SZÜLŐSÉG

Mit gondol Ranschburg Jenő a különleges képességű gyerekekről?

2009. március 31., kedd 18:50

Létezik-e olyan, hogy különleges képességű gyermek? Tényleg vannak indigó gyerekek, akik általában álmodozók és igen fejlett fantáziával rendelkeznek, illetve különleges érzékeléseik révén képesek akár holtakkal, angyalokkal is kapcsolatba lépni? Milyen jelekre érdemes figyelni és mikor kell szakemberhez fordulni a szülőknek? Ha érdekel, mi a véleménye a témáról Magyarország legismertebb és legelismertebb gyermekpszichológusának, kattints ide és tedd fel a kérdéseid. Április másodikán, csütörtökön 11 órától a Velvet és a Hallmark együttműködésének köszönhetően Ranschburg Jenő ad választ a felmerülő kérdésekre.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.01 11:19:31kriszi

  Nekem ez a dolog az életem része, nem kötődik depresszióhoz vagy bármihez (sőt ha rossz passzban vagyok, akkor ez is rossz). Ez pont olyan, mint bármi más az életben: pl egyszercsak megkívánsz valami kaját, vagy innivalót, vagy mást - pont így egyszercsak eszedbe jut egy ember, akivel évek óta nem beszéltél. Nem tudod, miért jutott eszedbe, nem akarsz tőle semmit éppen, nincs egyértelmű kiváltó tényező sem, egyszercsak elkezdesz rajta gondolkodni, nem tudod, miért. És az illető másnap jelentkezik. Ezek vannak, és, gondolom, vannak olyanok, akiknél ez gyakoribb, erősebb, vagy olyan életszakaszok, amikor igen - a gyereknél meg mindennapos is lehet, hiszen ők még sok mindenre nyitottabbak. Pl. amikor krumplihámozás közben néma csendben azon merengek, hogy kellene kokárdát varrni március 15-re, mert nem tudom, hol vannak a tavalyiak - és két percen belül jön a kiscsaj a nemzetiszínű szalaggal meg a tűvel-cérnával anélkül, hogy bárki bármit mondott volna neki.

 • 2009.04.01 11:19:56anyamadár

  Andie a fiam tök úgy nézett ki mint Yoda mester csak hosszú és ráncos nyaka volt mint E.T.-nek. Mikor a szemébe néztem azt hittem mindjárt megszólal:

  - Nem elég türelmes... vagy - E.T. home, phone!!!  :)))  (persze ettől még nekem gyönyörű volt)

 • 2009.04.01 11:22:31andie

  anyamadár

  az én unokaöcsim is tiszta yoda volt kicsinek :-)

 • 2009.04.01 11:23:47andie

  kriszi

  ezek a dolgok nekem nagyon tetszenek :-)

 • 2009.04.01 11:26:03szövetszöcske

  kriszi, te alapból úgy működsz, mint átlagember mondjuk fűszívás után, akkor minden dezsavü, meg mindig az jön szembe az utcán amire pont az előbb gondolt az ember, és ráadásul azzal lehet kommunikálni gondolatban-tudatalatt, akivel csak akarunk:)

 • 2009.04.01 11:28:23Heatherette

  kriszi

  huh, ez elég érdekes. én azért különleges képességnek mondanám a tiéd. nem egyedi, de kevesen tudják megcsinálni.

  körülöttem is van valaki, nem látom, de érzem, és gyakran a legidétlenebb módokon akadályoz meg bizonyos döntéseimben, csak ha én erről beszélek, mindenki azzal jön, hogy már megint beszívtam, mi? :) mindenesetre nagyon fura dolgokat tett már.

 • 2009.04.01 11:46:51mumalone

  2009.03.31 20:27:45 opti  Ennek semmi köze a természetgyógyászathoz. Placebohatásnak hívják. Tudom mit beszélek.

  Nekem agyalapimirigy daganatom volt, ami meddőséggel jár. 6 év kezelést javasoltak, utána pedig mesterséges megtermékenyítést. Nem hittem el. 3 év múlva elmentem és megnézettem magam a saját pénzemen. Nem volt olcsó, de hittem benne és nem akartam tovább mérgezni magam. Meggyógyultam. Az orvos ezután is azt mondta, hogy nem lehet babám.

  Nem vagyunk fiatalok, a kedvesem sem, én sem. Nekünk már amúgy is sok-sok idő kellene statisztikailag összehozni egy babát. Az első alkalommal sikerült.

  Nem jártam természetgyógyászhoz. A csoda bennünk van. Mindenkiben. Nem a kuruzslókban, hanem benned.  A normál, bizonyított hatásosságú orvostudományt elutasítani pedig valaki homályos hókuszpókuszáért felelőtlenség és ostobaság.

 • 2009.04.01 11:47:45keke80

  Ez mind, amiket írtok szerintem nem kifejezetten képesség, hanem egy, a gyerekkorból megmaradt alapérzékenység a külvilág felé. Mert bennem is van egy jó adag "látnoki" képesség. Nem szeretem nagyon hangoztatni, mert sokan kinevetnek miatta, viszont a legfontosabb, a férjúr megért.  Szerintem az egész azon múlik, hogy ezt a veleszületett érzékenységet meg tudd örizni felnött korodban is, és a megszerzett tudásoddal, tapasztalataiddal okosan todd kombinálni. Mert a szerzett tudás, tapasztalat gyakran az antennáink útjában áll.  Nem hiába mondják, hogy a gyerekek és a részegek mindig az igazságot mondják...

 • 2009.04.01 11:54:17Heatherette

  én nem hiszem, hogy ez van. az emberek mindig próbálják megfogni ezeket a különcségeket, ráhúzni, hogy "csak jobban figyelsz a külvilágra, mint mások", de ez egy faszság. mindenki fél bevallani, hogy ez egy olyan terület, amiről semmit nem tudunk, nem tudjuk, hogy működik, vagy mi történik voltaképpen. nem, nem hiszek abban, hogy ez csak extra fokú érzékenység. ez több. a gyerek nem tagadja le, ennyi. ha a gyerek szellemet lát, akkor szellemet lát. majd a felnőtt mindezt elnyomja benne azzal a szöveggel, hogy ő csak a képzeletbeli barátja... a hollywoodi filmek jól bemutatják általában a felnőtt ember szkepticizmusát: még akkor is tagad, amikor nyilvánvaló.

 • 2009.04.01 12:53:22Veg_

  2009.04.01 11:19:31 kriszi: Ismerős, engem ezért boszizni szoktak :)

  Volt, hgoy mentem kinyitni az ajtót, mert csöngettek, és szerintem meggondolta magát xy és mégis eljött. Lehülyéztek, nincs csengetés. Kimentem, tényleg. Csukom be az ajtót, hát nem akkor ért fel az illető az emeletre??? (korábban lemondta)

  Meg sok hasonló volt. Szerintem poén :)

 • 2009.04.01 15:31:18Aurin

  én indigó vagyok...és? :-D

  mindenki másban különleges, minden ember(ke) egyedi. akár indigó, akár kristály...

  minden fenti dologra képes vagyok, és produkálom a "tüneteket" is :-DDD...nekem így normális...

 • 2009.04.01 15:51:03Vierre_

  Emlékeimben kutatva az indigó gyerek az evolúció egy új állomása ahol a mentális létezés az elsődleges és az asztrális csökevényesedik, hetvenes években figyelték meg először.

  Nahmost én ezt emlékezetből de nem meggyőződésből írtam ide :))))))))))

  Én a Mantrára jártam, arra volt jó, hogy három év alatt, ha mást nem, egy kemény szkepticizmust kialakítson bennem, ha már 17 éves korom óta ezotériázok :))))))))))) Nálam szkeptikusabb spirituális arc kevés van. Hiteles forrás ezekben a témákban nagyon kevés, a szenny rettenetesen sok, a baromság még több, a szekták gyártása pedig majd végtelen. Sok a kuruzsló valóban, ott ahol valamiért kemény pénzeket kérnek el, én mind annak tartom. Csakhogy akreditált pszihomókusnál is dellázni kell általában...

  Én hiszem, hogy van és létezik valós kuruzslás mentes természetgyógyász vagy segítő, csak még nem találkoztam vele, mert nálam az ismérve az anyagi érdekek mellőzése lenne. Így rá kellett döbbenjek, hogy valszeg én leszek az. :))))))))))

  Mert vannak működő képes rendszerek, de ott ahol a tehetséget pénzre váltják, nálam a hitelesség megszűnik.

 • 2009.04.01 18:32:03opti

  Mumalone,  bár a természetgyógyászat nem ide vágó téma, de ha valaki felhozza és szídja, kénytelen vagyok megvédeni, mivel ennek köszönhetem hogy egészséges vagyok és a fiam meg sem születhetett volna, sőt a kicsi meg sem foganhatott volna.  Írod, hogy bizonyított hatásosságú orvostudomány. Nos a bizonyított hatásosságú orvostudománnyal semmi bajom. De mióta létezik orvostudomány? Mert a kínaiaké kicsit régebbi, 2000 éves legalább, míg a nyugati közel sem, és a mai napig derülnek ki melléfogások. Legújabb pl, hogy ne együnk orrba szájba antibiotikumot, mert mégsem olyan jó, és azért voltak ennél durvábbak is. Szóval én csak azt mondom, az a hülye (és sajnos sok orvos is ilyen) aki akármit is elutasít. Mert a hagyományos kínai orvoslás működik nagyon régóta, és bevált és bizonyított már sokat, csak a mi nyugati kultúránkban nem elterjedt, így nem is tudunk róla sokat. Szóval nem minden hókuszpókusz, nem kell mindenkit aki természetgyógyásznak mondja magát kuruzslónak tartani. Sajnos mivel az emberek keveset tudnak róla így akrva vagy akaratlanul de sok orvos vagy nem is orvos kevés vagy humbuk végzettséggel is űzi. Szerintem a természetgyógyászok 10%-a tud érdemben is valamit. Nagyon nehéz jót találni, nekem sikerült, és nem csoda, csak egy más szemléletmód az ami alapján gyógyít. És mivel én sem vagyok hülye, így én (aki azért elég sokat és keményen csalódott az orvosokban) nem utasítom el a nyugati orvoslást, én inkább összehangolom. És lám, működik. Sőt a természetgyógyászom (aki eredetileg orvos) sem utasítja el, csak talált mást, jobbat, de felismeri ha valami nem az ő hatásköre.  A bajom nem csak annyi volt, hogy jaj, nem esek teherbe. Nem, 22 évesen egy elég durva daganatos betegségem volt, több szervemet megtámadta, és ez egy olyan betegség ami gyógyíthatatlan de nem halálos. Folyamatos kezelést igényel egész életedben és emellett képtelenség teherbe esni. Na ebből gyógyultam ki négy hónap alatt, és persze akarni is kell meg hinni is, és valóban, osztom, a csoda bennünk van, de van hogy kell segítség. Mikor honnan.

 • 2009.04.01 18:59:13cantaloupe

  Akkor en most kerdezek valamit: mitol kulonbik az istenhit a kristaly-es indigogyerekes hittol, sematol?  A hitre nincs kezzelfoghato bizonyitek, megis sokan kereszteltetik a gyerekuket, Isten tanitasai szerint nevelik stb.

  En ebben is latok valami kulonckodest, masszabol valo kivalast, csoporthoz valo tartozast.  Hozzateszem: en sem hiszek ebben a kristalygyerekes elmeletben, de nem is bantom oket. Senkinek nem artanak azzal, ha ebben hisznek.

 • 2009.04.01 19:06:19Normi

  Hát, igen, Vierre_-rel kivételesen egyetértek. Egyébként nekem a tesóm került évekre egy durva szektába. Na azóta óvva intek mindenkit ezektől a dolgoktól, és a szkepticizmusom nekem is Himalája méretű.

 • 2009.04.01 19:19:00mumalone

  Opti!

  Az én agydaganatom sem éppen kellemes dolog. De mindegy is. Higyj benne! A placebohatás miatt meg fogsz gyógyulni. Ennyi.  Felőlem mindenki abban hisz, amiben akar. Bár az már veszélyes és elítélendő, ha ezt terjeszti is. Rengeteg ember halt már bele a kuruzslásba. De mondom, nekem aztán édes mindegy. Imádkozhatsz Zulu főistenhez is, ha neked ettől jobb.

 • 2009.04.01 19:20:18psyché

  cantaloupe, szerintem igenis artanak valakinek ezzel a hitükkel, meghozza a gyereküknek. ahelyett, h kideritenek, mi is a baja a gyereknek (pl. autizmus), berakjak egy "különleges" kategoriaba, amivel evekig akadalyozzak egy megfelelö diagnozis felallitasat, ill. evekkel kesöbb kezdik el a kezelesüket. szerintem, ez egy eleg nagy gond.

 • 2009.04.01 19:24:28psyché

  abban persze egyet ertek velük (az indigosokkal), h pl a hiperaktivitas kezelesere nem igazan megfelelöek a gyogyszerek a mellekhatasaik miatt, de a jelenlegi hivatalos allaspont szerint, kell a gyogyszer is es a terapia is. a hiperaktivitas attol meg hiperaktivitas marad, h indigonak nevezem. nem szünik meg a problema.

 • 2009.04.01 19:28:39cantaloupe

  Lemaradtam valamirol, de a kristaly-es indigogyerekek most mindekepp hiperaktivok, autistak es viselkedeszavarosak?

  Mert ha emiatt elsikkad a pontos diagnozis, az szerintem is karos lehet.

 • 2009.04.01 19:44:50mimi

  gondolkodom, gondolkodom reggel óta, hogy írjak-e, de csak nem bírom ki...:)

  nekem autista ( autisztikus ) a gyerekem.

  és különleges. mint minden gyerek. nem csak egy kis szerencsétlen beteg gyerek, aki nemhogy nem különleges, de még kevesebb is. most kicsit túlzok, de nekem ez jön le több hozzászólásból. lehetnétek kicsit tapintatosabbak, azok, akik olyan szerencsések vagytok, hogy egészséges gyereket neveltek.

  miért kell többedszer felhozni az autista gyerekeket? fáj ez azoknak, akik érintettek ( sajnos egyre többen vagyunk ), ha azt sugallod, vagy ki is mondod a hozzászólásban, hogy ne hidd, hogy ugyanolyan ez a gyerek, vagy netán több mint az átlag, hiszen csak autista, kezelni kéne...

  én akiket ismerek mind hordják fejlesztésre a gyerekeiket erőn felül is. nem sajnálom attól, aki szétcsúszott, hogy keres valamit amibe kapaszkodhat, ha netán elviselhetetlenül nehéz a teher.

  ezt különösen a segítő hivatásúaktól szar olvasni ( wish, psyché stb ).

  egyébként meg.

  itt a bejegyzés címében különleges képességű gyerek van, a címoldalon már furcsa gyerekről írnak...

  az én lenézett autista kisfiam például különleges tehetségű, nagyon jó hallása és gyönyörű hangja van. a számítógépet már 1 éves kora után profi módon kezelte, másfél évesen 1 percen belül kirakott 24 db-os memóriajátékot.

  na most akkor milyen? különleges képességű?

  ha egy autista kisgyerek a szemedbe néz, ott tényleg valami különlegeset láthatsz. nekem az az érzésem, hogy megőrzik a születéskori "öregséget", amiről már többen írtatok.

  lehet ezt sokféleképp magyarázni. bizonyos területek alulműködnek, ezért kompenzálnak máshol.

  ha valakinek olyan a beállítottsága ezt nevezheti indigónak, kristálynak, gyémántnak bla bla..én nem teszem, de elfogadom és megértem azt aki igen.

  hadd legyünk már mi is büszkék rájuk.

 • 2009.04.01 19:48:43Vierre_

  Can általában egen, erre mondják, a vallásos mondandóddal maximálisan egyet értek de akik jönnek az autizmussal és a hiperaktivitással amit orvosolni kell, nem pedig kuruzslás alá pakolni, nekik közlöm, hogy a mai orvostudománynak fingja nincs sem az autizmusról sem a hiperaktivitásról.  Félre értés ne essék, csak mert Normi "kivételesen" :)) egyet értett velem, én tudom, hogy vannak valódi, hiteles természetgyógyászok és vannak rendszerek amik egymástól függetlenül léteznek. Elképzelhetőnek tartom, hogy az evolúció nem állt meg és valóban létezik változás, amit a jelenkor embere nem tud hová rakni. Tehát én nem zárkózom el, csak van egy nagy adag tapasztalati gyűjteményem plusz egy alternatív természetgyógyászati főiskolám, ami kinevelt szkeptikusnak. Hamvas, Rudolf, Szepes annak aki hiteles forrást akar, mert egymástól függetlenül kb ugyan arról beszélek- és nem a demagóg fény mágiája-könyveket kell pölö Szepestől nyálazni.

  Vannak egymástól független rendszerek amik főleg gyerekeknél akik még szivacsok és nincsenek telenyomva kamikáliákkal- működnek. Pölö homeopátia. Aki akarja , annak két mondatban össze tudom foglalni a hatásmechanizmusát.

  Vannak felnőtteknek való remek terápiás utak, pölö transzperszonális pszichológia, ha jó szakembert talál az ember akkor segíteni tud olyan blokkok feloldásában, melyek gyökere még nem emlékekből táplálkozik. Vannak szimbológiai rendszerek- Hamvas ebben kiváló, aki nem vágja milyen szimbólummal dolgozik lerakja egy oldal után kurvaanyázva, de ha kibontja akkor rendkívül érdekes.

  Az asztrológia mint személyiségrajz nagyon hasznos, lógok itt egy elemzéssel de rá kell pihennem, szorri, nincs elfelejtve.

  A számmisztika- ez a név egy nagyon rossz választás, egyes formái is alkalmas a mókázásra és a tarot maszlagtól leválasztott része is remek tudat alatti feltáró.  Tehát vannak jó dolgok és vannak működő képes dolgok, csak ez is úgy működik mint sok minden más, vigyázat demagógia jön: a természetes dolgok abban a pillanatban hogy hasznot hajthatnak mocsokkal és misztikummal ötvözött fossá válnak.  Ezért aki természetgyógyászhoz, homeopatához, akupunktúrát alkalmazó személyhez, asztrológushoz stb akar fordulni, az előtte járjon utána rendesen mert a többség kókler és a maradék valós eredményét és valós nimbuszát is rontja.

 • 2009.04.01 20:19:12opti

  Mumalone,

  kívánom neked, hogy gyógyulj meg, őszintén. Attól amiben hiszel. Ez szerintem mindegy. Csak erre akartam felhívni a figyelmed, és nem életcélom, hogy térítsek vagy ilyesmi. Ez is egy lehetőség, én soha senkit nem beszélek rá és nem mondom hogy amiben hisz az meg rossz. Ha nem szólnék róla senkinek, az lenne rossz.  Ha neked jól esik, írhatsz sértő hangnemben, csak akkor tudd is, hogy miről írsz. Zulu főistent és a kuruzslást egy lapon említeni egy 2000 éves, a nyugati orvosok által egyre inkább elismert tudománnyal semmi egyébb csak tájékozatlanság és tudatlanság. Persze ha nem érdekel, ne is járj utána, csak ne mondj ki róla álításokat, ahogy én sem nyilatkozom a fociról, mert nem értek hozzá és nem is érdekel.

  Vierre,

  nekem hiába a pozitív tapasztalatom, teljes mértékben osztom a véleményed, "a többség kókler és a maradék valós eredményét és valós nimbuszát is rontja" , nem is ajánlanék senkinek általánosságban ilyen olyan gyógymódot, egy dokit szoktam ajánlani, aki nekem és azóta sok kedves ismerősömnek és családtagomnak is bizonyított.  És véleményem továbbra is az, hogy az jár a legjobban aki a valós és hatásos tudományokat ötvözni tudja. Ehhez viszont kell némi utánajárás és tapasztalat is.

 • 2009.04.01 20:24:24Normi

  Én is tudom, Vierre_,hogy vannak, akik nem kuruzslók, nem kóklerek, stb., de nem olyan egyszerű megtalálni, és tudni, ki a hiteles. De ebbe nem érdemes most belemenni. Hamvas pedig űberelhetetlen.:)

 • 2009.04.01 20:32:11Vierre_

  A bizonyítás emberi mánia. :)) Engem amennyire vonz az ezotéria ugyan annyira a fizika, matematika és leginkább a csillagászat. Mindig jót kacagok egy kifinomult fizikuson, aki képes magán nevetni, mert tudja, hogy minden törvény csak addig törvény amíg nincs meg a cáfolata. És ilyen reál-tudós nem kevés van. A tudomány a bizonyításon alapul, engem nem érdekel a bizonyítás. Működik vagy nem működik. A tudományban hinni ugyan olyan ezotéria mint maga az ezotéria. Rengeteg mindenről fingja nincs a tudománynak és tudományos témákban is csomó minden létezik aminek amúgy nem lenne szabad. Az egész kvantumfizika erről szól, én spec hobbi szinten de imádom. És hol az a határ, amikor kvantumból einsteini fizikai jellemzőkkel felruházott törénytömeggé válik a tér.. nagyon érdekes. Az asztronómia tele van hasonló dilemmákkal, csak a legegyszerűbbet had említsem, tök jó képesek meghatározni már az univerzum tömegét, még is ahhoz képest mennyinek kéne lennie, a nagy része hiányzik. Nem tudják. Erre felállítottak egy sötét erő és anyag tézist, amit nem tudnak bizonyítani. Ezotéria.

  Orvostudomány. Nem okokat szüntet, hanem tüneteket nyom el vagy kezel. Ezzel rengeteg életet ment- tény. De hány betegségről fogalmuk sincs- ld: autizmus. Egy nyitottabb orvos ezt be is látja. A pszichológia pedig maga az ezotéria. :)))))))

  Nincsenek konkrét határok csak szerintem teljesen felesleges cimkék, ami alapján lehet fikázni és vitákat generálni. Kedvencem a történelem ami egy merő fikció, főleg az ős és ókor, plusz közép, ahonnan nem maradt fel minden és még is úgy tanuljuk mint ha minden fenn maradt volna. ETtől függetlenül nagyon szeretem a történelmet, mert érdekel. :))))

  Akkor mi is az ezotéria valójában. ;)

 • 2009.04.01 20:56:03mumalone

  mimi!  Ez szép volt. És minden gratulációm a gyermekedhez! Legyél rá büszke nyugodtan, hiszen különleges. Ahogy mindenki más is persze. És ez abszolút nem függ autizmustól, down-kórtól vagy bármi mástól.

 • 2009.04.01 21:02:22mumalone

  opti!  Már meggyógyultam, ahogy írtam is.

  Utánanéztem, tudom miről beszélek. Ha pedig az, hogy kimondom, hogy ostobaság értelmetlen dolgokban hinni az sértő hangnem, akkor a te írásod, hogy "tudatlanság", meg hogy "nézz utána" ugyanúgy sértő. Ez a véleményem. Illetve ennél durvább, de visszafogom magam.  És állítom, hogy nagyon sokat ártanak ezek a kuruzslók, meg a híveik, akik a bizonyítottan hatástalan homeopátiát használják a gyermekeiknél pl normális orvoslás helyett. Ugyanis komoly betegség esetén ez rendesen veszélyeztetés is lehet. És még sorolhatnám hány bajom van vele, de nem lényeges. Ahogy már nálam okosabb ember elmondta:

  "Csak két dolog végtelen, a világegyetem és az emberi butaság. De az elsőben nem vagyok biztos."

 • 2009.04.01 21:15:46Vierre_

  mumalone olvasd el a feletted lévő írásom, kettő. Nagyon sok felnőtt orvos és gyerekorvos homeopata is egyben. Akkor velük mi van? Orvosi egyetemet végeztek. Upsz van?

  Nincs bizonyítva hogy nem működik, az nincs bizonyítva, hogy működik. :))) de adok egy kis infót neked, csak hogy lásd hogyan változik a világ:  A homeopátia története röviden:

  Samuel Hahnemannt (1755-1843) tekintjük a homeopátia atyjának. Újra felfedezte az ókori görög orvosok, Hippokratesz, Paracelsus tanait, „Similia similibus curentur”- hasonló a hasonlóval gyógyítható elvét. Magán és családján kísérletezett növényi és ásványi anyagok oldatával. Megfigyelte, hogy ami nagy adagban kiváltja a betegséget, az kis adagban gyógyítja.  1796.-ban a homeopátia rendszerbefoglalása: „Tanulmány egy új principiumról.  1810.Organon 1. kiadása- 27 gyógyszer leírása- A gyógyművészség, avagy a homeopátia, mint hasonszervi gyógymód.  1822. Organon 2.- 65 gyógyszer leírása  1828. „A krónikus betegségek, sajátságos természetük és homeopátiás gyógyításuk”  1820- as évektől először Németországban, majd Franciaországban, Angliában, Olaszországban, Amerikában és Mexikóban is hirdették tanait.  Konstantin Hering (1800-1880) az első amerikai homeopata akadémia alapítója. Nevéhez fűződik a Hering séma, vagy Hering kereszt.  Az 1900-as évektől tért hódít Indiában, és Dél- Afrikában is elfogadják.  1925-ben megalakul a Ligue Medicale Homeopathique Internationale nemzetközi szervezet.  1955. Megalakul a Comite International des Pharmaciens Homeopathes M. H. Boiron kezdeményezésére, azért , hogy nemzetközi szinten egységessé tegye a homeopátiás gyógyszerek gyártását és engedélyeztetését.

  A homeopátia magyar vonatkozásai:

  1819. A Budai Helytartótanács elutasítja a homeopátiát, mint gyógyító módszert.  1820. Bugát Pál lefordítja az Organont.  1831. A nagy kolerajárványban Bakody József (1791-1845) sikeres kezeléseket hajt végre Arsenicum albummal.  1846. A bécsi magyar kancellária engedélyezi a homeopátiás gyógyszereket.  1848. A Batthyány- kormány egyetemi tantervbe veszi a homeopátia oktatását, majd betiltják, mert Habsburg ellenes mozgalomnak tartják.  1865. Megalakul a Magyar Homeopata Orvosegylet, Almási- Balogh Pál (1794-1867) (Kossuth és Széchenyi orvosa) az elnöke.  1865. A Bethesda kórház homeopátiás kórházzá alakul.  1870. Két egyetemi tanszéket hoznak létre.  1935. Nemzetközi Homeopátiás Liga X. kongresszusa Budapesten.  1949. Betiltják a homeopátiát, mint az arisztokrácia orvoslását.  1990-ben az Egészségügyi Tudományos Tanács feloldja a tilalmat.  1993. A Magyar Homeopata Egyesület három éves képzést indít.  1995. Kereskedelmi képviseletet helyez Magyarországra a Boiron.  1996. Két éves CEDH képzés, mely nemzetközi diplomát ad.  2000. Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán homeopátiás vizsgák szakorvosok és gyógyszerészek részére.  2002-től folyamatosan indulnak két éves tanfolyamok orvosoknak, gyógyszerészeknek.  Az én fiamnak pedig kiváló, pedig ugye neki még fingja nem volt egy évesen fogzás alatt, hogy mi az a placebo :))))) Lassan itt az ideje hogy lejátsszam neki a: Every me, every you című remekművet.

 • 2009.04.01 21:29:51opti

  Mumalone,

  mi is szinte csak homeopátiát használunk. Mekkora mázlink van, hogy eddig mindig meggyógyultunk tőle. Még jó, hogy te utánanéztél és megmondtad nekem, hogy bizonyítottan hatástalan...  Örülök, hogy meggyógyultál és sajnálom, ha bármivel megbántottalak. A vitát itt lezártnak tekintem a részemről, mivel nem is vitatkozni terveztem, hanem informálni.  -----------  A mi dokink is orvosi végzettségű három szakvizsgával és praktizált is egy ideig. Majd a kínai orvoslás felé fordult és a mai napig folyamatosan jár külföldre képzésekre.  Vierre,

  jó hogy leírtad ezeket a homeopátiáról, de szerintem pont ott nem ért célba ahova szántad...

 • 2009.04.01 21:36:35wish73

  can, hivatalosan persze, h az indigó nem a hiperaktív, mert az indigót a "fura" gyerekek jóédesanyukája sorolja ebbe a "kasztba", a hiperaktívot meg először a pszichiáter fogja nevén nevezni. de általában az indigó, kristály, gyémánt stb gyerekeknek van/lehetne "hagyományos" diagnózisa, csak azzal a szülők nem szeretnének szembesülni, így kreálnak vmi emészthetőbbet helyette. így aztán elesik a gyerek a megfelelő ellátástól, legyen az pedagógiai, pszichológiai, pszichiátriai, gyógyszeres, bmi.

  amúgy a hiperaktívok számára felírt gyógyszer nem az ördögtől való. az ADHD gyerekek 70 %-nak hatékony lenne, ha adnák, és nem rakódnának rá a másodlagos pszichés problémák a suliban, családban.

  a gyógyszerhez hozzászokni nem lehet, felnőttkorban már senki nem szedi. nem nyugtató a közhiedelemmel ellentétben. amiért ráparáznak, az a régi usa gyakorlat, ahol a gyerekorvos is felírhatta-míg itthon csak pszichiáter. ott 4x-es adagot írtak, mint itthon. lehet sakkozni a napszakon belüli időpontokkal is, így kedvezően hat az étkezési szokásokra, alvás-ébrenlét ciklusokra, és működőképessé teszi a gyereket, mielőtt minden intézményből eltanácsolják, és a szülők menthetetlenül elválnak.

 • 2009.04.01 21:42:32ditakai

  Érdekes olvasni a hozzászólásokat. Nekem az szúrt szemet, hogy éppen mumalone tartja hülyeségnek a homeopátiát...  A homeopátia ugyanis a szervezet saját gyógyító mechanizmusait serkenti, ezzel szemben a konvencionális gyógyszerek a tünetek elnyomásával kívánják elérni, hogy gyógyult legyen a szervezet.  Furcsa ellentmondás olyasvalakitől, aki ennyire hisz az öngyógyításban....

 • 2009.04.01 21:46:00Vierre_

  A homeopátia a hasonlót a hasonlóval. Nem csinál mást, csupán a szervezetet rávezeti a problémára. Van valamilyen betegség, amit a szervezet nem ismer fel kellőképp, ennek a betegségnek az információját viszi be a homeopátiás bogyó, a kívülről jött infóra ugrik a szervezet és az ellenreakciókkal a már meglévő betegségre is reagál. Tehát az öngyógyító folyamatot erősíti. A higitással az anyag mennyisége csökken a szerben, az információ mennyisége azonban nő, ezért van az, hogy a homeopátiás szereknél a nagyobb higítás erősebb reakciókat vált ki.

  A közhiedelemmel ellentétben lehet ártani a homeopátiával. És amivel lehet ártani, az valós dolog- ezen érdemes elgondolkodni. Árthatok akkor, ha a gyerekemnek mondjuk hurutja van de nem ismerem fel és influenza ellen adok mondjuk ezres higitásu cuccot. Ezzel kialakítom az influenzát is. Ezért fontos a szakember. De. ezres higítást az ember csak úgy nem vesz, én harmincast szoktam adni ha tizenötöst ajánlanak, merek vele variálni mert három évig tanultam. De tudom, hogy hol és hogyan árthat vele az ember, ezért komolyabb higitásokkal nem dolgozom. Azt meghagyom a valódi szakiknak, én műkedvelő vagyok. :))))

 • 2009.04.01 21:46:38Vierre_

  ditakai ezt írtam kicsit fentebb én is :)))

 • 2009.04.01 21:51:08psyché

  mimi, nem akartalak megbantani, amit irtam nem ellenetek szolt. en inkabb azokra gondoltam, akik veletek es ismeröseitekkel ellentetben, nem jarnak terapiara, fejlesztesekre a gyerekükkel, hanem a szerintem könnyebb utat valasztjak: kitalalnak vmi jol hangzo nevet, es ezzel jol megnyugtattak a lelkiismeretüket.

  egyebkent pedig, termeszetesen legyel büszke a gyerekdre. biztos, h megerdemli. mindenkire önmagaert kell büszkenek lenni, nem azert mert "masabb", vagy "különlegesebb" masoknal.

 • 2009.04.01 21:52:32Vierre_

  jahm még csak annyit mumalone - hogy az a nálad okosabb ember akitől azt a bizonyos idézetet nyomtad a kvantumfizikát sem fogadta el. :))) Milyen érdekes.......

 • 2009.04.01 21:58:50ditakai

  Vierre, olvastam, de engem ez a "hasonlót a hasonlóval" szlogen pont nem vonz a dologban - bár az ismertetők nagyrésze is ezzel intézi el a dolgot :-\  Whatever, nem civakodni akarok, csak megértem, ha speciel emiatt az szlogenszerű érvelés miatt sokaknak ellenszenves a dolog.  Engem érdekelt, nyilván utánamentem részletesebben és értem a működést, de sokan sztem ezen a ponton fordítanak hátat a dolognak.

 • 2009.04.01 22:03:14Vierre_

  ditkai én erre céloztam :D

  2009.04.01 20:32:11 Vierre_

  és ami felette van. :))))

 • 2009.04.01 22:06:22ditakai

  Jóvanna, már látom én is :-)

 • 2009.04.01 22:07:07rita a felcser

  Vierre

  Te egy picit orvos is vagy? :D

  Komolyan,azert azt nem ertem ,hogy mai orvostudomany egy egyszeru nathat miert nem tud meggyogyitani.NEm enyhiteni,hanem a torokfajas elso tuneteitol ugy elintezni,hogy kutya bajod legyen.Jo penzert arulni egy ilyen gyogyszert .De nincs.A virusok ellen nincs menekves.Oltasok,igen.Keves antivirus gyogyszer.De nagyjabol nincs mit csinalni.

  Ennel nagyobb marhasag a homeopatia se lehet,en nem hiszek benne,de egy jobb szert se tudok mutatni,pl nathara,ha mar arrol van szo.

 • 2009.04.01 22:14:45Vierre_

  rita értékelem az iróniád pláne hogy dokinak készülsz, ahhoz képest egész laza vagy ezügyben és ez szimpi. :))))))))) Doki nem vagyok én parapszichológus vagyok. Most röhögjél nagyokat, még azt is megengedem, hogy az asztalt csapdosd, mert bírlak. ;)))))

 • 2009.04.01 22:25:45wish73

  ha vki, én aztán a homeot és a kevéssé konkrét dolgokat nem használom, nem bízom bennük. viszont, ami pénzt én nátha, felső légúti szarokra, köhögésre elköltöttem az elmúlt 8,5 évben, abból a kocsimat kifizethettem volna. legutóbb némi anyai presszióra stodalt vettem köhögésre és oscillo bogyókat a nátha- torokfájás kombóra. frankón működnek.

 • 2009.04.01 22:35:02LILIOM

  Én képességfejlesztő játszóházban dolgoztam, és egyszer jött hozzám egy kisfiú (3 éves), idegbeteg-agresszív-primitív anyukával, aki mondta, hogy kisfia indigó, iskoláskorig sok probléma lesz vele, de utána sokat fog tenni a világért, és nagy dolgokat visz véghez. Nos ez a kisfiú nem beszélt egyáltalán (néha viszont komplett mondatokban káromkodott - ahogy az anyjától hallotta), szemkontaktus elvétve, sztereotíp mozgások, hihetetlen agresszió, rettenetesen elmaradott képességek - játéktevékenység 1 éves szinten, szobatisztaság nulla (persze mindig az órámon kakált be :) figyelem nulla. Persze gondoltam, hogy rengeteg minden jön az anyukától, aki szinte csak káromkodva beszélt velünk is, a fiával agresszív volt és következetlen, nem sokat foglalkozott vele. A kisfiú sok autisztikus tünetet is hordozott. Szerintem ő tipikusan az az eset, akit szakkivizsgálásra kellett volna vinni. Nagyon durva volt vele bármit elérni, de kis lépésekben haladt előre. Na most akkor indigó, autista, értelmi fogyatékos vagy csak a hülye anyja áldozata?

 • 2009.04.01 22:35:10Vierre_

  Csak vegyél hozzá homeós fogkrémet, a citromos a legjobb, csak mert a mentol valamiért csökkenti a homeo hatását. Tehát se rágóban sem másban ne adj mentolt plusz hanyagld a kemény illóolajokat meg a neugranormont pölö. :)))))

 • 2009.04.01 22:37:33Vierre_

  Jaj Liliom ez a feladvány annyira könnyű, nem ér, valami durvábbat ide. :)))))))) Kapok nyalókát ha kitalálom? *bociszemek* :)

 • 2009.04.01 22:43:53LILIOM

  Ja, a nevére sem reagált, a szekrényajtó és ablak-ajtó-csapkodás volt a kedvence (előzetes óvintézkedések minden óra előtt), ezenkívül harapott, ritka immunbetegségben szenvedett, ezért közösségbe sem engedték (vajon az orvos hogy vizsgálta meg?), nem kötötte le semmilyen játék.

 • 2009.04.01 22:51:08Vierre_

  Azért szerintem itt az anyja max rárakott egy lapáttal, kellett ott eredendően lennie valamilyen defektnek. Gyanús.

 • 2009.04.01 23:15:34kriszi

  H, neeem, szándékosan nem tudom megcsinálni :) Egyébként engem is bosziznak, de van egy nővérem, aki ránéz a betévedt légyre, az pedig rémülten kirepül :D Mondjuk én is évekig bosszankodtam, hogy milyen béna vagyok a technikai cuccokkal, és amikor rossz napom van, akkor még bénább, mert mindent tönkreteszek, amíg fel nem világosítottak :) Aztán figyeltem, és tényleg: nem szedem szét, nem kapcsolom rosszul, nem dugom rossz helyre, egyszerűen csak használom és gajra megy. Aztán volt egy este, amikor puffogtam haza a melóhelyről - piszokul felhúztak, nem és nem tudtam megnyugodni, legszívesebben végigüvöltöttem volna az utat (vagy szerettem volna egy boxzsákot :) ). És egyszercsak kialudt egy utcalámpa. Aztán még egy. Aztán még egy. Aztán olyan frászt kaptam, hogy megálltam lehiggadni. De próbálnék ilyet szándékosan, mintha tojást akarnék tojni :D  Szöcske, látod, írtam is a másik posztban, hogy tudok én tudatmódosítani magamtól is :)  Én még mindig azt gondolom, hogy ez nem képesség, egyszerűen akkor tud így működni az ember, amikor nem tartja vagy nem tudja magát kontroll alatt tartani, dühből, gyászból, vagy depresszióból, vagy éppen akkor, amikor az ember ellazult/nagyon benne van valamiben, amiben elmerülve háttérbe szorul a tudatos kontroll.

 • 2009.04.02 06:32:31Veg_

  "2009.04.01 22:35:10 Vierre_  Csak vegyél hozzá homeós fogkrémet, a citromos a legjobb, csak mert a mentol valamiért csökkenti a homeo hatását. Tehát se rágóban sem másban ne adj mentolt plusz hanyagld a kemény illóolajokat meg a neugranormont pölö. :)))))"

  Ez nagoyn jó, főleg, mivel ilyenkor azzal hozom magam leggyorsabban rendben, hogy gyakorlatilag mentafelhőben létezem (mentol vagy eukaliptusz illóolaj, mellé amit a hangulatom diktál, a fogkrémem már pici koromban mentás volt, mert a többit rühellem, és mentolos cukrot szopogatok a mézes teámhoz). Ha nincs ilyen veszettül mentás környezet, dupla annyi idő alatt mászok ki belőle... De most legalább tudom, hogy forditva vagyok eszerint bekötve :D

 • 2009.04.02 23:09:50Vierre_

  Veg ha neked a mentol jön be azzal semmi baj nincs, nem is értem mé' lennél fordítva bekötve. Csak a homeós cuccokhoz nem szabad mentolos dolgot tolni, ennyi. :)))) Wishnek írtam.

 • 2009.04.03 05:38:39Veg_

  Jah! Azt hittem, általában ellenjavalt ilyenkor :)

 • 2010.03.14 13:08:30kristof91999

  Az utóbbi 2 hétben gyanúsan sokszor fordult elő az életemben ez a téma, és már muszáj volt utána néznem. Én egy 19éves srác vagyok, akit megdöbbentett az olvasottak alapján tapasztalt egyezés. Ezért kezdtem el fórumokat keresni, ahol kérdezhetek, kérdezhetnek és válaszolhatok. A pszichológus véleményétől pedig félek, ezért nem merem elolvasni. Aki szívesen beszélne velem erről a témáról, azt megkérném, hogy írjon nekem az xlocal@citromail.hu email címre. Köszönöm.
  Kristóf.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta