SZÜLŐSÉG

Negyvenmillió gyermeket bántalmaznak a világon

2009. április 3., péntek 18:00

A gyermekbántalmazás minden korban és mindenhol jelen volt, csak különbözőképp reagált a társadalom; a WHO felmérései szerint a világban jelenleg negyvenmillió gyermek igényelne segítséget - hangzott el a Magyar Nőorvos Társaság Gyermeknőgyógyász Szekciójának XXIX. Kongresszusán pénteken, Szegeden.A gyermekbántalmazások harminc százaléka szexuális visszaélés. Sajnos a felnőttek hajlamosak arra, hogy nem hiszik el, ha a bántalmazásról a gyermek beszámol. Ennek az az oka, hogy típusosan olyan emberek követik el a cselekményeket, akiknek kötelessége a gyermekek védelme, a családtagokon kívül például pedagógusok, egyházi személyek, bébiszitterek. Az eseteknek csupán tíz százaléka ismert. A WHO felmérései szerint negyvenmillió gyermek igényelné a segítséget, a testi és lelki bántalmazás ellen - mondta Kereszty Éva a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Igazságügyi Orvostani Intézetének docense.

Szakemberek egybehangzó véleménye szerint a probléma kezelésében óriási szerepe van a megfelelően működő jelző rendszernek, melynek első lépcsőjén a gyermekkel találkozó védőnők és orvosok állnak. Őket követik a pedagógusok és végül a rendőrség, írja az MTI. Schmeráné Mórocz Veronika, a Szegedi Kistérségi Többcélú Társulás szociális koordinátora elmondta: az orvosok sok esetben félnek a jelzést megadni a megfelelő hatóságnak, ha bántalmazott gyermekkel találkoznak, mert ez kellemetlenségekkel, például bírósági eljárással jár. Ezen kell változtatni, a gyermeknek ugyanis, ha nem emelik ki, abba a környezetbe kell visszatérnie, ahol megerőszakolták, megverték, vagy éheztették.

Szegeden a jelzőrendszer legfontosabb elemévé váltak a klinikák. A szolgálat, orvosi alapellátásra, védelembe vételre, súlyosabb esetben ideiglenes hatályú elhelyezésére nyújthat be javaslatot. A régiós illetékességi területen évente ötszáz gyermeknek nyújtanak az orvosi mellett, jogi és szociális segítséget. A szegedi klinikák alapján befutó adatok szerint döbbenetesen magas a családi- és a nevelési elhanyagolás mértéke - mondta. Hozzátette: tavaly több mint negyven szuicid - öngyilkosságot kísérlet - fiatal ügyében kezdeményeztek intézkedést, és hét szexuális bántalmazással találkoztak, köztük a legfiatalabb gyermek mindössze két éves volt.

Vetró Ágnes, az SZTE docense előadásában elmondta: a bántalmazási folyamat generációkon keresztül öröklődik. A szülői minta alapján a gyermek nagy valószínűséggel a saját utódával is durván bánik. Emellett egyre jelentősebb szerepet játszik a média, hisz a televízión keresztül probléma nélkül elérhetők a bántalmazást és szexualitást részletező filmek, hírműsorok, számol be az MTI.

Leggyakrabban az apa az elkövetője a családon belüli erőszaknak. Általában ezekben a családokban az anya a domináns, a visszahúzódó apa pedig a gyermeken éli ki hiányzó tekintélyét. Ha a családon kívüli bántalmazásról van szó, az elkövetők általában a szűk környezetben keresendők. Olyan férfiak, akikben a szülők megbíznak, és a gyermek egy idő után normálisnak tartja például a szexuális játszadozást. Abban, hogy csak hosszabb idő után derül ki a probléma, a zsarolás is szerepet játszhat, emellett a bántalmazott, általában szégyelli ami vele történt - mondta a docens.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.03 18:27:47opti

  Először is: ez a legszörnyűbb dolog a világon.

  Másodszor: védőnők? Azon a környéken ahol én lakok, három olyan védőnőt tudok aki rendszeresen házhoz jár. Ebből kettőt ismerek, baráti szinten is. Kiemelkedően lelkiismeretesek, de ketten vannak. A többi gyerekre szinte rá se néz senki.

 • 2009.04.03 18:33:10hallohallo

  "Leggyakrabban az apa az elkövetője a családon belüli erőszaknak. Általában ezekben a családokban az anya a domináns, a visszahúzódó apa pedig a gyermeken éli ki hiányzó tekintélyét."

  ez egészen biztos? nem csak mondjuk a bántalmazás egy típusára jellemző?

  sokszor a bántalmazó az egész családot bántalmazza, az anyát (kisebb számban az apát, amennyiben a bántalmazó az anya) és a gyerekeket is.

 • 2009.04.03 20:13:28LILIOM

  Milyen ember (?) az, aki egy 2 éves gyermeket (a sajátját) szexuálisan molesztál?

 • 2009.04.04 10:22:41Subbantósdi

  Bántalmazás az is, hogyha egy gyerek kábítószer vagy pénz ellenében arra kényszerül, hogy egy pedofilnak teljesítse minden aberrált kívánságát. A gyerek függő és menekül a valóság elől, de pénze nincs, mert pont szegény körülmények között él, vagy zilált családi körülmények között.És ebből is van szép számmal.

 • 2009.04.04 10:24:48Subbantósdi

  És bántalmazás stricinek kislányokat kurválkodni kényszeríteni vagy gazembereknek, dílereknek fiatalokat utcára kényszeríteni, hogy drogot áruljanak.

 • 2009.04.04 15:12:05cozumel

  Hallohallo  ez nekem is feltunt, netto baromsag szerintem.

  Marmint, nyilvan ilyen IS van, de azert megiscsak gyakoribb az az eset, ahol apuci egyszeruen egy agressziv faszfej (most tegyuk felre, hogyan lett azza) es anyucit ES a gyereket is rendszeresen veri.  Es termeszetesen boven vannak olyan szulok is, akik remek harmoniaban kepesek a gyereket utni-verni.

 • 2009.04.04 15:53:57szivecskevirág

  Magyarországon nagyon nehéz megvédeni a gyerekeket, ha -hogyan is fogalmazzak, hogy senki ne bántson utána -nem szőke. Több alkalommal is megtapasztaltaltam. Jeleztük a gyermekjólétinek(iskola), a GYÁM -hivavatalnak, hoy valószínűleg szexuális zaklatás történik. 1 évig tartott, míg történt valami. Jeleztük- más gyereknél, hogy a gyermek éhezik, piszkos, nemtörődnek vele, nem történt semmi.Extrém esetekről nem is szólva, amikor egyértelmű volt a gyerek bántalmazása, de gazdag család és azt kaptuk vissza, hogy minden rendben. De megtapasztaltuk az ellenkezőt is. Válás- az apuka családja ismert a városban. Az anyuka tönkre lett téve, pedig apuka alkalmatlan a gyermek nevelésére. Csak hiúság és bosszú volt az indíték.Mostanra már a gyerek is tönkre van téve.

 • 2009.04.05 07:51:02wishful drinking

  Szivecskevirág: ez szörnyű. Mit lehetne tenni???

 • 2009.04.06 07:50:38druantia

  A szexuális és fizikai bántalmazás mellett létezik érzelmi bántalmazás és fizikai/érzelmi elhanyagolás is. Sajnos.  (Az egyik ismerősöm mesélte, hogy a munkája közben - gyermekvédelemmel foglalkozik - nem egyszer futott már bele olyan "családba", ahol a terhes nő rendszeresen ütötte a saját hasát, mert ha fogyatékos lesz a gyerek, akkor több pénzt kapnak utána. Először egyszerűen nem hittem el, aztán ki kellett mennem elszívni egy cigit, hogy ne rókázzak.)  Nálam, azt hiszem, valahol itt húzódik annak a határa, hogy valakit embernek tartok, vagy sem.

 • 2009.04.06 15:10:30Borcsika

  hogy képes valaki a sajét hasát ütni, amikor benne van a baba. gondolom ők is a "nam idén barnult" csapatból valók. Én még arra is figyeltem, hogy a gatamadzag nehogy megnyomja a kis drágámat.

  borzasztó, hogy milyen genyók élnek a földön. a másik, amitől viszont tutira elhányom magam, az a szexuális molesztálás. az ilyennek levánám minden olyan szervét, amivel kárt tud tenni bárkiben. sőt asszem meg is ölném, de úgy, hogy kínok között dögöljön meg.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta