SZÜLŐSÉG

Biztonságosak az internetes közösségi oldalak a gyerekek számára

2009. április 1., szerda 10:10

Az internetes közösségi fórumok az Egyesült Államokban alapvetően biztonságosak a kiskorúak számára, a bűnüldöző hatóságok egyre hatékonyabban lépnek fel a szexuális bűnözők ellen. Bár az utóbbi években mind több olyan személyt tartóztattak le, akik internetes fórumokon csábítottak el gyerekeket, ez a bűnüldözés javulását tükrözi - derült ki egy új kutatásból.Míg 2000-ben 508 olyan letartóztatás volt, amikor ténylegesen elcsábítottak kiskorúakat, 2006-ra ez a szám 615-re emelkedett. Csaknem ötszörösére - 644-ről 3100-ra - nőtt viszont az olyan interneten vadászó, letartóztatott szexuális bűnözők száma, akik magukat fiatalkorúnak álcázó ügynököket csábítottak el, írja az MTI.

Az adatok arról tanúskodnak, hogy a bűnüldözés hatékonyabb lett - mutatott rá a kutatást vezető David Finkelhor, aki egy gyerekekkel szembeni bűncselekményekkel foglalkozó központot vezet a New Hampshire-i Egyetemen. Kifejtette, hogy az utóbbi években jelentős szövetségi támogatást kapott a gyerekekkel szembeni internetes bűnözéssel foglalkozó operatív csoport, és több államban javult a jogszabályi környezet az internetes csábítókkal szembeni fellépésre.

Mint John Palfrey, a Harvard Egyetem internetes biztonsági szakértője rámutatott, a bűnüldöző hatóságok egyre fejlettebb technikákkal veszik fel a harcot a gyerekek védelmében az on-line bűnözőkkel szemben. A kutatásból kiderült, hogy a szexuális bűnözők régebben az úgynevezett csevegő szobákban tettek ajánlatokat kiskorúaknak, újabban az olyan közösségi portálokon vadásznak rájuk, mint például a MySpace. Az online "ragadozók" letartóztatása 2006-ban azonban csak 1 százalékát tette ki a kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális bűncselekményeknek, számol be az MTI.

A kutatók reménye szerint az új tanulmány eloszlatja sok aggódó szülő azon félelmét, hogy mennyire veszélyes, ha gyerekeik internetes közösségekben töltik idejüket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.01 13:15:51Vakmacska

  Azért minden hétre jut vmi pedofil hálózat felgöngyölítése. Azt még a szolgáltatók is mindenhol leírják, hogy neved-címed sose add ki a neten. Kölöknek is ezt fogom mondani, és remélem nem lesz gusztája sose pucsítós képeket rakni ki magáról a netre....

 • 2009.04.01 13:24:47raszta macska

  Vakmacska, hát az én tűréshatárom igen magas ezügyben, de kezd fogyni.

  Már nem akarom többször hallani, hogy "fájni fog!", mert basszameg, nem nekik fog fájni, akik a döntéseket hozzák!

 • 2009.04.01 13:25:28raszta macska

  Ezt miért ide rakta, mikor a Poronty-offon írtam Vakmacskának választ???

 • 2009.04.01 13:36:55Vicuska

  Úgy gondolom, hogy egy kiegyensúlyozott, boldog, okos gyerek eleve nem ilyen oldalon éli ki a "senkinemértmegkamaszodom" korszakát, hanem barátokkal, szemtől szemben suli után-mellett-helyett. Internet és internetes bűnözés régóta van, mégis mostanában csapkodnak körülötte ezek a szerintem "hájp" hullámok...

 • 2009.04.01 16:22:47razor_fika

  A net az egy erkölcsi fertő. Mindenki meg akar baszni mindenkit.

 • 2009.04.01 16:26:46Vierre_

  razor_fika én nem akarlak megbaszni.  :))))))))))))))

 • 2009.04.01 17:26:55mert_megérdemlem

  Mesélek 1 esetet: a lány(ka) akkor még csak 11 volt. Szórakozási lehetőség otthpn: korlátlan net, mert kikövetelte.

  Aztán vmi olyan oldalra jelentkezett fel, ahol avatart kell választani, és babámfüle.

  Néhány 7 eltetltével jött egy levél egy ügyvédtől - ennyit és ennyit kell fizetni az oldal használata miatt. A kis butucskám éveinek számát feltronázta, de a címét, elérhetőségét megadta. Aztán 1-2-3 levélváltással sikerült az ügyvédet meggyőzni, h. ne varrjon pert a szülők nyakába, a lány kiskorú, nem tudta mit csinál... Lehet, h. nem pont ide vág a dolog, de tanulságos.

  Ja, magyarorsz.i ügyvédek figyelem: az eset Ausztriában törrtént meg.

 • 2009.04.01 17:28:13mert_megérdemlem

  ... az elütéseket kérem megbocsájtani, most nem sorolom fel őket, de istenbizony tudok helyesen írni:)

 • 2009.04.01 19:30:25roche

  Fene tudja azért jó korlátozni melyik oldal legyen elérhető a gyerek számára.

 • 2009.04.01 23:16:38razor_fika

  Vierre_: na, hát ezt most személyes sértésnek vettem!  :))))))))))))))

 • 2009.04.01 23:21:28Vierre_

  Hehehehehe :)))))))))

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta