Hétvégi programok: Nyuszogjunk egyet, gyerekek!

Legfőbb ideje volt, hogy megint szüneteljünk, ma, vagyis már csütörtökön ugyanis kitört a tavaszi szünet. Elkapott a városundor, vagy lehet, hogy nem is a város borított ki, hanem a saját, jól megszokott vidám, de annál zajosabb életünk. Amiből egy kicsit ki kell tekinteni néha, vagyis mondjuk úgy, hogy ki kellene zökkenni a mindennapokból, erre pedig a legjobb alkalom a húsvét. Fogtuk magunkat hát és lehurcolkodtunk a Balaton partjára, hogy egy kicsit a nagymama is részesülhessen ebből a kisgyerekes kavalkádból, meg az unokatesók és a nagynéni is. Ahogy itt ülök egy barkafa tövében a teraszon és a gépem fölé görnyedek, lélekben egy kicsit meghasonulok.



Pihentetem a fülem a tavalyi nád susogásán arra gondolva, hogy ilyen feltöltődés kellene mindenkinek, ilyen „idő-luxus” órák, amikor a legnagyobb fejleménye a napnak, hogy fölszállt-e a gólya a fészekről, vagy nem. A természet olyan gyönyörű, hogy a legrondább udvarokban is akad valami csoda, amin megakad a szemünk és azt mondjuk, "ejj de jó lehet itt lakni". Legújabb szerelmem a magnóliabokor, nem is értem, hogyan élhettem eddig anélkül, hogy arra vágyjak, legyen nekem is egy ilyen égő, lila-fehér tulipánfám az ablakom alatt. Egy igazi nyuszi pedig vagy egy ilyen bokor alá, vagy pedig a mózesbokor alá rejti el a fészket.



BUDAPEST
Városliget
Szezonnyitó rendezvény lesz a Ligetben szombaton, az itt található intézmények részvételével immár 13. alkalommal kerül sor erre, idén éppen kétszáz esztendeje a FUIT emlékhelynél. 10 órakor játszóház lesz a Cirkusz előtt, 11 órakor zenebohóc a Műjégpályánál, s egészen 15 óráig mindenféle zenés műsorral találkozhatnak a környéken sétálók. 15 órakor Kaláka koncert lesz a Mezőgazdasági Múzeum Dísztermében.

Fővárosi Állat- és Növénykert
Újabb kisállatokat láthatnak a Fővárosi Állat- és Növénykert látogatói. A jó idő beköszöntével ugyanis előbújtak rejtekhelyükről a március közepén született ázsiai vadkutyák. A vörös farkasnak is nevezett fajt a hazai állatkertek közül egyedül Budapesten láthatják a látogatók. Szombat és vasárnap, egész nap húsvéti programok várják az állatkertbe látogatókat. Nem csak nyuszit lehet majd simogatni, hanem kézműves foglalkozásokkal és vetélkedőkkel, arcfestéssel is kedveskednek a gyerekeknek. FIGYELEM! Használt nyulakat idén sem fogadnak be az ünnepek után!

Szülők Háza
Nyuszibulit tartanak április 10-én, péntek délután a Szülők Házában, ahol szeretettel várnak benneteket is. 16.30-tól lesz bábszínház, tojásfestés és sok-sok játék Lindával.

Füvészkert
Az ELTE Botanikus kertben Sakura ünnep lesz szombaton, 10 és 11 óra között Origami Oktatás lesz a magyar Origami Társaság jóvoltából, 12 órától pedig kalligráfia bemutatón vehetünk részt.

VIDÉK
Gödöllő
Harmadik alkalommal borul virágba a Gödöllői Királyi Kastély április 12-én. Az évente visszatérő egésznapos esemény - amely Erzsébet királyné kedvenc virágának jegyében zajlik - színes és ingyenes programokkal várja az ide látogató családokat. Húsvét vasárnapjának délelőttjén 10 órakor a Virágkeringő dallamára megnyitja kapuit a kastély, majd a Hahota Gyermek Színház vidám előadása szórakoztat kicsiket és nagyokat. Közben az Erzsébet-hasonmás verseny nyertese, a kastély háziasszonya, Szabó Dóra várja "audiencián" az elé járulókat. Délben tavaszi dallamok hangzanak fel egy koncerten, majd János vitéz története elevenedik meg a színpadon. A Barokk Színházban délután Egy udvarhölgy naplójából címmel könyvbemutató lesz, Festetics Mária udvarhölgy emlékirataiból hangzanak el részletek. A nap zárásaként az Ewald Quintett előadásában hallgathat a közönség népszerű műveket, rézfúvóson. A kastély belső udvarán dísznövény- valamint kézműves vásár lesz. A földszinti rendezvénytermekben kézműves-foglalkozások és játszóház kapnak helyet. A parkban ki lehet próbálni, milyen is lehetett hintón bejárni a környéket és lovaglásra is lehetőség nyílik. A gyerekeket nyuszisimogató és húsvéti kalandpark várja.

Debrecen
Bartos Erika szombaton, az Alexandra Könyvesházban várja 11:00 órától a gyerekeket, hogy vetítéssel egybekötött mesedélelőttjén találkozhassanak a gyerekek kedvenc írónőjükkel, a népszerű Anna, Peti és Gergő könyvek szerzőjével.

Eger
A Szépasszonyvölgyi Vigasságok rendezvénysorozat a tavaszi-nyári jeles napokon, hosszú hétvégéken kínál az idelátogató családoknak. Vasárnap Csík zenekar koncert lesz 18:00 órakor, s sok program mellett 14:30 órakor Hopp, Juliska! címmel, a Babszem Jankó Gyermekszínház előadását is megtekinthetik az oda látogatók.

Hollókő
Vasárnap és hétfőn kerül megrendezésre a Hollókői Húsvéti Fesztivál, Mindkét napon folyamatos program a locsolkodás az ófalu területén, természetesen lesz tojásfestés, kézműves foglalkozások, népművészeti vásár és gasztronómiai bemutatók is.

Balatonmáriafürdő
Születésnapot ünnepelnek a Vilma utcában, ahol az ünnepelt, nem mondjuk ki, hogy hányadik életévére koccintanak a meghívott vendégek. Lesz torta, legalábbis valami olyasmi, ebéd, vagyis valami hasonló és sok-sok nevetés. Kicsik és nagyok fogják fölköszönteni a költészet napján született Agát.

GYEREKMENTES ÖVEZET
Nehéz órák várnak rám a hétvégén, R.E. ugyanis megígérte, hogy vasárnap végignézi az egyik legpatinásabb francia kerékpárversenyt. Fene sem érti, de úgy tűnik, ez másoknak is tetszik, szerintem bringázást nézni kb. olyan, mintha legyeket figyelnék a légypapír körül, ez egy olyan sport, amit csinálni kell, nem pedig nézni. Én inkább tekerek, ha tudok. Az időjárás-előrejelzés kapcsán a vitorlások által használt windguru oldal előrejelzésében bízva szombaton a Balaton környékén gyönyörű kerékpáros idő lesz. Április 11-én indul újra a balatoni hajózás. Bár bohóccal ellátott hajók csak főszezonban indulnak, de egy Fonyód – Badacsony – Fonyód kirándulást már húsvétkor is érdemes lehet megpróbálni. Valamelyik hajón, rajta leszek én is, különös ismertetőjelem egy fehér országúti bicikli és a mellettem álló R.E. lesz.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek