SZÜLŐSÉG

De mi az a húsvét egyáltalán?

2009. április 10., péntek 09:00

Azt, hogy mikor lesz húsvét, a legtöbben a naptár böngészése után tudják csak megmondani, ugyanis nem olyan triviális, mint a többi ünnepünk. A tavaszi napéjegyenlőség (március 21.) utáni első holdtöltét követő vasárnap ünnepeljük Jézus feltámadását, s mire ezt végigolvastuk, újra neki kell futnunk, a pontos értelmezés miatt. Nem kell azonban megijedni, elég, ha leolvassuk a naptárról, hogy idén április 13-án tartjuk a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepét, s ekkor zárul le a negyvennapos böjtidőszak is. Az eredeti zsidó húsvét az aratás kezdetének az ünnepe volt, a keresztény húsvét időpontját a 325-ös niceai zsinaton határozták meg. Pogány gyökerekre is visszanyúlik azonban ez az ünnep, ilyenkor a tél elmúltának és a tavasz érkezésének is örülünk, így a természet megújulását is jelképezi. Az ünnepet jelképező tojás és nyúl tulajdonképpen szintén a pogány gyökerekhez vezethető vissza, Őstra-t, a termékenység és az újjászületés istennőjét szimbolizálják és az 1800-as évek óta terjedt el Németországból.Manapság egyre kevésbé gondolunk úgy a húsvétra, mint régen, s a különböző szokások is háttérbe szorulnak. A gyerekek mindössze színes tojásokkal, fészekkereséssel és a nyuszival kapcsolják össze az ünnepet, kevesen tudják, hogy mit is ünneplünk tulajdonképpen húsvét hétfőn. A gyerekeknek talán vasárnap a legizgalmasabb esemény, amikor felfedezik a fészekben az apró ajándékokat, s családonként változik, hogy csokin kívül találnak-e benne valamit.

Milyen jó lenne pedig, ha a régi népszokások, hagyományok tartanák izgalomban a fiatalokat, amiket már falun sem tartanak szem előtt!

Húsvét tulajdonképpen virágvasárnappal kezdődik, ami húsvét hétfőt megelőző vasárnap, s ilyenkor tartották a barkaszentelést, aminek bajelhárító szerepet tulajdonítottak, s az emberek barkaágakkal vonultak a templomokba, ahol azokat megszentelték. Nagypéntek, Jézus keresztre feszítésének napja gyászünnep, a harangok némák maradnak, az oltárokat pedig letakarják. Nagyszombaton, ami a feltámadás jegyében telik, végre vége a böjtnek, s már este megkezdik a finom sonkát, másnap, azaz vasárnap pedig torma és tojás is kerül mellé az asztalra.

Húsvét hétfőn, a mára már egyre inkább kikopott és közutálatnak örvendő locsolás körül forgott minden. Ebben a szokásban is megtalálhatóak mind a pogány, mind a keresztény gyökerek, az előbbit az ősi termékenységi és megtisztulási rítus idézi, az utóbbi pedig a víz tisztító erejével a kereszteléshez köthető. Persze ma már senki nem örülne annak, ha végigkergetnék az utcán egy vödör vízzel, nagyanyáinkat ugyanis a kútnál locsolták meg a lelkes ifjak. Ennél sokkal szociálisabban közelítenek a mai férfiak hozzánk, s a vizet kölnivel helyettesítik, s egyre találékonyabbak a locsolóversek tekintetében, szódásszifonnal pedig csak elvétve találkozhatunk.

Húsvéthoz köthető még a komatál készítése fehérvasárnapon (húsvétot követő vasárnap, ezzel zárul tulajdonképpen a húsvét ünnepe), amit lányok küldtek egymásnak és italt, tojást és kalácsot tettek a tálra. Ezután komának szólították egymást és szoros barátságban maradtak, már amennyiben sikerült.

Hogy a mai gyerekek milyen fogódzkodót fognak találni a húsvét ünnepe mögött, nehéz eldönteni, az azonban tény, hogy a húsvét sem az, mint ami régen volt. A legtöbb gyerek ilyenkor nem gondol egyébre, mint a menetrendszerinti csokoládé-dömpingre, kindertojás-áradatra, néhányan pedig zsebpénzt remélve a locsolás honoráriumára.

A húsvét pedig nem erről szól, nincs is szívet gyönyörködtetőbb látvány egy kosár hagymahéjas, szalonnával fényesített, vagy míves mintával díszített tojásnál, s a meghitt, családi beszélgetéseknél az ünnepi asztal körül.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.10 10:18:06mami8

  Virágvasárnap húsvétvasárnap előtti vasárnap, a nagyhét kezdete!

 • 2009.04.10 10:26:16mirka

  a férjem - az összes fiútestvérével és az apjában egytemben - nem jár locsolni. nálunk szokás (volt), bár már csak apukám jön, meg a tesóm, nem is bánom, de őszintén szólva azért szerettem volna, ha a fiam is megismeri ezt a szokást, legfeljebb majd úgy dönt, hogy nem érdekli. de én azért mégsem vihetem majd el locsolni az apja helyett.

 • 2009.04.10 10:27:56pomme-pomme

  Win, ez szokásosan nagyon jó és összeszedett írás lett. Különösen örülök, hogy megemlítetted a fehérvasárnapot, ezt a szokást nagyon sokáig én sem ismertem. Viszont nagyon érdekesnek tartom ezt a szokást, úgyhogy ha megengeditek, még egy kicsit néprajzi ismeretterjesztek:  Ahogy írtad, a lányok a komatállal, gyakran hímes tojás átadásával és magával a komázás szokásával örök barátságot fogadtak egymásnak. Ez a barátság valóban örök életre szóló volt, felnőttként is jóban voltak, segítették egymást minden téren, akár a nehezebb mezőgazdasági munkák idején. Általában az ilyen barátok lettek kölcsönösen egymás első gyerekének a keresztszülei (a keresztkomák!), és természetesnek tekintették egymás gyerekeinek segítését is, például ha valahol korán meghaltak a szülők, akkor általában a koma gondoskodott az árvákról.

  A fehérvasárnapi tojás átadására van egy versike is, ami jól kifejezi a gesztus lényegét:

  Koma, koma, komálunk,

  esztendőre kapálunk,

  ha élünk, ha halunk,

  mindig komák maradunk.

 • 2009.04.10 10:53:50Subbantósdi

  Na még Pünkösd ilyen bonyolult kiszámítású, hogy mikorra esik minden évben. :o)

  Nekünk ez már csak ilyen gyerekünnep, nem tartjuk a vallási részét, persze tisztában vagyok, hogy mi a keresztény háttér.:o)

 • 2009.04.10 11:11:0278as évjárat

  Subbantósdi

  Dehogy bonyolult: Pünkösd a húsvétot követő ötvenedik napra esik, ez is mozgóünnep (általában május 10-e és június 13-a között):)  "Persze ma már senki nem örülne annak, ha végigkergetnék az utcán egy vödör vízzel, nagyanyáinkat ugyanis a kútnál locsolták meg a lelkes ifjak. Ennél sokkal szociálisabban közelítenek a mai férfiak hozzánk, s a vizet kölnivel helyettesítik, s egyre találékonyabbak a locsolóversek tekintetében, szódásszifonnal pedig csak elvétve találkozhatunk. "  Na akkor lehet én vagyok a kivétel, bár engem (és sorstársaimat) nem az utcán, hanem az udvarunkon kergettek a legények és bizony-bizony nem egy vödör jéghideg kútvíz lett a "fogócska" vége!:D

  Miután átöltöztem száraz ruhába, búcsúzóul előkerült a szódásszifon!:D

  Kölnivel már évek óta nem locsolnak, csak tiszta vízzel.:) És nagyon jó, szeretem a Húsvétot, mióta a lány megszületett, egyenesen imádom!:D

 • 2009.04.10 11:25:16mesianyu

  Részemről locsoláskor előnyben részesítem a vizet, vödör, szódásszifon vagy kerti slag mindegy csak locsoló kölnit neeeeeeeee! Borzasztó büdös tud lenni, főleg ha több keveredik, még a 10. hajmosás után is érzem brrrrrrrr

  A férjem sem szokott locsolni, gondolom a fiaim majd az oviban találkoznak először a szokással de az biztos, hogy ők vizet kapnak kölni helyett :)

  A locsolásban amit nem szeretek (a pacsulin kívül), hogy már ez is pénzért megy. Értem, hogy a főtt tojás nem olyan érdekes de olyan lehangoló, mikor locsolás után "tartják a markukat" :(((

 • 2009.04.10 11:34:04szövetszöcske

  Én ugyan nem szoktam locsolkodni, de ha néha muszáj, jópofiból, akkor csakis krasznajamoszkva, elfogadom a pálinkát is (pedig hogy utálom, de legalább agyilag zsibbaszt), meg sonkát-tojást-süteményt zabálni kétpofára. Szerintem a húsvéthoz hagyományosan hozzátartoznak a piaszagúan-betintázottan beállító rokonok, meg a kóválygó biciklisták meg az árokparton dülöngéléstől lepisilt nadrágszárak meg a hasonlók. Ettől emberi, évente egyszer belefér, mint a busójárás.

 • 2009.04.10 11:41:31trollkotze

  Hát, nem is tudom... A pogány gyökerek, a locsolkodás-tojásfestés termékenységet szimbolizáló mivolta meg a falusi lét természetes működése miatt az egész hajcihő szorosan összefonódott az udvarlással, párválasztással, ilyesmikkel. Namost ezen funkcióját mára elvesztette.

  Egyszerűen más világ ez már, melyben hódít a szexuális szabad(os)ság, az udvarlás megszűnt központi kérdésnek, fő-fő-fő eseménynek lenni. Már nem jelent semmit, hogy a Jóska fia eljött-e locsolkodni, és nem várjuk epedve titkos szívszerelmünket. S a nagyvárosi létben sem olyan érdekes már, hogy ki, kivel, merre, meddig.

  Emiatt tartják sokan cikinek, emiatt feszengős a dolog, nem azért, mert nem törődünk a hagyományainkkal.

  Szvsz.

 • 2009.04.10 13:21:43ányesz

  trollkotze van abban valami amit mondasz. én még elég fiatal vagyok de gyerekként még emlékszem hogy vártam egyik másik locsolót :) Azóta is szeretem ezt az ünnepet, csak most valahogy nem olyan már. Viszont már alig várom hogy gyerekeink legyenek, mert nekik szeretném visszahozni azt a hangulatot amit nagyikám teremtett nekünk minden egyes húsvétkor (a keresztény és a pogány/családi ünnep részével együtt), és azt gondolom, hogy akkor megint nagyon jó lesz átélni a gyerekekkel együtt. Egyébként mi csoki mellett minden egyes húsvétkor labdát kaptunk. Mind az öten, minden egyes évben egy-egy labdát :) Úgy kb 12 éves koromig. kicsit/nagyot/pöttyöset/csíkosat/egyszínűt, mindenfélét, de valamiért mindig volt labda :)))

 • 2009.04.10 13:59:15littlered

  Köszi Win! Még több ilyet.

 • 2009.04.10 14:30:58B-

  Amikor én kicsi voltam, nálunk nem volt fészekkeresés, de a kölöknek már tervezünk Én ebben kicsit azt látom, hogy a közösségi rész kezd kikopni, és olyan elemek lesznek hangsúlyosak, amiket családon belül meg lehet oldani.  Szerintem sok helyen (városban) az ember hiába is várná a locsolókat, nem biztos, hogy jönnének - vagy ez hülyeség? A fészket meg te rejted el a gyereknek, nem kell vadidegen kisfiúkra apellálnod :-)

 • 2009.04.10 14:41:29babó

  a hozzászólásokat nem olvasva:  amit a locsolásban utálok, az a kölni (sajna apósomékat nem bírom lebeszélni róla) és az idegenek.  vízzel teljesen jó, apám pohárból oldotta meg, de jó időben a rajtaütésszerű szódásüveges (felrázott ásványvizes)sikítozós kergetés barátokkal, rokonokkal kifejezetten jó buli. (régi szép emlékek a koleszból :))  max többször kell aznap öltözni.

 • 2009.04.10 14:43:06babó

  ja, és pénzt soha senkinek nem adunk...

 • 2009.04.10 14:53:03manka78

  Nálunk is tervbe volt véve Hollókő, de elrettentettek, hogy iszonyatos tömeg van, be sem lehet jutni a faluba. Valaki járt már ott közületek Húsvétkor?

 • 2009.04.10 14:53:38manka78

  Bocsi, ezt a programajánlóba akartam írni, de a kisördög közbeszólt.:)

 • 2009.04.10 15:09:46wish73

  a zsidó húsvét nem véletlenségből az egyiptomból való kimenekülést ünnepli?

 • 2009.04.10 15:44:28kdeurhj

  Ez miért nem lehet a címlapon?Ott csak ennyire futotta.

  kepviselofunky.blog.hu/2009/04/10/pettko_husvetja

 • 2009.04.10 15:59:42cozumel

  En imadtam a Husvetot

  Az emlekeimben ugy el, hogy addigra mar szinte minden evben egesz kellemes ido volt, lehetett szoknyat huzni :-), es volt finom kalacs.  A locsolkodast sem bantam egyaltalan, jo volt latni pl. azokat a rokonokat, akikkel ev kozben ritkabban talalkoztunk.  Kamaszkoromban meg jottek a gimis osztalytarsaim, mindig hozzank utoljara, mert anyam iszonyu jokat fozott, es ugye del korul mar kisse becsiccsantva jol esett nekik ket pofara falni a hideg husostalat, a tojassalataval, franciasalataval, sonkaval, kalaccsal, egyeb edes aprosutikkel.

  Ugyhogy le is taboroztak nalunk egesz delutan, ment a Bikini meg a regi Edda a monomagnorol, es jokat rohogtunk.  Nosztalgia vege, beszelhetnek a fiatalabbak is. :-)

 • 2009.04.10 17:39:46magyaroknyulai

  SÜN?

 • 2009.04.10 17:46:19magyaroknyulai

  SÜN!

  www.youtube.com/watch?v=ePQ1DYqWltM

 • 2009.04.10 18:07:40Villanden

  KVAKK

 • 2009.04.12 13:51:36marywolf

  wish73 , de

  a pászka ünnepe

 • 2009.04.12 22:22:35Dortje

  Win!

  Jó kis összeszedett írás volt, köszi :)  Nekem is az a nagy bajom, hogy a férjem nincs nagyon oda az egész locsolkodásért. Én meg emlékszem, hogy igenis jó volt várni, hogy a Pityu eljön-e. És mindig is irígyeltem az öcsémet, aki ezer helyre ment, míg én csak egy helyen vártam, de azért nagyon jó hangulata volt az egésznak.  Sajnálom, hogy átveszünk olyan ünnepeket, mint a Valentin nap, meg Haloween, de a sajátjainkat meg sutba vágjuk.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta