Húsvéti húsos vendégváró receptek

A következő két héten húsvéti receptgyűjteményem darabjait osztom meg veletek. Ha csemeténk elmúlt 1,5 éves gyerekbarát fűszerezéssel kóstolhatja.

Fűszeres túróval töltött csirkemell tekercsek

Hozzávalók:

1 kg csirkemell filé, 20 dkg juhtúró, 20 dkg tehéntúró, 1 tk. dijoni mustár, 1 tojás, 3-4 gerezd fokhagyma, baconszalonna, só, bors, fokhagymakrém (helyette zúzott fokhagymát használtam), 1-1,5dl főzőtejszín (a 2 dl-es doboz tartalmát mind ráöntöttem)



A csirkemellet felszeleteljük, kicsit kiklopfoljuk. Sóval, borssal, fokhagymakrémmel fűszerezzük. A túrókat, a mustárt, a zúzott fokhagymát, a tojást, sót, borsot összekeverjük. Ezzel megkenjük a hússzeleteket, feltekerjük, megtűzzük, áttekerjük baconnal. Kivajazott tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a tejszínt. Előmelegített sütőben letakarva 30 percig sütjük, majd fedő nélkül 20 percig kb. 220 fokon.



Ezt a receptet anyu találta egy szakácskönyvben, én annyit változtattam rajta, hogy csak tehéntúrót használtam (mi ezt szeretjük) és akkor épp nem kaptam emberi fogyasztásra alkalmas pipimellet, de volt gyönyörű pulyka medalion. A szép vastag szeleteket kettőbe-háromba vágtam vastagságtól függően, a kisebbeket csak szétnyitottam, mint egy könyvet, így nagyon helyes Csipet méretű tekercseket kaptam. Ha szorosan rakjuk az edénybe, nem is kell őket megtűzni. Tört krumplival tálaltam, de bármilyen köret passzol hozzá.

Fokhagymás-tejszínes csirkecomb

Hozzávalók:

4 személyre: 8 db felső csirkecomb, 25 dkg kockázott húsos szalonna, 1 db vöröshagyma, 50 ml konyak,6-8 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, őrölt fehér bors, só, 2 dl főzőtejszín, 2 dl zsíros tejföl,1-2 ág friss rozmaring



A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd a vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A vajban kisütjük a szalonnát, a pörcöket kivesszük, és a zsírban szép ropogósra sütjük a megmosott, lecsepegtetett, fűszerezett csirkecombokat, majd kiszedjük. A zsírt közepesen felforrósítjuk, majd a hagymát rátesszük, és megdinszteljük. Hozzáadjuk a konyakot, és pár percig forraljuk. Közben a tejszínbe és a tejfölbe belevágjuk az egyik rozmaringágat. A konyakos hagymában átfuttatjuk a fokhagymát, majd ráöntjük a fűszeres tejszínt. Jól kiforraljuk és visszahelyezzük bele a csirkecombokat és a kisütött szalonnát. Az egészet lefedve kb. 20 percig főzzük, vagy sütőbe téve készre sütjük. Párolt rizzsel tálaljuk.

Nálunk ez az étel aratta a legnagyobb sikert, a farsangi menünél már említettem, hogy mi nem iszunk alkoholt, ezért a konyak ebből is kimaradt. Valamint a szalonna is, de ez véletlenül. Az történt, hogy Szeleburdiné mindent bevásárolt, csak a szalonnát nem és természetesen ez akkor derült ki, mikor a hús előkészítve, a rizs főtt, a receptben pedig ott tartottam, hogy "vajban kisütjük a szalonnát..." nyúlok a hűtőbe és a szalonna sehol. Kevés olívaolajat tettem a vaj alá, hogy ne égjen meg és a család előtt mélyen hallgattam a dologról, így a hiba senkinek nem tűnt fel, legközelebb kipróbálom szalonnával. A férjem nem szereti a pipicombot, ő pár szelet pulykacicit kapott.

Thüringeni sertéskaraj

Nagyon finom étel, és nagyon egyszerű az elkészítése. Az elkészítésnél közöltek szerint tartsuk be az utasításokat. Pl. sütési idő, pihentetés!

Hozzávalók:

4 személyre: 8 szelet sertéskaraj, (kb. 12-15 dkg/db), 4 db vöröshagyma, 1dl olaj, só, őrölt bors, kakukkfű, 3-4 dl tejszín (az 5 dl-t mind ráborítottam)



A húst klopfoljuk, a hagymákat megtisztítjuk, karikára vágjuk. A húst sózzuk, borsozzuk, majd a forró olajban mindkét oldalukon jól megpirítjuk. Majd kivesszük a húsokat, és a visszamaradt olajban megsütjük a karikára szeletelt vöröshagymát. Tűzálló tálba rétegezzük, először egy sor húst, kakukkfűvel megszórjuk, a lesütött hagymával beborítjuk és kevés tejszínnel leöntjük. Majd ismét a hús következik, fűszerezzük, és a maradék hagymával befedjük. Végzetül annyi tejszínt öntünk rá, hogy ellepje. Az így előkészített húst lefedjük és 24 órán át, a hűtőben állni hagyjuk. Elkészítéskor a hideg sütőbe rakjuk és fedetlenül, 150 °C fokon kb. 2-3 órán (légkeverésesben max. 2 óra) át vajpuhára sütjük. Krumplipürével tálaljuk.

Szerintem ez a recept eszményi vendégváró! Előző nap elkészítjük, reggel csak be kell dugni a sütőbe és még a vendégek érkezése előtt elkészül a köret. Részemről szívesen konyhatündérkedem, de ha vendégek jönnek, előnyben részesítem az olyan ételt, ami elvan nélkülem a sütőben, így konyhai gályázás helyett beszélgethetek a vendégekkel. A recept karikára vágott hagymát ír, én viszont nem vagyok olyan ügyes, mint a szakácsok, ezért a hagymákat félbe vágtam majd így szeleteltem (fél főre). Szerintem biztonságosabb, a végeredmény szempontjából mindegy, hogy karika vagy fél karika, és ha nem muszáj, nem növelem a kötszergyár bevételét. Mint az a képen is jól látszik, nem volt kedvem krumplipüréhez, csak sima vajas tört krumplival tálaltam.

Mesianyu
Oszd meg másokkal is!
Mustra