SZÜLŐSÉG

Egyszerű kaják húsvéti maradékokból

2009. április 17., péntek 09:30

Az első két receptet a barátnőmtől kaptam egy Stahl könyvből. Nálunk a maradék sonka és tojás ismeretlen dolog, és húsvét hétfőn nem is tudok másikat beszerezni, így a receptek kipróbálása rátok vár. Gyerekkoromban rengeteg főtt színes tojás jött össze nálunk, ilyenkor rakott krumpli (főtt krumpli karikák, főtt tojás karikák, kolbász karikák addig rétegezve amíg van anyag, a tetejére krumpli és tejföl kerül, a rétegek közé tejföl és egy kis olajon dinsztelt apróra vágott hagyma, megszórva pirospaprikával) készült belőle, valamint anyu minden nap rakott a szendvicsbe is, mókás volt a tojásfestéktől színes fehérje látványa.



A desszert egy igazi csokibomba, remekül elnyeli a fölöslegessé vált csokifigurákat, ami lényegében az alap ízét adja, a bevonómasszás figurákból ez sem lesz finom. Egy Rama receptkönyvben akadtam rá még lánykoromban, hamar kész van, különösebb hókusz-pókuszt nem igényel, csak egy csengőt a hűtőre, nehogy idő előtt elfogyjon. Magas csokitartalma és a nyers tojás miatt csak 2-3 év fölöttieknek kínáljuk!

Krémes sonkaleves

Hozzávalók:

30 dkg krumpli
30 dkg főtt,füstölt sonka
2 szál póréhagyma
3 ek. olaj
só,bors
1 kávéskanál kakukkfű
2 dl tejszín

A krumplit meghámozzuk és kockákra vágjuk, a sonkát is felkockázzuk. A póré fehér részét felkarikázzuk. Az olajat nagy lángon megforrósítjuk. A sonkát 5 perc alatt kevergetve megpirítjuk rajta. Hozzáadjuk a pórét és mérsékelt lángon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a krumplit, fűszerezzük és felöntjük vízzel. A levest felforraljuk és 12-15 perc alatt megfőzzük. A tejszínt és a megfőtt levest botmixerrel pépesítjük és nagy lángon 1-2 percig forraljuk. (6 adag lesz)

Húsvéti sonkás kocka


Hozzávalók:

50 dkg főtt füstölt sonka kis kockákra vágva
1 dl olaj
50 dkg kocka tészta
3 gerezd fokhagyma
6 tojás
só,bors
3 dl tejföl
20 dkg füstölt sajt

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra és kivajazunk zsemlemorzsázunk egy tepsit. A tésztát megfőzzük, a sonkát az olaj felén megsütjük. A fokhagymát finomra zúzzuk, a tojásokat szétválasztjuk. Fehérjéből habot verünk. A sárgáját összekeverjük a fokhagymával és a tejföllel. Ehhez keverjük a sonkát, tésztát, picit hűlni hagyjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a habot. Az egyveleget belesimítjuk a tepsibe, füstölt sajtot reszelünk rá és 25 perc alatt megsütjük! (4-6 adag)

Csokoládégolyó

Hozzávalók:

25 dkg csoki
8 dkg Rama
1 ek. kakaópor
1 cs. vaníliás cukor
1 tojás
csokidara



A csokit lereszeljük, a Ramát a tojással és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport és a csokit. Golyókat formázunk, majd beleforgatjuk csokidarába. A klasszikus tortadarát sosem szerettem, ezért reszelt csokiba forgattam, valamint kókuszreszelékbe és szeletelt mandulába. De lényegében szabad a gazda, lehet darált dióba forgatni, durvára tört kekszbe, mindegy. Sőt további extraként a közepébe lehet nyomni mogyorót, magozott meggyet, amit szeret a család.

Mesianyu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.04.17 09:58:27dodóó

    Nálunk is szép színes rakott krumpli volt.

  • 2009.04.17 10:52:44fatál natál

    Nem ártalmas a festék? Mi soha nem esszük meg a színes tojásfehérjét.

  • 2009.04.17 10:55:21Ribizlee

    fn, ennyi erővel az összes színes üdítő, fagyi, és az ételek zöme ártalmas...

  • 2009.04.17 11:05:5878as évjárat

    Nálunk mindenki hagymával festett. Nincs szines rakottkrumpli.:(

  • 2009.04.17 11:11:41ányesz

    az is csak ételfesték, nem hiszem hogy károsabb mint bármelyik édesség vagy bármi élelmiseripari termék. én imádtam (meg most is), hogy ha belül is beszíneződött a tojás. :) tök mókás sztem :)

  • 2009.04.17 11:11:58soci

    Színes rakott krumpli :-)) tetszett! Nálunk semmi maradék, most allok majd neki a harmadik sonka megfőzésének, eszi a család két marokra.

    Bezzeg a bejgli ránkszárad. Azzal mit lehet csinálni? Azt hiszem a hat rúddal kicsit túllőttem a célon..

  • 2009.04.17 11:14:43Szilvamama

    Én holnap meleg töltött tojást fogok csinálni a maradék hímes tojásokból. Nagyon egyszerű, és finom. A tojásokat félbevágom, a sárgájukat kiszedem, villával megtöröm, margarint, petrezsenyemzüldet, sót, mustárt és borsot teszek bele, majd kikeverem. Sütőtálba teszem, meglocsolom sajtos-tejfölös masszával és megsütöm. Isteni finom!

  • 2009.04.17 11:22:16ányesz

    tök másnapos vagyok, kavarog a gyomrom, de most úgy ennék egy kis meleg töltött tojást. :) hmm. nyami

  • 2009.04.17 11:23:58ányesz

    mi lenne ha bejgliből meg rakott bejglit csinálnál? a rétegek közé vanília pudig. hm?

    na persze nem túl diétás :) de akkor is felhsználható még ha már nem teljesen friss.

  • 2009.04.17 11:37:42undokmano

    Soci, ha még nem tudsz embert ölni a bejglivel, akkor tekerd be fóliába és fagyaszd le.

  • 2009.04.17 11:48:07Blueray

    Nálunk maradtak csokitojások meg pirostojások. Ezt a kettőt kéne vhogy egymáshoz passzintani.

  • 2009.04.17 11:51:40tucsi

    tegnapi vacsi: tárkonyos sonkás tészta

    ötös

  • 2009.04.17 11:56:28ányesz

    blueray. inkább mindkettőt hozzám passzintsd. ;) nekünk nem maradt egyiksem már :(

  • 2009.04.17 13:22:18psyché

    nalunk is sonkas-tejfölös teszta lesz az ebed a hetvegen. tojas viszont nem maradt. en egyebkent direkt be szoktam festeni neha evközben is a tojasok hejat a gyerekeimnek, mert ugy nagyobb az elvezet szamukra.

  • 2009.04.17 14:08:13Brumibaby

    Tormás leves:



    Ha ügyesen eltetted a sonkalét, jó, ha nem, fogj valamennyi sonkát, kockázd fel, és főzd meg vízben. (Ha sonkaléd van, tedd bele a maradék sonkát, ha nincs maradék sonkád, vegyél bele a boltban).



    Tegyél bele egy fél kisüveg tormát (na ennek semmi értelme nincs, mert nem tudom, mennyi sonkaléd volt).



    SZóval tegyél bele tormát, s kóstolgasd, jó-e, ha nem, tegyél bele még tormát, ha sok a torma, tegyél bele még sonkalét (ha maradt, mert ha nem, akkor ld. az imént ismertetett eljárást).



    Mikor a sonka puha (nem a maradék, hanem amit most főztél), engedd fel az egészed valamennyi tejszínnel (mert ugye nem tudjuk, mennyi a sonkalé, a maradék sonka, a vásárolt sonka, meg a víz...)



    Forrald fel, aztán a végén tedd bele a felkockázott maradék pirostojást (a héját le kell hámozni.)



    Ha nem maradt pirostojás (sem), akkor jó a nem piros is, de azt előtte keményre kell főzni.



    Csokitojás nem jó.



    Egy a biztos, hogy a végén meg kell szórni friss vágott petrezselyemzölddel (amennyivel akarod).



  • 2009.04.17 14:17:31dodóó

    soci a bejglit fagyaszd le.

    Semmi baja nem lesz.

  • 2009.04.17 14:18:17dodóó

    Látom undokmano már írta.

  • 2009.04.17 14:18:30ányesz

    asszem nekem ez a tormás leves nem ízlene, de a leírás nagyon tetszett :)

  • 2009.04.17 14:30:07Brumibaby

    ányesz, pedig ez nagyon finom, ha hazamegyek, lehet, kikeresem a szakácskönyvből és ideírom rendesen is, már ha valakit érdekel.

  • 2009.04.17 17:45:12dodóó

    Brumibaby ti hogyan csináljátok?

    A tormát a végén keveritek el vagy belefőzitek?



    ányesz finom.Főleg sok tejföllel.



Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta