SZÜLŐSÉG

Kismama 3.0: A lengén öltöző kismama megfázik

2009. április 1., szerda 09:10

36. hétNincs rá jobb szó, brutálisan megfáztam. Nem, nem vírus, csak szimpla meghűlés, az is az én hülyeségem miatt. Mostanában ugyanis jól esik alig ruhában, sőt, ne kerteljünk, fehérneműben járkálni itthon. Ilyenkor ugyanis nem szorít semmi, nem tapad rám semmi, nincs melegem, sőt, egyfajta klassz borzongás van rajtam, nagyon élvezem. Pontosabban élveztem, egészen a mai napig, most ugyanis a második papírzsepis doboz alján kotorászom, új orrcseppet bontottam, és hatalmas popsikenőcs-bajszot növesztettem. Közben hallgathatom a férjemet is, aki néha diadalmasan megáll fölöttem, az “ugye én megmondtam, hogy öltözz fel rendesen” szöveggel, mire én már csak kínosan tudom elfojtani a röhögést, hogy na, vajon minek köszönhető, hogy neked is csak ez jutott eszedbe akkor…Szóval tüsszögök és köhögök ezerrel, miközben azon imádkozom, hogy ne így szüljek, mert az aztán cikis volna, ha mondjuk úgy kellene előadnom majd a szüléstörténetemet, hogy a hatodik tüsszentésre aztán előjött a gyerek, és utána az első köhögőrohamra meg már meg is született a placenta. Vagy valami ilyesmi. Mert most már lassan bármi előfordulhat, tekintve, hogy a dokim szerint kinyílt a méhszáj. Ebből persze én semmit nem érzek, és ha jól tudom, ettől még vígan mehet a megszokott forgatókönyv szerint a dolog, vagyis 41.hét, szerda, orvosi vizsgálat, kedvenc dokim rámnéz, és azt mondja:

─Na, ha hétfőig semmi, akkor befektetlek.
─És? ─ kérdezem én szokás szerint megszeppenve ─ Mi lesz, ha nem jön ki magától? ─Semmi gond, ─ vigasztal majd kedvesen ─ még szerencse, hogy feltalálták a szikét.
Én meg hazamegyek, és ijedtemben két nap múlva megszülök.
Na, de ne szaladjunk ennyire előre, inkább próbáljuk kiélvezni a hátralévő heteket, amiket a babaruhák friss vasalt illata és a kiságy megszokott babaszaga mellett körbeleng a fehér köpenyekből, orvosi rendelőkből és kórházi folyosókból áradó fertőtlenítőszag. A terhesség a 36. héttől ugyanis végleg megszűnik állapot lenni, minden héten CTG, dokilátogatás, ez az alap, és erre jön még legalább egy uh, meg egy labor, amit én pénteken igyekszem majd kipipálni.

A CTG egyébként jó buli, és nemcsak a fél óra pihenés miatt, amikor zavartalanul hallgathatom Félgyerkőc szivecskéjének a dörömbölését, hanem azért is, mert a CTG-s labor a szülőszoba folyosóján van, ahol időnként persze születik egy baba. Ezt általában onnét lehet észrevenni, hogy az üvegajtó mögött megjelenik egy doki, vagy egy zöld köpenyes, párás szemű kispapa, és erősen artikulálva előadja a padokról szempillantás alatt felpattanó rokonságnak a legfontosabb tényeket, vagyis, hogy megszületett a kis krambó, ennyivel meg olyan hosszal, és most épp fürdik, de ha hallanák, micsoda hangja van! Az üvegajtó innenső oldalán pedig boldog nevetgélés közben előkerülnek a mobilok, és már röppen is a hír szerteszét, ki ne maradjon a csodából valaki. Aztán nemsokára ismét megjelenik az elnyűtt kispapa, büszkén viszi a bőröndöt az emeletre, lábán még zsák, körülötte meg futkároznak a nagymamák, hátha van még valami felcsipegethető információ-morzsa.

Aztán néha végigvonulnak a folyosón a hazaengedett négynapos kis ünnepeltek is, Maxi Cosiban, vagy a mamájuk karján trónolva. Ilyenkor a fél folyosó felmorajlik, nevetgél, olyan picik még ezek a babák, egyszerűen nem lehet őket komolyan venni. Nekem meg könnyek gyűlnek a szemembe, hiába, a sokat emlegetett hormonok, egyszerűen teljesen kifordítanak magamból.

Szóval szeretem a CTG-t, még akkor is, ha várakozás közben kicsit úgy is nézek arra az üvegajtóra, ott a folyosó végén, hogy pontosan tudom, nem csak móka és kacagás a mögötte eltöltött idő. De ebbe most még ne mélyedjünk bele, inkább idetartom a hasam a laptophoz, mert Félgyerkőc úgy ugrándozik, mintha ő is mondani akarna valamit. Na pötyögd már be, édesem, hogy pápá!

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.01 09:17:24Edinbogyo

  Panzej, ez eddig a legjobb irasod:)gyogyulj meg gyorsan!

 • 2009.04.01 09:23:17Krisz mami

  Hát ezt nagyon jó volt végig olvasni.

  Először is gyógyulj meg mihamarabb :)

  Másodszor pedig csatlakozom a CTG-t kedvelők táborához én is, pont a fenti okok miatt. Imádtam ott ülni és hallgatni, hogy ki miért várakozik, családtag-e, vagy éppen most adják haza a kis jövevényt. Imádtam hallgatni.

  Ha meg valamelyik baba éppen felsírt, akkor nekem elhomályosult a tekintetem és jól bekeményedett a pocim...hiába hormonok... :)

 • 2009.04.01 09:29:25manka78

  Jó írás Panzej! Most ötlött fel bennem, hogy nálunk meg a szakrendelők között van az Nst- labor, fasza helyen, még jó, hogy nem a fertőzőn.:(

 • 2009.04.01 09:29:35gjuci

  A megfázás az vírus, ha jól tudom! Vagy baci, de akkor az durvább formát szokott ölteni sokszor...

 • 2009.04.01 09:37:49Töpike

  gyógyulj meg mihamarabb, és öltözz fel :)

 • 2009.04.01 09:47:44anyatájger

  Nagyon tetszett az írás, Panzej! Teljesen elérzékenyültem, pedig nem is vagyok terhes :)

  Gyógyulj meg minél hamarabb!  Emlékszem, én ennyi idős terhesen, november vége felé, nyitott kabátban mászkáltam az utcán annyira melegem volt. Mindenki megütközve nézett rám, az ismerősök meg azzal ijesztgettek, hogy megfázik a gyerek a pocakomban... Ja, még a donaldba is betértem néha egy-egy fagyira, mert a végén már rákattantam a jégkrémre is.  És nagyon baba a pizsid!

 • 2009.04.01 10:09:12Subbantósdi

  Panzej: jobbulást először is! :o)

  Nekem is kellemes élmény volt a CTG.

  Igaz, az utolsónál, egy nappal szülés előtt nem mutatott érdemlegeset a gép, ezért arra kértek, hogy maradjak még és egyek, igyak valamit, meg lépcsőzzek, és aztán üljek be újra a géphez, mert talán akkor már lesz valami mozgolódás, ami mérhető.

  És lett is, szerencsére, ettem, ittam, fél órát lépcsőztem.

  Másnap meg megszültem.:o)

 • 2009.04.01 10:11:49Katarina

  Panzej, elképesztően klassz bögretartód van:-)))

  Jobbulást, nem lesz baj!

 • 2009.04.01 10:42:55másutt

  Tutira nathad van, nem "megfazas"-od, mondd meg a ferjednek, hogy a szipogasok legeslegnagyobb reszet a natha virus okozza.

 • 2009.04.01 10:44:58másutt

  ja es a tuti modszer leellenorizni, hogy a lakasban lakok kozul barki mas is szipogni kezd 10 napon belul...

 • 2009.04.01 11:47:18Mifi

  Panzej, JOBBULÁST!Igyál 1 bögrédbe jó forró hagymahéj-teát, nekem bejött.

  "Kár" , hogy már a 36.hétnél tartasz, egyre szívesebben olvasom írásaidat, egyre jobbak:-)

  Pocakos koromban én is így jártam, állandóan úgy éreztem meggyulladok, Valaki adagolta belülről a fűtést rendesen.Novemberben is nyitott ablaknál aludtam, szegény Uram nem jól tűrte, száműzettem magam a nappaliba hibernálódni....Ez szülés után totál megváltozott, talán a kimerültségtől is, de egyfolytában vacogtam .Termosztát 25 fokon, le is hullott a fenyőfa 3 nap alatt.

  A CTG Számomra feledhetetlen de sajnos csak egyszeri élmény volt , mivel 37.héten kibújt a kislányom.DE akkor ott, szerencsére csak én voltam a szobába, egész jó felvételt készítettem pici szíve zakatolásáról, a mobilomba.Mai napig őrzöm, mint valami kincset:-)

 • 2009.04.01 12:02:27Kaliff

  Szia Panzej!

  Együttérzek, én is elkaptam valami nyavalyát, a tünetek nagyon hasonlók!

  Jobbulást kivánok! Csini pizsis babás hasi. :-)

  Tetszik az írásod!

 • 2009.04.01 12:53:22soci

  Tudja valaki, tulajdonképpen miért kell minden héten ctg? Azzal csak a szívhangot nézik, nem? Ha mozog a gyerek, biztos ver a szíve, akkor minek a ctg?

 • 2009.04.01 12:56:13Chelly2

  Jobbulást Panzej!

  3 hét és én is CTG-re járok újra! :-) De várom már. Ennek babó is örülhet, mert rúgott egy jó nagyot.

  Múlt héten a kórházban jártam és annyira irigyeltem egy kispapát, ahogy vitte az üres babahordót az épületbe... De jó lenne már ott tartani.

 • 2009.04.01 12:57:54amarilo

  Kicsit OFF.  Klasszak az írások a terhességről, de annak idején a "reklámban" az is benne volt, hogy ez HARMADIK terhesség, szóval már van KÉT gyerkőc.  Engem az (is) érdekelne, Panzej, hogy a másik kettővel hogy boldogulsz nagy hassal.  Például hogy hol vannak a gyerekek, míg te CTG-n fekszel? Vagy mit csinálnak, amíg írod a posztot? Ki viszi a nagyot oviba (ha már ovis), a kicsivel hogy tudsz játszóterezni? Egyszerre alszanak-e, tudsz-e pihenni, stb?  Köszi.  ON.

 • 2009.04.01 12:59:05Chelly2

  Jobbulást Panzej!

  3 hét és én is CTG-re járok újra! :)  Nekem is borzalmasan melegem van. Nem is tudom hogy bírtam a fiammal (ő szept elején született).  Múlt héten a kórházban jártam és annyira irigyeltem egy kispapát, ahogy a bébihordót vitte be az épületbe. Bár ott tartanánk már.

 • 2009.04.01 12:59:27Chelly2

  Csak meg jelent az előző kommentem?

 • 2009.04.01 12:59:47keke80

  Meg a méhed esetleges összehúzódásait. Amiböl esetleges komplikációkat vesznek észre, ha esetleg valami lenne, de ugye nálad sincsen. Mondjuk nálam csak havonta nézték, ez nyugaton így szokás. :) A 36.héttöl pedig 2hetente.

 • 2009.04.01 13:20:46Rézibaba

  Szia Panzej!

  Tényleg nagyon jó irás, valóban egyre jobbakat irsz:)

  Egy észrevétel és kérés: ahogy amarilo is irta, engem is nagyon érdekelne, hogy a másik két gyermekkel hogyan logisztikázol igy, a 3. babát várva. Annak idején, a terhesnapló megszavazásakor szerintem a legfőbb indoka a Rád szavazóknak éppen ez volt, hogy érdekes ez a "már van 2 gyerekem és most várom a 3.-at" felállás. Irj erről is kérlek!

  És jobbulást!

 • 2009.04.01 13:46:56pearl25

  Sziasztok. eloszor is jobbulast kivanok! :)

  Rezibaba es Amarilo a szambol, vagy inkabb a kezembol vettetek ki a szot.:) Szoval engem meg az is erdekelne hogy miben kulonbozik a magyar ellatas a hollandtol, vagyis te hogy eled meg a dolgot. Ha jol emlekszem az elso kettot ott szulted, es talan az elso naplodban irtad is hogy akar szavakba is ontened a dolgot. Tudom hogy volt mar regen tema a kulfoldi vs magyar terhes gondozas, de jo lenne elso kezbol is hallani toled, ha mar ugyis minden heten naplot irsz. Csak egy otlet volt,hogy ne csak a drogos pias otthon szulos posztok legyenek minden heten itt a porontyon. Jo tudom, azokat nem te irod :)

 • 2009.04.01 14:26:21Bato

  Szia Panzej! Nagyon tetszett az írásod. Tényleg egyre jobbakat írsz.

  A CTG-t én is szerettem a nagyobbikkal egészen az urolsóig. Akkor történt egy kis riadalom. Egyszer csak megszűnt a baba szívhangja. Csak órákkal később tudtam meg, hogy rajtam romlott el a gép.

  Volt nagy riadalom. Ultrahang, szülészetre befektetés, orvosok hada, másik ctg, de szerencsére pár óra múlva már a kezemben tarthattam a teljesen egészséges fiamat.

  Valószínű emiatt paráztam a második gyerkőcnél mindig a CTG előtt és soha sem tudtam végigpihenni azt a 20percecskét.  Panzej! Tessék felöltözni :-) De nagyon jó a pizsid:-)

 • 2009.04.01 14:26:51Bato

  urolsóig=utolsóig

 • 2009.04.01 14:35:19csirimiri

  Jobbulást Panzej. Meghatódtam, Olvastam a CTG-s részt, és küzdöttem a könnyeimmel. Pedig már fél éve szültem, és nem voltam/vagyok egy sírós típus! :-)

  OFF: képzeljétek, tegnap Ringatón találkoztam élőben Abigéllel és Mother Maryvel! Ez azért vicces, mert én nem ismerem őket, csak innen a Porontyról...

 • 2009.04.01 15:06:22soci

  Csiri, jelentsd fel őket a Feljelentőben! ;-)

 • 2009.04.01 15:27:25Kipikopii

  Minden sora erdekes volt ennek az irasnak, nagyon tetszett. Jobbulast!  Brittt tudosoknak temajavaslat: a terhesseg elorehaladta es az iraskeszseg javulasa kozotti szoros osszefugges kimutatasa :-)

 • 2009.04.01 17:58:00opti

  Panzej, nagyon klassz a pizsid :))) Az írás megint csak!  Jobbulást!

 • 2009.04.01 18:12:21Heatherette

  mijaz a ctg?

 • 2009.04.01 18:25:56nanemárrr

  Heatherette-nek...amennyiben komoly volt a kérdése?! :)  CTG: cardiotokográfia  A CTG a kardiotokográf rövidítése, mely egy olyan speciális műszer, amivel a magzat szívműködése és a méh aktivitása egyszerre figyelhető és mindezt egy papírszalagra rögzíti. A regisztrált szívműködés folyamatos görbeként látható (felső vonal), melynek változásából következtethetünk a magzat állapotára. Ehhez figyelembe kell venni még a méhtevékenység görbéjét is (alsó vonal). Ha rögzítjük a vizsgálat alatti magzatmozgásokat is, újabb információt nyerhetünk.  A CTG vizsgálat a 20. héttől bármikor elvégezhető, azonban a terhesgondozás során csak a 36. héttől kezdve NST formában (lásd később) hetente, majd a terminus után 2 naponta javasolt, valamint a vajúdás, szülés alatt végig rögzítésre kerül.

  NST: non-stressz teszt  Az NST egy nyugalmi állapotban végzett CTG vizsgálat, mely során a magzat mozgásait is rögzítjük. Ezt a kismama egy nyomógomb segítségével jelzi a készüléknek. Az eredmény háromféle lehet:  Reaktív : a görbe jó, a magzat aktív és a magzatmozgásokra a görbe rövid ideig tartó emelkedéseket mutat (akcelerál)  Suspect : azaz gyanús. Kisebb eltérések láthatók a görbén, melyek nem egyértelműen kórosak. Néha csak az a magyarázat, hogy a magzat alszik, inaktív. Ilyenkor 30-60 perc múlva ismétlés szükséges.  Nem reaktív : a görbe kóros jeleket mutat (120/perc alatti tartós szívfrekvencia, beszűkült görbe, süllyedések -decelerációk stb.). További vizsgálat szükséges, mivel oxigénhiányos állapot fenyeget. • 2009.04.01 19:12:43Heatherette

  uh. köszi.

 • 2009.04.01 21:30:28Antonia40

  Nálam nátha elűzésére a leghatásosabb és leggyorsabb természetes gyógymód az ezüstkolloid (terhesen is ihatod). Torokfájást is pillanatok alatt lehúzza, gargalizálni érdemes vele, utána le lehet nyelni, úgy még hatásosabb. Ez a legerősebb természetes antibiotikum, mellékhatások nélkül.

  Itt a legolcsóbb: www.flavin.hu

  Jobbulást és egészséges babát kívánok!

 • 2009.04.01 21:54:18subidubidu

  Na akkor jön a kisebbség: én nem szeret(t)em a CTG-t. Az elsőnél még hagyján, de a másodiknál és a harmadiknál mindig az volt a gond, hogy oda-vissza másfél óra az út, a klinikán órákig tart, míg behívnak, aztán utána kivárni, hogy a doki rámondja az áment. Tényleg megodlandó feladat volt a gyerkőc(ök) felügyelete, főleg mikor már kétnaponta (a 38. héttől!) rendeltek be. Apuka ugye néha dolgozna is, nagyszülők jó messze, maradt a bébiszitter... Ahogy részben szülés alatt és után is pár napig mindenképp, amikor a párom nem ért rá.

  Persze mentem mindig szorgalmasan, pedig a 35. héttől berendeltek, de a CTG soha az égvilágon nem mutatott semmi extrát, szerencsére. Akkor nem, mikor másnap megszültem.

  Remélem, most is így lesz. Most délig csak egyre kell felügyelni, de délben egyet a suliból, egyet az oviból hazahozni, és a helyzet ugyanaz: csak bébiszitter jöhet szóba. Nem olcsó mulatság.

 • 2009.04.01 22:11:54figyelős

  Szia Panzej!  Izgulsz még a szülés miatt, v. a harmadiknál már kevésbé? Én egy gyereket szültem, nála nem féltem, nem tudtam mi vár rám. Lehet, hogy a másodiknál elgondolkodom az érzéstelenítőn!

 • 2009.04.01 22:17:10figyelős

  Valaki írna nekem arról, hogy milyen érzéstelenítővel szülni?

 • 2009.04.01 22:38:32littlered

  off

  figyelős

  szubjektív vélemény: első szülésem epidurális volt, prímán nem is éreztem semmit, de sajnos a fájásokat sem. Egyrészt fájásgyenge voltam, ami azt jelentette, hogy iszonyú éles, de túl rövid, 1-3 mpercesek voltak, ami nem elég egy rendes nyomáshoz. Másrészt a baba meg nem akart kijönni. EDA-t bekötötték reggel, du 2-kor még minimális tágulásom volt, képzelheted, szétzsibbadtam magam. Egyik karomon nyomták az oxit, a másikon az EDA-t, nézték a gépet és úgy mondták, mikor nyomjak, mert tényleg nem éreztem. Ott volt az összes doki, aki dolgozott aznap, végül fogóval húzták ki. :-) 2006-ban, még mielőtt középkorra gyanakodnál :-)

  Ha nem merül fel probléma, valószínűleg jó dolog, de esetemben többet ártott, mint használt. Sajna, ezt előre nem tudhatod.

 • 2009.04.01 22:42:55szenilla

  Antonia40

  azért óvatosan az ezüstkolloiddal, mert én úgy tudom, hogy lehetnek nagyon komoly mellékhatásai:(

  Panzej, írás nagyon jó volt köszi, és engem is érdekelne, hogy bírod a másik kettővel? Egyébként nátha: én a másodikat vártam, mikor szülés előtt nem sokkal jól megfáztam. Az orromon alig kaptam levegőt, rendesen aggódtam, hogy hogy fogok így szülni. Milyen a természet, szülés ideje alatt teljesen kidugult, nem volt gond:) (bár utána meg borzalmas volt, mert annyira bedugult, hogy tényleg csak a számon át tudtam levegőt venni, baromira kiszáradt a torkom, inni meg ugye nem adnak, amíg le nem telik a 2 óra - mindegy, jó kis szülés volt:)))

 • 2009.04.01 22:53:52gjuci

  Vigyázzatok az orrcseppel, nagyon gyorsan rá tud szokni a nyálkahártya és szó szerint "drogos" leszel tőle. Mármint ördögi kör lesz, valójában már semmi bajod, de már csak úgy tudsz levegőt venni, ha orrcseppezel, és az orrcsepp meg tovább marja a nyálkahártyát, stb. Teljes elvonókúra a megoldás, néhány napig rossz, de megéri. Sós vízzel át lehet folyatni az orrot, egyik orrlyukon be (van speciális készülék is, de simán fel is lehet szívni), az egész arcodon belül átfolyatni és a másikon kicsorog.

 • 2009.04.01 23:01:27subidubidu

  Az orrcsepphez tényleg hozzá lehet szokni, de mikor nem kap levegőt az ember lánya, kell valami. Nekem pl. a fülem gyullad be azonnal, ha be van dugulva az orrom, és mivel már műtötték a dobhártyámat, inkább nem kockáztatok (próbáltam - lett belőle antigigyó). Aztán igen, ha tényleg nincs takony, "csak" dugulás, jön a sósvizes leszokókúra.

 • 2009.04.01 23:25:15opti

  Orrcsepphez...

  Ha már úgy is "hírdetem az igét" (egyesek szerint) a másik posztban, akkor egy príma javaslatot ide is eleresztek, nemhiába ilyen nap ez a mai.

  Szóval homeós orrcsepp: euphorbium.

  Nagyon jó, csak ne ijedjen meg senki, ha esetleg első nap fokozza némileg a náthát. Utána jó lesz, a homeó így műkszik. Első nap 5x, második nap 4x, harmadik nap 3x stb stb belőni, és láss csodát legdurvább esetben is max 5 nap. De legtöbbször lehet gyorsabban is csökkenteni az adagot, ahogy a tünetek is enyhülnek. És ez nem marja szét a nyálkahártyát sem. Nekem a sima orrcseppektől fájt a fejem, ettől semmi. Kicsiknek is lehet adni. Mindenkinek jobbulást!

 • 2009.04.02 11:24:16Panzej

  Köszi szépen a sok pozitív visszhagot, nyomorult kis állapotomban nagyon jól estek! Az orrcsepp nálam kritikus téma egyébként, mivel a terhesség eleje óta használom. Először próbáltam sósvizeset, aztán mikor nem használt, jött a Nasivin, Otrivin stb. Egyszerűen muszáj volt, nem kaptam levegőt másképp, és az orvosom azt mondta, a légszomj sokkal veszélyesebb a babára mint az orrcsepp. Szóval én tényleg addiktívvá váltam, és most nagyon örülök, hogy arra is kaptam tippeket tőletek, hogyan álljak majd neki a leszokásnak hathónapi orrcseppezés után.. Durva, mi?

  De hogy én is hozzáokoskodjak valamit a terhesség alatti náthához: langyos sósvizes gargarizálás torokfájásra. A neve ellenére sem undorító, és egyszerűen csodákat tesz. Ha valakinek még van bármi a tarsolyában, írja csak le a jövendő okulására! Sziasztok! P • 2009.04.02 11:58:01baudolinA

  Panzej,

  nem olvastam a kommenteket, de az orrcseppről jutott eszembe. Mi nagyon "sűrű" kamillateát szoktunk főzni: 1,5 dl vizet felteszek főni, mikor felforr, akkor beleteszek 3-4 tasak kamillateát, és felére főzöm. Ebbe jön néhány kristály só. Ezt szoktam használni orrcsepp gyanánt. Nem annyira vad, mint a sima sós víz, és a gyerekek orrába is nyomhatod.  Ja, és a párologtatás. Ha van rá időd két gyerek mellett...

 • 2009.04.02 14:08:11manyeszbogyesz

  rhinospray plus a legjobb, allitolag azt lehet is, mert nem okoz osszehuzodasokat. a leszokasol: most negy es fel hetes a fiam, es ma eszembe jutott, hogy mar ket napja nem jutott eszembe az orrcsepp, szoval kb ennyi ido alatt elmulik. az elozo gyereknel mar masnap kaptam levegot.

 • 2009.04.02 14:32:47Eteszke

  Kicsit uncsi leszek: Panzej, az írás fergeteges, a hóemberes pocak extacsini! Gratula.

  Én rém torokfájós vagyok s a nem lenyelendő, gargarizálásos módszerre esküszöm, ahol a hatóanyagot Glycosept néven csúfolják. Doki barátnőm mindig a lehetséges helyi kezelést javasolja, így torokfájásra toroköblítést, stb. Én is mindhárommal ugyanígy Otivinfüggő voltam, de csak este, lefekvés előtt kellett - ám akkor mindig. Szülés után mintha elvágták volna, valószínűleg a hormonok miatt. Gyógyulj meg és vigyázz Magatokra!

 • 2009.04.02 14:40:01Eteszke

  Bocs, javítok: extracsini

  Otrivin

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta