Anya húsvétkor húslevest és cigánypecsenyét készít

Húsvét vasárnap nagyon jó dolgom lesz, a mamámhoz megyünk ebédre! A pontos menüt nem tudom de valószínűleg ezekből fog válogatni, és biztos lesz rántott hús, az szinte mindig van. A levesben főtt zöldségeket kis hússal összetörve, levessel meglocsolva 1 éves kortól, a többit 1,5 éves kortól kínáljuk utódunknak.

Húsleves



Mamánál, ha ünnep akkor húsleves, más szóba sem jöhet. Ilyenkor mindig marhalábszárat vesz (jó még a lapocka is) már a tyúkok előtt felkel és felrakja hideg vízbe főni. Lehabozás után jön bele a zöldség: sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, karfiol, gomba, egy-egy marék zöldborsó, zöldbab, krumpli, zellerzöld, petrezselyemzöld, hagyma, 6-8 gerezd fokhagyma, egész bors, só, majd egészen kis lángon főzi tovább. Mikor minden puha, akkor én szoktam lenni az önkéntes főkóstoló, ha szükséges még sózzuk és utolsó mozzanatként egy csipet őrölt szerecsendiót rak bele. Míg a papám élt, ezt a fűszert úgy kellett belelopni a levesbe az asztalnál, pedig mélyen hallgatni a turpisságról, különben nem evett belőle.



Tálalás előtt leszűrjük, ez is az én feladatom szokott lenni, külön tányérra kerül a főtt hús (mellé torma), a zöldségek és ezt is az asztalra tesszük, mindenki csipegethet belőle kedvére. Ha levesbetétnek tészta van, azt a mama külön vízben szokta kifőzni és utána szedi rá a levest, de lehet kis edénybe kivenni a levesből és abban kifőzni a tésztát, a végeredmény ugyanaz. Ebben a levesben daragaluska van (egy tojást összekeverünk annyi darával, amit fölvesz, kicsit állni hagyjuk, majd a forrásban lévő levesbe szaggatjuk) és lehet bele rakni májgaluskát is (májat lekaparjuk, egy zsemlét beáztatunk, kinyomkodunk, apróra vágott hagymát dinsztelünk, ezeket összekeverjük egy tojással, borssal, petrezselyemzölddel, majorannával, kevés zsemlemorzsával, állni hagyjuk, szaggatjuk). Ha marad főtt hús (ritkán fordul elő), akkor a mama másnap fokhagymamártást készít hozzá.

Már sokszor segítettem a mamának, mikor húslevest főzött, a leszűrésen túl a galuskaszaggatás is az én feladom szokott lenni, de egyedül egyelőre meg se kíséreltem elkészíteni, félek, nem olyan lenne, mint a mamámé, majd egyszer...

Sajtos-rakott csirkemell

Hozzávalók:

3 csirkemell filézve (lehet pulyka is)
vaj
liszt
tojás
rengeteg sajt (nálunk a trappista a nyerő de lehet többféle sajtot is keverni)
1 nagy pohár tejföl (450g)
4-5 gerezd fokhagyma
tej


A madarat fokhagymás tejbe áztatjuk egy éjszakára, másnap lecsepegtetjük, egy tűzálló edényt kikenünk vajjal. A hússzeleteket beforgatjuk lisztbe, felvert tojásba, reszelt sajtba és az edénybe pakoljuk jó szorosan egymás mellé, majd a tetejére a következő sort. Két sor között meglocsoljuk tejföllel, picit sózzuk, de csak óvatosan mert a sajt is sós! Ha elfogyott a hús, ráborítjuk a maradék tojást, reszelt sajtot, tejfölt és előmelegített sütőben megsütjük. A sütési idő függ attól, hány sor lett, a legtutibb, ha egy hústűvel óvatosan megbökjük, amikor puha, akkor jó. Mama ezt akkor szokta készíteni, ha minimum tízen összejövünk. 5-6 csirkemellből egy nagy jénait telerak és kb. 1 órát süti közepesnél nagyobb lángon. Ha kész még, forrón megszórjuk a tetejét reszelt sajttal, a tüzet lezárjuk és visszadugjuk egy picit, hogy a sajt épp csak ráolvadjon.

A barátnőm a hússzeletek közé sonkaszeleteket is szokott rakni, ezt majd egyszer kipróbáljuk. A sok sajt miatt nagyon laktató étel, többféle köret passzol hozzá, nálunk Károlyi salátával vagy krumplipürével népszerű.

Cigánypecsenye

Hozzávalók:

személyenként két szelet tarja
szalonna
fokhagyma
só, bors



A hússzeleteket kicsit kiklopfoljuk, a szalonnacsíkokat átfűzzük rajta, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőbe annyi olajat hevítünk, ami épp csak ellepi az alját és ebben hirtelen kisütjük a húst. Az olaj legyen forró, és ha beleraktuk a húst, vegyük le kis lángra, hogy a belseje is megsüljön. Amíg az első fele sül, fedőt teszünk rá, hogy puha maradjon (maradhat fordítás után is, kevesebb olaj fröcsög ki). A kész húsokat kiszedjük, rögtön megszórjuk apróra vágott fokhagymával, és tálalásig lefedve tartjuk. Figyelem, intenzíven fokhagymás, randi előtt nem ajánlott. Ez az étel tarjával az igazi, mert ahogy sül a hús, a zsírtartalma nem engedi kiszáradni. Étteremben láttam, hogy a szalonnát külön kakastaréj alakúra sütik és tálaláskor teszik a hús tetejére, de így átfűzve, együtt sütve átveszi a füstölt szalonnás ízt. Köret lehet krumpli, saláta, esetleg rizs.

Gesztenyetorta

Ezt valószínűleg a nagynéném készíti, a krémmel folyton kísérletezik, így csak az én krémvariációmat tudom leírni. A képen látható Csipet szülinapi tortája, nyolc tojásos piskótából készült, mert tizenketten voltunk rá.

Hozzávalók:

6 tojásos piskóta (6 tojás sárgáját 6 ek. cukorral habosra keverünk, hozzáadunk 6 ek. lisztet egy késhegynyi szódabikarbónát, én szoktam bele rakni egy zacsi vaníliás cukrot, és óvatosan beleforgatjuk a 6 fehérjéből készült kemény tojáshabot, sütjük, az első 10 percben tilos kinyitni a sütőt, akkor lejjebb vesszük a hőfokot és tűpróbáig sütjük)



Krémhez:

0,5 l tej
4 ek. liszt
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 gesztenyemassza
A tejből, lisztből, vaníliás cukorból sűrű besamelt főzünk, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A vajat a cukorral habosra keverjük, és belereszeljük a gesztenyét, lehet ízesíteni egy kis rummal, nekem általában elég az aroma, ami masszában van. Összekeverjük a hideg besamellel és megtöltjük vele a tortát. A besamelt és a cukros vajat ízesíthetjük pl: kakaóporral és kész a csokikrém, vagy darált dióval, vagy bármivel, amit szeret a család.

Konyhatündérek! Kérek kipróbált, húsvéti kalács receptet. A mi családunkban senki nem csinált ilyet és csak pár éve anyósomtól tudtam meg, hogy ilyenkor szoktak sütni a sonkához. Azóta érdeklődtem a mamámnál, az ő anyósa (dédimamám) tejes, édes kalácsot, lábosba sütött húsvétra. Mamának nem ízlett, így a dédivel a szokás is meghalt. Az édes kalácsot én sem tudom elképzelni a sonkához, ezért elsősorban sós variáció érdekelne. Köszönöm!

Mesianyu
Oszd meg másokkal is!
Mustra