Egyszerű kaják húsvéti maradékokból

Az első két receptet a barátnőmtől kaptam egy Stahl könyvből. Nálunk a maradék sonka és tojás ismeretlen dolog, és húsvét hétfőn nem is tudok másikat beszerezni, így a receptek kipróbálása rátok vár. Gyerekkoromban rengeteg főtt színes tojás jött össze nálunk, ilyenkor rakott krumpli (főtt krumpli karikák, főtt tojás karikák, kolbász karikák addig rétegezve amíg van anyag, a tetejére krumpli és tejföl kerül, a rétegek közé tejföl és egy kis olajon dinsztelt apróra vágott hagyma, megszórva pirospaprikával) készült belőle, valamint anyu minden nap rakott a szendvicsbe is, mókás volt a tojásfestéktől színes fehérje látványa.



A desszert egy igazi csokibomba, remekül elnyeli a fölöslegessé vált csokifigurákat, ami lényegében az alap ízét adja, a bevonómasszás figurákból ez sem lesz finom. Egy Rama receptkönyvben akadtam rá még lánykoromban, hamar kész van, különösebb hókusz-pókuszt nem igényel, csak egy csengőt a hűtőre, nehogy idő előtt elfogyjon. Magas csokitartalma és a nyers tojás miatt csak 2-3 év fölöttieknek kínáljuk!

Krémes sonkaleves

Hozzávalók:

30 dkg krumpli
30 dkg főtt,füstölt sonka
2 szál póréhagyma
3 ek. olaj
só,bors
1 kávéskanál kakukkfű
2 dl tejszín

A krumplit meghámozzuk és kockákra vágjuk, a sonkát is felkockázzuk. A póré fehér részét felkarikázzuk. Az olajat nagy lángon megforrósítjuk. A sonkát 5 perc alatt kevergetve megpirítjuk rajta. Hozzáadjuk a pórét és mérsékelt lángon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a krumplit, fűszerezzük és felöntjük vízzel. A levest felforraljuk és 12-15 perc alatt megfőzzük. A tejszínt és a megfőtt levest botmixerrel pépesítjük és nagy lángon 1-2 percig forraljuk. (6 adag lesz)

Húsvéti sonkás kocka


Hozzávalók:

50 dkg főtt füstölt sonka kis kockákra vágva
1 dl olaj
50 dkg kocka tészta
3 gerezd fokhagyma
6 tojás
só,bors
3 dl tejföl
20 dkg füstölt sajt

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra és kivajazunk zsemlemorzsázunk egy tepsit. A tésztát megfőzzük, a sonkát az olaj felén megsütjük. A fokhagymát finomra zúzzuk, a tojásokat szétválasztjuk. Fehérjéből habot verünk. A sárgáját összekeverjük a fokhagymával és a tejföllel. Ehhez keverjük a sonkát, tésztát, picit hűlni hagyjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a habot. Az egyveleget belesimítjuk a tepsibe, füstölt sajtot reszelünk rá és 25 perc alatt megsütjük! (4-6 adag)

Csokoládégolyó

Hozzávalók:

25 dkg csoki
8 dkg Rama
1 ek. kakaópor
1 cs. vaníliás cukor
1 tojás
csokidara



A csokit lereszeljük, a Ramát a tojással és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport és a csokit. Golyókat formázunk, majd beleforgatjuk csokidarába. A klasszikus tortadarát sosem szerettem, ezért reszelt csokiba forgattam, valamint kókuszreszelékbe és szeletelt mandulába. De lényegében szabad a gazda, lehet darált dióba forgatni, durvára tört kekszbe, mindegy. Sőt további extraként a közepébe lehet nyomni mogyorót, magozott meggyet, amit szeret a család.

Mesianyu
Oszd meg másokkal is!
Mustra