Mennyit téved a szülés előtti ultrahang?

Rengeteg kismamát rémiszt halálra a terhesség alatti utolsó hivatalos ultrahangvizsgálat eredménye, amelyet a 36-37. héten végeznek.



Van, hogy az orvos hatalmas babát jósol és olyan is akad, amikor aggasztóan kis (becsült) súlyt ír ki a monitor. Vajon érdemes bepánikolni az eredményektől? Heti kérdés.



A szülés előtt mért adatok van, hogy nagyságrendekkel térnek el a valódi születési súlytól. Bizonyítja ezt Györgyi esete is, aki hiába állította, hogy a babája 4 kiló fölött lesz, nőgyógyásza a szülés előtt 3600 grammot saccolt. A bébi végül 4150 grammal jött világra. Ebben az esetben alulbecsülték a súlyt.

Nálam pont fordítva történt, szülés előtt 3 héttel 2800 grammot mondtak, szülésre a doki 3 kiló körüli babát várt, a lányom pedig 2500 grammal született. Zsuzsi kisfiát 4 kiló fölöttinek mérték, mire borzasztóan megijedt: hogy fog kiférni ez a gyerek? A baba 3600 grammal született meg végül természetes úton.

Jó tehát, ha az ultrahang által mért súlyt nem vesszük szentírásnak. Ne ijedjünk meg, ha túl keveset vagy túl sokat mér a gép: a valóságtól olykor nagyon távoliak az adatok. Nálad mennyi volt a különbség a tippelt és a valós születési súly között?
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek