SZÜLŐSÉG

A férfiaknak nem ketyeg a biológiai órájuk

2009. április 14., kedd 10:00

Húsvétkor a pletyka, mint jó rágógumi, ami kitölti egyes családi, vagy egyéb társaságokban az űrt és nyúlik, meg beragad mindenhová, új dimenziókat nyit meg. Egy kiló sonka után, valamint némi bort kortyolgatva megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy az élet igazságain gondolkozzunk, mint például azon, hogy mennyire igazságos az élet (semennyire), hol álltak a nők, amikor a szerencsét osztották (hátul), s van-e értelme a két nem közötti folytonos súlyozásnak és méricskélésnek (nincs). Családunk aktuális pletykája, ami csak indítója volt a gondolatmenetemnek, hogy exsógorom, aki már átlépte a bűvös ötvenest is, újabb gyerekáldásnak örvendhet, immáron negyedszerre (persze már családon kívül). Mondhatnám, hogy megdöbbentett minket, de hát láttunk mi már sok mindent, R.E. kisöccsei is egyidősek a lányunkkal. Mert a férfiaknak ez (is) csak így jöhet, mindig van újabb dobásuk, új család, új feleség, új gyerekek. Fogják az időórát, megpörgetik, és egyszerűen mindent kezdenek elölről. A nő meg néz okosan, hogy bizony van olyan vonat, ami elmegy örökre.Ha jobban elmélyedünk a miértekben, akkor azonnal rájövünk, hogy nem véletlenül korlátozott egy nő szaporodásának intervalluma. Adott X év, aztán annyi gyerek jön össze, ami abba belefér, utána pedig lehet várni az unokákat, vagy homályos tekintettel nézni a fényképalbumokat, hogy „ej, de jó volt, amikor a gyerekek még kicsik voltak!”. Nyilván az állatvilágból maradt ez ránk, hogy egy gyereket nem elég ugye „kipottyantani”, fel is kell nevelni, amire a hivatásos célszemély elsősorban az anya, az apa, azaz a hím pedig akár tovább is állhat, a nőstény az, akin áll, vagy bukik az ügy. S persze nem vagyunk már őzek, s a társadalmunk az anya-apa kombinációt támogatja erősen, bizony előfordulhat minden. A nők biológiai órája pedig lejár és sokszor megesik, hogy hiába talál magának új párt valaki, egy idő után, főleg, amikor már a gyerekek is a maguk útját járják, nem marad más, mint egyéb, alternatív módon elszórakozni, eltölteni az időt. Sok kapcsolat pedig virág nélküli ág marad, s hiába jön később el az igazi, közös gyerekre sokszor már nincs esély. Kérdés persze az is, hogy ezt ki, mennyire éli meg tragikusan, hiszen bele lehet unni ám a pelenkaillatú világba, meg aztán a kamaszkort sem adják majd ingyen, de néhány dolog azért egyértelmű. Hogy múlik az idő.

Az életre mindig fázisonként gondolok. Voltam kislány, szerelmes kamasz, aztán fiatalasszony és fiatal anyuka. Lépkedek előre, egyre mélyebben beletaposva az általam, vagyis inkább mondjuk úgy, a nememnek szánt ösvényen. Amin gyakorlatilag csak minimális lehetőség van visszalépni, új esélyekkel indulni. Mert ezekből a fázisokból egyszerűen kikopunk, már most érzem, hogy soha nem leszek olyan, mint például az első gyereknél, soha nem lesz már semmi ahhoz fogható. És ahogy haladok előre az időben, ez egyre nyilvánvalóbb lesz. A szerepem már örök, ez pedig így van jól.

A férfiak fénye mégis valahogy kevésbé kopik meg. Miközben az egyik kapcsolatból kijönnek, s megjárják a maguk kálváriáját, egyszer csak megérkezik az új tavasz, s a kamasz gyerek mellé hipp hopp megérkezik a féltesó. Aztán még egy. Apa kettőt pislog, és újra bent van a mókuskerékben, mindent kezd elölről, új tervek, új távlatok, de a szerep végül is ugyanaz, csak a díszlet változott.

Igazságtalanság, hogy a nők legtöbbször csak turkálós árunak érzik magukat, használt darabnak gyerekkel, kiöregedve számtalan szerepből, aki bármikor pótolható egy fiatalabb prototípussal? Ez a mi egyéni drámánk, hogy társadalmilag, agyilag túlnőttük a fajfenntartáson, amiben még érthető motívum a férfi magjának minél szélesebb intervallumban való szétszórása, a lehető legtovább. Ők ugyanis ezért öregednek szépen, hogy tovább maradjanak piacképesek, ami a XXI. század nőjével szemben határozottan piszokság. Az pedig, hogy mi jó eséllyel tovább élünk, tekinthetjük akár a sors kompenzációjának is. Már amennyiben ez valakit vigasztal.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.15 14:03:53Vakmacska

  másutt, jók a belinkelt cikkek, a legtöbb országban lópikula van nem egyenlőség - bár körülöttem nagyon sok jó példa van, ami azért biztató.

 • 2009.04.15 14:26:20másutt

  Egyebkent nem vitatom, hogy konnyebb munka otthon ulni egy 4 honapossal, azt szoptatgatni, mint koran kelni, egy orat metrozni, 9 orat dolgozni, hazametrozni es ugy elni.  En arra utalok, hogy egy atlagcsaladban, ahol van mondjuk egy 10 eves es egy 12 eves, a mama IS dolgozni szokott.

  De valamiert, delutan 6-kor, a melok utan, a kozertek sorjaiban allo emberek 90%-a no.

  Es sok helyen a no vegzi a hazimunka nagy reszet a nagyobb gyerekek mellett is, igy marad meg a GYES utan. Akkor is, amikor mar mindenki munkahelyes IS dolgozik. Es ez itt a baj.

 • 2009.04.15 14:31:21Heatherette

  szerintem már egyre inkább az van (igazából olvastam is több helyen, de nem emlékszem már, hol, és ugye emiatt nem írhatom, h "azt olvastam", mert jönne a BIZONYÍTSD, azt meg ugye nem tudom, tehát maradok a "szerintem"-nél), hogy a pasik többsége egyre inkább nem tudja férfinak érezni magát egy kapcsolatban, egy házasságban. pont ezért. a nő csinál mindent, és közben még a mártír címre is pályázik. kikéri magának, hogy a pasik többet dolgoznak, de közben ő maga az, aki azért is többet akar dolgozni, és azért is a kezében akarja tartani a gyeplőt. mert oké, hogy manapság dolgozik a nő is, nem lehet egy fizetésből megélni, de a legtöbb nő manapság már karrierista. márpedig egy karrierista nő ne picsogjon azon, hogy ő mennyit dolgozik. mert ugye, a karrier neki jár, hát járjon, nincs is ezzel probléma. csak mára a pasi egy kiegészítővé vált. a karrierista nőnek kell a gyerek, mellé meg kell azért pasi is. de azért a pasi megkapja, hogy pofa sutba, nem ő az, aki töri magát egész nap azért, hogy minden tökéletes legyen. én ezt látom végtelenül kifordult világnak, nem azt, amikor tinik mutogatják a wiwen a melltartójukat.

  a pasi egy mai, modern kapcsolatban már rég nem az, ami "szerepe" szerint lennie kéne, ahogy a nő sem az. és ez nem jó. én egyáltalán nem látom azt, hogy a nők el lennének nyomva. ez csak a felszín. voltaképpen a kapcsolatok 80%-ában a nők irányítanak, a pasik meg védik azt, amijük még maradt.

 • 2009.04.15 14:41:49cidre

  Heatherette, szerintem te egy agent provocateur vagy, semmi egyéb.

 • 2009.04.15 14:45:55másutt

  "én egyáltalán nem látom azt, hogy a nők el lennének nyomva."

  honnan is latnad? a masik oldalrol?

  :)

  szerintem sincsenek "elnyomva".  de az eselyek nem egyenlok, a munka nem egyenlo, es a cikkhez visszaterve - nem egyenlo esellyel kezdenek "uj eletet" 40 evesen, 2-3-4 gyerek utan.

 • 2009.04.15 16:13:08andie

  H.

  ne haragudj, de ezen jót röhögtem

  "de a legtöbb nő manapság már karrierista"  könyörgöm, gondoljunk már bele, hogy hány család él ma a létminimumon meg az alatt. A karrieristát nem úgy képzelem, hogy 3 műszakban jár dolgozni a gyárba szalag mellé, vagy ki a földre, vagy a varrodába, vagy postáskisasszony, vagy napközis tanár és még sorolhatnám.  Szóval a jelenséget, amit leírtál értem, csak a LEGTÖBB-bel vitatkoznék erősen. :-)

 • 2009.04.15 16:19:4878as évjárat

  a pasik többsége egyre inkább nem tudja férfinak érezni magát egy kapcsolatban, egy házasságban. pont ezért. a nő csinál mindent, és közben még a mártír címre is pályázik. kikéri magának, hogy a pasik többet dolgoznak, de közben ő maga az, aki azért is többet akar dolgozni, és azért is a kezében akarja tartani a gyeplőt. mert oké, hogy manapság dolgozik a nő is, nem lehet egy fizetésből megélni,

  Na pont ezen okok miatt romlott meg barátaink házassága, éppen válnak.:(

 • 2009.04.15 16:24:12rita a felcser

  Philantropos

  GAratulalok,sikeresen vasaroltal magadnak egy feleseget.

  Azt jelenti hogy most 25 eves.Akkor 37 evesen biztos nagyon buszken es boldogan fog vegigmenni veled az utcan.Akkor leszel te 66.Remeljuk.

  Anyam borogass,nagyapam volt 48 eves amikor szulettem en,es ertelmisegi,nem segelybol elt.:D

  Dodoo,de kozgazdasagi egyetemet vegeztel?

 • 2009.04.15 16:30:08rita a felcser

  Dodoo

  Te elkuldtel az anyam picsajaba?Akkor miert nem irod igy te felmuvelt analfabeta fehernep?Miert?Eleganciara torekszel?Torekedj csak nem art.

 • 2009.04.15 16:32:56Heatherette

  jaj, ritus, hagyjad már, dodóó érte el a legmagasabb pontszámot még a helyesírás versenyen is. én lefogadom, hogy nem 1, hanem 3 diplomája is van, és folyékonyan beszél angolul, franciául, németül, olaszul, spanyolul, oroszul, héberül... nem értem, mi a problémád, rita :)  (de azért örülök, h nem csak nekem tűnnek itt fel bizonyos dolgok)

 • 2009.04.15 16:37:50cantaloupe

  Erdekes tema.

  Sokan irtatok, hogy nem kellene elvalt pasas, mert ugye nem "garancialis", hogy titeket nem fog majd dobni egy szebbert, jobbert, fiatalabbert.

  Ezt alapban en is igy gondolom, ugyanakkor nem fekete-feher a sztori, ketten hibasak a valasban; ha masban nem, hat abban, hogy rosszul valasztottak.  En sem szeretnem, ha elvalt, kisgyerekes anyukakent (ami remelem csak elmelet marad, ferjemmel szandekozom egy eletet leelni) rogton a "selejt" kategoriaba kerulnek es multbeli hibaim miatt mar nem lenne lehetosegem a boldogsagra mas ferfi oldalan.  Ami viszont valo igaz, hogy egy negyvenes pasas konnyen kezd uj eletet, altalaban nem nala marad a gyerek, jo esetben is marad hetvegi apuka.

  Azt a ferfit viszont semmi re nem becsulom, aki az elso kapcsolatbol szarmazo gyerekere abszolut nem kivancsi, mintegy kiradirozza a multjabol, es az uj csaladnak meg mindent megad. Egy ilyen ferfit en nem tudnek szeretni, akkor sem, ha en lennek az uj, ajnarozott asszonyka az imadott kozos gyerekekkel.

 • 2009.04.15 16:42:57aranyhajú

  Heatherette: Te hogyan képzeled el idális esetben a férfi szerepedet egy nő mellet mondjuk az elkövetkezendő 50 évben?

 • 2009.04.15 16:53:55aranyhajú

  mellett - bocsánat

 • 2009.04.15 17:02:51dodóó

  rita akkor elmehetsz a picsába. • 2009.04.15 17:09:56Heatherette

  2009.04.15 16:42:57 aranyhajú

  ehhh. azt sehogy. de azt látom, hogy azok a kapcsolatok működnek, ahol a felek hagyják nőnek ill. pasinak lenni.

 • 2009.04.15 17:10:23Heatherette

  (egymást)

 • 2009.04.15 17:13:08andie

  néha komolyan döbbenek, milyen anyázás megy.

  meg már megint ott tartunk, hogy ki a kurva...  rita

  az meg, hogy nagyapád 48 éves volt, mikor te születtél, és értelmiségi...- hát érdekes érv.

  az én apám 61, nem értelmiségi, munkás ember, de ha nem lenne a 8 évvel idősebb nővérem az első házasságából (igen, anyu lett neki az igazi, 30 éve együtt vannak), akkor még nem lenne unokája.

  Szóval ez most mit számít?

 • 2009.04.15 17:15:55andie

  H.

  ez is olyan dolog, hogy az adott két embernek mi a jó.

  meg ugye nem árt tisztázni, hogy a nő mitől érzi magát nőnek, a férfi mitől férfinak.

  Mert spec nem szeretném, ha a pasim azt hinni, attól érzem magam nőnek, hogy vasalhatom az ingét... :-P

 • 2009.04.15 17:25:12Heatherette

  én nem is ilyen alapdolgokra gondoltam. engem az a felfogás borzaszt el újabban, hogy a nők egyre inkább nem tusztelik a férfiakat, de közben ezek a nők hőbörögnek, ha egy pasi tiszteletlen velük szemben, illetve nem udvarias. mert a pasinak "az a dolga", "úgy illik", hogy udvarias legyen, és mondjuk, előre köszönjön, vagy kinyissa előttük az ajtót. sok pasi meg eleve nem is csinálja meg már ezeket, mert nem tudja a nőket tisztelni semmiért. szerintem ez gáz. nálam ez ott kezdődik, hogy ha a pasikat szeretem, akkor nem fikázom a pasikat, és pláne nem állítom be őket egy szerencsétlen csőcseléknek, akik ma már szinte semmire sem jók, mert a nők egyedül is képesek bármire. ennek kéne az alapnak lennie, szerintem.

 • 2009.04.15 17:28:13hallohallo

  heatherette, azok a nők, akik igénylik az ajtónyitást, azok nem ugyanazok, akik "hőbörögnek".

  tudod, a nők nem egy homogén csoport, sokfélék vagyunk.

  amúgy én személy szerint nem a pasikat szeretem, hanem az én pasimat szeretem, meg a kedves/szimpatikus/azonos világnézetű/stb embereket kedvelem, tekintet nélkül a nemükre.

 • 2009.04.15 17:29:47hallohallo

  hm, mármint a "hőbörgés" alatt a feminizmus értem, nem az ajtónyitásért való hőbörgést. (ti amúgy láttatok már ilyet? én még nem. gyanús, hogy urban legend :))

 • 2009.04.15 17:35:43FENTEtente

  Ki nemes szándékból nemet mond mert a nem az nem igaz,hogy nem az igennek az ellentéte,de feléledne ember szellentése ha folyton mindig igenek lennénk.Minden tiszteletem a tanultaké,azoké az embereké akiknél minden oké?Zsoké is lovakon valahol lovagol valagon,s nem tenné azt elavult öszödi szavakon.Észrevétlenül észre véletlenül sötétség lappangván,halvány esélyt sem mutatván arra,hogy életünk lényegét,földünk tiszta szép egét meghagyjuk annak,jónak az utókornak?Tagadhatatlan állandó nem haladó tagadásunkkal,félrevezető híradásunkkal,akár egy rosszul képzett munkatársunkkal hatalmasak,de ártalmasak lehetünk.

  Demokrácia van.Szabadon övék a pénz,mi pedig szabadon írhatunk.Ez is valami.Jó ezt hallani,olvasni.Magyar írj jókat és tedd pénzzé!Jé,ilyen egyszerű?

 • 2009.04.15 17:44:55andie

  "nálam ez ott kezdődik, hogy ha a pasikat szeretem, akkor nem fikázom a pasikat, és pláne nem állítom be őket egy szerencsétlen csőcseléknek, akik ma már szinte semmire sem jók, mert a nők egyedül is képesek bármire. ennek kéne az alapnak lennie, szerintem."  :-)

  szerintem is :-)

 • 2009.04.15 17:45:50Heatherette

  én azt gondolom, hogy két út van. vagy visszatérni az alapokhoz, és elfogadni, h igenis léteznek szerepek, és nem rossz, ha ezt az emberek elfogadják. vagy akkor mindenki csináljon mindent, szűnjenek meg a szerepek, totális egyenlőség, de akkor minden téren legyen az. ne legyen olyan, hogy "férfidolog" meg "nőidolog", semmiben sem, apróságokban sem, és nagy dolgokban sem. mert jelenleg az van, hogy vhol a két elv között őrlődik a legtöbb ember. egyikből ez kéne, mert az szimpi, a másikból azért maradjon meg ez-az, mert az azért kellemes volt. nem. akkor már legyenek az emberek határozottak és következetesek, mert ma sok pasin azt látom, hogy eléggé bele vannak zavarodva a dolgokba.

 • 2009.04.15 17:50:14cantaloupe

  Ajtonyitas? Engem itt, a liberalizmus es feminizmus bolcsojeben is eloreengednek a ferfiak.

  Igaz, en is nyitva tartom nekik, ha latom, hogy kozeledik valamelyikuk, multkor pl. a pizzasfiunak, mert 5 nagy dobozzal egyensulyozva nehez lett volna neki ujra egy kezzel ajtot nyitni.

  Nem ezen mulik.  Heatherette, mar megint a hulye nyavalygasod viszi felre a temat. A topik az ujrakezdo ferfiakrol szolna, nem a te siramaidrol olyan dolgokban, amikben nincs tapasztalatod, hisz nem voltal hazas, nem elsz egyutt egy novel.

  De infokent kozlom, a feminizmus marhara nem azt jelenti, hogy a nonek most mar a haztartas es gyerekneveles MELLETT karriert epiteni is szabad, hanem arrol, hogy a ferfiaknak illene az elozo kettobe beszallni.

 • 2009.04.15 17:56:45cantaloupe

  H,

  ez a kettosseg a ferfiaknal is megfigyelheto. Egyreszt onallo, okos feleseget szeretnenek, aki ket kisgyerek mellett is tokeletes boszorka az agyban, masreszt azert a cosmo-csaj legyen hazias is es hozza a finom behutott sort a teve ele, az sem art, ha haromcsillagos konyhat visz mellette.  A kornyezetemben akkor mukodik az, ha az anya tanul es dolgozik kisgyerekek mellett, ha a ferfi sem szegyell megfogni egy porszivot vagy bufiztetni, ellatni a picit.

  De ez, sajna, ritka meg annak ellenere is, hogy az apaszerepet most erosen favorizaljak, pl. Brad Pitt, Matt Damon es egyeb celebek gyakran lathatok porontyaikkal, erositve ezt a pozitiv kepet.

 • 2009.04.15 17:59:34Heatherette

  nem értem, miért reagálsz 2 kommentben is vmi olyasmira, amit szimplán csak "témaelterelő nyavalygásként" értelmezel

 • 2009.04.15 18:02:36cantaloupe

  Okoska,

  igazad van, de a ketto karoltve jar. ;)

  Egy feminista fecske nem csinal nyarat egy ferfikozpontu vilagban, igy a masik oldalnak is lepnie kell.

 • 2009.04.15 18:10:33másutt

  Heatherette,

  ez nagyon fajt:

  "de a legtöbb nő manapság már karrierista. márpedig egy karrierista nő ne picsogjon azon, hogy ő mennyit dolgozik."  Meg egyszer, sokadszor itt a Porontyon: mi is az a karrierista?  Aki valamilyen megmagyarazhatatlan okbol nem elegszik meg azzal, hogy a tortenelmileg elfogadott "noi" allasokban dolgozzon, semmiert, mint ovisneni, fodrasz, pedikuros, alsos tanarno, noverke?

  Aki ugy erzi, hogy agya is van, es nem csak mehe, es olyan marhasag jut az eszebe, olyan revolucionaris gondolat, hogy ezt az agyat esetleg hasznalni es kellene?  Es utana valamilyen eszveszejtoen ngy arcatlansagbol ugy gondolja, hogy ha ugyanazt a munkat vegzi a munkahelyen, mint egy ferfi, es ugyanolyan jol, esetleg ugyanannyit kellene keresniuk? Es ha eloleptetesre kerul a sor, akkor ne a fele anyi tapasztalattal rendelkezo pasikoolega kapja meg a zsirosabb allast?

  EZ a karrierista?  Az meg picsogas, ha ugy erzi, hogy 8 orat veigmelozott o is, meg a ferje is, akkor nehogyma' o sikalja MINDIG a wc-t, hanem esetenkent a ferje is?  En meg nem ismertem "karrierista" not, aki azert "picsogott, hogy sokat dolgozik.

  Olyat viszont ismerek, tucatszam, aki azert picsog, mert otthon a pasi fel sem emeli az ures sorospoharat, vagy azert, mert egy reszeg vallalati bulin kiderul, hogy 10%-kal kevesebbet kap, mint a ferfikollega.

  EZERT picsognak a karrierista ribancok!

 • 2009.04.15 18:16:31andie

  na, én a karrierista picsa, miután ma már csak 4 féle megbízással (könyv, sorozat, jogi anyag, sajtó anyag) foglalkoztam, végre előveszem a porszívót, halleluja!

  Peace! :-)

 • 2009.04.15 18:17:46andie

  Ja, még valami.

  Örök tanácsom férfiaknak, ami kicsit arra is magyarázat miért nem szeretne valaki elvált, gyerekes pasit:

  A nő nem első akar lenni, hanem egyetlen!

  :-D

 • 2009.04.15 18:18:44Heatherette

  már ne haragudj, de az egy alap, hogy ha én érek haza hamarabb két órával, én dolgozom kevesebbet annyival, akkor én mosogatok el, vagy én súrolom ki a vécét. ez sztem így normális. és nem, azt akkor se tartom normálisnak, hogy anya otthon a gyerekkel, és ő ezt állítja be százszázalékosan azonos munkának a melóhellyel. egyrészt össze se lehet hasonlítani, másrészt én marhára nem tartom azt normálisnak, hogy utána még a pasi takarítson, mert a nő pisztán a gyereknevelést 24 órás melónak tekinti. és ez nem azt jelenti, h ne lehetne megosztani feladatokat, sosem erről beszéltem. de kivagyok attól, hogy a nők még mindig emögé bújnak, h amit ők csinálnak, azt aztán felülmúlni nem lehet. ez egy faszság. az pedig sosem fog működni, hogy tökéletes munkamegosztás, mert akkor már bejön a képbe, hogy mitől több egy olyan munka, ahol egy légkondis irodában kell lehúzni 8 órát annál, ha az építkezésen, x méter magasban kell a téglát pakolnod napi 8-ban. melyik a nehezebb? az első úgyis azt mondja, hogy az övé, mert az szellemileg fáraszt le, a másik meg azt, hogy az övé, mert az meg fizikailag. ennek a csatának így soha nem lenne vége.

 • 2009.04.15 18:41:52másutt

  Heatherette, igaz tortenet. Nemreg voltunk latogatoba haveroknal, akiket az eskuvojuk ota nem lattunk. Velunk egykoru parocska.

  Az eskuvon mar vegig a gyerekdologrol beszeltek, a csaj elmondta, hogy milyen nagy csaladot szeretnenek, sok gyerek, stb.  3 evvel kesobb voltunk naluk, gyerek kb masfel eves, tunderi. Babak jatszanak, mi italozgatunk, beszelgetunk. A csaj kicsit nyuzottnak tunt, de nem szoltam semmit. Sovany, beesett arcu, megtort. A pasijaink elmennek valamit megnezni, megkerdem a csajt, hogy "na, mikorra szeretnetek a kovetkezo gyereket?" "Oh, soha, egy is eleg"

  "Miert, hogyhogy, azt hittem sok van a tervben!"

  "Figyi, a gyerek masfel eves, es X meg egyetlen pelenkat nem cserelt magatol, egyetlen tejesuveget nem rakott ossze. Soha nem birnek ki meg egyet."  Az OK, hogy valaki GYES-en van es az anayasag a meloja es kozben haztartast vezet. De nehogy azt higyjuk, hogy 2009-ben mindenki mintaapa, aki el akarja vagni a koldokzsinort es estenkent barmit is csinal. Nem mindenutt normalis az, hogy aki elobb van otthon, az besegit. Nem mindenki tudja, hogy a mama IS dolgozik otthon, es esetleg at kellene venni a kolykot 15 percre, hogy aznap eloszor egyedul pisiljen.  Csak egy olyan valaki mondhatja, hogy a gyerekre vigyazas nem munka, es nem baromi kimerito, aki sosem csinalta!  Imadom a Parom, es barmikor ra birnam bizni a gyereket, 1 orara, vagy egy napra. De valahanyszor o vigyaz ra, a WC-ben is lego van, a szennyest ugyesen kipakoljak a nagyszoba kozepebe, a kedvenc ruhajaban eteti, amit utana 1 nap folttisztitani, es csataallapot van, amit 2 ora osszepakolni.

  Szerintem ennyi ido utan meg mindig nincs fogalma arrol, hogy milyen baromi nehez ot ugy fogadni minden este, hogy rend van, vacsora, es tiszta ruhak.

 • 2009.04.15 18:47:55Heatherette

  másutt

  ez nem azt jelenti, hogy a pasik ne tudnának gyereket nevelni, vagy vigyázni rájuk. hanem egyszerűen nem nekik van benne rutinjuk. ha a kezdetektől fogva ők vigyáztak volna rájuk, nem lenne tele a legódarabkákkal a klozet. ennek ennyi a titka. én meg olyan példát ismerek, ahol apa dolgozik, anya van otthon a gyerekkel, de amúgy mindent apa csinál a gyerek körül. és nem azért, mert anya nem akarja, vagy elhanyagolja, ő is eleget foglalkozik velük, de a pasi túl tevékeny, és úgy gondolja, ő jobban csinálja (ez mondjuk sztem is így igaz). ezért nem hiszek a példákban, mert van ezerféle példa mindenki előtt ezerféle problémára. az, hogy neked van egy olyan ismerősöd, aki rájött, hogy a pasi szart se csinál, és már nem vágyik több babára, még nem azt jelenti, hogy ez lenne a jellemző. inkább az, hogy egyre többet foglalkoznak a férfiak is a gyerekkel, a háztartással, mert már nincsenek meg a régi szerepek. és sosem állítottam azt, hogy a gyerek után futkozni ne lenne fárasztó. hogyne lenne az? de attól még nem hiszem, hogy ne férne bele egy elmosogatás, egy gyors porszívózás, egy portörlés. tehát nem hiszem, hogy pasi=munkahely, anya=gyerek. a háztartás meg az olyan rész, amit annyira fele-fele aránylag kéne megosztani, mert az egy harmadik munka. szerintem igenis vállalhat belőle nagyobb részt az, aki otthon van. akár nő, akár pasi. és ismétlem: nagyobb részt.

 • 2009.04.15 19:15:58másutt

  Okoska, szerintem a leirt tortenet abszolut tipikus.

  Fogalmam nincs, nalunk hogyan lesz majd a visszaszoktatas.

  Egyelore ott tartunk, hogy amikor elmegy reggel, a szekrenyajtajat nyitva hagyja, a vizes torolkozo az agyon. Azelott ez nem igy volt!

  Most nem banom elrakni, hiszen "otthon vagyok". De lesz meg ebbol baj...  Heatherette, en minden nap kb. 5 orat toltok azzal, hogy a gyerek utan pakolok. Azaz gyerek megy, kipakolja a konyhaszekrenyt, en visszapakolom. Kionti a macska szaraztapjat, en visszarakom. Telepakolja a mosogepet lego-val, en kiuritem. Ledobalja a konyveit a polcarol, kupacot epit es ott olvas - 2 percet.

  Vagy ez megy, vagy az, hogy nem vagyunk itthon (napi kb 4-5 ora seta kinn, jatszoter, jatszohaz, stb).

  Szoval vagy a gyerek utan pakolok es vele jatszom a szonyegen, vagy nem vagyunk itthon.

  Most pl. alszik, 1/2 oraja, azota ulok es lihegek....megyek is, hajat mosni, reggel nem volt lehetosegem... :)

 • 2009.04.15 19:23:29cantaloupe

  Okoska,

  no, ezt a reszet a nok toljak el. Tombol a szerelem az elejen, pedig ilyenkor kene lefektetni az alapkoveket, elvarasokat.

  Mert aztan jonnek a gyerekek, neadjisten visszamegy az anya is melozni, de ha 5-6 evig megcsinalt mindent, nehez az ferfiat kirangatni ebbol a Kanaanbol, hogy na, mostantol tied a porszivozas, mosogatas, bevasarlas.  Ezert sem art egyutt elni honapokig a gyerekvallalas elott, kisebb az esely a veletlen meglepetesekre.

 • 2009.04.15 19:37:01raszta macska

  Inkább együtt élni évekig.

 • 2009.04.15 20:15:00raszta macska

  Valahol írtam, hogy engem most hétvégén szúrt le a férjem, hogy ne hagyjam, hogy teljesen ellustuljon, de én is úgy vagyok vele, hogy hazajön melóból, addigra már bőven kész vagyok mindennel.  Viszont megegyeztünk, hogy hétvégén neki is, nekem is jár egy "szabadnap", amikor a másik fél főz és csinál minden egyebet.

 • 2009.04.15 20:22:02raszta macska

  Mennyi "hogy"!  Bocsánat!

 • 2009.04.15 20:39:34aranyhajú

  Egyszer rafináltan feltették a következő kérdést Margaret Theacher-nek, az angol miniszterelnöknőnek: "Önöknél ki viseli a nadrágot?" Rövid gondolkodás után a Vaslédi így válaszolt: "A férjem! De ő is mossa magának!" (remélem elég pontosan idéztem)

 • 2009.04.15 21:14:03pajki

  Sziasztok,  Nem szeretnék bezzegelni, de sajnos nekem itt (Írország) sokszor feltűnik, hogy errefelé nem megy ritkaságszámba, ha a kisgyerekeket az apukák terelgetik... Azért mondom, hogy sajnos, mert ez számomra, aki Magyarországon nőtt fel, ez abszolút meglepő... Egy-két-három gyerkőccel egy darab apuka? Itt ez a természetes... :)

 • 2009.04.15 22:01:12B-

  Nem tudom, írták-e már, de a pasik spermája is igencsak veszít a minőségéből, ahogy halad előre az idő. Nehezebben ejtik teherbe a párjukat és nő a rendellenességek, vetélések kockázata is. Szóval az jó nagy kamu, hogy egy pasi 50-60 évesen is csinálhat gyereket a fiatal feleségének. Illetve csinálhat, kb ugyanolyan esélyekkel, mint amekkora egy hasonló korú nőnek van, hogy kihordja a gyereket - a fiatalka szeretőjétől :-)

 • 2009.04.15 22:34:09másutt

  B-

  nem ennel a cikknel, hanem egy elozonel belinkeltem azt az "amerikai kutatok" :)

  cikket (a kutatast 14 000 jeruzsalemi anyan csinaltak), miben az volt, hogy a 40 ev feletti apaknal 60%-kal magasabb a veteles aranya, a mama koratol fuggetlenul.  Ha az apa 35-39 eves volt, haromszoros esellyel nem szuletett meg a gyerek (megtermekenyotett pete) elve, mintha 25 ev alatt lett volna.

  A cikk is a "a ferfiaknak is VAN biologiai orajuk" kifejezest hasznalja.

  www.dailymail.co.uk/health/article-398509/Older-men-linked-miscarriage-risks.html

 • 2009.04.15 23:03:06trollkotze

  H  "akkor nem fikázom a pasikat, és pláne nem állítom be őket egy szerencsétlen csőcseléknek, akik ma már szinte semmire sem jók, mert a nők egyedül is képesek bármire. ennek kéne az alapnak lennie, szerintem."  Na, ebben igazad van.

  Viszont én nem "picsogok" az ajtónyitás miatt - illetve igen, de nem a nők, hanem az emberek iránti tiszteletet hiányolom némelyekből; én se vágom a hat bőröndöt cipelő férfi képébe a lengőajtót, akkor ez most alanyi jogon jár neki, mert férfi? frászt, egyszerűen elkél neki a segítség, nemi hovatartozásától függetlenül - és az udvarlás miatt - ami nem is tetszik sokaknak, mert jujmivanhanemértékeleléggémertnemőszedettfel (akkor leszarom).  Egyébként is, igaza van annak, aki írta fent, hogy ezek a nők nem azok a nők... Mások vagyunk. Van, aki jól ellenne otthon az úriasszony-szerepben, és van, aki nem.

 • 2009.04.16 08:41:47Blueray

  Nos, én nem hiszem, hogy "újra lehet kezdeni". Egy korábbi kapcsolat akkor sem szakad meg, ha végetért. Viszel tovább mindent magadban.  A férfiaknak is van biológiai órájuk, legfeljebb nem csenget akkorát, mint a nők ébresztőórája.

  Ha korábban nem, a harmincas-negyvenes életévek fordulóján baromira föl tud erősödni a családalapíthatnék. Látod magad körül a már megállapodott, kiegyensúlyozott kortársakat, akiket korábban lesajnáltál,mert "bebörtönözték" őket és egyszercsak elkezded őket irigyelni.

  A haverok előtt persze továbbra is te vagy a csajozós, bulizós macsógyerek, aki bármikor kapható egy kis esti sörözésre vagy egyébre(még egy ideig), aztán egy szép napon félrehívod egyiküket, hogy ugyan legyen már az esküvői tanúd...

 • 2009.04.16 08:59:16manka78

  "A haverok előtt persze továbbra is te vagy a csajozós, bulizós macsógyerek, aki bármikor kapható egy kis esti sörözésre vagy egyébre(még egy ideig), aztán egy szép napon félrehívod egyiküket, hogy ugyan legyen már az esküvői tanúd..."

  És mi ezért imádunk titeket annyira!.:)))

 • 2009.04.19 03:59:42ready_real

  Én csak egyet nem értek:Miért kell különa wc-t sikálni?
  Az ember általában maga után tisztán szokta otthagyni, vizkőoldózni meg elég 3 havonta...:S

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta