SZÜLŐSÉG

Nincsenek meg a rövidebb GYED bevezetésének feltételei

2009. április 7., kedd 19:15

Családbarát munkahelyeket, jóval több bölcsődei férőhelyet, rugalmas munkavégzési formákat szeretnének a kisgyermekes anyák. A GYED lerövidítését alapos előkészítésnek és a teljes rendszer átalakításának kellene megelőznie. A Növekvő Hold Alapítvány és egy kismama hírportál közös felmérésén több mint 1300 kisgyermekes szülő vett részt, az ország teljes területéről. A kismamák 63 százaléka állna munkába gyermeke egy éves korában, ha lerövidülne a GYED folyósításának ideje. A megkérdezettek mindössze 15 százaléka válaszolta, hogy továbbra is otthon maradna a gyermek(ek)kel, míg 22 százalékuk még nem tudja, mit tenne.A legtöbben alkalmazottként vállalnának munkát, a válaszolók 35 százaléka menne vissza a régi munkahelyére, míg 37 százalékuknak új munkahelyet kellene keresnie. Vállalkozásban mindössze 3 százalék gondolkodott, míg 25 százalékuk még nem tudja, hogyan állna újra munkába. A kisgyermekes anyák munkaerő piaci hátrányát jól mutatja, hogy a válaszadók 75 százaléka úgy ítélte meg, hogy nehezen vagy nagyon nehezen találna munkát. A vélemények között sokszor megjelent, hogy a kisgyermekes anyákat megbízhatatlan munkaerőknek tartják, nem szívesen alkalmazzák őket. Nagy igény lenne a rugalmas munkavégzési formákra is (távmunka, otthoni munka, részmunkaidő pl.), mivel az segítené a munka és a magánélet összeegyeztetését, ám kevés az ilyen munkalehetőség, olvasható a Növekvő Hold Humánszolgáltató Közhasznú Alapítvány közleményében.

A gyermekfelügyelet kérdése legalább akkora problémát jelent, mint a munkahelyek hiánya. Míg válaszadók 61 százaléka adná bölcsődébe a gyermekét, mindössze 5 százalékuk tudná gond nélkül elhelyezni őt gyermekintézményben. 17 százalék válaszolta, hogy nincs is gyermekintézmény a lakóhelye közelében, a válaszadók 78 százalékánál pedig van ugyan bölcsőde, de kevés a férőhely. Így vagy évekkel korábban kell beíratni a gyerekeket, vagy várólistára kerülve reménykedhetnek az üresedében (és a szerencsében) a szülők. A válaszadók szerint több bölcsőde, családi napközi létesítése előfeltétele a GYED rövidítésének.

Ugyanakkor a bölcsődei gondozás minőségében is sokan kételkednek, és sokszor hangzott el az a vélemény is, hogy nem azért vállalnak gyermeket, hogy idegenek neveljék fel. A többség úgy gondolja, a gyermekek egészséges fejlődéséhez fontos, hogy három éves korukig otthon legyenek az édesanyjukkal. A válaszadók elsöprő többsége (96 százalék) válaszolta azt, hogy tart attól, hogy gyermekének nem tesz jót, ha egyéves korában munkába áll.

A kérdőívet kitöltők 86 százalékánál negatívan befolyásolná ez az intézkedés a vállalt gyermekek számát, elsősorban azért, mert ha nem tudnak, vagy nem akarnak a GYED lejárta után munkába állni, nem látják biztosítottnak a megélhetésüket a GYES-ből. A válaszadók többsége (még azok is, akik egyébként egyetértenek a GYED lerövidítésével) nem csak átmeneti időt tartana szükségesnek egy ilyen intézkedés bevezetése előtt, hanem a megfelelő előkészítést is, a kisgyermekes anyák felvételének ösztönzését, családbarát munkahelyek teremtését és a gyermekintézmények fejlesztését. A költségvetési hiány pótlására pedig más forrásokat javasolnának, írja a Növekvő Hold Humánszolgáltató Közhasznú Alapítvány.

A Hajdú-bihari Napló szerint évek óta gondot okoz hogy kevés a bölcsődei hely, sőt számos olyan település is van Hajdú-Bihar megyében, ahol nem működik bölcsőde, mert nincs rá pénz. Ha Bajnai Gordon kormányfőjelölt eleget tesz a meghirdetett csomagjában foglaltaknak, akkor minden bizonnyal két évre csökken a GYES és a GYED igénybevehetősége, s várhatóan jelentősen megugrik azoknak a száma, akik szeretnék bölcsődébe íratni a gyermeküket írja az MTI.

Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt csomagjában a tervezet szerint a családi pótlékot a jelenlegi szinten rögzítenék átmeneti két évre, a családi pótlék jogosultsági korhatárát 23-ról 20 évre csökkentenék, a gyes és a gyed időtartamát pedig két évben maximálnák, átmeneti időszakot biztosítva az átállásra. A hírek szerint az új gyed csak a 2009. júliusa után fogant babák szüleire vonatkozik.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.09 09:20:51panka

  mazsola: ez így van, Bp-n nem kapsz házat 30-40 millió alatt, és azok is akkorák, hogy alig-alig fér el benne egy négytagú család. Persze lehet mondani, hogy aki zöldre, kertre vágyik, az húzzon vidékre, aki meg a városi infrastruktúrára, az fizessen vagy lakjon lakásban, van benne valami, én vidékről jöttem Bp-re, mindkettőt átérzem.

  Brumibaby: az 1. sz. érved klasszikus szociológiai összefüggés: a nő potenciális munkaerő-tartalék, ha nő a munkanélküliség, okos országban (ha jut rá pénz) felemelik a szülés utáni támogatásokat, hogy a nő inkább gyereket szüljön-neveljen. Csak most erre nincs pénz. Semmire sincs pénz, gyedre sincs, és ha sokat pattogunk mi, meg a nyugdíjas meg a katona meg a táppénzes, akkor iskola se lesz és orvosi ellátás se, meg semmi. Államcsőd lesz.

  Meg tudom magyarázni, hogy miért elengedhetetlenül fontos a családnak egy szép, új autó, de ha nem jut rá, sőt még használtra sem, akkor morgolódva felülök a bkv-ra és örülök, hogy nem kell gyalogolni és nem árverezik el a házat a családom feje fölül, hogy egyszerű párhuzammal éljek mikroszinten.

 • 2009.04.09 09:25:08Brumibaby

  panka, az egész rendben van, de miért kell hozzá ez a képmutató maszlag? Miért nem lehet azt mondani, csak úgy egyszerűen, nők, a ti dolgotok alkalmazkodni, vegyétek tudomásul, hogy hol ezt, hol azt kell megszívni ebben a férfimód berendezett világban?

 • 2009.04.09 09:35:55Mannamama

  Többen jöttetek itt az ingatlanadóval,hát akkor tessék,mert nálunk már megoldották, olyan igazi jó "magyarosan"

  Bp. XII.ker.

  0-40m2-ig 4000 Ft

  4-80m2-ig 10000 Ft

  80m2 felett 14000 Ft - és ugye a drága jó vezetőinknek "nem" itt a XII.ker-ben van 600m2-es luxusvillájuk... áááá... neeeem.... ergo én a 46m2-eresre 4000 Ft-tal fizetek kevesebbet, mint ő a kacsalábon forgóra... ez aztán az egyenlő közteherviselés...

 • 2009.04.09 09:50:18mazsola84

  Mannamama, erre írtam, hogy úgy hajlandó lennék fizetni, ahogy pl. Lengyelországban van. Minimális adóteher (asszem m2-enként 40 forintnak megfelelő összeg), de azt mindenkinek. Nincsen ilyen, hogy a nyugdíjasnak nem kell, a kismamának nem kell, az egyedülállónak nem kell, a közalkalmazottnak nem kell, meg a kisnyúlnak nem kell.

  Nálunk az a baj, hogy biztos képeznének 30 olyan csoprtot, akik valamilyen jogcímen felmentést kapnának.

 • 2009.04.09 09:54:25Mannamama

  mazsola84 én nem feltételes módban írtam, hanem tényeket, konkrétan 2 éve fizetem, és nem kérdezték meg, hogy hajlandó vagyok-e rá.

 • 2009.04.09 10:07:53mazsola84

  Értem, csak arra mondom, hogyha kiterjesztenék az egész országra.

  Nálunk még nem kell, szerintem nem is kell majd.

  Akkor ne is bánjam, hogy 9 éve otthagytuk a XII. ker.-t?

 • 2009.04.09 10:12:54szövetszöcske

  Ne vicceljetek már, ha lenne ingatlanadó, akkor nem 10 meg 20 k lenne évenet mint a súlyadó, ekkora összegre drágább apparátust fenntartani mint ami bejön belőle. Egyébként van ma is több helyen építményadó meg telekadó, önkkormányzati adó ez is mint mondjuk az autók súlyadója vagy az iparűzési adó, és nincs belőle nagy bevétel (az én falumban is szednek ilyet, évi 45k-t fizetek be, bevallom hogy mekkora a ház(szerintem a környéken én egyedül korrekten, mer szeretek jól aludni), senki nem ellenőrzi mert nincs rá apparátus, ezért mindenki adómentes kazánháznak meg tárolónak vallja be a szobákat, nincs is nagy bevétel belőle). Ha lesz ilyen adó akkor mondjuk négyzetméterenként minimum 2-10k közötti összegnél lenne értelme, ha egy átlag lakásért nem fizetek be legalább 100-200k-t az államkasszába, akkor nem lehet belőle másfajta adóterhelést enyhíteni, csak parasztvakítás). Ha meg tényleg lesz nem jelképes összegű ingatlanadó, akkor ki fog derülni, hogy a házméret sem egészen tükrözi a jövedelmi viszonyokat (nyugdíjasoknak is lehet nagy házuk, bevételük meg már nincs, egyébként meg nehéz egy ház értékét felbecsülni, mindenki háborogna, hogy túladóztatják, az ő háza nem is ér annyit).  A másik meg a fizessenek a gazdagok elv. Vagyont felmérni tökéletesen nem lehet, tehát az adófizetés nagy része úgyis jövedelem alapján fog történni. Jelenleg, ha jól emlékszem valami olyasmi az arány, hogy az alkalmazottak ötöde fizeti be kb. a jövedelemadó bevételek 90%-át. Lehet ezt tovább facsarni, de ha ez a réteg (aki nem csak semmittevő minisztériumi osztályvezetők alkotnak) elhúz külföldre, vagy elhúz a szürkegazdaságba (mondjuk alkalmazott helyett számlás vállalkozó lesz, és mondjuk minden 100 Ft-ból amibe a cégének kerül nem 30-at visz haza hanem mondjuk mindent leköltségelve-leszámlázva 80-at, akkor bizony szívás van, töredékére csökkent az adóbevétel)

 • 2009.04.09 10:27:07mazsola84

  szövetszöcske, ha 2-10ezer között gondolod m2-enként az adót az szépen nézne ki. 150 m2 a kérónk, az évente 300ezer-1,5 misi között lenne. Hát asszem mehetnénk panelba.

  Ezt te se gondolod komolyan.

  Egyébként nem igazán értem, hogy milyen plusz aparátus kellene. Megvan a tulajdoni lapon a ház nettó mérete ezt megszorozzuk az adóval és szépen elutaljuk ugyanúgy mint a többi adót. Nem hiszem, hogy kurva nagy beruházás lenne.

 • 2009.04.09 10:35:38szövetszöcske

  mazsola84, te elégedett lennél vele, ha a 400 millát érő 100nm-es házat ugyanúgy adóztatnák, mint a 4 milliót érőt négyzetméter alapon? Ha meg nem, akkor meg kell becsülni a ház értékét, ami azért adhat némi vitára okot (sőt mint fentebb írtam a négyzetméter szám is vitás, mert hát miért fizetnél pincéért annyit mint a nagyszobáért, innentől kezdve viszont a fél ház pince lesz, csak pecsétes papírt kell szerezni róla)  Egyébként ennek az adónak az lenne az értelme, hogy ennyivel kevesebb jövedelemadót fizetnél (tehát megérné hivatalosan bejelentve dolgozni). Ha valakinek van egy 150 méteres háza (ami mondjuk átlagáron, átlaghelyen sacc per kábé 20-30 millát biztosan ér, valószínűleg eddig is befizetett bejelentett jövdelme után ennyi adót, mert valamiből szerezte azt a házat, tehát átlagember ugyanazt a pénzt más jogcímen fizeti be, viszont aki minimálbérre volt bejelentve, és zsebbe kapott, nem adózott pénzből épített házat, az többet fog ezzel fizetni...)

 • 2009.04.09 10:38:32cidre

  Brumibaby, a körítő maszlaggal teljesen egyetértek, minden egyes intézkedés előtt megvan, a mostani megszorítást is megelőzte, szépen kezdte is átformálni a gondolkodást: most már nem annyira használják a "ronda, önző karrierista" kifejezést, ami a '90-es évek szlogenje volt arra, aki visszament dolgozni, ma inkább az az otthon segget meresztő, aki a 3 évet igénybe kívánja venni, s azt gyerekneveléssel eltölteni.

  S ezt látom a te utolsó bekezdésedből is: mely szerint ma egy gyeses anyuka, takarít, vasal, mos, aztán orrvérzésig brazil szappanoperákat néz - a nagy átlag. Nekem ebből inkább a propaganda jön le, ami mindenhonnan folyik: nyilván, ha valaki otthon van, az csak ezt csinálja, mellette elbutul, az senkinek nem jut eszébe, hogy az otthon lévő anyuka esetleg hasznosan tölti az idejét, a fennmaradó időben a gyermekével foglalkozik, legalábbis a környezetemben inkább ezt látom, délelőtt tele a park kisgyerekes anyukákkal, délután szintén, zenebölcsi, ringató, gyerektorna stb. mindig tömött -nyilván létezik az a jelenség, amit te is leírsz, de kétlem, hogy annyira általános, mint amilyennek mostanában láttatni szeretnék.

 • 2009.04.09 10:42:48mazsola84

  szöcske én úgy gondolom, hogy azzal, hogy mennyit ér egy ház azzal többet lehet ügyeskedni mint azzal, hogy mekkora. Engem spec kurvára nem érdekel, hogy kinek mennyit ér a 100 m2-e.

  Ezért tartom igazságosnak amit előbb írtam:

  "Minimális adóteher (asszem m2-enként 40 forintnak megfelelő összeg), de azt mindenkinek. Nincsen ilyen, hogy a nyugdíjasnak nem kell, a kismamának nem kell, az egyedülállónak nem kell, a közalkalmazottnak nem kell, meg a kisnyúlnak nem kell."

  Nem kell semmit felmérni, nincs kit lefizetni. Tulajdoni lapon rajta van a méret, az alapján ki lehet szabni. Nem kell még találkozni se semmilyen ügyintézővel.

 • 2009.04.09 10:45:43szövetszöcske

  mazsola84, fogadjunk, hogy a te házad négyzetméterára jóval magasabb mint az átlag, és nem mondjuk egy somogyi vagy nyírségi kistelepülésen laksz, ahol 150 méteres házat már néhány millióért lehet kapni... Szerinted mennyire igazságos egy 5 milliós házat ugyanakkora vagyonadóval terhelni mint egy 50 millióst vagy 500 millióst?

 • 2009.04.09 10:58:32Érvsebész

  szöcske, semennyire sem igazságos, viszont származik belőle valamelyes bevétel... az adózás általában nem igazságos, pontosabban mindig mindenki tud érvet arra, hogy neki miért is kell kevesebbet betenni és többet kivenni, mint másnak

 • 2009.04.09 11:04:44panka

  Brumibaby: mert most nem csak a nők szívják meg ebben a férfimód berendezett világban, hanem mindenki. A munkájukból elbocsátott férfiak, a felvevőpiac híján becsődölt vállalkozók, a 13. havi fizetéséről/nyugdíjáról lemondani kényszerülő közszolga és nyugdíjas, mindenki. Ja, és nyilván lesznek kivételek, de ez most csak erősíti a szabályt :(.

 • 2009.04.09 11:07:00zolnaid

  Azért a tulajdoni lapon az is rajta van, merre is áll az a ház, nyilván létre lehet hozni kategóriákat és aszerint is differenciálni. Megjegyzem hitelintézeteknél - az otp-nél biztosan - be vannak osztva a települések, hova mekkora hitelt lehet kihelyezni, és ez nagyjából tükrözi az adott környéken a piaci értékeket.

 • 2009.04.09 11:07:13szövetszöcske

  De most pont arról van szó, hogy hogy lehetne mint az adófizetést mind az állami kifizetéseket igazságosabbá tenni. Az ingatlanadó(meg minden vagyoni tipusú adó) pont erre lenne eszköz, ha a papíron kimutatott jövedelmekkel lehet és szokás is trükközni, a vagyonnal talán kevésbé lehetne, a kacsalábon forgó villát meg a 10 millás merdzsó terepjárót nem lehet eltüntetni, van tulajdonosa, ha mégsem fizet ráterheljük az adót a villára, autóra.

  Ha mutyizás van, és az, hogy na jó, minden házért fizessünk be tízezer fórint sarcot az államkasszába, ezért még talán nem megy ki a jónép az utcára, akkor ebből nem lehet jövedelemadót csökkenteni, nem pótolja a bevételt, és nem egyenlít ki semmit, csak egy extra sarc mindenkinek, és egy kis extra adminisztráció az államnak.

 • 2009.04.09 11:13:02di

  Én egyetértek szövetszöcskével, hiszen nem mindegy hol van az az ingatlan. És értem én, hgy be kell vezetni, de nagyon nehéz lehet kidolgozni egy igazságos rendszert. De mindenki viselje a terhet, függetlenül attól mi a státusza. De a vagyonszerzési illeték pl. miért van? az is nagyon sok, azt is fizetjük, a házat az adózott jövedelmünkből vesszük, abból takarékoskodtunk rá, és abból fizetjük a 20év hitelt is.

  De úgy rémlik, hogy 1-2 éve a települések, sőt a kerületeknek is más-más szorzója lett volna. Igazságot itt sem lehet tenni.  Föntebb vki írta, hogy akinek nincs pénze orvosi ellátásra az "dögöljön meg". Hát én nem éltem még az 50es években (szerencsére), de elemsélés alapján ez volt...ha nem volt pénze nagymamámnak, nem ment orvoshoz, amelyik gyerek beteg lett és csak a háziovost tudta fizetni akár meg is halhatott 1-1 komolyabb betegségben. talán ezért voltak egészségesek akkor az emberek, hiszen a beteg kihullott, most szinte egészséges 80-90éves nyugdíjas. Nem volt szép világ, de akkor az volt a normális. Szerencsére ma már nem így van, a szülő a véksőkig elmehet....  Ebben az országban egyébként alapjaiban kéne megváltoztatni a gondolokodást/hozzáálást dolgokhoz. Pl. azért mert vki vállalkozó ne legyen bűnözőnek megbélyegezve, aki meg 3-4-5 gyereket nevel ne legyen ingyenélő...

  Kinai ismerősöktől hallottam, hogy miért gond a munkába állás? Ők ott megszülik városon azt az 1 gyermeket és leadján vidékre, hogy a nagyszülő nevelje, és ez normális elfogadott.

  Akár itt is lehetne maximalizálni, mindenkinek csak 1 gyerek, azután kapjon rendes ellátást, ha többet vállal büntessék, adó elvonással...:((, ki tudja mikor jut ez majd eszükbe, a népesség fogy, de majd jönnek más országokból, úgysincs határ...nem? jaj nem akarok ilyet

 • 2009.04.09 11:15:49Brumibaby

  panka, rendben, hogy mindenki szív, amin háborgok, az az, hogy a nő az, akinek mindezek mellé még lelkiismeretfurdalása is legyen.  Mert ha cinikus akarok lenni, lehetne pl. azon is ujjongani, hogy hurrá, apa mostmár nem dolgozik éjt nappallá téve, hanem a gyerekkel tudja tölteni a napot és ki tudja venni a részét a házimunkából.  Mert egy nem szoptatott gyereknek szerintem már nagyon rendben van az is, ha mondjuk az apukája van vele. Egy normális, jófej apuka össze tudja neki kutyulni a főzeléket, el tudja vinni az orvoshoz, ha szükséges, tud vele kisautót tologatni és gyurmázni is, és meg tudja neki tanítani az ecpeckimeheccet.  Egy férfimódra berendezett világképbe ez persze nem feltétlenül fér bele.

 • 2009.04.09 11:26:02mazsola84

  szöcske, valóban viszonylag jó környéken lakunk, de vannak ismerőseim kistelepüléseken is, az ország szarabb részein. Hidd el ott se kapni jó állapotú családi házat 4 millióért, és nálunk se kerül 100 m2-es ház 400 millióba.

  400 milliós ház 4-500 m2, azért meg jönne be pénz m2 alapon is.

  Arra, hogy mindenkinek felmérjék az ingatlanát és osztályozzák, na arra kellene aparátus és abban aztán maximálisan benne van a mutyi lehetősége. Abban amit én írtam lehet, hogy kevesebb lenne a bevétel, de nehezebb lenne mutyizni illetve nem kellene rá akkora aparátus.

 • 2009.04.09 11:26:12szövetszöcske

  di, a vagyonszerzési illeték is vagyoni jellegű adó (mint az ingatlanadó lenne, csak ez egyszeri, és legalább az ingatlan valódi értékével arányos, adásvételi szerződésben ingatlan árral viszonyleg kevesen mernek trükközni). Mondjuk meg lehetne szüntetni, és ezt az összeget is jövedelemadóból begyűjteni, de az megint azoknak szívás akiknek papíron bevallott jövedelme van. Így mindenki fizet, a vagyonszerzéssel arányosan, ez szerintem egy viszonylag igazságos adó (csak az a gond ezzel, ugyanúgy mint az áfával, hogy ugyan igazságos, viszont tulajdonképpen megdrágítja az adott dolgot (jelen esetben házat-lakást), kevesebb lesz az adásvétel, punnyasztja a gazdaságot, építőipart)

 • 2009.04.09 11:32:28szövetszöcske

  mazsola84, keressek neked 150 méteres házat ingatlanhirdetésben 5-50-500 milliós kategóriákban? Hidd el, hogy lenne. Láttam én már hirdetésben 100 méteres lakást(nem házat) szűk 200 milla körüli összegért. Ha csak négyzetméter alapon adózol, akkor ugyanúgy adózik a rózsadombi palota, mint az erdőszéli putri, ha ugyanolyan alapterületűek... (tényleg, akkor most szerinted, pince, garázs, tároló beleszámít vagy nem, vajon 40nm lakás 5nm autóbeállóval meg 5nm tárolóval ugyanannyit ér mint egy 50 nm-es lakás? Hányan fogják vajon rögtön mondjuk ipari raktárnak minősíttetni az egész lakást?)

 • 2009.04.09 11:51:33mazsola84

  szöcske, igen fizessen ugyanúgy a rózsadombi is meg a putris is. Tele van a f@szom azzal, hogy mindig azokat szopatják, akik normális környezetet teremtenek maguknak. Akár hiszed akár nem, nem élünk luxusban. És igen fizessen mindenki, a nyugdíjas is, meg a kismama is meg mindenki. Ezt hívják közteherviselésnek.

  Elképzelhetetlen számodra, hogy valaki normális adófizető állampolgár aki megdolgozott azért amije van és nem mutyizásból szerezte?

  Mert van olyan gazdag ember is ám, aki nem lop és nem hazudik.

  Szerinted az ingatlanpiac hány %-át teszik ki a többszázmillás villák?

 • 2009.04.09 11:55:01mazsola84

  A netto laktérbe egyébként nem számítanak bele a tárolók, pincék, azért hívják lakóterületnek.  Egyébként meg lehetne határozni, hogy ahol nincs semmilyen komfortfokozat ott ne kelljen fizetni.

  Ahol víz, villany bent van (csatornát direkt nem veszem ide) ott meg kelljen MINDENKINEK!

 • 2009.04.09 12:10:35di

  mazsola84, egyetértek mert igen is van olyan aki tisztességesen dolgozik és sok-sok munkával szerzi a vagyonát. De rengetegen meg nem, és a tiszességest is e kalap alá veszik. Vannak ügyesek és vannak kevésbé ügyesek. Van aki szellemi munkából keres anynit, hogy nem kell neki Tgyás és gyed...(csak gyes), de van akinek a 8 osztákya sincs meg csak 16évesen 3gyereke. Egyszerűen nem lehet igazságot tenni. Valami változás kell, ezt mindenki tudja, de igenis érintsen mindenkit, ne legyen kivétel, de deifferencia igen. Hiszen a 200eFtból élőktől elvonok 100e és a 6-800e keresőtől elvonok 100e az nem mindegy! ezek csak pl. összeg

 • 2009.04.09 12:10:46di

  mazsola84, egyetértek mert igen is van olyan aki tisztességesen dolgozik és sok-sok munkával szerzi a vagyonát. De rengetegen meg nem, és a tiszességest is e kalap alá veszik. Vannak ügyesek és vannak kevésbé ügyesek. Van aki szellemi munkából keres anynit, hogy nem kell neki Tgyás és gyed...(csak gyes), de van akinek a 8 osztákya sincs meg csak 16évesen 3gyereke. Egyszerűen nem lehet igazságot tenni. Valami változás kell, ezt mindenki tudja, de igenis érintsen mindenkit, ne legyen kivétel, de deifferencia igen. Hiszen a 200eFtból élőktől elvonok 100e és a 6-800e keresőtől elvonok 100e az nem mindegy! ezek csak pl. összeg

 • 2009.04.09 12:30:06Nilüfer

  Most nem leszek népszerű. MINDEN vállalkozó adócsaló, sajnos.Jöhetnek azzal, hogy erre rá vannak kényszerítve, attól nmég adócsalók..kezdve a cipésztől a multi cégekig.

  Ráadásul egy csöppet sem szégyellik.mert ugyan melyik fodrász ad mindig számlát, melyik mester bnem nyögi be, hogy számla nélkül olcsóbb?? és bizony mi mindannyian hozzájárulunk ehhez, mert nem kérjük a számlát..legalábbias a túlnyomó többség.  Az ingatlanadót meg dugják fel, az adózott jövedelmemből megvettem a telket, illetékeztem utána, megvettem az építőanyagot!ÁFÁSAN/, kifizettem a mesterembereket ÁFÁSAN,

  egyszerűen felháborító, hogyí fizessek a saját keservesen kuporgatott oénzemből, vagy magas kamatos hitelből összavakart ingatlanomért.  Ellenben MINDEN 50-100 vagy drágább ingatlan, vagy autó mellé odatolnék egy adóellenőrt, hogy ugyan miből szerezte?? nyugodtan jöhetnek hozzám is, örvendenék, nem taratnám sértőnek, ellenben igen érdekelne, ha valaki az éves adóbevallása szerint veszteséges vállalkozó, az hogy csinálja, hogy a család minden tagjának autója van, ls luxusvillában tengetik a napjaikat, aminker a napi fenntartása kb, annyi, mint az anyám nyugdíja......úgy eltanulnám a trükköt...  Nem jó végén kezdik ám a megszorításokat, nekem kicsit úgy tűnik, rossz zsebekben turkálnak..megint:((((  Ok, seperjünk el mindent, csináljunk új rendszeretm, de akkor MINDENKI induljon tiszta lappal..legyenek bölcsödék, munkahelyek, viselhető hitelek, élhető fizetések, tisztességes!! adórendszer/ jelenleg az én elvonásom havonta 53%, állami alkalmazottként/, tisztességes, akár fizetős egészségügy/ csak akkor ne nyúljanak le tőlem eü járulékot, majd én megfizetem, amit akarok vagy tudok..stb...  Ezt azért még a legvadabb ellenzék sem lépi meg, mert az ő húsosfazekuk is kiborul.Ez itt a legnagyobb baj.

 • 2009.04.09 12:30:55mazsola84

  di, nekem tele van a hócipőm azzal, hogy mindenki olyan sztereotípiákat húz ránk ami nem igaz. Igen a férjem vállalkozó, az egyik leggazdagabb városban élünk és mindkettőnknek saját kocsija van. Ebből ugye egyenes ágon következik, hogy vállalkozó=adócsaló, Budaörs=a bőrünk alatt is pénz van, kocsink is van pfúj.  Itt vagyunk egy jó környéken egy piaci alapon értékes házzal, ami a vagyonunk 80%-át kiteszi. Költöznénk mi olcsóbba vagy kisebbe, de egy éve áruljuk a házat és a kutyának sem kell. És gond lenne évi több százezret kifizetni ingatlanadóba. Nem tudnánk.

 • 2009.04.09 12:34:03Nilüfer

  Tudom, nem kell mondani,sok sci-fit olvasok.Utópia.EZ nem az az ország....ez egy katasztrófa.

 • 2009.04.09 12:34:36mazsola84

  Közben Nilüfer már be is igazolta amit mondtam. MINDEN vállalkozó adócsaló.

  Köszi.

  A mi cégünktől még ember nem vitt ki árut számla nélkül, de Te biztos jobban tudod.  Nilüfer ez kb olyan mintha azt mondanám, hogy minden köztisztviselő egy pénznyelő, aki a p@csáját vakarja napi 8 órában.

 • 2009.04.09 12:41:38Nilüfer

  Mazsola, tutter adócsaló.nem találkoztam még nem adócsaló vállakozóval.Evvan. Sajnálom.

  Nem sztereotípia ez, sajnos..ki kicsit, ki nagyot..ugye, a vállalkozásban írjátok le a havi családi tisztítószereket?? na látod..pl. én honnan írjam le??De ez a legkisebb svindli, a nagyobbakat utol sem érik...

 • 2009.04.09 12:43:26Nilüfer

  Mazsola, most megklepődsz:) ha nem is mindegyik, debizony elég sok..na, azt a sok sóhivatalt is le kéne robbantani.Ebben egyetértünk.  ÁÁ, nem úgy kell azt, hogy árut számla nélkül:DDDDDDD ne viccelj már.. • 2009.04.09 12:47:34mazsola84

  Nem Nilüfer nem írjuk le a családi tisztítószereket, sőt még a tegnapi tavaszi ruhanagybevásárlásomról se kértem a cégünknek számlát. Viszont a közalkalmazott ismerősömnek kértem számlát, hogy elszámolhasson a ruhapénzével.

  De akkor maradjunk ennyiben.  Az pedig, hogy te honnan írd le, így szimpla irigység. Azt mutatja, hogy te is leírnád, ha tudnád.

 • 2009.04.09 12:58:24Nilüfer

  Neeem:) Ruhapénzre pl. nem kell számla..és dehogy irigység:DDD

  Én csak rámutattam, hogy eddigi életemben nem találkoztam egy tutter vállalkozóval, ügyvédben főleg nem, de pl. gumiabroncsosban sem.nem az a baj, ha valaki leírja..az a baj, hogy egyrészt szinte büszke rá, és baleknak taratja, aki nem nyúl le az állmatól mindent, amit lehet, másrészt az a baj, hogy ez a mai rendszer lehetővé teszi, hogy aki szemfüles/ magyarán ügyesen csal/, az megússza.  Mazsola, Isten látja a lelkemet, egy csöppet sen irigykedem.Én magam is elkövettem, gogy azt mondtam, hagyja a francba a számlát, ugyanis az Áfát sehonnan sem tudom visszaigényelni,neki meg számla nélkül tiszta pénz, és akkor jól jártunk.Bizony, adót csaltunk, közös nagy elégedettséggel.  De egy őszinte pillanatban gondold majd végig a dolgokat....  Én nem ellend írtam, szemályesen, hanem a mai magyar vállalkozási viszonyokról írtam..és ezt bárhol válllaom.MInden vállalkozó adót csal, ki így, ki úgy.  És igen, a sok p..vakaró állami lógóst is ki kéne rúgni a pi..ba.

 • 2009.04.09 13:17:53mazsola84

  Hát nem tudom, anyámnak is járt anno ruhapénz és neki is kellett róla számlát vinni, ismerősömnek is kell.  Oké, akkor mondjuk, hogy mindenki adócsaló, de azért ne vegyük egy kalap alá azt akielszámolja a családi vacsit céges ebédként vagy azt aki minibálbérre van bejelentve és X5-sel jár.

 • 2009.04.09 13:24:20kriszi

  Hm, szép termés...  Közalkalmazotti fizetések: nézzétek meg a közalkalmazotti bértáblát, ennyi a bruttó.

  www.tudosz.hu/2008_bertabla.html

  Ugyan ez még tavalyi, de azért mérvadó, nagy változások nem voltak :) Ott van az oktatói-kutatói bértábla is, az egy kicsit azért megdobja.  Nilüfer, szocializáció a varázsszó. A mostani vállalkozói réteg (és alkalmazott kortársaik is) elsöprő többsége a múlt rendszerben szocializálódott, ahol egyszerűen nem volt alternatív a mutyival szemben. És hozzá kell tenni, hogy a rendszer még mindig ezt támogatja hallgatólagosan, az egyenlőnél egyenlőbb csoportok felvonultatásával, a millió kiskapuval, és főképpen ezzel a politikusréteggel.

  Állami lógósok: én benne vagyok, maga a rendszer van itt is rosszul felépítve, iszonyatos mértékű lassító tehetetlenséggel, borzalmas munkaszervezéssel, a rugalmasság és az alternatív lehetőségek, sőt emberi motivációs elemek teljes hiányával. És mint tudjuk, a motiválatlan ember a kisebb ellenállás irányába megy, energiaminimumon működik...mint tudjuk.

 • 2009.04.09 13:27:59kriszi

  Én ismerek tisztességes vállalkozót. Nem egyet. Konkrétan olyanokat, akikkel együtt dolgoztam, tehát nem az az eset, hogy egyszer dolgoztattam vele, és adott számlát. Mondjuk mindannyian evásak, ez azért mond valamit...

 • 2009.04.09 13:45:39mazsola84

  kriszi, megnéztem, hogy hova tartoznék a közalk. bértábla szerint és jelentem "adócsaló vállalkozóként" kevesebbet viszek haza.

 • 2009.04.09 13:51:07méregzsák

  mazsola84: akkor jajdejóneked. Örüljél, még sokkal jobban.

 • 2009.04.09 14:00:36mazsola84

  méregzsák ezt most nem értem, de legyen igazad, belefáradtam ebbe a parttalan vitába.

 • 2009.04.09 14:00:55kriszi

  No akkor az a vége, hogy a közalkalmazott a burzsuj. Sajnálom, hogy ez a poszt is ilyen egymásra mutogatásba torkollik.  Én nem haragszom senkire. Sőt még az adócsaló kisvállalkozót is meg tudom érteni, aki az elvárt kétszeres minimálbért sem tudja kitermelni magának, úgy, hogy közben egyszemélyben ő a szakember, a menedzser, a pénzügyes, a beszállító, a marketinges, minden. És jellemzően kényszervállalkozó. Nagyon kis arányban az vállalkozik ma Magyarországon, aki pontosan vállalkozni szeretne.

  És megértem a "vakarózó" közalkalmazottat is, az esetek többségében az sem az ő hibája (itt a kisemberről beszélek, nem a vezető tisztviselőkről).

  És azt is megértem, ha sír a vállalkozó ilyen-olyan részmunkaidős minimálbérre bejelentett alkalmazottja, vagy még inkább számlás fekete-alkalmazottja.

  Mindenkit megértek én. Kivéve a húsos fazekukat féltő politikusgárdát.

 • 2009.04.09 14:13:51mazsola84

  kriszi, dehogyis nem gondolom úgy, hogy túl vagytok fizetve (na jó azokat kivéve akik tényleg nem csinálnak semmit egész nap), nem sok az a pénz.

  Ugyanakkor annyira kevésnek se tartom, hogy mindig tiltakozzanak ilyen-olyan szakszervezetek amikor azt próbálják magyarázni, hogy tessék felébredni, nincsen 13. hónap a naptárban.

 • 2009.04.09 14:37:16szövetszöcske

  Azért ebből a posztból sikerült tipikusan magyar beszélgetést csinálni, mindenki meg tudja mondani hogy kinek kellene többet bedobni a közösbe (a gazdagoknak, és persze mindenki gazdag aki nálam többet keres, és kitől nem szabad elvenni állami pénzt, konkrétan az arra érdemes szegényektől, aki például én vagyok, szép gyerekeket neveltem, akik köszönnek a szomszédnak, ráadásul a lakás és az autóhitel után alig marad kenyérrevaló). Tiszta kommunizmus van még mindig, ott volt ez a sunyi irígység.

 • 2009.04.09 15:25:54gyj

  Okoska, azért amit te írtál, az is nettó baromság, ugyanúgy általánosítasz, mint Nilüfer.

 • 2009.04.09 15:32:54di

  Nilüfer, mi pl. most asztalossal csináltatunk ezt azt, fel sem merült egyikünkben sem, hogy nem kérünk számlát! És a redőnyős is ad, kérés kérdés nélkül. A fodász viszont nem, és a piacon se a nénike. Igen vannak ügyeskedők, a kicsik kicsiben, a nagyok meg szemtelnül. De mégis mindneki adócsaló, ez azért felháborító. Pl. a politikusoknak miért nem kell számlával igazolni a ktg.et? ott van adócsalás nem? Fejétől bűzlik a hal. Az "összes" jelenlegi politikus mehet nyugatra nyaralni, aztán jöjjenek az újjak, Talán, Talán tisztességesebbek lesznek...igaz az ő zsebüket is tömni kell.

  Egyébként én is kértem már számlát ruháról közalkalamzottaknak, úgy tudom kell mai napig, legalábbis ott igen

 • 2009.04.09 15:40:59KajsaBlack

  Ingatanügyben Mazsola84-gyel értek egyet. Ha valaki kicsiny országunkban 40nm-t "foglal el" akkor mindegy h az a terület földrajzilag hol helyezkedik el. Az ingatlanadó lényegének annak kellene lennie mint az autók súlyadójának, foglalja a helyet az ingatlan, szóval a méret alapján fizess.

 • 2009.04.09 15:46:21mazsola84

  Na ez a súlyadóval összevetve egy jó összehasonlítás volt, pont így gondolom. Kocsi-kocsi, ház-ház.

 • 2009.04.09 15:47:34cozumel

  Brumi, Cidre  jol van, akkor azert nagyjabol egyetertunk.  Engem is az haborit fel amugy, hogy rangathato babunak neznek, tehat valahol "felul" a fejekben, azokban a fejekben, melyek himnemu egyedek nyakan ulnek, meg mindig nem vagyok eleg ertelmesnek tartva ahhoz, hgoy ostoba koritoszoveg nelkul is megmondjak, eppen milyen szel fuj a noi foglalkoztatas piacan.

  Lasd Zappe egy evvel ezelotti posztja.

  Nem az haboritott fel, amit irt.

  Nem is az, ahogy irta, az csak tipikust totaw kopi, az meg az indexen kotelezo.  Az haboritott fel, hogy total Mancinak nezett, akivel el lehet hitetni, hogy a gyereknek nem jo az anyja mellett.

  Ugyanis kifejezetten erzekeny vagyok arra, ha valaki hulyegyerekemnek nez.

 • 2009.04.09 16:45:18Mannamama

  Kicsit elkanyarodtunk az eredeti témától...

  Viszont, ha az adócsalásnál tarunk, akkor én megkockáztatom, hogy ebben az országban MINDENKI LOP ÉS/VAGY CSAL.  Mert ugye, mi a lopás? Elvenni valamit fizetség nélkül, ami nem az enyém. Tehát, aki munkaidőben internetezik, vagy "csak" 2 oldalt kinyomtat a munkahelyi nyomtatón privátban, esetleg egy gyors telefon a Nagyinak a céges mobilról...stb.

  Tudom, ez csak pár száz Ft.

  DE! - és ez a lényeg, hogy a kérdés: lopás vagy nem? Nem az, hogy mekkora.  Adócsalás ugyanez! Mindig,mindenhol kérsz és adsz számlát, és arról és annyiról amennyi ténylegesen? És a valódi felhasználás helyén számolod el? (lásd. fentebb családi vacsora + takarítószerek esete)

  Mert, ha nem, akkor igenis csalsz!  Ha valaki minden ponton tiszta maradt, azt

  1. nagyon tisztelem és megkövetem

  2. nem ebben az országban él  És a fentiek alapján súlyos morális válságban vagyunk, mert mi "csak egy kicsit"...  Azt gondolom, hogy ameddig itt kompletten nem pucoljuk ki a "gazt" addig egy kis magja mindig újra kibújik.  És akkor lesz értelme közös teherviselésről és azonos jogokról beszélni.  Addig csak a szánkat tépjük...

 • 2009.04.21 15:16:19Vakmacska

  Bréking: Íme leírva a kormányprogramban a pontosabb szöveg:

  "Gyermekgondozási segélyek folyósításának időtartamát 2 évben maximáljuk. Az intézkedés célja a gyermeket vállaló nők munkaerő-piaci aktivitásának növelése. Az intézkedés a hatályba lépését követő 300 nap múlva született gyermekeket és szüleiket érinti először. A gyermekgondozást érintő bővebb intézkedésről a leírás az aktivitásösztönző lépések között található."

  innen: http://www.miniszterelnok.hu/domain4/files/modules/module25/1646037307760F8A6.pdf

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta