Bűnt követnek el az autósülést nem használó szülők?

Évente nem kevés autóbaleset, koccanás történik, ahol gyerekek sérülnek meg vagy veszítik el az életüket, csak mert a szüleik annyira ostobák, hogy nem fogják fel: a gyermek autós utaztatását szabályozó rendeletet nem azért találták ki, hogy a gyártóknak jó legyen, hanem azért, hogy védelmet nyújtson egy balesetben a gyereknek is. És az sem lehet kifogás, hogy „Mi óvatosan vezetünk, fölösleges több tízezret költeni egy ülésre”. Mit tennél az anyával, aki nem köti be gyerekét a kocsiban? Heti kérdés.



A minap fővárosunkban autóztam, amikor a mellettünk lévő autó anyósülésén egy három-négy év körüli gyermeket pillantottam meg. Mentségére legyen mondva, gyerekülésben ült, ám a szabályozás szerint 150 centinél alacsonyabb gyermek az anyósülésen csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve, menetiránnyal háttal utazhat és csak akkor, ha a légzsák ki van kapcsolva. Értem én, hogy az anyának érzésre jobb, hogy kisfiával menet közben kényelmesen tud beszélgetni, de vajon miért áll be ő is azon emberek csapatába, akik sportot űznek a szabályok áthágásából? Csak itt most a gyerek épsége a tét.

A másik sokk akkor ért, amikor néhány nappal később az M7-esen egy hatalmas dzsip száguldott el mellettünk, amelynek hátsó ülésén anyja ölében egy pár hónapos csecsemő nézelődött. A városban is lehet súlyos balesetet szenvedni, hát még egy autópályán! Ebben az esetben az sem lehet magyarázat, hogy nem telik gyerekülésre. (Létezik egyáltalán olyan ok, ami miatt ekkora veszélynek tesszük ki a gyereket?) Kíváncsi lennék, mi járhatott az anyuka fejében, amikor gyermekét az ölébe vette a százhatvannal robogó autóban. Mert nekem válogatott kínzások az ilyen agyatlan emberek láttán.

Ti mivel büntetnétek az ilyen anyákat?
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek