SZÜLŐSÉG

Gyereknapló: A kavics a legjobb bébiszitter

2009. április 6., hétfő 09:00

Megint a nátha. Most viszont roppant hasznosnak bizonyult a Gyereknapló intézménye, gyorsan visszakerestem a múltkori náthás poszthoz fűzött kommentjeiteket, és aszerint cselekszem. Ha jól látom, a kulcsszó az orrleszívás, hát mi szívunk ezerrel, sőt, már ott tartunk, hogy Abigél önként leül, és bedugja az orrába a csövet. Nagyon rendes gyerek.Aludni most sem alszunk, mert nem kap levegőt szegény, de valahogy ez most nem olyan fárasztó, minden könnyed és vidám, még a nátha ellenére is, hiszen tavasz van, Abigélnek nem túlzok, folyamatosan fülig ér a szája. A hajnali hatórás kelés után elfogyasztott reggelit követően első dolga, hogy húzza a cipőjét és megy ki a kertbe. Rohangál, kapirgál, labdázik, mászik. Új hobbija van egyébként, a sepregetés, kis seprűjét mindenhova hordja, felsöpri a buszmegállót, a parkot, a cukrászdát, amit éppen koszosnak talál. Emellett kavicsokat gyűjt, a kavics jelenleg a legjobb bébiszitter, elég néhány négyzetméter kavicsos hely, és a gyerek garantáltan elvan órákig, mi meg csak ülünk a napon. Ha szerencsénk van, lapáttal rakja a kavicsokat a vödörbe, ha nincs, kézzel matat, ami nekem még kicsit ijesztőnek tűnik, bele sem merek gondolni hány kutya hugyozta már le a kavicsokat, és hány üvegszilánk lapul a földön, de vagy túllépek rajta, vagy egyszerűen nem sétálunk. Más ugyanis most egyáltalán nem érdekli.A hét új felfedezése nálunk egyébként a Ringató, nagyon sajnálkozom, hogy eddig nem találtuk meg. A zenei foglalkozás az egyetlen, amire hordom Abigélt, azt mondják a szülő a saját komplexusait éli ki a gyerekén, hát én mindig is nagyon szerettem volna játszani valamilyen hangszeren, de sajnos kimaradt. Tücsökzenére régóta jártunk, Abigél többnyire élvezte is, de én halálosan untam, olyan volt az egész, mint valami gyászszertartás, semmi átélést nem láttam soha a tanárnőn, egy idő után nem is jött többet, abbahagyta. Találkoztunk sokkal lelkesebb hölgyekkel is, de akkor is minden óra mindig ugyanolyan volt, mindig ugyanazok a dalok. Voltunk Diri-dongón is, de attól meg egyenesen kiütést kaptam, nem volt szimpatikus, és nem értettem mégis hogyan magyarázzam meg egy egyévesnek, hogy azonnal tegye vissza a hangszert a dobozba, amit szegény éppen csak két perce szerzett meg súlyos küzdelmek árán. És miért olyan baj, ha nála marad? És az összes foglalkozásnak szörnyű futószalag jellege van, egyik csoport be, fizet, majd ki, szegény Abigél mindig szeretett volna még egy kicsit rohangálni, haverkodni, de nem lehetett.

Esküszöm nem én vagyok a Ringató píárosa, de ez teljesen más volt, pedig nem gondoltam, hogy lehet ebben a műfajban újat alkotni. De már az önmaga lehengerlő volt, hogy ez a lány tényleg nagyon élvezte, amit csinál, játszik mindenféle hangszeren és olyan hangja van, hogy libabőrös leszek tőle. Olyan az egész, mint egy minikoncert, ráadásul még olcsóbb is, mint a többi hasonló foglalkozás. Egyetlen hátránya, hogy kevés helyszínen van, így nagyon sokan vannak, még az ablakból is gyerek lógott. És érdekes módon meg tudják oldani, hogy két foglalkozás között legyen 15-20 perc szünet, a csaj mindenkihez odamegy beszélgetni, a kölykök meg futhatnak néhány kört.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.06 09:08:23kele

  Abigél picit idősebb a fiamnál, de kezdenek összenőni, mert ugyanazokat csinálják:)

  Mi is náthával keltünk ma, már kétszer szívtam neki, de szegénykém utálja, üvölt, mint akit nyúznak.

  A kavicsokkal vigyázz, én a múltkor már a szájából szedtem ki. Ja, és a homokot is vigyorogva tömi magába, ha nem figyelek:)  Mi Veresegyházra járunk a Ramazuriba zenebölcsibe, azért írom ilyen részletesen, mert vannak innen a környékről páran, ha jól rémlik.

  Nekem is meg a fiamnak is nagyon tetszik! Gyönyörű hangja van a lánynak, mondókázunk is, éneklés is van, hangszerek is vannak, addig játszanak velük a manók, amíg akarnak, és sok van, mindenkinek jut mindkét kezébe:) És a foglalkozás után is lehet még maradni, amíg jól esik. Nekem szipmi, bár máshol nem voltunk, nincs összehasonlítási alapom.

 • 2009.04.06 09:22:57Dortje

  Úgy látszik mindenki náthás, ami tényleg bosszantó, igazán vége lehetne ennek a mizériának.  Mi most a keresgélés szintjén vagyunk. Labdás tücsökzenére jártunk, de én meguntam, mint fent MM ecsetelte. Amit megnéztünk még kicsi hozzá, éneklés nem köti le, de már nem igazán lehet bent tartani egy egyszeű játszó kedvéért...maradunk a játszónál.

 • 2009.04.06 09:25:57mammina

  kavics - az en kisebbik lanyom ket es fel eves koraig nem lehetett cumi nelkul kiengedni a termeszetbe, mert mindent megevett. szo szerint be kellett ot dugni a cumival. folyton saros es mocskos, mindig felfedez. egyebkent 7 eves, es remek jo falevel, kavics, szikla, toboz, csigahej es egyeb gyujtemenyunk van. nekem is volt regen, gyutottunk egy rakas ures csigahazat noveremmel szepen lemostuk oket, majd kosarban a polcra. reggelre az "ures" csigahazak szana-szet masztak a lakasban, anyam oromere. :-) nagylanyom nem gyujtogetos, es mindig is utalta - pottom kora ota - ha koszos lett a keze, igy meg a turo-rudit sem ette meg egyedul, es ha ltettuk a pokrocot a fure, tuti nem jott le rola, mert utalta a keze alatt a fuvet.

 • 2009.04.06 09:26:11far?hát?

  Javaslom a varangyhárfát, a a tücsökzene nem jön be, de csak szigorúan kőrakáson ülve!!!

 • 2009.04.06 09:31:10kele

  mammina, ez aranyos, hogy utálja a gyerek, ha piszkos:) A barátnőm fia ilyen, ha homokos lesz a keze, mutatja, hogy csináljunk vele valamit... Bezzeg az én fiam, nagy sarazós, abszolut nem zavarja semmilyen kosz!

 • 2009.04.06 09:43:19hanyattka

  a levegővételt nagyban segíti a BABYLUUF balzsam. Éjszakára mi használjuk. Valamint a matracot a fejénél egy kicsit felpóckolom, és így nem annyira folyik hátra a váladék. Jobbulást!!!!

 • 2009.04.06 09:46:30mammina

  kele - ez azert volt nekem furcsa, mert en nem mondtam neki soha, hogy "fuj koszos" vagy valami, magatol genetikailag ilyen. amig a masik tok ellenkezoje. a mai napig ilyenek, ha a nagylanyom ruhajara folt kerul, vege a vilagnak, kepes egy harisnyat megsiratni :-), a kisebbik ruhai folyton folttisztitoban aznak. pedig hat apjuk anyjuk ugyanaz.

 • 2009.04.06 09:50:03dodóó

  Én ha kézzel eszek valamit mondjuk töpörtyűt akkor ott mellettem egy kéztörlő és folyamatosan törlöm bele az ujjaimat.

  Csak úgy morzsolgatósan.

  Aztán fogom a következő falatot.

  A dédim is ilyen.

  Egyszer anya felállt az asztaltól azt mondja idegesíti.

  Ha dédivel ketten eszünk sokadjára csak nevetünk egymáson.

  Hát elég hülyén hangzik.

 • 2009.04.06 09:51:17anyatájger

  Igen, ez a kavicsgyűjtés nálunk is megy. Szerencsére az utcában építkeznek és egy nagy halom sóder van a házuk előtt, amiből már kábé 50 kavicsot hoztunk el. Majd szépen visszaviszegetem őket, mert ha így megy tovább, nem lesz miből betonozniuk :)

  Nagyon résen kell lenni, az ilyen kóstolgatásoknál, hihetetlen milyen gyorsak ezek a kölykök, ráadásul mostanában elterelő hadműveletet is alkalmazott már a kisfiam. Vagy csak én képzeltem be?  Engem érdekelne nagyon, hogy Abigél mivel játszik bent, illetve hogy hogyan viszonyul a többi gyerekhez. Persze a többiekre is kíváncsi vagyok.

 • 2009.04.06 09:53:53szövetszöcske

  Ez a kavicsos dolog tényleg így van, pont ezért nekünk van egy rész a kertben, amit mosott kavicsokkal szórattunk fel (nem az aprószemű dzsuvás parki kavics, hanem kisebb-nagyobb, gömbölyű mosott kavicsok). Lehet válogatni, pakolászni, kiskölyköknek sokkal szórakoztatóbb mint a homokozó (még a lányom is elvan szépkavics-keresgéléssel jó darabig, pedig ő már bőven ovodás).

  Addicionális előny, hogy ott nem kell füvet nyírni (max a néha előbúvó gazokat kihúzkodni).

 • 2009.04.06 09:58:53anyatájger

  Köszi az ötletet, szövetszöcske :)

 • 2009.04.06 10:00:58másutt

  kavics rulez, egy nemregi nyaralaskor a medence melletti fak alatti kis kavicsbazisok miatt tudtunk orakig relaxalni, gyerek babralt, mi napoztunk.

  amikor nem volt kavics, a gyerek utan futkostunk folyamatosan, pihi nelkul.

 • 2009.04.06 10:05:01Ribizlee

  na ezért szeretünk mi kavicsos tengerpartra menni nyaralni! :-)

  pedig nagy lovak már, de tutira a kavics a legjobb szórakozás.

 • 2009.04.06 10:09:48nyuszómuszó

  Gyerekek, ez valami új népbetegség, hogy kis betűvel kezditek a mondatokat? O.o

  Bocs, nem kötözködésből írtam, tényleg borzasztóan zavar és egyre terjed..:(

 • 2009.04.06 10:16:34anyatájger

  nyuszómuszó :)

  A skype a hibás, így gyorsabb.

 • 2009.04.06 10:44:23manka78

  Nálunk is megy a kavicsozás ezerrel. Egész hétvégén kint nyomultak a gyerekek az udvaron. Elővettem a két éve megvett homokozó szettet és odaadtam a kicsinek, hogy játsszon. olyan becses volt, hogy az összes nagyobb gyerek /lányom és barátai/ is azzal játszott. Hétközben rendbe tettük az udvart, lefestettük a játszóteret, kutyaszart szedtünk, gereblyéztünk, stb., így cserébe hétvégén nyugisak voltak a kölkök.

  Most hoztam haza a nagyot suliból, mert nagyon fáj a feje és be van dugulva az orra. Vihetem a dokihoz délután.:(

  Csütörtökön pedig elvittem a kicsit a bölcsiben működő babaklubba, olyan jól érezte magát. Szépen eljátszott a többi babával is. Remélem nem lesz gond a bölcsikezdéssel.

 • 2009.04.06 12:22:15háromnegyed

  az a helyzet, hogy a kavicsozás engem még mindig leköt :)

  csak úgy üldögélni a Dunakanyarban a Szigeten a parton és keresgélni a jobb darabokat. el se tudok képzelni kellemesebb nyárdélutánt.

 • 2009.04.06 12:28:18Mocoria

  Mammina, jó másik ilyen gyerekről hallani! Nálunk fordított volt a helyzet: a nagyobbik lány folyton mocskos-rongyos volt, mert mindig sarazott, koszolt, gyurmázott, festett, mindenhová felmászott. Öt perc után úgy nézett ki a játszótéren, mint egy utcagyerek. A kisebbik lány utált mindent, ami koszos, még a füvet is utálta. Ott lehetett (volna) hagyni bárhol egy pokrócon, le nem jött róla, mert undorodott a fűtől. Egyedül járni is úgy tanult meg (15 hónaposan), hogy a Margitszigeten letettem a fűbe, és először nyújtott térddel "mászott", aztán felemelte a kezét is, és elindult. Ha ezt tudom, korábban kiviszem... :)

  Olyan kétéves korában kezdett ez múlni, már homokozott, agyagozott, de játék közben is folyton jött hozzám, törölgetni kellett a kezét, és porolgatni a ruháját.

  De valamennyi megmaradt belőle: a mai napig utálja, ha koszos lesz valamije. Jó, nagyrészt mindenki, de ő sokkal jobban. De most, hogy mondjátok, én is folyton törölgetem az ujjaimat evés közben, ha kézzel eszem! Jé, eddig észre se vettem, hogy ez "deviancia"! :)

 • 2009.04.06 12:30:52Mocoria

  És ami mókás: kétévesen a homoktól undorodott, de a földigilisztáktól nem! A nővére, a nagy "mókamester", gyűjtött a hugának egy "csokor" földigilisztát, a kezébe adta, és a kicsi átszellemült arccal hozta oda nekem, ajándékba... :) Brrrrrrr!!!!

 • 2009.04.06 13:09:40Kavics

  hehe

 • 2009.04.06 14:07:50mammina

  mocoria :-)  hiaba no mindig kiderul, hogy azert attol hogy rengeteg fele ember van, valahol mindenki egyforma. :-) foleg a pockok. ma a kisebbik lanyom ragaszkodott a szep viragos miniruhajahoz - no majd meglatjuk mennyi maradt belole delutanra, mert a rollerhez is ragaszkodott melle :-)

 • 2009.04.06 14:12:23Medellin

  Aki a 11. kerület környékén lakik, annak ajánlanám ezeket a programokat: www.huncutka-spottyangol.freeweb.hu/

  Mi mindkettőre járunk, és elképesztően jó és hasznos!

 • 2009.04.06 15:00:53kriszi

  Tavalyelőtt Horvátország, kavicsos tengerpart, olyan jó kis éles apró kavicsok mindenfelé. Az első nap után a dolgok a következőképpen alakultak: a kétéves pöttöm fiamat reggel egy szál kalapban kiraktuk a sekélybe a kavicsok közé, valaki ott volt mellette, 11 után fizikai erőszakkal behoztuk, evés, délutáni alvás, aztán ugyanez a kavicsos program estig. Azaz ébrenléti idejének jelentős részét ott töltötte a sekélyben ülve, a fenekét nyaldosta a sós víz, és elmerülten pakolta a kavicsokat napestig. Egy hangja nem volt egész álló nap, kivéve a bőgést, amikor átmenetileg elszakítottuk kedvenc köveitől. Két nap után már az egyszerűség kedvéért csak Kavicsnak neveztük, további két nappal később az egész panzió így szólította (a tulajdonosnő szerintem nem is tudta, hogy ez nem a polgári neve). Idén újra kipróbáljuk, sanda gyanúm, hogy négyévesen is be fog jönni :)  Szöcske, ilyen mosott kavicsot hol (milyen jellegű helyen, mi vidékbammegen lakunk) lehet beszerezni? Épp ilyenen gondolkodunk a kerti asztal alá, mert minden évben kipusztul alatta a fű :( Viszont így két legyet ütnénk egy csapásra...

 • 2009.04.06 16:52:59szövetszöcske

  kriszi, nekünk két éve volt kertészünk egy nyáron keresztül (tudod, ahogy rendes polgári háztartásban kell, kertésznadrágos, latinfejű kigyúrt fickó), na nekünk ő hozatott talán 1-2 tonnát. Egyébként van szerintem tüzépeknek, kertészeteknek ilyesmi, mosott, válogatott kulé kavics néven fut, rá tudsz keresni (általában odaírják mellé hogy hány mm-től hány mm nagyságig terjed)

 • 2009.04.06 17:05:15kele

  Wow, szöcske, ti milyen elit népek vagytok:))) Jól jönne nekünk is egy kertész, lenne mit csinálnia, nem vagyunk valami rendesek:)

  Ez a kavics-dolog nagyon jó ötlet, ki fogjuk próbálni, szerintem barkácsáruházakban is van, mintha már láttam volna. Csak nehogy enni akarja a drágám... nagy nasizós a gyerek:)

 • 2009.04.06 19:04:37yapsul

  Igen, éljen a Ringató!!!!!!Mi is nagyon szeretjük az egyéves lányommal itt Pécsett!!!!

 • 2009.04.06 22:34:23csirimiri

  Szia MM!

  Láttalak kedden a Ringatón! Meséltem is GJucinak, h szerintem Ti voltatok ott! Mondta, h legközelebb, ha látlak, adjam át Neked üdvözletét! :-)

  (Engem nem ismersz, GJuci évfolyamtársa voltam az egyetemen...)

 • 2009.04.06 22:42:42dodóó

  Nahát MM sokfelé látnak téged.

  Utoljára Pécsen az Inter Spar-ban fedeztek fel :-)

 • 2009.04.06 23:01:27raszta macska

  Így jár az, aki "celeb" lesz és utcára megy. :)))))))

 • 2009.04.07 08:41:35szövetszöcske

  Ha már így értek hozzá és rendkívül témábavágóan én osztottam itt az eszet az udvari kavicsosról, akkor még annyit, hogy ha valaki ilyet akar csinálni, akkor kell alá valami fólia-féle (geotextília talán a hivatalos neve), ennélkül pár hét alatt térdigérő gaz borítja a kavicsost, majd a tarack kihuzgálása után nem kavicskert, hanem sárral-porral borított kerti-dzsuva marad.

 • 2009.04.07 08:59:42Mother Mary

  szövetszöcske, ez a kavicsos nagyon jó ötlet, köszi a tippet!

  csirimiri, éppen itt filózok, mi legyen ma a ringatóval, abigél jó van, de még mindig folyik az orra, nem akarunk senkit megfertőzni....

 • 2009.04.07 09:20:05anyatájger

  szövetszöcske, saját kertész??? Oszt burzsuj létedre ide jársz a porontyra a pórnéppel cseverészni :)))

  Én mosatlan követ fogok valahonnan szerválni, de ez a textília se lehet egy olcsó mulatság. Helyette azt hiszem inkább egy műanyag valamire teszem majd a köveket. Majd a zuram kitalál valami okosat, úgyis ezért tartom :)))

 • 2009.04.07 09:22:39anyatájger

  Engem továbbra is érdekelne, hogy mit csinál Abigél bent, illetve hogyan viselkedik a gyerekekkel! Bár lehet, hogy ez egy teljes posztot megérne.

 • 2009.04.07 09:27:20Ribizlee

  keressetek olyan céget, aki kerti tavakat csinál, náluk mindig van leeső darab geotextil, mi is onnan vettünk bagóért :-)  ha nincs ilyen, akkor kertészeti boltban lehet fekete fóliát kapni (pl epret szoktak ezzel termeszteni), az is jó alá  bocs, kertész-gyerek vagyok :-)

 • 2009.04.07 09:36:40szövetszöcske

  anyatájger, pont, hogy nem burzsuj lét, hanem alkalmazotti, ezért is jótétemény az országnak, hogy itt cseverészek (és nem csak a rettentő király elméleteim miatt amiket megosztok). Ezekre a percekre is amíg ezt a hozzászólást írom, a cégem szépen csengeti be utánnam az adót amiből épül autópálya, a nyugdíjjárulékomat szétosztják a nyugdíjasok között, az eü. járulékomból szépülnek a kórházak, közben meg effektív munkát nem végzek, szóval a melót ami a poronty miatt kiesik majd más végzi helyettem. Zsét csengetek be, melót meg csak keveset nyúlok le másoktól. Ráadásul ezzel veszteséget termelek egy multicégnek, ennyivel kevesebb profitot tud majd kivonni az országból. Szerintem ez nem burzsuj, hanem igazi robinhud mentalitás...

  Egyébként a műanyag valamivel az a baj, hogy ha lyukacsos, akkor kinő alóla a gaz simán (és a gaz gyökerével a műanyag izét is feltéped), ha meg zárt, akkor megáll a tetején a víz és dzsuvás lében áll majd a kavicsok alja.

 • 2009.04.07 09:40:36anyatájger

  szöcske :)))

  Bocsáss meg, de ezt nem bírtam kihagyni. Tudom, hogy alkalmazott vagy, már írtad párszor. Remélem nem sértődtél meg!  Ribizlee, köszi a tippet!

 • 2009.04.07 10:07:26Vakmacska

  Vizes kavics (valamit sárvárépítés bármilyen természetes víz - folyó, tó - partján) rulez. Parki kavics sajnos nem, valami eszméletlen módon terít be porral mindent, csakúgy száll szanaszerte. A lány mikor egyéves volt nagy élvezettel szórta iszonyú rádiuszú körben, hülyét kaptam.

  Nálunk a kertben csak fű van meg virág meg málna, tervben őszibarackfa is szerepel ha rájövünk hová ásták elődeink a melléképület villanyvezetékét (hogy oda ne ássunk fát). A kertész én vagyok (úgy is néz ki...) Sajnos ezen felül itt-ott macskaszar, tehát ha gyerekek ásni kezdenek, azt csak előzetesen ellenőrzött helyen lehet.

  Van eppár kavics is, egy öntözhetetlen helyen virágládát csiáltunk és a kavicsok a por ellen kerültek köréje. Oda még a gaz se hajlandó nőni, viszont felfurkálják a hangyák. Kertészetek némelyikében iszonyú választékban kaphatóak amúgy a kövek, méret, szín, kopástulajdonság alapján válogatva.

 • 2009.04.07 10:10:04Ribizlee

  szöcske, ez a szöveg kopirájtos, vagy beletehetem a havi jelentésbe??? :-)

  (természetesen a forrás megjelelölésével...)

 • 2009.04.07 12:54:01kriszi

  Hú, szöcske, ez jó szöveg :)  Akkor kérem ide a kertészed elérhetőségét. Úúúúgyis tőle kellene megkérdeznem, hogyan rögzíti a geotextil oldalait, nem, nem a latinfejű kigyúrt fickó vágyképe indította be a fantáziámat :D

 • 2009.04.07 12:58:31Mother Mary

  anyatájger, köszönöm a kérdést, arra gondoltam, hogy akkor ezt megírom a következő posztban :-)

  elöljáróban annyit: macisöltöztető, macisöltöztető, macisöltöztető...

 • 2009.04.07 13:10:47anyatájger

  MM, jajdejó :) Nagyon kíváncsi vagyok már rá! (És most már arra is, hogy mi az a macisöltöztető.)

 • 2009.04.07 13:16:45dodóó

  macisöltöztető játéka van alányomnak :-) • 2009.04.07 16:34:58csirimiri

  MM!

  Voltatok végül? Mi nem mentünk, mert Lili is beteg (köhög, folyik az orra), bár láza nincs, és jó a kedve, de mégsem akartam kicsik közé vinni.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta