Gyakrabban depressziósak az ikres anyukák

A szülés utáni depresszióval kapcsolatban már számos kutatási eredmény látott napvilágot. Az egyik korábbi vizsgálat szerint a fiús anyák gyakrabban depressziósak, mint a lányosak, a legújabb kutatás pedig azt mutatta ki, hogy az ikres anyukák körében 43 százalékkal magasabb a szülés utáni depresszió kialakulásának esélye, mint az egy gyermeket szülőknél. A szülés utáni depresszióról egy olvasónk is beszámolt a Porontyon, sőt, a kutatók szerint már a szülés előtt is tapasztalható enyhe depresszió.



Az ikreket világra hozó nőknél az egy babát szülőkhöz képest 43 százalékkal nagyobb valószínűséggel találtak depressziót kilenc hónap elteltével - jelentették be a Pediatrics című szaklap szerdán megjelent számában közölt tanulmányukban amerikai kutatók. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem orvosai megjegyzik, hogy a nagyobb kockázatú terhesség és a többszörös szülés is stresszel telt életesemény. "A több csecsemő gondozásával járó különleges követelmény nagy mértékű szülői stresszt, fáradtságot és szociális elszigetelődést eredményezhet" - hangsúlyozta Yoonjoung Choi, a kutatás vezetője.

Choi kutatócsoportja az Egyesült Államokban elvégzett, korai gyermekkort vizsgáló átfogó felmérés adatait elemezte. 7293 egyszeres- és 776 ikerszülés után lévő nő szerepelt a tanulmányban kilenc hónappal 2001-es szülésük után, számol be az MTI. Az ikreket szülő nők 19 százalékánál jelentkeztek közepes vagy súlyos depressziós tünetek, míg az egy gyereket szülő nők 16 százalékánál. A teljes elemzés azt mutatta, hogy depressziós tünetei 43 százalékkal nagyobb valószínűséggel voltak a többszörös szülés után lévő nőknek, mint azoknak, akik egyszerre egy babát hoztak világra.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek