Negyvenmillió gyermeket bántalmaznak a világon

A gyermekbántalmazás minden korban és mindenhol jelen volt, csak különbözőképp reagált a társadalom; a WHO felmérései szerint a világban jelenleg negyvenmillió gyermek igényelne segítséget - hangzott el a Magyar Nőorvos Társaság Gyermeknőgyógyász Szekciójának XXIX. Kongresszusán pénteken, Szegeden.



A gyermekbántalmazások harminc százaléka szexuális visszaélés. Sajnos a felnőttek hajlamosak arra, hogy nem hiszik el, ha a bántalmazásról a gyermek beszámol. Ennek az az oka, hogy típusosan olyan emberek követik el a cselekményeket, akiknek kötelessége a gyermekek védelme, a családtagokon kívül például pedagógusok, egyházi személyek, bébiszitterek. Az eseteknek csupán tíz százaléka ismert. A WHO felmérései szerint negyvenmillió gyermek igényelné a segítséget, a testi és lelki bántalmazás ellen - mondta Kereszty Éva a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Igazságügyi Orvostani Intézetének docense.

Szakemberek egybehangzó véleménye szerint a probléma kezelésében óriási szerepe van a megfelelően működő jelző rendszernek, melynek első lépcsőjén a gyermekkel találkozó védőnők és orvosok állnak. Őket követik a pedagógusok és végül a rendőrség, írja az MTI. Schmeráné Mórocz Veronika, a Szegedi Kistérségi Többcélú Társulás szociális koordinátora elmondta: az orvosok sok esetben félnek a jelzést megadni a megfelelő hatóságnak, ha bántalmazott gyermekkel találkoznak, mert ez kellemetlenségekkel, például bírósági eljárással jár. Ezen kell változtatni, a gyermeknek ugyanis, ha nem emelik ki, abba a környezetbe kell visszatérnie, ahol megerőszakolták, megverték, vagy éheztették.

Szegeden a jelzőrendszer legfontosabb elemévé váltak a klinikák. A szolgálat, orvosi alapellátásra, védelembe vételre, súlyosabb esetben ideiglenes hatályú elhelyezésére nyújthat be javaslatot. A régiós illetékességi területen évente ötszáz gyermeknek nyújtanak az orvosi mellett, jogi és szociális segítséget. A szegedi klinikák alapján befutó adatok szerint döbbenetesen magas a családi- és a nevelési elhanyagolás mértéke - mondta. Hozzátette: tavaly több mint negyven szuicid - öngyilkosságot kísérlet - fiatal ügyében kezdeményeztek intézkedést, és hét szexuális bántalmazással találkoztak, köztük a legfiatalabb gyermek mindössze két éves volt.

Vetró Ágnes, az SZTE docense előadásában elmondta: a bántalmazási folyamat generációkon keresztül öröklődik. A szülői minta alapján a gyermek nagy valószínűséggel a saját utódával is durván bánik. Emellett egyre jelentősebb szerepet játszik a média, hisz a televízión keresztül probléma nélkül elérhetők a bántalmazást és szexualitást részletező filmek, hírműsorok, számol be az MTI.

Leggyakrabban az apa az elkövetője a családon belüli erőszaknak. Általában ezekben a családokban az anya a domináns, a visszahúzódó apa pedig a gyermeken éli ki hiányzó tekintélyét. Ha a családon kívüli bántalmazásról van szó, az elkövetők általában a szűk környezetben keresendők. Olyan férfiak, akikben a szülők megbíznak, és a gyermek egy idő után normálisnak tartja például a szexuális játszadozást. Abban, hogy csak hosszabb idő után derül ki a probléma, a zsarolás is szerepet játszhat, emellett a bántalmazott, általában szégyelli ami vele történt - mondta a docens.

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek