SZÜLŐSÉG

Miért nem esem teherbe? Selejt vagyok?

2009. április 1., szerda 15:00

Zsöminek, akivel már találkozhattatok a Porontyon, a rossz rákszűrés-eredményei után kimetszettek a méhszájából egy darabot, hogy jobban megvizsgálják. A műtét után hat hétig nem élhettek házaséletet, a gyermekáldás továbbra is késik. A mai részben elmeséli, hogy mennyire kiborult a karácsonytól, amikorra már legszebb álmaiban a kisbabáját tartotta a kezében, most azonban rettentően fáj neki, hogy barátnőinek már sikerült teherbe esniük, neki pedig még nem. De vajon miért nem?Karácsony este van. Fél éve házasodtunk össze. Akkor, legmerészebb álmaimban még úgy gondoltam, hogy már gömbölyödő pocakkal állok a fa alatt. Most pedig örülök, hogy élek, a teherbeesés valósága egyre távolabb kerül. Közben két barátnőm megszült, kettő pedig teherbe esett. Közülük az egyik évekig próbálkozott sikertelenül korábbi partnerével, a másikkal pedig rendszeresen megvitattuk a különféle peteérés-jelző eszközök és módszerek hatékonyságát.

A jó híreknek nem tudtam felhőtlenül örülni, kívül mosolyogtam, belül nyüszítettem, majd a szomorúság – és mit tagadjam, irigység – hangjai otthon szabad utat törtek maguknak, és aznap sírva aludtam el. Reggel persze elszégyelltem magam: hogy lehetek ilyen dög?! Még semmi nincs veszve, vagy csak magamat győzködöm?

Halványan rossz érzés fészkeli magát az agyamba. Selejt vagyok? Mi lehet a hiba bennem? De gyorsan elhessegetem, és arra gondolok, jövő karácsonykor már lehet, hogy nem csak pocakkal, hanem akár egy rúgkapáló újszülöttel is gyarapíthatom a karácsonyi ajándékok kupacát.

Zsömi

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.02 13:54:05bolyti

  pearl írtam:)

 • 2009.04.02 14:17:14littlered

  bolyti, csakhogy neki nem derült ki hogy PCO-ja van vagy PCOS(!!!)-e van, vagy akár IR-e, ez a lényeg. Egy UH alapján ... 5-6 éve még embert nem találtam, aki hallott a metforminról, mint meddőségben is használható csodaszerről, ma meg minden boldogtalannak felírják, vizsgálatok nélkül, na ez a furcsa. Ettől persze még lehet, hogy ez a baja a csajnak, de az orvosa egy látnok vagy kuruzsló. Nem algopirin a metformin, hogy csak úgy szedd.

  Ariaden jobban leírta, mint én.

 • 2009.04.02 14:26:33Bato

  Zsófi! Nem vagy selejt.

  Én is azt tudom javasolni, ha aggódsz menjetek el a pároddal és vizsgáltassátok ki magatokat. Hidd el, hogy bármilyen eredmény is lesz, az jobb a bizonytalanságnál.

  Én a vetélésem után vártam jó másfél évet, mire rászántam magam/magunkat egy alapos kivizsgálásra. Kiderült, hogy korábban kellett volna megtenni. Páromnál találtak egy kis difit, amit kezelni kellett. Nálam sem ártott egy kis gyógyszeres kezelés, majd még mindig semmi. Azután jött egy inszem és szerencsére elsőre sikerült. 3 éves a nagyobb lurkó. Ezután spontán és legnagyobb meglepetésünkre kiderült, hogy ismét terhes vagyok. Most a két gézengúz bent szuszog az ágyába.

  Mostani eszemmel sokkal korábban kivizsgáltattam volna magam és a páromat is.

 • 2009.04.02 14:39:26Bato

  Zsófi=Zsömi

  Ezt rendesen félreolvastam

 • 2009.04.02 14:53:14Beginner

  Egyszer egy orvos barátom azt mondta, hogy a nemi szerveink működéséhez (jó működéséhez) elsősorban víz kell. Akik először fordulnak meddőségi problémával hozzá, és az alap kivizsgálás nem hoz eredményt, azt tanácsolja, (hogy addig is, míg az eredmények megjönnek) tessék sokat inni (és persze próbálkozni. . . :). Vizet, ásványvizet, nem pedig üdítőt, kávét. Sokat nyom a latba az is, ha a napi meleg étel elfogyasztásakor eszünk levest is!

  Ezt a tanácsát eddig 2 barátomnak mondtam és (lehet, hogy más is közrejátszott persze...) bejött. (Az egyik házaspár már 3 éve szeretett volna babát, és minden rendben volt velük egyébként)

  Megpróbálni érdemes. . .

 • 2009.04.02 15:04:10cpandacsoki

  Csak egy üzenet:  Szeva Zsömi, az Úristen vagyok (hívhatsz sorsnak is, ha az ízlésednek jobban megfelel). Jövő Karácsonykor maximum én gyarapíthatom rúgkapáló újszülöttel a karácsonyi ajándékaid kupacát. Vágom, hogy fent van a wishlist-eden a dolog, de azért a 2009-es Excel Gantt Chart-ba ne vedd fel, mert úgysem rajtad múlik.

 • 2009.04.02 15:10:34Brumibaby

  cpandacsoki, te iszonyat bunkó vagy

 • 2009.04.02 15:24:10kecsegugu

  Nekem is volt hosszú sikertelen próbálkozás is, méhen kívüli terhesség, vetélés.

  Én is mindig azt hallgattam, hogy ne akarjam olyan görcsösen, és akkor majd jön.

  Ez szerintem is hülyeség. Amikor nagy nehezen megmaradt a baba, akkor sem görcsöltem kevésbé, viszont kezeltük a fizikai, biológiai (esetleges) gondokat. Elvileg mindkettőnknél minden rendben volt.  És azt is nagyon utáltam, amikor gyerekes barátnőim ilyeneket mondtak: nem baj, majd sikerül neked is...  Nekem a Gynevac injekció-kúra segített és egy kis Utrogestan sárgatesthormon.

 • 2009.04.02 15:26:56kecsegugu

  És az Utrogestan még azelőtt, hogy a teszt kimutatta volna, hogy mi a helyzet, mert ha akkor kezdem el, az már lehet, hogy késő lett volna.  De a másik kedvencem egy ezotériával nagyon jó barátságban levő rokonom, aki feltette a nagy kérdést, hogy válaszoljam meg magamnak, hogy miért akarok gyereket. Merthogy biztos azért nem sikerül, mert nem azért, hanem ezért akarom. Meg mert mindennek oka van.

 • 2009.04.02 15:30:56kecsegugu

  Zsömi, természetesen nem vagy selejt, bár sokáig én is ezt gondoltam magamról, és nyilván semmi sincs még veszve. De tudom, hogy a kényszerpihenő minden egyes napja ilyenkor egy évnek tűnik.  Egy barátnőmet is azzal műtöttek, amivel téged, és van már két gyereke (na az ilyet is utálom, mert attól még, hogy valakinek így is összejött, az rohadtul nem vigasztaló).

 • 2009.04.02 15:32:21ányesz

  kecsegugu hát ez kész :)

  és mit tudtál erre mondani neki? :)))

  jesszus

  ja és figyi, az utro az ugye olyan hogy progeszteron hiány miatt adják? csak azért kérdem, mert én is hőmérőzök, hogy tudjam mikor van peteérésem, viszont a ciklus második fele normálisnak tűnik, felmegy a hőm, és eléghosszú is. és én úgy tudom hogy ha felmegy,és úgy is marad akkor elég a progeszteron. tudsz valamit erről?

 • 2009.04.02 15:35:57ányesz

  amikor én meg tudtam hogy PCOS-em van, és elolvastam a pcos.hu-n a sorstársaim történetét akkor engem vígasztalt az ő sikerük. más kérdés hogy ha túl sokat kell várnom akkor nem fog már engem sem :( de Zsöminek kitartás. az irigység meg normális emberi tulajdonság. a barátnői nekem is mosanában mentek/mennek férjhez egyik 2 hónap múlva babás volt. a másik barátnőm most megy férjhez a húgom és a koléganőmszintén, ha mindegyiküknek előbb lesz pocakja (erre nagy esélyük van - mindegyik tök szabályos rendes ciklussal van), akkor bizony nem kicsit fogok kiakadni és én is sírni fogok az irigységtől

 • 2009.04.02 15:38:23kecsegugu

  ányesz, a mai napig nem tudom megfogalmazni, hogy miért akarok gyereket. És ugye hülye kérdésre csak hülye választ lehet adni :-)  Azt hiszem valóban a progeszteronra van az Utrogestan, bár érdekes, hogy nekem a hormonvizsgálat negatív lett, de a dokim azt mondta, hogy szerinte megéri kockáztatni egy kis felesleges hormont. És bejött.  A hőmérőzésről amit írtál, fogalmam sincs, hogy pontosan így van-e, de régebben olvastam ilyesmiket. Viszont nekem amikor megfogant és megmaradt a baba, a hőmérsékletem pont visszament a kiindulási pontra, amivel mutatta, hogy sajnos ez a próba is sikertelen volt és meg fog jönni. De valószínüleg én ilyen hülyén működök.

 • 2009.04.02 15:38:51cpandacsoki

  Brumibaby, félreérted. Amit írtam az alapvetően pozitív, és persze, hogy tök jó lenne, ha Zsöminek összejönne. Szerintem úgy jó tekinteni egy újszülöttre, hogy ajándék, nem pedig teljesítmény. Akkor talán gyorsabban is jön, ha az ember vágyik rá.

 • 2009.04.02 15:44:43ányesz

  kecsegugu, nna én meg megnéztem már vagy 50 hőgörbét egy oldalon, ahol valaki ezeket kielemezgette, és mindenféle példák mellé felhozta, na azok alapján nem hiszem hogy hülyén működsz :) csak simán nem mintapélda a görbéd.

  akkor ezek szerint utrogestan mellett ment le a görbéd? de furi.

  na én meg remélem csak hogy jövő pénteken még mindig magas lesz az enyém, és akkor veszek egy tesztet, hátha megörvendeztetetm a férjemet húsvéti tojás helyett... azért ez egy kisebb csoda lenne.

 • 2009.04.02 15:46:57kecsegugu

  Semmi érdekeltségem nincs a Gynevac-kal kapcsolatban, de szerintem érdemes megkérdezni a dokikat, hogy esetleg ajánlják-e. Maguktól nem tudom miért, de nem szokták (van egy összeesküvés elméletem, miszerint azért nem, mert nem a gyógyszergyárak egyike forgalmazza, hanem maguk a készítők).

  Amúgy www.gynevac.hu  Tudom, hogy az, hogy nekem bevált, korántsem jelenti azt, hogy mindenkin segíteni fog, de nekem megérte rászánni azt a kb. 6 ezer forintot.

 • 2009.04.02 15:48:06kecsegugu

  ányesz, ha magas marad, akkor nagyon lehet reménykedni... úgy legyen! :-)

 • 2009.04.02 15:49:29Visegrádi

  A legrosszabb, ha valaki nem akarja és mégis megtörténik.:( Vagyis az is épp olyan rossz....

 • 2009.04.02 15:51:05ányesz

  köszi. :)

 • 2009.04.02 15:51:34Blueray

  Az egyik koll.nőm évekig nem esett teherbe. Már a Dalai Lámához is elmentek, a csaj az összes létező bogyót beszedte, minden gyógyfürdőben törzsvendég volt már, mire kisütötték, hogy a férjére "allergiás". Ez komoly. Volt vmilyen anyag a szervezetében, ami gyakorlatilag spermicidként működött.

 • 2009.04.02 15:52:18ányesz

  visegrádi: de akkor van döntési lehetőség a kezedben. ha meg nem akar jöni a babó, akkor tehetetlen vagy egy ponton túl.

 • 2009.04.02 15:52:52kecsegugu

  Blueray, ilyenről már én is hallottam, de az a szörnyű, hogy nekik akkor lombikkal sem lehet (közös) babájuk :-(

 • 2009.04.02 15:57:32ányesz

  én is hallottam ilyet, létezik ez sajnos, és nagyon gáz :(

 • 2009.04.02 16:02:47gic33

  ányesz: attól, hogy valakinek rendes ciklusa van, még korántsem biztos, hogy hamar teherbe esik... Nekem maximum (!) 28 naposak, de eddig még fél éven belül nem sikerült teherbe esnem.  kecsegugu: nem a progeszteronra van az Utrogestan, hanem AZ (progeszteron)! :) Pozitív teszt után szokták csak adni (bár inszem/lombik esetén már előtte is). Én a 2. terhességemet azzal indítottam, persze orvosi javaslatra, a korábbi vetélés miatt. Ez amúgy olyan hormon, amit nem lehet túladagolni, tehát az sem baj, ha feleslegesen használod.

 • 2009.04.02 16:07:41kecsegugu

  gic33

  kecsegugu: nem a progeszteronra van az Utrogestan, hanem AZ (progeszteron)! :)  jaja, jogos, tényleg :-) én nagyon hamar felejtek...  de az a baj, hogy mire pozitív a teszt, már hiába használod. a dokim szerint a vélt fogantatás után 10 nappal kell elkezdeni, akkor van a beágyazódás, és akkor a tesz még ugye nem mutatja ki a terhességet.  nem vagyok orvos, de akkor mi az oka, hogy nem mondják azt, hogy próbáljuk meg előbb?

 • 2009.04.02 16:08:27kecsegugu

  az utolsó mondatom nagyon értelmetlen, de azért ki lehet hámozni a lényeget, remélem :-)

 • 2009.04.02 16:15:31gic33

  Az attól függ, hogy beágyazódási probléma van (vagy valamiért segíteni kell a beágyazódást, pl. inszem esetében), vagy pedig egy már létrejött terhesség esetében merül fel progi-hiány. Nekem a 7. terhességi héten merült fel - már ha ez volt a gond, utólag nem nagyon szokott kiderülni ugye...

  Egyébként a beágyazódás a fogantatástól számított 3-4. napon kezdődik, és VAN olyan, hogy a 10. napon már a teszt is kimutatja. ;) Saját tapasztalat. ;)

 • 2009.04.02 16:16:36gabika1979

  Nem szabad görcsölni, ezt én is tanúsítom, egy mindenórás kismama...

 • 2009.04.02 16:19:33rita a felcser

  Blueray, ilyenről már én is hallottam, de az a szörnyű, hogy nekik akkor lombikkal sem lehet (közös) babájuk :-(  De!!

  Most van MAgyarorszagon valami program,ahol kiszurik ezeket a parokat es egy evig kapnak nem tom milyen immun elnyomo szereket es lehet kozos babajuk.Kb 2 ev alatt,ha minden jol megy akkor lehet baba.

 • 2009.04.02 16:20:33kecsegugu

  gic33, szerintem, ha valakinek a 7. héten lesz szükséges az Utro, az más jellegű probléma, mint akinek egyáltalán meg sem tapad anélkül.

  Hát ez hű de nagy észrevétel volt részemről :-)  Szóval arra gondoltam, akinél más egyebet kizártak, és valószínűsíthető, hogy a megtermékenyülés megtörténik, csak nem tud megtapadni.

 • 2009.04.02 16:21:07kecsegugu

  rita, ezt örömmel olvasom :-)

 • 2009.04.02 16:22:00kecsegugu

  A mindenórás kismamák pláne ne görcsöljenek :-)

 • 2009.04.02 16:22:08ányesz

  rita a felcser mindig olyan sok okosat ír ide, hogy csudi. :) csak figyeljetek...

 • 2009.04.02 16:24:55kecsegugu

  Most jutott el a tudatomig, hogy Erdélyben legális lett a béranyaság?

 • 2009.04.02 16:26:18gic33

  kecsegugu: én is ezt mondtam. :) Hogy más a probléma. Csak lehet, rosszul fogalmaztam... Az én "köreimben" pozitív tesztkor szokták adni, korábbi vetélés esetén (valószínűleg most is kapok majd, mivel ketteskére gyúrunk...)

 • 2009.04.02 16:36:11kecsegugu

  gic33, na, ugyanarról beszélünk amúgy szerintem is :-), csak én azt sérelmezem pluszban, hogy miért csak pozitív tesztkor adnak. a 10 napos kimutatás azért igen ritka.

 • 2009.04.02 16:47:43kecsegugu

  Csak hogy ON is legyek, egy hülye kérdés: a PCOS esetében is nem az az egyik következmény, hogy nem tud megtapadni a megtermékenyült magzat a túl vastag (gyulladt?) méhnyálkahártya miatt?

 • 2009.04.02 16:47:50kecsegugu

  bla

 • 2009.04.02 16:50:49rita a felcser

  nem

 • 2009.04.02 16:51:28ányesz

  hát én nem tudom, remélem nincs igazad. bár azt sajnos én is tudom hogy elhúzódó ciklus során megvastagodik a nyálkahártya és hát igen, akkor gátolja a beágyazódást :(

 • 2009.04.02 16:51:51ányesz

  de remélem, hogy én most kivétel leszek

 • 2009.04.02 16:52:32ányesz

  rita. én rád akarok hallgatni. :) akkor lehet? vagy nem lehet ez?

 • 2009.04.02 16:53:37kecsegugu

  ányesz, én sem tudom, hogy igazam van-e, azért kérdeztem inkább :-)

 • 2009.04.02 16:54:27kecsegugu

  meg így azért túl egyszerű lenne a dolog :-(

 • 2009.04.02 16:58:05ányesz

  hú, na most közben asszem eszembe jutott valami, ami kissé összekavarta az agyamban a dolgokat. szóval a lényeg hogy valami olyamit olvastam, hogy akkor is lehet vérzés ha nincs peteérés, mert elhúzódik a ciklus, a nyálkahártya megvastagodik, és amikor már túl vastag akkor levérződik és újra vékony lesz. de ha megfordítom a dolgot, akkor a megvastagodás csak akkor van, ha nem következik be peteérés? mert az rám nézve jó lenne, csak azért legyen már a kedvemér így :)

 • 2009.04.02 16:58:58ányesz

  na sajnos most mennem kell, de holnap reggel elolvason mit sütöttetek ki azóta :) (én addigra már biztos hogy 2 adag muffint muhaha)

 • 2009.04.02 18:21:24papucsbojt

  koszonom a temat, a cikket es a hozzaszolasokat.

 • 2009.04.02 20:38:50rita a felcser

  A PCOS ban nem gyulladt a mehnyalkahartya.HA gyulladt lenne,akkor antibiotikumal lehetne kezelni.

  Viszont megvastagszik igen.

  De nembaj,mert hormonkezelessel meg lehet vekonyitani.

  Inkabb az ovulacio hianya a baj.

  De ha nekem lenne PCOS-om akkor endokrinologushoz mennek,kivalasztanek egy olyat akinek van kompetenciaja utlrahangban,nagyreszenek van,es azzal kezeltetnem magam.En a nogyogyaszokban ilyen finom dolgokban nem bizom.Orulhetnek,ha bevarrnak rendesen egy gatrepedest.Es van olyan nogyogyasz akinek fogalma sincs a PCOS-rl de nem kuld endokrinologushoz.

 • 2009.04.03 07:01:35Brumibaby

  cpandacsoki, akkor bocs, ezek szerint félreértettem, nekem cinikusnak tűnt a megjegyzés, és nulla empátiát tükrözött. Talán mint aki korábban érintett volt, ilyen kérdésekben csekély humorérzéket bírok felmutatni, és ezt feltételezem másokról is, meglehet, alaptalanul.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta