SZÜLŐSÉG

Tanácsadó blogot indított a Poronty

2009. április 3., péntek 13:30

A Poronty új szolgáltatást indított: tanácsadó blogot, amelyben szakember válaszol a feltett kérdésekre. Nem tudod, mit tegyél, ha a kölyök nem akar megtanulni beszélni, vagy úgy látod, mozgásával, alvásával valami probléma van? Kérdezd a Poronty tanácsadóját, Bordás Gergőt! A kérdéseket erre a címre várjuk, a kérdéseket és a válaszokat pedig a blogban olvashatjátok.A szakember a fejlesztő pedagógia területén jártas, a mozgásfejlődés, beszédfejlődés, alvás, hiperaktivitás, figyelemzavar, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia témaköreiben felmerülő kérdésekre tud válaszolni.

Hogyan kérdezz?

Írd le részletesen a probléma jellegét, az előfordulásával kapcsolatos szituációt és a tendenciát (javul vagy rosszabb). Minél pontosabb a leírás, a válaszadó annál jobban látja messziről a problémát és könnyebben ad távsegítséget. Sokat segít, ha a következőket is megemlíted:

- általános leírás (gyerek kora, súlya, magassága, fizikai állapota, kedélye)
- ismert betegségek, családi körülmények
- a születés körülményei (császármetszés, koraszülés, oxigénhiány)
- mozgás-, beszédfejlődés (kúszás, mászás mikor-meddig, szókincs fejlődése)
- mióta tart a probléma

A válaszadás menete

Az erre a mailcímre elküldött kérdésre a tanácsadó választ ad, amely a kérdéssel együtt megjelenik itt a Poronty tanácsadó blogjában. Ha a válasz újabb kérdést vet fel, kérjük az előzményekkel együtt elküldeni az új kérdést. Javasoljuk a címkék és a kereső használatát, ezek segítségével egyszerűbb böngészni a kérdések között és van esély arra is, hogy a problémádra megoldást találsz kérdezés nélkül is.

A tanácsadással kapcsolatos technikai kérdéseket pedig itt tehetitek fel.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.04 21:44:46raszta macska

  :)  írok, köszi!

 • 2009.04.04 21:53:31kri.

  Én fizetős Dévényre járok (a gyerekorvos lényegében lehülyézett, hogy a kifliformájú, görcsben lévő kezű/lábú/testű gyerekemnek nincs semmi baja, miért magyarázom bele), 4e Ft/ alkalom, heti 1* megyünk, ingyen volt az állapotfelmérés. Az eredmény döbbenetes!!!!!

 • 2009.04.04 22:26:32wish73

  kri, miért nem mentél neurológushoz? a beutalót is megtagadta?  raszta macsak, mél ment, küldöm a csekket is:)

 • 2009.04.04 22:31:32Timtim

  Felháborító amit egyes gyerekorvosok tesznek!(vagy éppen nem tesznek)A mi dokinénink is ilyen,a fiamnál szerinte nem volt semmi baj,mégis Petőztünk másfél évig,a lányommal meg szerintem nincs baj,de mikor egy évesen megkérdezte,hogy elindult-e már és a válaszom nemleges volt,akkor mindenfélével elkezdett riogatni.Mellesleg egy hete elindultunk.15 hónaposan.

 • 2009.04.04 22:41:03yukikoka

  A neurológusokat hagyjuk... egyik legyintett arra, hogy a 9 hónapos lányom még négykézláb sem tud állni, nemhogy mászni vagy ülni, s hogy az egyik lábát nem használta a kúszáshoz - azt mondta az amúgy nagyon mozgékony, pörgős és törékeny alkatú (tehát nem nagy súlyú) gyerekemre, hogy lusta. A szülés körülményei sem érdekelték, de azt mondta, ha egy éves koráig nem tanul meg járni, vigyem vissza.

  Egy másik neurológus generalizált hypotoniát diagnosztizált, és épp hogy le nem írta a hemiparézis gyanút a féloldaliság miatt.

  Előtte szerencsére voltam a korai fejlesztőben (vágóhíd u.), ahova úgy kuncsorogtam beutalót a gyerekdokitól, onnan irányítottak Dévényékhez, de nem volt már idő kivárni az időpontot, így fizetősre jártunk. Ugrásszerűen megindult a lányom további mozgásfejlődése, elég volt vele néhány hónapig járni heti 2 alkalommal. (Pedig az igazsághoz tartozik, hogy szkeptikus voltam.) Most két és fél évesen tök ügyes, továbbra is mozgékony, és folyatja a néha életveszélyes mutatványait.

 • 2009.04.04 22:43:13yukikoka

  Szerintem is furcsa, hogy a gyerekdokik menyire nincsenek képben. Sokáig legyintenek mindenre, majd hirtelen indokolatlanul magas elvárásokat támasztva (miért kéne minden gyereknek egy évesen járnia?) huhogni kezdenek, hogy dehátanyuka...

 • 2009.04.04 22:54:57kri.

  wish: én már egy orvosban sem bízom, a dévényesben viszont bíztam. Úgy voltam vele, hogy ha ő úgy gondolja, elviszem kivizsgálásra de nem volt rá szükség, olyan gyorsan elkezdett javulni a helyzet (2 hónaposan kezdtük el vele mert sajna bejátszott a karácsonyi időszak de még így is időben voltunk). Már 2 hónapja járunk és ha mázlink van max. 1-2 hónap és vége a kezeléseknek.  A gyerekdoki most adott egyébként egy beutalót mert mondtam neki, hogy már járunk a gyógytornára és le akarta védeni a hátsóját de nem fogom elvinni. Nem érzem szükségét. (UH stb. már volt, a csípő stb. mind rendben volt, nem történt semmi a születése körül csak szegény nem fért el a hasamban, ezért ez a hypotonia)

 • 2009.04.04 22:57:44mohaéspáfrány

  A gyerekorvosok sajna, sokszor nincsenek képben.

  Korai mozgásfejlesztés BP-en a fentieken kívül:

  Katona -féle --- Margit Kórház

  Down Alapítvány Ilka utca.

  A Pető módszer az értelemmel megtanulható mozgásformákat helyezi előtérbe ( info: angliai fiókintézet vezetőjétől).  A nevtan is kompetens 3 éves kor előtt is, ha megfelelő szakos gyógypedagógust alkalmaz. Ez nem fizetős.

  Van a Bárczin olyan képzés, aminek hangsúlyos része a korai fejlesztés elméleti és gyakorlati része.

  Tulajdonképpen az lenne a jó, ha a különböző területekre, elméletekre specializálódott terapeuták nem egymás ellen hergelnék a jónépet, hanem egymás mellett tudnának dolgozni, mert ezzel nyújthatnának igazi segítséget. Utópia???

 • 2009.04.04 23:08:11Timtim

  Én a saját szememmel láttam,hogy a Dévény a Petővel kombinálva mire képes!Az anyuka persze mélyen hallgatott arról,hogy a Petőbe is jár.Azt mondta,hogy a Dévényesek nem szeretik,ha a masszázs mellett másra is hordják a gyereket.Ezt sose értettem.

 • 2009.04.04 23:23:44mohaéspáfrány

  Számomra is elképesztő, h. ilyen helyzetekben is a presztízs a fontos.

  Higgyétek el, a szakmában nagyon sokan harcolnak azért, hogy a gyerek és a kétségbeesett, segítségre szoruló család legyen az első helyen, de .... elég elkeserítő a helyzet.

 • 2009.04.04 23:47:59NIKOS

  yukikoka,  Elkérhetném az email elérhetőséged, szeretnék tőled privátban kérdezni, ha nem gond, nálunk is hasonló jellegű a probléma, mint amit te is leírtál.

  Előre is köszönöm! :)

 • 2009.04.04 23:53:51kri.

  Én megkérdeztem a Dévényest, hogy miért nem szeretik a Petőt. Aszonta, hogy a Pető arra törekszik, hogy a gyerek csináljon valamit. Mindegy, hogy hogyan csak csinálja - az tehát azokra a gyerekekre van kihegyezve akik tényleg nagyon problémások. Ezzel szemben a Dévény arra van kihegyezve, hogy csinálja de szépen. Tehát a kisebb problémákkal rendelkező gyerekeknek az igazi akiknél a mozgás valószínűleg előbb vagy utóbb bekövetkezne, de Dévény nélkül az nem lenne szép vagy a gyerek később ügyetlen lenne ha nem lenne stb.  Pont emiatt üti egymást legtöbbszr a kettő, mert ha egy alig problémás gyerek Petőzni kezd az lehet, hogy nála többet árt mint használ stb.  Gondolom a Pető - Dévény kombináció azoknak szokott bejönni akiknek komoly fejlesztésre van szükségük. De ez persze csak morfondír...

 • 2009.04.05 00:09:46mohaéspáfrány

  kri.

  Fentebb írtam, a Pető módszer konduktív pedagógia. Ép értelmű, mozgásukban súlyosabban korlátozott gyerekekre dolgozták ki, akik a mozgást értelmükkel tanulják.

  A Dévény pedig letapadásokat "szakít", lazít fel, ezzel téve lehetővé a fejlődést. Ennek azért van többek között jelentősége, mert minden egyéb tanulási folyamat mozgásba ágyazott.

 • 2009.04.05 00:13:10mohaéspáfrány

  pl. ha nem tud kúszni, mászni, akkor nem tudja megtapasztalni a terek tulajdonságait, irányokat, stb. Ha nem tud fogni, kezeivel manipulálni, nem érzékelheti a tárgyakat, nem ismeri meg tulajdonságaikat, nem lesz mit megneveznie--> nem lesz motivált a beszédben, stb. hosszú lenne leírni.

 • 2009.04.05 01:43:46bostonmama

  Egyet kell ertenem, ettol a hapsitol eszem agaban sincs tanacsot kerni. Meg csak nem is pszichologus. Sajnios en is beleolvastam a site-jan talalhato valaszaiba, hat szerintem egy laikus anyuka sokkal hozzaertobb. Plane ha egy kicsit mar bongeszte a netet... Hogy lehet lekezelo, arrogans stilusban valaszolni embereknek fontos kerdesekre? Ezek utan ki az a hulye, aki egyaltalan kerdez tole? Biztos az extrem maganyos anyuka, mert az en gyerekes baratnoim ennel hasznalhatobb es normalisabb tanacsokkal latnak el. Bordast tartsatok meg magatoknak.

 • 2009.04.05 07:41:10Brumibaby

  Wish, köszi, jól indul a vasárnap!

  :D

 • 2009.04.05 08:07:38marcangoló

  Mohaéspáfrány, eccer írtam a korai mozgásfejlődésről ide a Porontyra, és abban nagyjából benne volt, hogy milyen lehetőségek vannak a fejlesztésre, de szerintem tudod te is. :-) Egyébként az már régen volt, amit Pető András eredetileg kitalált, azért a konduktív pedagógia is fejlődik. Már nem csak ép értelmű gyerekekkel foglalkoznak (ritka is a teljesen ép értelmű, de valóban mozgássérült gyerek).

  Azért elég jól behatárolhatók a kompetenciahatárok a mozgássérültek ellátása területén, ahol meg átfedés van, ott lehetne együtt dolgozni. Én azért úgy látom, a fiatalabbak között már nincs az a nagy ellenállás (ki emlékszik már, hogy miért veszett össze Pető meg a gyp-sek?) a komplex fejlesztéssel szemben.  Ami még eszembe jutott: a Budai Területi Gykórházban is van már komplex korai fejlesztés ingyen.

 • 2009.04.05 08:08:59marcangoló

  Wish, azért most, hogy mondtad, eléggé elfogytak az ingyenes helyek, igazad van!

 • 2009.04.05 08:52:14wish73

  na, sorjában próbálom:

  kri, nem azért kellett volna a neurológus, h megmondja a tutit, hanem, h a beutalójával ingyen legyen, de ez a hajó már elment.

  Dévény nem szakmai okok miatt nem csípi a petőt, hanem, mert amikor ő egy dohos pincehelységben kezelt és kilincselt vmi jobbért, akkor a petőnek már 2 épülete és nemzetközi kapcsolatai, főiskolai képzője voltak.

  és nagyon nem etikus, h petőbe járó gyerekkel sunnyogni kelljen, fordítva ez nem igaz.

  én pl. akkor szeretek a legjobban dolgozni egy gyerekkel, -már, ha megoldható-ha előző nap volt a manuálterápián, mert a passzív kimozgatáson túl a mi módszerünk nem alkalmas a letapadások, zsugorodások kezelésére. amúgy a dévényes mdsz nem csak maszíroz, hanem megfelelő pontokat ingerelve mozgásválaszokat vált ki.

  az rohadtul nem igaz, h a kond. mdsz-ben mindegy, h hogy, csak csinálja. ezért van pl. a ritmikus intendálás, mert a kórképnek megfelelő tempóban és ritmusra kell végezni minden mozdulatot, h pontos legyen a kivitelezés. de nem csak ezzel segítjük, folyamatosan korrigálunk. és persze eljön az az idő, amikor egy súlyos állapotú gyereknél azt mondom, h mindegy, h hogy, csak csinálja, mert különben egész életében másokra fog szorulni. és ebben az állapotban a dévényes mdsz már nem működik. tudod, mindenkinek ismernie kell a saját korlátait.  moha, a nevelési tanácsadó nem alkalmaz olyan szakembert, aki 3 év alattiakkal foglalkozik, mert az ellátási területe a 3-18 év, nincs az alapító okiratukban a korai fejlesztés.  marcangoló jól írja, sajnos épértelmű mozgássérült ritka, mint a fehér holló, kevert kórképek vannak. de nagyon szépen működik a kondukció súlyos értelmi, halmozottan sérült gyerekeknél is. csak tudni kell, mi a cél. nem feltétlenül mindig az, h járjon egyedül, vagy tök önellátó legyen. van, amikor az a realitás, h egyáltalán ellátható legyen. hogy fel lehessen ültetni, öltöztetni lehessen, mert mondjuk egy nyújtott helyzetű csípőkontraktura nem teszi lehetővé, h akár kerekes székben nézelődhessen, ehessen a páciens. vagy a váll feszessége azt, h egy pulóvert rá tudj adni.  és igen, míg régen egy konduktor elvégezte a petőt, aztán kész, addig ma folyamatosan továbbképzik magukat, alapozó terápia, tsmt, és ötvözik. olyan konduktorról nemtudok,aki a dévényt elvégezte. lehet, h urban legend, de fel sem veszik őket. de, ha mégis, akkor az alapképzést kell először elvégezni, vagyis nem lehet posztgrad-ként, nem ismer el egyetlen tantárgyat sem a mi főiskolánkról.  bostonmama , B.G-től sokakban megfordul a borjó, de azért, mert nem pszichológus, még lehet kompetens, nem? vagy szted a pszichológusok polihisztorok, mindenhez értenek?

 • 2009.04.05 10:09:58yukikoka

  NIKOS,

  bebipulyka@indamail.hu

 • 2009.04.05 10:13:14yukikoka

  Wish, a "még csak nem is pszichológus" azt jelenti szvsz, hogy "még csak nem is egy nyavalyás pszichomókus, pedig azok se valami nagy számok":) hehe, polihisztor

 • 2009.04.05 10:24:58mohaéspáfrány

  A nevtanok alapító okiratában az van, amit beletesznek, és, amit a fenntartó jóváhagy.

  A Dunántúlon 3 nevtan működését ismerem, mindegyikében benne van és mindegyik alkalmaz megfelelő végzettségű szakembert.

  A Dévényt sajna csak gyógytornász végzettség + gyakorlat után lehet elvégezni.

  Szép vasárnapot mindenkinek! Nyílik az ibolya!

 • 2009.04.05 10:43:41rita a felcser

  Wish

  Meg aki volt hasonlo helyzetben es tapasztalt ilyet.

  A gyerekem 9 honapos lesz a jovo heten.Egeszseges,csaszarral szuletett,jol fejlodik (ertsd alatta malacosodik,mert jo husban van).

  En nem ultettem ,mert azt mondtak a korhazban a neonatologian,hogy csak 6 honapos kortol szabad ultetni a babat.MAsok ultettek,azoknak vidaman ul a gyermeke.Az enyem ul ugyan,de borul fel idonkent,nem ul fel magatol stb.Lehet azert mert kover.Azonkivul tetovan maszik,inkebb csak hatrafele,elore nem.

  NEm ertem ,hogy mi a baj,hiszen jo eroben van,valamelyik nap felemelt es elkezdett lobalni egy egykilos serpenyot ami uresen allt az asztalon.Mondja rendesen hogy baba,mama.A finom mozgassal nincseek bajok,reg fogot kepez ket ujjal es elvesz picike targyakat,hogy jobban lassa.

  Lehet ez a visszamaradas azert,mert kover?

 • 2009.04.05 10:59:11yukikoka

  Rita,

  nem szakértőként nyilatkozom, de szerintem akkortól szabad egy gyereket ültetni, amikor már maga egyedül fel tud ülni (és nemcsak megülni). Az én gyerekeim inkább hosszú és relatíve vékony babák voltak 9 hónaposan, de a legnagyobb pont aznap ült fel egyedül, mikor 9 hónapos lett, a középső pedig csak azután,hogy dévényezni kezdtünk (elmúlt 10 hónapos). Mondjuk előtte már kiültek oldalra négykézlábról, de az szvsz még nem rendes ülés. Nagyobbik unokatesójuk mindent elég későn csinált, és a kisebbik (1 éves)is csak most kezdett el mászni. Nálunk ez valahogy genetikailag kódolt:)

  Én is úgy tudom egyébként, hogy a nagyobb súlyú bébiknél esetleg kicsit lassabb lehet a mozgásfejlődés. No para, de ha aggódsz, mutasd meg szakembernek (nem gyerekdokinak, hanem gyógypedagógusnak, konduktornak, bébikkel foglalkozó gyógytornásznak).

  wish vagy marcangoló is biztos befut hamarosan.

 • 2009.04.05 13:28:40marcangoló

  Egy időben a szomatósokat felvették Dévényre. Nem kellett előlről kezdeni. De most nem tom, mi a pálya.  Rita, a felülés későbbi dolog általában, önállóan nehezebb felülni, mint megülni. Úgyhogy olyan 6 hónapos kortól szoktak a babák megülni (párnákkal támasztva, vagy a babakocsiban nem dől erre- arra), és 8-9 hónapos kor körül önállóan felülni. Utóbbit inkább úgy, ahogy Yukikoka írja, hogy négykézlábállásból kiteszik a feneküket oldalra. Azt, hogy mikortól szabad ültetni, azt szerintem látja az ember, amikor már stabil, nem dől el, vagy mögé lehet ülni, és úgy együtt játszani, de nem hosszú ideig, ne fáradjon el. A te babád még nincs elkésve semmivel, valószínűleg előbb megtanul stabilan négykézláb állni, térdelőtámaszban rintagózni, aztán mászni, és talán csak akkor fog felülni magától. (Amúgy is előbb másznak hátrafelé, és sokszor négykézlábról vetődnek hasra, úgy haladnak előrefelé, nem szabályos mászással).

  Amit érdemes addig is figyelni, hogy egyformán használja-e a mindkét kezét, kúszásnál, hátrafelé mászásnál szimmetrikusak-e a mozgások, stabilan tartja-e a fejét, hátát függőleges helyzetben. A popsiján a redők egyformák-e, fordul-e mindkét irányba egyformán. Ha bármi asszimetriát látsz, vagy különbséget a két oldal között, akkor érdemes megmutatni neurológusnak, vagy a Yukikoka által írt mozgásszakembernek.

  Ja, és a súlya valóban befolyásolhatja a mozgásfejlődést.

 • 2009.04.05 14:54:11rita a felcser

  Koszi.

  Van gyerek neurologia de olyan lehetetlenul messze es olyan hulye idopontba.hogy nem birok eljutni oda rendesen soha.Nagyon keveset fogadnak egy nap.

 • 2009.04.05 15:33:08kri.

  Wish: ó, azt már a Dévény előtt is tudtam, hogy ha a neurológus beutalna akkor lehetne TB-re csinálni a terápia egy részét, de úgy tudom ezt csak a központban lehetne igénybe venni, akihez meg mi járunk az 5 perc gyalog így semmi szervezést/benzint/parkolási díjat nem igényel és a séta is megvan. Na meg nálunk max. 3-4 hónapról van szó ami azért még kifizethető kategória (eredetileg max. 1-2 hónap volt a tervezet de a gyógytornász mondta, hogy azért komolyabb a dolog mint ahogy az elején gondolta.)  Nálunk egyébként a Pető ingyen lenne mert jár egy konduktor a helyi rendelőbe de a védőnő is azon a véleményen volt, hogy maradjunk a Dévénynél.

 • 2009.04.05 16:06:46tris

  Nekünk nemsokára lesz tapasztalatunk, a héten megyünk állapotfelmérésre. Kicsit tartok tőle, de már muszáj volt valamit kitalálnunk - a fiam borzasztóan félénk. Utóbbi két napban a játszótérig mentünk csak el, mert nem volt hajlandó bemenni. Újabban ha egy embert (vagy kutyát) lát az utcán becsukja a szemét, amíg elmegyünk mellette.

  Egyébként attól félek, hogy az állapotfelmérésen, ahelyett, hogy játszana végig az ölemben fog ülni. A csoportos foglalkozásokból pedig kivonja magát :(

  remélem nem lesz igazam.

 • 2009.04.05 18:11:48wish73

  marcangoló, ja, simán lehet, h a szomatosokat felveszik.  rita,a hátrafelé mászás tipikusan a gyenge/fejletlen egyensúlyrendszer jele. hintáztasd sokat, gurulás, forgás, pörgés-vesztibuláris rendszer ingerlése-belső fül, biztos tudod-ez az egyensúly "szerve". ha ezt sok inger éri, akkor fejlődik, és indul majd előre is. állítólag a forgatásokat csak balra szabad végezni, mert a beszédközpontra így van kedvező hatással. ha maga gurul, pörög, azt hagyni kell, de a passzív forgásnál ezt mondta egy tanfolyamvezető. nem tudom statisztikával bizonyítani-elhittem neki.  tris, ha jó szakember veszi fel az állapotfelmérést, akkor nyilván úgy irányítja, h maradhat az öledben a gyerek.

  az is előfordulhat, h azt mondja, h nem tudta megállapítani a képességeit, és javaslatot tesz egy-két kurzus megvásárlására, majd , amikor már ismeri a gyerek a feladathelyzeteket és otthonosan mozog a terepen, megismétli a teszteket.

  ha ezt mondja, akkor nem kell feltétlenül ugrani rá, h biztos le akar venni pénzre, sajnos más útja nincs annak, h reális képet kapjon. más kérdés, ha azt írja, h se ezt, se azt nem csinált meg, és azért szorul fejlesztésre, mert 0 pontot ért el. de az lehet fejlesztési szempont, h szocializálódjon, oldódjon, csak akkor azt kell írni. mi legalábbis így szoktuk.

  szeretném, ha beszámolnál a tapasztalataidról.

 • 2009.04.05 18:19:15tris

  wish73, nekünk az lenne a legfontosabb szempont, hogy oldódjon és be is szeretnénk íratni. Ilyen kis félénk gyereknek pont ez a kiscsoportos foglalkozás lenne a legjobb. Majd holnap leírom mi volt :)

 • 2009.04.05 18:48:31psyché

  ez az ültetes dolog vicces. az elsö gyerekemet nem ültettem soha, megvartam, mig magatol megtanul ülni, mert azt olvastam, h igy a legjobb. aztan a masodikommal kenytelen voltam gyogytornara jarni, ahol a csajszi kb 6 honapos koraban elkezdte ültetni. persze, nem ugy, ahogy en laikuskent csinaltam volna. ra is kerdeztem, azt mondta, h szabad ültetni, ha mar eleg erös hozza az izomzata. egyebkent, egyik fiam sem volt ülös fajta es en vegig ugy irigyeltem az anyukakat, akinek bekesen ültek es nezelödtek a gyerekeik. nekem hamar megtanult mindkettö maszni, igy en rohangalhattam utanuk rendesen.:-)

 • 2009.04.05 19:33:26mohaéspáfrány

  Ha már nekem nem hisztek: www.deveny.hu

  DSGM - szakgyógytornászok országos szaknévsora elérhetőséggel, képzésük leírása, stb.  Rita! - Ayres terápia!!!

 • 2009.04.05 20:31:20marcangoló

  Psyché, én inkább azt mondanám, ne ültesd a gyereket, mint azt, hogy igen. Mármint párnákkal kitámasztva. Babakocsiban, ölben azért más, de az úgyis adja magát (ha elfárad, hanyatt dől).  Wish, én úgy tudom, a fejlődésben tök természetes fázis a hátrafelé mászás, mert a gyerekek többsége jobban tudja irányítani ebben a korban a karját, mint a lábát. Karral lökik magukat, ahogy támaszkodnak, a lábuk meg passzívan csúszik hátra. De ez egy rövid időszak, ebben igazad van, ha fennmarad, az bizony lehet egyensúlyzavarra utaló jel.

  Ezért sokkal jobb, ha az ember látja a gyereket, mert az egyensúlyzavarnak, izomtónus- problémáknak többféle jele van, amit az avatott szem észrevesz. Ezért lenne tök jó, ha a gyerekorvosok ebben a tekintetben sokkal jobban képben lennének, mert általában egyik végletből a másikba esnek. Hol a végtelenségisg kivárnak, hol paráztatják a szülőt, és küldözgetik mindenfelé. Pedig ők látják a legtöbbet a gyereket. (Meg a védőnők.)

 • 2009.04.05 20:43:05wish73

  moha, és miben nem hiszünk neked, mire bizonyíték a honlap?

  ettől a mondattól viszont több ponton is forog a gyomrom:"Gyógyuláson a Dévény-módszer normál mozgást és életlehetőséget ért, nem a sérült egyén valamilyen módon történő foglalkoztatását. "

 • 2009.04.05 20:49:45wish73

  állítólag nem beteg gyerekekről beszélünk, hanem (mozgás)sérültekről, akik nem gyógyulnak meg, hiszen ez egy állapot, ami javulhat- romolhat.

  és micsinál mindenki panni nénije, amikor nem ér el "normál" mozgást? nem veszi be a terápiára. vagy suttyomban a szülők máshová is hordják. mert szép dolog lazult fasciákkal bámulni a plafont, de abból még nem lesz önellátás. és bizony, vannak kevésbé finnyás rehab. mdsz-ek, ahol beérjük azzal is, ha "valamilyen módon" sikerül megtanítanunk az önálló hely-, helyzetváltoztatást, amit dévényék nem tudtak.

  félreértés ne essék, nagyon hasznos a dsgm, én több gyereket is küldtem már ilyen terápiára, mert úgy láttam, h inkább az ő területük, mint az enyém. pedig akaszthattam volna némi pénzt és vmi biztos történt is volna, kárára sem lett volna, de én spec. látom a korlátaimat, ill. a mdsz alkalmazási területeit. van, aki meg glóriával a feje fölött osztja a tutit. gekkóékkal jól megértenék egymást, hasonló a stílusuk

 • 2009.04.05 20:50:18marcangoló

  Wish, a gyógyuláson én is ezt értem, más kérdés, hogy a Dévény- módszer sem mindig tudja elérni... (A mondat második fele, na az gáz.)

 • 2009.04.05 21:46:44cozumel

  Legalabb azt is megtudtam, hogy a fascia magyarul is fascia :-)

  Figyelek am, tanulok....:)

 • 2009.04.05 22:24:52wish73

  marcangoló, nincs vita, csak költői kérdés: lehet-e gyógyulni egy "nem-betegségből"?

  normál mozgás elég tág határok közt mozog ám. van olyan tanítványom-nem mozg.sérült akivel nem tudom felvenni a mozgásvizsgálati tesztsort, mert semmire nem képes a sétán kívül. de csukott szemmel vagy egyenes vonalon, netán padon még arra sem. sem kúszni, mászni, sem futni, sem ugrani, sem átlépni, sem dobni, sem elkapni, öltözni, vetkőzni, stb. most akkor ő mozgássérült, miközben egy csomó "valódi" mozg. sérült képes ezekre? beteg, egészséges?

  az életlehetőség fogalma pedig szintén nem egy az egyben függ a mozgás esztétikumától. inkább a praktikumától.  coz,

  latinból van, senki nem vette a fáradtságot, h egy ilyen ritkán használt kifejezésre keressen egy rendes magyar szót. • 2009.04.05 22:41:25wish73

  hülye vagy , Wish, dehogynincs magyar megfelelője: bőnye, izompólya

 • 2009.04.05 22:47:14yukikoka

  Wish, jól elbeszélgetsz magaddal:)

 • 2009.04.05 23:01:18NIKOS

  yuki,  Köszi a címet, levél ment! :)

 • 2009.04.05 23:16:49wish73

  ja, néha vitázunk, de jól megértjük 1mást:)

 • 2009.04.06 00:02:43cozumel

  Bonye basszus? Na, maradok a fascianal :D:D

 • 2009.04.06 08:04:17lívi

  Csak olvasok-olvasok és tudatlannak érzem magam!!!!Nem ismerem a Dévény-módszert!!Hol találok róla ismertetőt?

 • 2009.04.06 10:08:07marcangoló

  A bőnye, az kb. olyan szép szó, mint a nyák. :-)  Wish, igazad van- ezek értelmezési különbségek. Szerintem a gyógytornászok kicsit orvosibb szemmel nézik a sérülteket is, és náluk a cél a gyógyulás. Míg mi mindketten más szemszögből látjuk a mozgássérülést (még a konduktív módszer is inkább bölcsészeti- filozófiai- gyógypedagógiai alapú), és a fogyatékkal élő embert. Én is láttam tünetmentessé tett mozgássérülést, bizonyos szempontból mondhatom, hogy "gyógyult".  A legjobb az, ha együtt dolgozik a konduktor, a szomatós és a gyógytornász, pont amiatt, amit írtál, hogy mindenkinek megvan a maga kompetenciája, amire a másik építhet. Nagyon jó dolgok tudnak ebből kijönni, és szerencsére a "központtól" távol, az ország számos részén ez működik is.  Lívi:

  www.deveny.hu/index_101.php

 • 2009.04.06 17:17:19tris

  Szia Wish!  Ma voltunk a gekkoban. Így elsőre csak nőtt a bizalmatlanságom, de azért adunk egy esélyt ennek a dolognak. Nagyon úgy tűnik, hogy ők a teljesítményre mennek rá csak.

  A gyerekem lassan oldódó típus, ezért a feladatokat nem volt hajlandó megcsinálni (volt amit igen, de sokat nem) ő még játszott volna az előzővel, meg sok játékhoz később ment oda, de akkor már arra nem tértek vissza.

  Mindegy megértem, hogy nekik is végig kell menni a teszten, egy átlagos gyereknél működhet is, de ő nagyon mimóza. Csoda amúgy, hogy nem sírt - csak a végén, mert akkor már fáradt volt és sok volt neki az a rengeteg játék. (túl sok inger érte)

  Kíváncsi vagyok a foglalkozásokon is ilyen tempó lesz? Valószínűleg nem, de majd kiderül.  Egy másik kisfiúval lesz egy csoportban, akiről azt mondták, hogy szelíd gyerek, örülök hogy ezt figyelembe vették, mert egy vagány gyerek társasága nagyon nehéz lett volna neki - talán majd idővel, de most azzal is beérem ha egy gyereket elfogad.

  Nekünk egyébként nem számít, hogy a gyerekünk most még nem tudja azokat a feladatokat, amikről szó volt, egyáltalán nem félek attól, hogy buta lesz. Viszont az tényleg elkeserítő, hogy mennyire tart a gyerekektől.

  De én is hibás vagyok, amiért későn kapcsoltam és hagytam magam meggyőzni, (akartam hinni) hogy kinövi. Most már eldöntöttem, hogy a gekko mellett el fogunk járni bábozásra és babatornára is, mindez együtt már csak hoz valami változást.

  Hirtelen ennyit szűrtem le, ja és még annyit, hogy a felmérésen a sok feladat között elveszett a gyerek. Mintha csak az lett volna a lényeg, hogy ledarálják a teszteket.

  Kíváncsi leszek a folytatásra.

 • 2009.04.06 20:19:55wish73

  tris, dobjál légyszi egy mélcímet

 • 2009.04.06 20:22:48wish73

  ill. kérdésem, h hányadik kerületben laktok?

 • 2009.04.06 20:37:32tris

  kikire@freemail.hu  X. kerületben lakunk!

 • 2009.04.06 22:27:55bohar

  tris: üdv. neked, mi is itt :))

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta