Biztonságosak az internetes közösségi oldalak a gyerekek számára

Az internetes közösségi fórumok az Egyesült Államokban alapvetően biztonságosak a kiskorúak számára, a bűnüldöző hatóságok egyre hatékonyabban lépnek fel a szexuális bűnözők ellen. Bár az utóbbi években mind több olyan személyt tartóztattak le, akik internetes fórumokon csábítottak el gyerekeket, ez a bűnüldözés javulását tükrözi - derült ki egy új kutatásból.



Míg 2000-ben 508 olyan letartóztatás volt, amikor ténylegesen elcsábítottak kiskorúakat, 2006-ra ez a szám 615-re emelkedett. Csaknem ötszörösére - 644-ről 3100-ra - nőtt viszont az olyan interneten vadászó, letartóztatott szexuális bűnözők száma, akik magukat fiatalkorúnak álcázó ügynököket csábítottak el, írja az MTI.

Az adatok arról tanúskodnak, hogy a bűnüldözés hatékonyabb lett - mutatott rá a kutatást vezető David Finkelhor, aki egy gyerekekkel szembeni bűncselekményekkel foglalkozó központot vezet a New Hampshire-i Egyetemen. Kifejtette, hogy az utóbbi években jelentős szövetségi támogatást kapott a gyerekekkel szembeni internetes bűnözéssel foglalkozó operatív csoport, és több államban javult a jogszabályi környezet az internetes csábítókkal szembeni fellépésre.

Mint John Palfrey, a Harvard Egyetem internetes biztonsági szakértője rámutatott, a bűnüldöző hatóságok egyre fejlettebb technikákkal veszik fel a harcot a gyerekek védelmében az on-line bűnözőkkel szemben. A kutatásból kiderült, hogy a szexuális bűnözők régebben az úgynevezett csevegő szobákban tettek ajánlatokat kiskorúaknak, újabban az olyan közösségi portálokon vadásznak rájuk, mint például a MySpace. Az online "ragadozók" letartóztatása 2006-ban azonban csak 1 százalékát tette ki a kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális bűncselekményeknek, számol be az MTI.

A kutatók reménye szerint az új tanulmány eloszlatja sok aggódó szülő azon félelmét, hogy mennyire veszélyes, ha gyerekeik internetes közösségekben töltik idejüket.
Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek