SZÜLŐSÉG

Kismama 3.0: Mit csinál egy kétgyerekes terhes reggeltől estig?

2009. április 8., szerda 09:30

37.hétNem tudom, ki hogy van vele, de én szárnyakat kapok ettől a jó időtől. Egyszerűen szuper és fantasztikus, hogy nem kell visszatartott lélegzettel gombolni a nagykabátot, órákig szenvedni, míg felhúzom a csizmát, sőt, le sem hajolok, belebújok a cipőbe, veszem a táskámat, és már itt sem vagyok. Órákat spórolok egy nap, és nem csak magamon, hanem a kölkökön is, akik ugyan már nagyjából egyedül öltöznek, de huszonhatszor rájuk kell szólni, és felettük kell állni, hogy csinálják már, mert különben csak elvacakolják az időt. És ha már belekezdtem, lássunk egy két és fél gyerekes napi elemzést gyorsan, mielőtt megszülök és eltűnök az éterből. Tömény lesz és tárgyilagos, mint a napi politika, de nem azért, mert divatosan szólva „fájni fog”, hanem mert idő- és hely hiányban szenvedek így az esti fürdetés és vacsora káoszában.Szóval hajrá jó idő, most már nem kell órákat rászámolni egy-egy elindulásra, amiből többgyerekes családoknál elég sok jut egy napra. Kezdve a reggelen, amikor a Lackót kergetem körbe-körbe a lakásban, hogy öltözzön már, reggelizzen már, húzza a cipőjét már, mert menni kell az oviba. Ez az első programpont mondjuk a legszerencsésebb, mert Lackót „ovibusz” szállítja minden reggel, azaz az anyósom viszi egyéb unokáival összecsomagolva autóval, közös óvoda, rulez.

A következő kabátos öltöztetés kábé egy óra múlva esedékes, amikor Micivel indulunk a játszóra. Ez a lelkesedés végett viszonylag könnyedén kivitelezhető, talán nem is kell magyarázni. Délben haza Micivel, ebéd, amit jó esetben előző nap csináltam, rosszabb esetben már három napja, vagyis lassan a fülünkön jön ki a cucc, legalábbis az enyémen biztosan. Délután Micinek alvás, én ezalatt próbálom magam a házimunkával vagy hivatalos papírokkal utolérni. (A házimunkát én csinálom, a takarítást és a bevásárlást alaphelyzetben inkább én vagy együtt intézzük a férjemmel, de most, hogy terhes vagyok, nagyon igyekszik mindenből alaposan kivenni a részét. Meg persze sokan drukkolnak nekünk – telefonon.). Esetleg még nektek írogatok rózsaszín gondolatokat, majd megint öltözés, Micinek hidegben kétszer, most már, köszi jóidő, csak egyszer, aztán elhuzakodunk az oviig.

Szerencsések vagyunk, az óvoda csak két megálló, de a hatalmas, tömött buszon vagy villamoson előfordult már, hogy a gyerek beesett az ajtó és a lépcsők alkotta kráterbe. Sietett a sofőr, a gyereknek még megkapaszkodni sem maradt ideje. És igen, ilyenkor művészet ám az elesett után szaladni, ha ketten vannak, a másikat kapaszkodva vagy félig ülve hátrahagyni, király, ahogy ezt a busz szép közönyösen végignézi. Az igazsághoz azért még hozzátartozik, hogy mióta a hasam átüt a kabáton, az emberek sokkal segítőkészebbek, de én is ki vagyok már művelve, és inkább várok üresebb buszt, minthogy kockáztassam magunkat.Oviban Lackó öltöztetés, legalább fél óra, mert ilyenkor jönnek ám a bölcselkedések és ökörködések a többi hazamenős gyerkőccel, most csak összekapom a Lackót az udvarról, nincs kabát, csak jóidő, mondtam már? Aztán egyszer csak hazaérünk, játék, közben én főzök, készítem a vacsorát, ilyesmi, férjem is hazaér, elpakolunk, eszünk, fürdünk, mesélünk, alszunk. Általában este kilencre van vége úgy a napnak, hogy nem csicsereg a fülembe senki, hogy ezt vagy azt kér, illetve, hogy másra is tudok figyelni, mint arra, hogy elpakolják a kölkök a játékokat, papucs legyen a lábukon ésatöbbi.

Ilyenkor, este kilenc körül jön el a szuperanyák ideje, akik kisimult homlokkal és telve energiával nekiállnak kreatívkodni, elmennek otthonról, tanulnak vagy betesznek egy jó filmet és vasalnak, esetleg művelt társalgással, hastánccal vagy egyébbel szórakoztatják a férjüket. Sajnos, mióta terhes vagyok, én ilyenkorra válok teljesen használhatatlanná. És ez végtelenül idegesítő. Ott az a pár szabad óra, annyi mindent lehetne csinálni, én meg bambulok egy darabig, a férjem próbál velem kommunikálni, áttörni az üveges tekintetemen, de menthetetlen vagyok, előbb-utóbb az ágyban végzem. Egyszerűen muszáj, különben hogy tudnám végigcsinálni a következő napot. Pláne, ha másnap valami extra is becsúszik Félgyerkőc miatt, teszem azt egy kis védőnői vagy orvosi randi, ultrahang vagy labor. Ezekre a gyerekeket sosem viszem el. Sokkal hatékonyabb és gyorsabb vagyok ugyanis egyedül, ráadásul extra pluszpontként eleven gyerekeim nem riogatják az elsőgyerekeseket rosszalkodással, és nem nyalják fel a padlót meg a székeket többszörösen, szándékosan vagy akaratlanul. Hát nem túl romantikus, de ez a helyzet, én bizony elszervezem a kölköket vizsgálatok idejére valamelyik sógornőm, a férjem, vagy újabban a dédi szárnyai alá, és kövezzetek meg, még jól is esik, hogy egy kicsit magamban, vagy a férjemmel sétálgathatok hazafelé.

Szóval ilyen nálunk a logisztikája egy hétköznapnak, sok szervezés, mozgósítás, az óramutató járásának állandó kontroll alatt tartása. És annál bosszantóbb nincs, mint mikor valami a hosszas szervezés után a dugába dől, mint például az én múlt heti laborom. Reggel hétkor szép csendben az ajtón kilibbenve ütött meg a guta, amikor egyszer csak bevillant, ahogy a reggeli első vizeletem éppen eléri a Duna első hullámait, szóval eriggy csak vissza kiscsillag, aztán következő próbálkozás majd a jövő héten. Drukkoljatok ezerrel, mert azt mára terveztem...

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.08 10:25:25Subbantósdi

  Nálunk is sok szervezés egy nap, pláne, hogy ugye a lányom nem is jár sem bölcsibe, sem még még óvodába, tehát valójában mindkét gyerekkel együtt vagyok hétfőtől péntekig egész nap otthon, de ez gondolom, a döntő többségünk így csinálta, ideig-óráig, szóval nem panaszkodásképpen mondom, csak mint ténymegállapítás.

  Ezen talán kicsit segít majd, reményeim szerint, ha sikerül a lányomat nemcsak beiratni hanem elkezdeni óvodába is vinni, mert felveszik és mert bele tud szokni, nem mindegy egyik dolog sem, és akkor talán már szeptembertől kezdve kicsit könnyebb lesz, a beszoktatást követően gondolom főleg csak akkor lesznek megint itthon ketten velem, ha éppen a nagy összeszedett az óvodában valami vírust vagy bármilyen fertőzést.

  Nekem is estére kb. olyan bambulós lesz az alapállapotom, a "szak"szervezetem nem is kíván mást, csak úgy lezárni a dolgokat, kicsit tévézés, de mióta ilyen jó idő van és rendbe tettük az erkély, minden szinten, ami a belső udvarunkra néz, szóval csöndes és még szép is a kilátás (lakópark, lakásunk meg a belső játszótér felett), úgyhogy oda ülök ki, gyertyát és füstölőt gyújtok és időnként egy-két pohár bor segítségével "lazulok", hogy könnyebben menjen a leeresztés, aztán meg az alvás, mert ugye egész nap pörög az ember egy két és fél és egy nyolc hós gyermek mellett. :o)

  Mi reggel hat előtt kelünk és este 10 előtt fekszünk, épp ezért, hogy legyen mód kipihenni a dolgokat, ha szerencsések vagyunk.

  Panzej: még így a finishben is nagyon csinos vagy ám és ez a felsőd különösen bejön nekem! :o)

  A gyerekek meg aranyosak, ahogy elmélyülten filozofálnak a homokozóban. :o)

 • 2009.04.08 10:29:24keke80

  A szervezés és elörelátás a jó anya titka. Férjemnek hiába mondom, gondolj elöre, több idöd marad utána. A bevásárlás részét, amióta lehet, megint én csinálom, csakis én, kizárólag én, nem hagyok oda senkit. Sokkal hatékonyabb egyedül. Az az én szabadidöm, ezalatt az idö alatt kikapcsolok, eröt tankolok a következö csatára. Meg kaját a hütöbe!!!  Ha férjem fürdet, az egy merö káosz. Az etetésröl nem is beszélve. Meg aztán Lena nem egy valami jóevö, míg más babák 2kilót híztak és ügyesen etek, addig az enyém fél kilót, alig evett. Most 10hónapos, az ebéd 90%át megeszi kanállal, de ez is csak köbö 1hete jellemzö. Szóval mióta átállás folyik - karácsony óta!!! - még kaotikusabb lett, de valahogy csak lesz.  Szóval én csak remélni tudom, hogy a második, ha pár év múlva lesz, az eccerübb lesz.  Addig is szervezés, elörelátás, szervezés!!!

 • 2009.04.08 10:52:47panka

  Gondolom, két, főleg három gyerekkel minden sokkal kaotikusabban tud alakulni, mint eggyel, különösen, amíg az alvás-evés-bölcsiovi dolgokat nem sikerül takkra összehangolni.

  Mondjuk a múltkor én is csodát láttam, amikor nagy pocakkal, kisgyerekkel bkv-ztam, és azonnal átadta valaki a helyét.

  Engem igazából az érdekelne már nagyon, hogy mi az A, B, illetve C terv, ha délelőtt, délután, fürdetés-altatás időben, illetve éjszaka talál rád jönni a szülés. Ugye, ilyenkor a férjed veled van elfoglalva, de ki a gyerekekkel?

 • 2009.04.08 10:56:32zsiri

  Panzej, nagyon cukik a gyerekek. Irtó intellektuálisnak tűnnek. Vagy csak több napi próbálkozás után sikerült végre egy fényképnyi helyen együtt látni őket? Mert ahogy elképzelem, az egyik a mászóka tetején, a másik a hintán. Az egyiket hajtsad, a másikra vigyázol persze közben, hogy ne essen le. Nekem már eggyel is épp elég, hogy ne essen le a játszótéren a kisházból, ami ügyesen úgy van kialakítva, hogy 3 nagy luk van, egymástól 3-4 körbejáró lépésnyire, de a gyerkőc fent/bent 1 lépéssel arrébb lazán ki tud esni a másik lyukon. Vagy ez később könnyebb lesz?

  Ti mikor hagytátok először a gyereketeket mászókázni? Az enyém még csak nemrég jár, de persze nulla a félelemérzete.

 • 2009.04.08 11:08:40keke80

  Nna, mi pont ezért akarunk várni. Németországban nincs bölcsi, az ovi is csak délig tart... Az alsótagozat a suliban is délben vége. Én ezeket az intézményeket csak matinénak hívom...  Amúgy nagy utazó a Lena, mert anyósék 350km-re, anyuék meg 600km-re vannak tölünk, szóval egyik nagyi sincs egy köpésre, ami persze fontos logisztikai kihívás - általában rám marad a pakolás, férj engem szajkóz, hogy már megint ezt-azt elfelejtettem neki bepakolni, és megfogadom, hogy soha többet sehova. Aztán egy hónap múlva persze kezdödik elöröl, mert szivesen utazunk... Mint pölö jövö 7en, megyünk haza Veszprémbe...

 • 2009.04.08 11:33:15korcsolya

  Panzej, én azt csodálom, hogy este kilencig bírod... én a másodikat várom, de a fiam délutáni alvását mostanában én is ugyanazzal a tevékenységgel töltöm, mint ő. :) Különben nem lennék ember estére, mire a férjem hazajön.

 • 2009.04.08 12:13:39Kaliff

  Nagyon csodállak Panzej! Plusz nagyon csini pocid van! Félgyerkőc lányka lesz vagy kiscsávó?

 • 2009.04.08 12:18:57málnabokor26

  Ez a pocak nagyon helyes.:)

 • 2009.04.08 12:31:48bölcsésztanár

  Hogy csináljátok, hogy kilenckor már vége a napnak? De jó lenne nálunk is, de sose megy. Nagy alszik az oviban, de már nincs rá szüksége, annyira ki van pihenve tőle, hogy fél 11-ig simán löki a sódert. Pedig 1/4 8-kor felkelünk minden reggel.

 • 2009.04.08 12:51:56Alessia2

  bölcsésztanár: akkor 7kor kell kelni:)

  Nálunk is ez volt....2 dolgon változtattunk:

  1. ovi után minimum 2 óra játszótér, biciklizés stb, rossz idő esetén játszóház, így azért kicsit lefárad (én is:))

  2. 20.30kor mesélek és utána ALVÁS! nincs kijárkálás, beszélgetés, játszás na de pláne. Ha nem tud aludni, nézegesse a könyveit, halkan, hoyg a tesót aki bealszik ne zavarja.

  3 nap után már 9kor aludt. PERSZE volt hiszti stb, de nekünk is szükségünk van a pihenésre a férjemmel.....Azóta is ez a szabály .MŰXIK:))

 • 2009.04.08 12:59:46raszta macska

  Panzej, mikor szülsz pontosan?

  Illetve "hivatalosan"? :)

 • 2009.04.08 13:23:57mammina

  bolcsesztanar

  nalunk is vege a napnak kilenckor hetkor vacsi, nyolckor furdes, kilencig altalaban alvas. neha lehet kicsit beszelgetni. de alapbol elegge kifekszenek a sulitol, igy rovid idon belul bealszanak. a kisebbik akar ket mondat kozott is :-) a nagyobbik meg gondolkodik, tekergeti az agyacskajat, de a vegen o is felborul. :-) es onnantol lehet tenni-venni, megfozni a masnapi kajat, vasalni, megnezni egy filmet. kozosen beszelgetni apussal. :-)

 • 2009.04.08 14:26:55Dortje

  Panzej!  Tök jó, hogy minden héten más ruciban vagy! Jók a göncök, anyu!

 • 2009.04.08 14:30:48gjuci

  Keke, azert nem annyira siralmas a helyzet egesz Nemetorszagban! En Berlinben elek, itt vannak bölcsik-ovik dögivel (kisebbek, nagyobbak, sok ugynevezett Kinderladen), söt: annyi van, hogy gyerekhiany van! Es 8-tol 5-ig nyitva van a legtöbb, van, amelyik korabban-kesöbb is.

 • 2009.04.08 14:36:28pomme-pomme

  Hm. Szép kilátások. Én még csak az elsőt várom, ráadásul féltávmunkában dolgozom csak, és most nincs is annyi meló, hogy bele kelljen szakadni, mégsem vagyok használható este kilenc után. Hogy lesz ebből így második, harmadik stb. lurkó? Vagy majd addigra jól megedződöm?

 • 2009.04.08 14:37:14keke80

  Nagyvárosban persz ez a helyzet, Bajor kisfaluban nem ilyen rózsás... A bigott katolikus Freistaatban falun ez a helyzet... Sajna. Majdcsak lesz valahogy... :)

 • 2009.04.08 14:37:33Meni

  Nekem erdekes elmenyem van ezzel a munka/gyerekek feelinggel. A napunk hatkor kezdodik, tej kiosztas, oltoztetes, sajat ebedem osszrakasa stb. Hetkor indulas, gyerekek negyed nyolcra bolcsiben, fel nyolckor lerakom a ferjemet, nyolcra en is beerek. Haromig dolgozom, fel 4kor felveszem a gyerekeket a bolcsiben, irany a jatszoter, a napi bevasarlas, orvos, gyogyszertar, ami kell. Kettojukkel egyutt altalaban, mert nincs sok segitseg. A ferjem 7re er haza, addigra tul vagyunk a vacsoran, egy kis kozos jatek, es fel nyolckor mar megy a lanyom furodni. A fiam fel oraval utana. Nekem is 9 korul er veget a nap, es terhesseg nelkul is zombi vagyok addigra, irany az agy. Mindezek ellenere elvezem a dolgot, szeretem leadni oket a bolcsibe, szeretek egyedul ulni a kocsiba, szeretek bejarni dolgozni, es rohanok ertuk a bolcsibe, mert mar ugy hianyoznak. Aztan persze jon a nagy es megkonnyebbult sohaj, amikor vegre csend van a lakasban. Szoval csak azt akartam elmeselni, hogy en is egesz nap rohanok, ide es oda, gyerekekekkel es gyerek nelkul, de kozben meg baromi jol van ez igy...mondjuk arra kivancsi vagyok, hogy hol van a hatar, aminel mar nem birok tobbet...

 • 2009.04.08 15:14:06jucili

  Meni

  Nekem olyan "dezsavü" érzésem volt, ahogy olvastam a kommentedet. Nem írtad már le ezt vhol, vmelyik másik posztban?

  Ha nem is így szó szerint, de hasonlóan?

 • 2009.04.08 15:20:15Alessia2

  Meni, nálunk is hasonló de MI MINDEN ESTE együtt vascorázunk a férjemmel 4en....:)mire hazaér megfürdetem őket, mesenézés, játszás, valami, jön a férjem, pusziegyek, vacsora , utána beszélgetés, pisi/ivás:)) és mesélek aztán alvás.

 • 2009.04.08 15:21:21bölcsésztanár

  Köszi a tanácsokat!

 • 2009.04.08 15:23:25Alessia2

  pomme-pomme - belejössz:))muszáj lesz.

  Mi is 7kor indulunk leteszem a gyerekeket a bölcsiben, oviban aztán 8-4ig meló, után gyerek összeszed, játszótér, vásárlás vmi, hazamegyünk, játszunk/főzök stb, amikor már alszanak(9h) férjemmel is kell bezsélgetni:))főzni másnapra, elpakolni, kikészíteni a cuccokat másnapra ...11re már hulla vagyok:))

 • 2009.04.08 18:42:05Panzej

  Dortje: bboom, bboom.. A legjobb kismamabutik pesten, szerintem ;-)) Raszta Macska: április 21 a hivatalos, eddig mindig túlhordtam, kicsit most is erre számítok..

 • 2009.04.08 21:11:56Dortje

  Panzej!

  Köszi :)

 • 2009.04.08 22:34:16Medellin

  Húúúú, 9-10-kor ágy? Nekem basszus akkor kezdődik a nap, mint minden "szuperanyának" ezek szerint:)))) Ha összekapom magam, akkor éjfél körül megtalálom az ágyat, de inkább 1/4 1 - fél 1 körül. Aztán kelek annyiszor, ahányszor a gyerekek megkívánják. Aztán 7-kor kezdődik a nap. Ennyi. Meg lehet szokni. Tegnap 3 órát aludtam. 2 részletben. És nálam is kötelező jellegű lefekvés van - már a gyerekekről beszélek - és baromira nem érdekel, hogy álmos-e már, vagy sem. 8-kor ágy, oldja meg onnantól:) Ma is fél 10-re aludt el (egy hete nem tud/akar elaludni valami miatt), de attól még nem ugrálhat a lakásban nekem. (A kicsiről nem szólok, ő még nem problémás 4 hónaposan). Az ágyában hempereghet, ameddig akar...:)

  Én nem is emlékszem, hogy mikor kerültem utoljára 10-kor ágyba. Mondjuk általános iskolában:) 10-kor még a futópadról szedem le a hab testemet a konditeremben, míg apa őrzi a kis pockok álmát... Vagy vasalok:) Vagy tanulok. Vagy megnézünk egy filmet. Ezekre nincs idő napközben, csak este lehet ilyeneket csinálni! Hogy aludhatnék helyette?? :))

 • 2009.04.08 22:47:26wish73

  ápr. 21. a kisebbikem szülinapja:)

 • 2009.04.09 09:03:09mondaine

  2009.04.08 22:34:16 Medellin  Huhh, jol birod!

 • 2009.04.09 10:31:22mákospite

  Panzej, egyébként egyre profibban írsz. Engem majd nagyon érdekelne, hogy szülés után hogyan menedzseled a 3 gyerkőcöt. Nem klasszikus babanapó-szerűen (felemelte a fejét, megfordult)!

 • 2009.04.09 11:13:00mesianyu

  Csatlakozom mákospitéhez, engem is érdekelne, hogy működik az élet 3 gyerekkel.

 • 2009.04.09 12:14:56soci

  Medellin, de te terhes vagy? Mert igazából szerintem a terhesség, pláne így a vége felé egyre nehezebben viselhető. És igen, jelentősen megnő az ember alvásigénye.

 • 2009.04.09 12:15:53Alessia2

  Medellin:  azért nálunk is előfordul, hogy hajnali 1-2ig fent vagyunk, vasalok ,sokáig főzök, dumcsizunk stb. de ez 1 héten 2x maximum...hála az égnek nálunk 9től reggel 7ig alszanak, maximum pisilni mennek ki, de már akkor se szólnak:))nagynak érzik magukat.:))

 • 2009.04.09 12:17:00Alessia2

  PANZEJ igen-igen, engem is érdekelne, főleg az, hogy jut-e időd magadra majd a 3 gyerek mellett.

 • 2009.04.09 13:36:00subidubidu

  De még mennyire, hogy megnő az ember alvásigénye a vége felé! Kár, hogy ezt a gyerekek nem mindig veszik figyelembe...

 • 2009.04.09 14:54:53Medellin

  soci: Nem, de bő 4 hónapja még az voltam. És akkor is ez volt a napirend, a konditermet leszámítva. Akkor is az esti szabad órákban csináltam mindent. És az éjszaka pocsékul alvó másfél évesem mellett sem nagyon filozofáltam azon, hogy terhesen több alvás járna nekem:) 2007.04.14. óta nem alszom, meg még úgy 2012-ig nem is fogok, úgyhogy fejben ebbe belenyugodtam, és nem is foglalkozok vele. Ha épp 5 óra alvás jut sok részletben, akkor nyugodtan konstatálom, hogy volt már ennél rosszabb is (sokszor), ha 7 órát alszom (több részletben), akkor király éjszakám volt, és elkönyvelem annak, hogy most kipihentem magam napokra előre:)

 • 2009.04.09 16:56:45Panzej

  Szia Medellin, hát én sem sűrűn jutok ágyba éjfél előtt, rengeteg a meló este, de mostanában igenis igyekszem magam hamarabb elrakni. Tegnap már 11 előtt sikerült!:-) Emiatt aztán nálunk rettenetesen kezd szétcsúszni a Húsvét, de ez van, engem most ez szülés előtt már nem érdekel.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta