SZÜLŐSÉG

Anya húsvétkor húslevest és cigánypecsenyét készít

2009. április 10., péntek 15:00

Húsvét vasárnap nagyon jó dolgom lesz, a mamámhoz megyünk ebédre! A pontos menüt nem tudom de valószínűleg ezekből fog válogatni, és biztos lesz rántott hús, az szinte mindig van. A levesben főtt zöldségeket kis hússal összetörve, levessel meglocsolva 1 éves kortól, a többit 1,5 éves kortól kínáljuk utódunknak.

Húsleves



Mamánál, ha ünnep akkor húsleves, más szóba sem jöhet. Ilyenkor mindig marhalábszárat vesz (jó még a lapocka is) már a tyúkok előtt felkel és felrakja hideg vízbe főni. Lehabozás után jön bele a zöldség: sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, karfiol, gomba, egy-egy marék zöldborsó, zöldbab, krumpli, zellerzöld, petrezselyemzöld, hagyma, 6-8 gerezd fokhagyma, egész bors, só, majd egészen kis lángon főzi tovább. Mikor minden puha, akkor én szoktam lenni az önkéntes főkóstoló, ha szükséges még sózzuk és utolsó mozzanatként egy csipet őrölt szerecsendiót rak bele. Míg a papám élt, ezt a fűszert úgy kellett belelopni a levesbe az asztalnál, pedig mélyen hallgatni a turpisságról, különben nem evett belőle.



Tálalás előtt leszűrjük, ez is az én feladatom szokott lenni, külön tányérra kerül a főtt hús (mellé torma), a zöldségek és ezt is az asztalra tesszük, mindenki csipegethet belőle kedvére. Ha levesbetétnek tészta van, azt a mama külön vízben szokta kifőzni és utána szedi rá a levest, de lehet kis edénybe kivenni a levesből és abban kifőzni a tésztát, a végeredmény ugyanaz. Ebben a levesben daragaluska van (egy tojást összekeverünk annyi darával, amit fölvesz, kicsit állni hagyjuk, majd a forrásban lévő levesbe szaggatjuk) és lehet bele rakni májgaluskát is (májat lekaparjuk, egy zsemlét beáztatunk, kinyomkodunk, apróra vágott hagymát dinsztelünk, ezeket összekeverjük egy tojással, borssal, petrezselyemzölddel, majorannával, kevés zsemlemorzsával, állni hagyjuk, szaggatjuk). Ha marad főtt hús (ritkán fordul elő), akkor a mama másnap fokhagymamártást készít hozzá.

Már sokszor segítettem a mamának, mikor húslevest főzött, a leszűrésen túl a galuskaszaggatás is az én feladom szokott lenni, de egyedül egyelőre meg se kíséreltem elkészíteni, félek, nem olyan lenne, mint a mamámé, majd egyszer...

Sajtos-rakott csirkemell

Hozzávalók:

3 csirkemell filézve (lehet pulyka is)
vaj
liszt
tojás
rengeteg sajt (nálunk a trappista a nyerő de lehet többféle sajtot is keverni)
1 nagy pohár tejföl (450g)
4-5 gerezd fokhagyma
tej


A madarat fokhagymás tejbe áztatjuk egy éjszakára, másnap lecsepegtetjük, egy tűzálló edényt kikenünk vajjal. A hússzeleteket beforgatjuk lisztbe, felvert tojásba, reszelt sajtba és az edénybe pakoljuk jó szorosan egymás mellé, majd a tetejére a következő sort. Két sor között meglocsoljuk tejföllel, picit sózzuk, de csak óvatosan mert a sajt is sós! Ha elfogyott a hús, ráborítjuk a maradék tojást, reszelt sajtot, tejfölt és előmelegített sütőben megsütjük. A sütési idő függ attól, hány sor lett, a legtutibb, ha egy hústűvel óvatosan megbökjük, amikor puha, akkor jó. Mama ezt akkor szokta készíteni, ha minimum tízen összejövünk. 5-6 csirkemellből egy nagy jénait telerak és kb. 1 órát süti közepesnél nagyobb lángon. Ha kész még, forrón megszórjuk a tetejét reszelt sajttal, a tüzet lezárjuk és visszadugjuk egy picit, hogy a sajt épp csak ráolvadjon.

A barátnőm a hússzeletek közé sonkaszeleteket is szokott rakni, ezt majd egyszer kipróbáljuk. A sok sajt miatt nagyon laktató étel, többféle köret passzol hozzá, nálunk Károlyi salátával vagy krumplipürével népszerű.

Cigánypecsenye

Hozzávalók:

személyenként két szelet tarja
szalonna
fokhagyma
só, bors



A hússzeleteket kicsit kiklopfoljuk, a szalonnacsíkokat átfűzzük rajta, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőbe annyi olajat hevítünk, ami épp csak ellepi az alját és ebben hirtelen kisütjük a húst. Az olaj legyen forró, és ha beleraktuk a húst, vegyük le kis lángra, hogy a belseje is megsüljön. Amíg az első fele sül, fedőt teszünk rá, hogy puha maradjon (maradhat fordítás után is, kevesebb olaj fröcsög ki). A kész húsokat kiszedjük, rögtön megszórjuk apróra vágott fokhagymával, és tálalásig lefedve tartjuk. Figyelem, intenzíven fokhagymás, randi előtt nem ajánlott. Ez az étel tarjával az igazi, mert ahogy sül a hús, a zsírtartalma nem engedi kiszáradni. Étteremben láttam, hogy a szalonnát külön kakastaréj alakúra sütik és tálaláskor teszik a hús tetejére, de így átfűzve, együtt sütve átveszi a füstölt szalonnás ízt. Köret lehet krumpli, saláta, esetleg rizs.

Gesztenyetorta

Ezt valószínűleg a nagynéném készíti, a krémmel folyton kísérletezik, így csak az én krémvariációmat tudom leírni. A képen látható Csipet szülinapi tortája, nyolc tojásos piskótából készült, mert tizenketten voltunk rá.

Hozzávalók:

6 tojásos piskóta (6 tojás sárgáját 6 ek. cukorral habosra keverünk, hozzáadunk 6 ek. lisztet egy késhegynyi szódabikarbónát, én szoktam bele rakni egy zacsi vaníliás cukrot, és óvatosan beleforgatjuk a 6 fehérjéből készült kemény tojáshabot, sütjük, az első 10 percben tilos kinyitni a sütőt, akkor lejjebb vesszük a hőfokot és tűpróbáig sütjük)



Krémhez:

0,5 l tej
4 ek. liszt
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 gesztenyemassza
A tejből, lisztből, vaníliás cukorból sűrű besamelt főzünk, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A vajat a cukorral habosra keverjük, és belereszeljük a gesztenyét, lehet ízesíteni egy kis rummal, nekem általában elég az aroma, ami masszában van. Összekeverjük a hideg besamellel és megtöltjük vele a tortát. A besamelt és a cukros vajat ízesíthetjük pl: kakaóporral és kész a csokikrém, vagy darált dióval, vagy bármivel, amit szeret a család.

Konyhatündérek! Kérek kipróbált, húsvéti kalács receptet. A mi családunkban senki nem csinált ilyet és csak pár éve anyósomtól tudtam meg, hogy ilyenkor szoktak sütni a sonkához. Azóta érdeklődtem a mamámnál, az ő anyósa (dédimamám) tejes, édes kalácsot, lábosba sütött húsvétra. Mamának nem ízlett, így a dédivel a szokás is meghalt. Az édes kalácsot én sem tudom elképzelni a sonkához, ezért elsősorban sós variáció érdekelne. Köszönöm!

Mesianyu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.04.10 15:35:09Moira

    masianyu: a húslevest főzd meg egyedül is, hidd el nem nehéz (a galuska sem-én vajat is rakok bele, isteni íze van, a titka annyi hogy legalább fél óráig álljon, akkor nem fő szét)inkább adig gyakoroljon az ember amíg van ki tanítsa. Személyes tapasztalat :-S

  • 2009.04.10 15:35:42Moira

    Mesisanyu. bocsi

  • 2009.04.10 16:35:00soci

    Na, Mesi, ha most sem tetszenek majd a képek, azon már tényleg felhúzhatod az orrodat :-) Ez most egy jó kis kerek poszt lett, gratulálok!!

  • 2009.04.10 16:38:34cozumel

    Mesi



    itt van Mirelle baratnom husveti kenyer-es kalacsfeleseg ajanloja:



    www.nlcafe.hu/gasztro/20090404/tokeletes_cipok_es_kalacsok_az_unnepi_asztalra/

  • 2009.04.10 17:33:2278as évjárat

    Károlyi saláta? Milyen is az pontosan?

  • 2009.04.10 17:40:06magyaroknyulai

    SÜN?

  • 2009.04.10 18:11:31barbicsek

    Fonott foszlós kalács

    50 deka lisztbe belekeverünk langyos tejjel megkelesztett 2 dkg élesztőt, késhegynyi sót, 1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint - 4-5 kávéskanál cukorral elkevert - langyos tejet (kb. 2,5-3 dl), hogy jó gyenge tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, míg szép sima lesz és hólyagokat vet. Ekkor részletenként lassanként beleöntünk 5 dkg olvasztott langyos vajat (ettől lesz foszlós a kalács), és újból simára dolgozzuk. (Jól meg kell keleszteni, mert különben megreped!) Belisztezett deszkán annyi részre osztjuk, ahány ágból fonni akarjuk. Fonás közben az ágakat megcsavarjuk, majd zsírral kikent tepsiben újra megkelesztjük. Felvert tojással megkenve lassú tűzön pirosra sütjük.



    Annyival egészíteném ki a receptet, hogy mi úgy szoktuk csinálni, hogy a tészta egy részébe kakaót is keverünk és így fehér-barna kalács lesz a végeredmény. Nagyon finom, nagyon szeretjük.

  • 2009.04.10 19:10:34mesianyu

    78as évjárat



    Károlyi saláta (nálunk)



    Félfőre vágott hagymát besózok és hagyom állni, lehetőleg 2-3 órát. Kockára vágott krumplit sós vízben megfőzöm, valamint 2-3 tojást keményre főzök. Közben készítek egy sima tartármártást (tejföl, majonéz, mustár, bors, porcukor). Ha a krumpli és a tojás kihűlt összekeverem az egészet. Legjobb előző nap elkészíteni mert akkor jól összeérik.

    Így tavasszal a hagyma lehet karikára vágott zöldhagyma, annak nem kell olyan sokáig a sóban állni.

  • 2009.04.10 20:58:03macskaszemű

    Annyira édes feje van Csipetnek! :))))))

  • 2009.04.10 21:23:21sajtos pogi

    Mi mindig sütöttünk a sonka mellé édes és sós kalácsot is, de édessel sokkal, de sokkal finomabb!!

    A mekis zsemlének és az ikeás hot-dog tésztája is kissé édeskés. Ha ezeket szereted akkor bátran süss csak édeset.

    Sós kalács egyébként ugyanúgy készül, mint az édes, csak több sóval és kevesebb cukorral. Ezeket a tejben oldd fel és akkor tudod kóstolgatni.



    Egy rém egyszerű kalács recept:

    Minden 10 dkg liszthez teszek nem egészen 1 dl tejet, és 1 evőkanál kristálycukrot. Kb. 60 dkg liszthez 3-4 dkg olvasztott, de nem forró vajat/margarint teszek.



    A lisztet (kb. 60 dkg) összekeverem 1 cs. szárított élesztővel. Erősen langyon tejben feloldom a cukrot és kevés sót, majd a liszthez öntöm. Összekutyulom, de nem dagasztom és hagyom kb. 20-30 percig letakarva kovászolódni. Ekkor kidagasztom, majd az olvasztott vajat apránként hozzáadom és tovább dagasztom. 1 órán keresztül kelesztem.

    Három részre osztom, összefonom és olvasztott vajjal megkenem (így nem lesz fényes, csak ropogós). Ezután én már nem kelesztem, hanem a hideg sütőbe teszem és 180 fokon megsütöm.

    Ugyanebből a tésztából készítem a kakaós csigát, buktát, túrós táskát, stb.



  • 2009.04.10 21:45:2978as évjárat

    Mesianyu

    Nagyon szépen köszönöm! Kipróbálásra kerül!:D

  • 2009.04.11 12:13:36laposmacska

    Az én tuti grízgaluska receptem: 1 tojás kikeverek 5dkg zsírral, bele 10 dkg gríz, és csak addig hagyom állni míg felforr a víz. Anyukám szakács, tőle tanultam. Mióta így csinálom, mindig puha, rezgős és ugyebár gyors. A zsírtól nem kell félni, nem érzik az ízén.

  • 2009.04.11 13:16:07zelzele

    Most nem azert, de a kep a ciganypecsenyere baromi gusztustalan. Nem lehetett volna valami salatat ala tomkodni vagy valamit-igy egy kicsit gyomorforgato.

  • 2009.04.11 13:41:25rita a felcser

    En szivesen megennem azt a pecsenyet.Salata nelkul.

  • 2009.04.11 19:23:34littlered

    Több alvás - szebb képek?



    Kalácsot ma reggel sütöttem, szakácskönyvből, tojásfestés közben :-):

    50 dkg liszt, 1.5 dkg élesztő, 1 tojássárga, kb. 4 dl tej, csipet só, 5 dkg vaj, 5 dkg cukor. Ahogy látom a tej/liszt arány sajtos pogi és barbicsek receptje között van, vagyis 3 dl kevés, 5 dl meg kicsit sok lett volna.

  • 2009.04.11 19:25:39littlered

    laposmacska, a zsírt megolvasztod? hogyan "egyneműsítöd"? vagy csak kutyulod és a gríz elrendezi?

  • 2009.04.11 22:20:45laposmacska

    littlered, nem kell olvasztani, de lágy legyen.Egyneműsítem amennyire lehet, de a gríz majd elintézi.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta