SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Hol aludjon a gyerek?

2009. április 2., csütörtök 08:00

Léna újabb apróságokkal gyarapította kis tudásrepertoárját. Ma (szerdán) reggel kétszer határozottan és félre nem érthetően megfordult a hátáról a hasára. Igaz, segített neki kicsit a gravitáció – nem, nem az ágyról zuhant le hasra, hanem a játszószivacsának a szélére ficergett, és onnan fordult a hasára. De délután az ágyon is bemutatta, szóval tudja. Az más kérdés, hogy hasról hátra már régebben megfordult, de ha elfárad hason, akkor nyöszög, hogy fordítsam meg, mert láthatóan nem jött rá, hogy azt a vicces dolgot éppen ilyenkor kéne csinálni ahhoz, hogy elérje célját.

Új, kedves tudománya a nyelvöltögetés. Azt nem kell ecsetelnem, hogy mennyire jajdeédes, amikor egy kisbaba vigyorogva kidugdossa folyton a nyelvét, és örül neki. Ráadásul sokkal hatékonyabban tudja így nyállal beborítani a külvilágot. Bár enélkül sem rossz, egy rövidebb vállon-séta után rendre pólót kell cserélnie a sétáltatónak, ha nem akar megfázni a vizes ruhában.
Mivel sokat szeret kézben lenni, Lea is sokat cipelgeti a babáit velünk, amikor együtt kirándulunk a lakásban. Lénát is cipelné, meg is próbálta. Ez sajátos mutatvány: én ráhelyezem hordozó pozícióban Lénát Leára, aki automatikusn csimpaszkodni kezd (csak arra kell vigyázni, hogy ne Lea haját markolja). Elindul Lea, én meg rájuk hajolva tartom a kis csomagot. Az eseményt, Leához illően, vers követte. Erős intertextualitás, de nem plágium! Így hangzik:
 
„Léna sószsák lehet,
Százötven kiló
Lábamra csimpaszkodik,
Mint óriási ló.”
 
A harmadik új skillt nem a gyerek, hanem mi fejlesztjük – és még van hova fejlődnünk. Hiába második a gyerek, vannak még bejáratlan területek, meg aztán többnyire egészen mást kíván, mint Lea annak idején. Kitaláltam ugyanis, hogy mi lenne, ha Lénát beköltöztetnénk Leához. Ha mondjuk lenne egy gyerekünk, aki nem mindig alszik velünk és talán alszik is éjszaka. Nem légből kapott ötletelés ez, csak olybá tűnt, hogy Lénának van hajlama erre a viselkedésre, míg Leának sosem volt, az erre irányuló hosszabb-rövidebb kísérletezést rendre kudarc követte. S mivel neki nem volt ilyen szuper levehető oldalú babaágya, ezért a ki-beemelgetéstől fájós derekú, hullafáradt anyjét könnyen meggyőzte, hogy jobb a nagyágyban összebújni (tényleg jobb).
Kedves apuka (együttalvás-párti) persze szívrohamot kapott, hogy egy ilyen pici babát, és külön, és hogy persze, mert szegény, ő második. Mivel még, a rossz bánásmód ellenére, nem fedeztem fel a szeretetre képtelen pszichopata személyiségjegyeit Lénán, ezért kötöttem az ebet a karóhoz. Hatalmas szobaátrendezés, kiságy átszerelés következett, majd este a gyermeket megitattuk, elhelyeztük a szájban a cumit, őt pedig az ágyban, fejéhez rongy, simogatás (ó, az a hosszas kiságyba hajlásos derékfájás, régi jó barátom), és elaludt, mert ő szerencsénkre ilyen, csak így elalszik. Ez nem nevelés eredménye és nem érdem, ezt egy nem alvó gyerekkel a hátam mögött mondom, hanem puszta isteni szerencse.
 
 
Leát is sikerült úgy lerakni, hogy ne ébressze fel Lénát, elaludt. Két gyerek aludt szépen a szobában, édesek voltak persze. Én pedig, lássatok csodát, nem zseblámpával közelítettem meg kis vackomat, hanem egészen egyszerűen felkapcsoltam a villanyt és besétáltam. Mit besétáltam, elheveredtem, szétterpeszkedtem az ágyamon és olvasgattam. Majd elszundítottam. Egyedül! Olyan húsz percig. Ekkor befurakodott mellém Lea és Macóka. Léna fél tizenegykor evett álmában, és békésen aludt. Az aggódó apuka felvetette kettőkor, hogy hozzuk át, mert mégis csak olyan disznóság, hogy pont a legkisebb legyen kirekesztve a családból, de meggyőztem, hogy nem kell felébresztenünk és átrángatnunk, nem lesz attól jobb neki. Háromkor felébredt magától. Ekkor követtem el a Baklövést. Jobb érzéseimet elhallgattatva átcipeltem Lénát és az alvós cuccait hozzánk. Csakhogy Léna nem egy éjszaka sétáló kétéves, ezért értelemszerűen a mozgunk, fény támad, susmorgunk azt jelentette számára, hogy ideje felkelni. Aggódó apuka megnyugodott, hogy nincs tőle fájdalmas távolságban kisebbik leánya, majd aludt tovább. Mi Lénával fél ötkor aludtunk vissza, illetve én valamivel hamarabb. Ma folytatódik a kísérlet, de igyekszem nem áthozni, ha ő nem ragaszkodik hozzá.
 
Mivel tudom, hogy a ki kivel alszik hálás sáncépítő téma, ezért leszögezem, hogy én sem az együtt, sem a külön alvásnak sem híve, sem ellensége nem vagyok. Nem azért, mert egy ÖNSz lennék (ötletszerűen nevelő szülő), inkább JNSz-nek (jóérzés szerint nevelő szülő) vagy SzMSz-nek (szenvedést minimalizáló szülő) nevezném magamat. Nálunk bejött az együttalvás is, meg a különalvás is – mondjuk szerintem a kisággyal együtt nem árt egy minimum 160, de inkább 180 centi széles szülői ággyal is felszerelkezni gyermekvárás idején. Biztos, ami biztos.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.02 09:12:47mammina

  GYONYORU KISLANY!

  a nagyobbik a kisebbik erkezeseig aludt velunk egy szobaban, akar felkapcsolt villanynal is, ez kb 22 honapig volt. egy honapot tettuk sajat szobaba a pici erkezese elott had szokja. az elso ejjel ketszazszor mentunk ellenorizni, hogy nem sir, alszik, jol van. stb. buszke volt a sajat szobara. a kicsi egy eves koraig szinten a mi szobankban volt szallasolva, es utana egyutt a nagyal. mikor a kicsi masfel volt, a nagy pedig harom es fel kaptak emeletes agyat. nagy orom volt mindenkinek. (en a nagy agyban sosem altattam oket, mindig a sajat helyukon, a mienk a mienk volt mindig, hiszen ki kell pihenni azt hogy ejjel kellni kell, meg kulomben is. akkor johettek, es johetnek a mai napig amikor akarnak ajto nyitva, de a helyukon alszanak el. ahogy nonek egyre kevesebbszer jonnek :-(

 • 2009.04.02 09:16:09raszta macska

  Hanna, nekem derékfájás ellen bevált, hogy széket tettem a kiságy mellé, mert a pindur is úgy szeret elaludni, hogy valamelyikünk ott ül mellette még egy picit és fogja a kezét.

  Kényelmesebb így. :)

 • 2009.04.02 09:17:12raszta macska

  És CSAK azért nem írtam eddig egyszer se, hogy milyen gyönyörű ez a gyerek, mert

  1. egyértelmű

  2. mindenki más úgyis leírja

  3. aztán jön majd, hogy "peeeersze, smúúúz, fujj,fujj!"  De tényleg meseszép! :)

 • 2009.04.02 09:17:18Beautiful life

  Tényleg nagyon szép, és az is tetszik, ahogy írsz róluk. Jó lehet a kislányodnak lenni :-)  Az alvás miatt ne aggódj, örülj, amíg veled akarnak aludni.

 • 2009.04.02 09:31:46szövetszöcske

  Nálunk van egy nagy ágy a gyerekszobában a kiságy mellett, nagyobbiknál bejött, hogy jópár hónapig ott aludtunk vele egy szobában, miután már stabilan aludt éjjel, utánna költöztünk vissza a saját szobánkba-ágyunkba, a kicsinek meg nem változott semmi, csak éjszaka már nem szuszogtunk ott mellette.

  A kissebbik kölyök keményebb dió éjjel egyfolytában cicin lógna meg keresne minket maga mellett, egyelőre az a stratégia, hogy nagyágyban alszom én mellette (éjszakáról éjszakára jobban elhúzódva tőle), ha érzem, hogy mocorog-ébredezik akkor álomba símogatom. Ez mondjuk hajnali 2-3-4 ig bejön, utánna már anya kell, tépi le rólam álmában a szundi-pólót, cicitkeres, ha nem sikerül, akkor elkezd lerugdosni az ágyról és fejhangon visít anyáért. Mindegy, ha legalább a szobájában a nagyágyra sikerül szoktatni idővel, akkor az lesz az ágya, a kiságy meg megy a süllyesztőbe, de ez még a jövő zenéje...

 • 2009.04.02 09:34:41Ribizlee

  raszta,

  fúúújjj, smúúúúz!!! :-D  közben Léna pofiját elnézve kezdem megérteni a csípkedős néniket! :-)

 • 2009.04.02 10:02:43Subbantósdi

  Nagyon aranyos a kislányod! :o)

  Mi a külön alvást választottuk, lényegében mindkét gyerekünknél, nappal külön alszanak, van egy utazóágyunk, a fiam abban alszik, a hálószobában, a lányom meg a gyerekszobában, a saját ágyában, még kicsik ahhoz, hogy egymás mellett el tudjanak aludni és szerencsére van hely a lakásban, két ilyen jól elszeparálható helyiség, a mi hálószobánk és a gyerekszoba.

  Amikor csak a fiam alszik, mert Ő még naponta kétszer alszik napközben, és ezt nem a babakocsiban teszi, akkor persze alszik a gyerekszobában, a rácsos ágyában.

  Aztán nálunk az a rendszer, hogy este a fiamat letesszük a rácsos ágyba, a gyerekszobába, aztán akkor alszik már, mikor a lányomat teszem le, egymást nem ébresztik fel, mert a lányom aránylag könnyen elalszik, ha beviszem és betakarom.

  Aztán kihozom a fiamat még inni egy kicsit este 9-kor és utána az utazóágyban alszik, a nappalinkban.

  Tehát ha éjjel gond van, sem zavarják meg egymást rögtön és hát reggel sem egy időben kelnek még, ezért nem zavarják megy egymást ekkor sem.

  Nekünk ez a rendszer bejött, hála az égnek, hogy van ennyi helyiség és hogy a fiam elfogadta, hogy hol a rácsos ágyban alszik, hol az utazóágyban, a lányom alvási helyzetein nem változtattunk, Ő már vagy egy éve a saját kiságyában alszik, mert inkább Ő az, aki már megszokhatott egy helyzetet, hogy hol alszik és hogy nyugodtan el tud aludni.

  Lehet ezzel persze vitatkozni, nálunk valahogy nem ment volna, hogy egy szobában aludjunk a gyerekekkel, főleg egy ágyban, de hát ahány ház, annyi szokás, így el lehet mondani, hogy elég jókat alszik mindenki és nem kóválygunk zombiként. :o)

 • 2009.04.02 10:38:51Amirah

  a kérdésre válaszolva, a gyerek az ágyában aludjon (különben házasélet, legalábbis az ágyban nuku). De amig szopiztak, nálunk a kiságy az ágyam mellett volt, hogy ne kelljen éjszaka messzire mennem :-)

 • 2009.04.02 10:54:53dini78

  Ó igen...sajnos (vagy nem:))), de én is az a szülő vagyok, aki azt vallja a gyerek a saját ágyában aludjon. Nálunk az első csmete 6 hónapos koráig aludt velünk egy szobában, úgy hogy a mi ágyunk mellett volt az ő kiságya, így ha éjjeé felébredt, akkor nyugodtan ki tudtam venni és meg lehetett szoptatni, majd visszatenni aludni, anélkül, hogy apa felébredt volna. Fél év után berendeztük a szobáját és egy légzésfigyelővel az ágya alatt "különválltunk" éjszakára. :) A második csemete ha jól emlékszem csak 1 hónapig volt velünk egy szobában. Utána ő is kapott egy külön szobát, légézsfigyelővel, bébiőrrel és mindenki aludt mint a bunda éjjel. Valahogy nálunk is a második gyerek nyugodtabb alvó. Sem alatatásra, sem pedig különösebb rituálékra nem szorult, hogy elaludjon. Így evett fürdött és aludt. :) Sajnos azt viszont nem tudtuk megtenni, hogy egy szobába rakjuk őket, amert akkor egyik sem aludt. Vagy ha az egyik elaludt, akkor a másik addig piszálta, míg fel nem ébredt. Így mindenképpen olyan házat kellett keresnünk, ahol mindenkinek jut egy kis szoba. :) na és most majd a 3.-nál kíváncsi leszek meddig leszünk egy szobában..... :))))))

 • 2009.04.02 11:22:41keke80

  Gyönyörü Lénád van, az már biztos.  Az én babám is Lena, kettös állampolgár, magyarságára utalva Emese is. Mini csak addig aludt velünk, amíg az éjszakája kissé rövidebb volt a miénknél. Amig 5kor felkelt, addig nekem volt kényelmesebb, hogy ott van mellettem, nem kell az egész lakáson áttúrázni félálomban. De köbö 5hónapja stabilan és gond nélkül alszik a szobájában az ágyikójában. Minden döccenö nélkül átszokott, mert addigra a déli és délutáni alvásokat már az új helyén töltötte. Meg neki amúgy is mindegy, hogy hol alszik, a lényeg, hogy nem zavarja senki. Lena Emese 10hónapos, tegnap óta foga van, sírás, minden nyüszi nélkül, és kimondottan utálja, ha valaki alszik, horkol, kukkol, sétál a szobájában mikor ö alszik. Be is kell sötétíteni, lagalább nem nézelödik alvás helyett, meg én így szoktattam. Az egyetlen probléma, hogy a foga miatt nem sírt, hanem ha fájt, akkor kaksizott... A popesz persze ennek megfelelöen néz is ki...:(((

 • 2009.04.02 12:37:40Starlark

  Náluk alap volt hogy a gyerek a saját ágyában alszik, és ha álmos az ágyába tesszük le aludni.

  Jó dolog hogy minden további nélkül alszik az ágyikójában hátulütője hogy viszont, hogy jól csak kiságyban, utazóágyban tud főleg ha viszem a kispárnáját is.  Igaz az alvással nálunk még sosem volt gond. A törpe még csak 7 hós és másfél hónapos kora óta stabilan átalussza az éjszakát.

 • 2009.04.02 13:13:26Amirah

  nálunk hétévesen kezdte átaludni :-(

 • 2009.04.02 15:26:13zelzele

  7 evesen. Jaj akkor nincs remeny szamomra:-))))))))))))))))))))))))))

 • 2009.04.02 15:27:41opti

  Én is ilyen leteszem elalszik másodikat szeretnék ha lehet :) Nem azért, jó volt az együttalvás, én imádtam, és ismét megteszem a huzamosabb alvás reményében, de olyan könnyen visszaszoktam arra, hogy helyem is van.  És igen, Léna nagyon bájos :)

 • 2009.04.02 15:48:54bohar

  opti: nekünk nagyon kényeztető második született ritkán, gyorsan evő, külön ágyban leteszed és elalszik délután és este is, hamar önálló-el is bíztunk magunkat, megy ez nekünk :)))hamar vállaltuk a harmadikat, aki minimum olyan mint az első, mindenesetre beigazolta hogy a másodiknál nem mi voltunk ügyes, rutinos szülők, nem rajtunk múlott, ő volt olyan könnyű baba, a harmadik újra nem egyszerű alvásszempontból sem :S

 • 2009.04.02 15:55:22opti

  Bohar, majd a negyedik :)  Lehet, hogy a második babáktól ez az extra jó viselkedés csak beetetés, hogy nekik is legyen kistesójuk...? :)))

 • 2009.04.02 16:07:02bohar

  opti: rossz vicc :)) megállunk háromnál

  a felvetésedre azt mondom lehet az én másodikom ugyanis, aki önállóan akart mindent csinálni pici korától-enni, öltözni stb. a kistesó születésekor felhagyott az ilyen törekvésekkel (csak kampány volt :)

 • 2009.04.02 17:46:04opti

  De édes :))

 • 2009.04.02 18:00:13dini78

  Hú, én viszont teljesen abban a hitben voltam, minél több gyerek annál nyugodtabbak. :))))) Vagyis ezt a következtetést vontam le a második után, hogy jaj, de jó, sokkal önállóbb, sokkal jobban eljátszik a többiekkel, és szépen elalszik magától, stb. Mi lesz velem ezután?! :))

 • 2009.04.02 20:47:06nácska

  dini78, nálunk majdnem minden ugyanígy volt, első baba féléves kortól ment külön szobába, a második kicsit később, mint a tietek, két és fél hónaposan. Ami a nagy különbség, hogy ők együtt alszanak éjjel, a nagy (19 hónapos) már csak nagyon ritkán kel éjjel, amit a kicsi (3 és fél hónapos) észre sem vesz, a kicsi éjjel egyszer szopik (hajnalban), a sírására a nagy csak nagyon ritkán ébred fel, akkor is visszaalszik, mert szerintem elég unalmas neki, hogy csak ülünk ott a szoptatósfotelben a sötétben. Nappal egyébként nálunk is az van, ami Subiéknál, a kicsi mindig ott alszik, ahol a nagy nem zavarja, a nagy viszont mindig az ágyában.

 • 2009.04.02 20:49:19nácska

  Starlark, teljesen egyetértek. Az előnyt és a hátulütőt illetőleg is.

 • 2009.04.02 21:52:50cinyó

  Off: majdnem elsírtam magam, amikor megnéztem a progeriás videót, amikor a kisfiú beszélt magáról, és hallottam a háttérben, hogy a kamerakezelő (valószínüleg az anyja) elsírja magát.. De nem akarom tovább rontani a hangulatot..

  Gyönyörű a baba, élmény lehet velük lenni nap mint nap :) Haláli aranyos! (főleg,ha alszik, ugye? ;) )

 • 2009.04.02 23:07:51Medellin

  Mi a kicsit 6 hetesen költöztettük át a tesóhoz. Tesó 1 hónapig volt megzakkanva alvásilag, de igazából 2 hét alatt megszokta, hogy a pici éjszaka felsír, hogy éhes. Azóta nem kel fel rá. És kb. 3-4 hét alatt simán visszaállt az alvása (mármint időben elaludt, nem jött át éjszaka, stb..). A kicsi meg baromi jól elvan a kiságyában, nem hiányzom ám neki egy percig sem:) Elvégre alszik! :)

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta