Pelenkázótáska: félkarú óriás vagy nélküle?

Ha már megszületett a gyerekünk, hirtelen olyan praktikus dolgok is eszünkbe jutnak, amikre a terhesség alatt, pláne előtte, egyáltalán nem gondoltunk. Főleg akkor, ha nem műveltük ki magunkat különböző internetes fórumokon, ahol hasznos tanácsokat kaphatunk a gyerekszoba felszerelésétől kezdve, egészen az első nyaralás felszereléséig, mindenről. És mit csinálunk akkor, ha csak sétálni ruccanunk le a parkba, vagy csak a Rozi mamát akarjuk a Kökin meglátogatni? 
 

taska9



Az első séta alkalmával döbbenünk csak rá, hogy nem elég a művelethez a gyerek és a babakocsi, a régi retikülünket pedig elfelejthetjük, ugyanis új dimenziók nyílnak meg a helyváltoztatásban. A jelszó pedig innentől kezdve a PELENKÁZÓTÁSKA lesz, mert állítólag az minden, ezer cuccot hordó anyukának az álma. Hogy el tudja rakni a cumisüveget, a büfizős kendőt, a kukaccsörgőt, a hat pelenkát, a három cumit, a forraltvizet, a popsitörlőkendőt, egyszóval a fél háztartást.



Ez akkor jutott eszembe, amikor ültem a frissen szült barátnőm teraszán és megdicsértem a férje új laptoptáskáját, ő meg kiröhögött, hogy „á, az csak a pelenkázótáska”, anyósától kapta, erősen hangsúlyozva, hogy nagyon drága volt (mármint az anyós hangsúlyozta). Apám, hogy változik a divat, gondoltam, s ekkor felrémlett előttem az én régi pepita, kék-zöld, e célból gyártott tatyóm, amit ma már, ha ingyen dobnak utánam, akkor sem kellene, mert annyira idegesített. Szereztünk egy ugyanilyen táskát, amelyen gyors tesztet végzünk, elindítva ezzel egy új sorozatot, amiben elétek tárunk néhány babafelszerelési eszközt, szerintünk mennyire praktikus, vagy sem. Ha te is szeretnéd, hogy a Poronty tesztelje valamilyen kedvenc, vagy kevésbé kedvenc gyerekkel kapcsolatos használati eszközödet, juttasd el hozzánk, ígérjük, épségben visszakapod, ha már az olvasók is okultak az írásból!

Első ránézésre ez egy cseles táska, ugyanis inkább tűnik a mai gimnazisták által használt oldaltáskának, vagy munkásidőkben használt laptoptáskának, mint anya rohamtáskájának a gyerekhez. Ez persze nagyon jó, mert végre eltűnt az az igény, hogy már a táskáról is messziről le lehessen venni, hogy „anyák vagyunk és kisbabázunk, nézzétek, ezer maci van a tatyónkon”. Másfelől pedig az a szemlélet is változik, úgy tűnik, hogy a babakocsihoz kell a pelenkázótáskának igazodnia. Nem utolsósorban apa is boldogan felakaszthatja magára, amikor ő a séta-soros éppen.

Vegyük először sorra, hogy egy átlagos útra mit kell betenni a gyereknek! Pótpelenkára még a legszétszórtabb anyuka is gondol mindig, ezért két-három darab általában jó, ha van a táskában. Teszttáskánk két olyan belső oldalzsebbel rendelkezik, amibe el tudjuk helyezni a pelenkát, akár többet is, s nem a tatyó aljában kell utána kotorni, hogy hol is lehet. Ha már van nálunk pelenka, akkor nyilván tisztába is akarjuk tenni a gyereket, akárhová azonban nem tesszük le őt. Mint más hasonló táskákhoz, ehhez is tartozik egy pelenkázó-alátét, aminek mindkét oldala mosható, ezért könnyen tisztítható. Használat után könnyedén visszapakolhatjuk a táska külső, lapos zsebébe, ahol nem érintkezik a többi dologgal. Egyébként a kiöntős, beleborítós szülőknek mondom, hogy kívül belül vízlepergetős anyag van a táskán.

A legtöbb gyereknek cumisüvege is van, ami vagy forralt vízzel, vagy egyéb alternatív dologgal van feltöltve. A teszttáska két oldalán, belül helyezkedik el az erre a célra kialakított, hosszúkás zseb, amit - ez a táska legjobb funkciója - kívülről is ki tudunk egy mozdulattal venni, ugyanis cipzáras. Persze nem tudom, mi a különbség, mintha kívülre tették volna ezeket a zsebeket. Újítás még, hogy beépített popsitörlőkendő tartó is található a táskában, ez pedig nagyon jópofa ötlet, hasznos funkció lehet. Hiányoltam azonban egy olyan zsebet, ahová kiskanalat tudunk tenni, a régi táskámnak volt egy szűk kis zsebe, nyilván erre a célra. Persze be lehet csomagolni a használt kanálkát egy zacskóba, úgy pedig be a táskába, hadd lötyögjön alul valamelyik zsebben, de akkor meg minek a drága, klassz, speciális táska, egy sima hátizsákkal is hasonlóan boldogulok. Ugyan így hiányolom a cuminak fenntartott zsebet is.

Egyébként a belső pakolótér nagy, belefér minden, még a gyerek is (vicc volt), ráadásul fél kézzel kezelhető, az anyák úgy is félkarú óriások, vagy a gyereket cipelik, vagy pedig húznak, tolnak valamit.

Ha pedig úgy dobta a gép, hogy dolgoznunk is kell a gyerek mellett, ráadásul meg kell jelennünk és még a gyereket is vinnünk kell, laptoppal együtt, belefér a táskába az is. A kérdés már csak az, hogy akarunk-e több tízezer forintot áldozni egy látszólag hétköznapi oldaltáskára, ami rejtett babatáska, vagy megelégszünk inkább egy sima hátizsákkal néhány ezer forintért.
Oszd meg másokkal is!
Mustra