyerek-magánrendelése Db-ben az ötvenhatosok vagy milyen téren. De kérhetsz beutalót is normál szakrendelésre.

  Spec szerintem nem árt. De az is lehet hogy csak a cipő volt rossz.

 • 2009.04.19 07:47:5878as évjárat

  Off
  Itt asszem átalakítások voltak, ezért a tegnapi kommentom elszállt.
  Tehát: köszi mindenkinek a tanácsot! Mindenféleképpen lépünk tovább, ennek ellenére a Siestát sem hagyjuk el.

  Zolnaid
  a db-i infó különösen jól jött! Köszi!

 • 2009.04.19 12:13:44wish73

  78-as éj, a lányom szilikon sarokemelőt kapott hasonló panaszra. nem magas, viszont puha. nem egy brutál összeg zsebből sem, de , ha ortop. írja fel, azért van rajta tb. kérdezz rá arra is.

 • 2009.04.19 12:24:4578as évjárat

  wish

  Köszi! Mindenképpen rákérdezek!

 • 2009.04.19 14:51:40Heatherette

  "Úúúúúristen, valaki megint képes volt egy teljesen természetes folyamatot ÓÓÓÓÓriási TRAGÉDIAként leírni, a sok NAGYON OKOS hozzászóló pedig olyan - nem is tudom honnan szakasztott - BAROMSÁGGAL állt elő, hogy az összes szál hajam éééégnek áll!"

  na, ebben egyetértünk, ezt én is furcsállom. pl egy tinilánynál nem a melldaganat lenne az első gondolatom, hanem az, hogy talán kezd érni.

 • 2009.04.19 15:05:04cozumel

  Szia Hemish
  megint jottel behanyni?
  Egeszsegedre! :D


  H.

  az egesz poszt nyilvan valo tulzasokra epul, ez egy stilus, ami vagy bejon valakinek, vagy nem (en mar egy kicsit uncsinak tartom),
  de azert maradjunk annyiban, hogy Win sem gondolt VALOJABAN melldaganatra, de ha mindossze annyit ir, hogy " fu, meglepodtem, nem is tudtam hirtelen, hogy mire veljem az egeszet" akkor a fenti stilus-kenyszernek nem felel meg.

  A masik fele az, hogy idonkent az embert baromira meglepi egy-egy ilyen fejlodesi merfoldko a gyereknel....valahogy egy pillanatra megallsz es eltoprengsz, hogy uristen, mar ekkora?????

 • 2009.04.20 08:43:58Temptation

  Cozu : egyetértünk, néha kicsit fárasztó ez a műnaív sítlus, bár Win írásait én kedvelem.
  Három gyerekem már túl van a kamaszkoron, én nem találtam ilyen drámainak, valahogy természetes volt az egész.És ezt az "esetlen kamasz szindrómát" sem tapasztaltam. De biztos van akinél így működik.

  Fürdés: nálunk mindenki naponta fürdik, szerintem a babáknak is kell.Fürdés után olyan jól érzi magát az ember, felüdül. A legkisebb (most 6) haját én sem mosom hetente, mert nagyon retteg utálja, hanem szükség szerint.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta