SZÜLŐSÉG

Az anya torokfertőzésétől lehet hibás a magzat szíve

2009. március 31., kedd 14:50

Az április és július között született babák körében gyakoribb a bal szívfél hibája, amiben egy szokványos torokfertőzést okozó baktérium játszhat szerepet - közölték hétfőn ohiói orvosok az Amerikai Szívgyógyász Kollégium orlandói találkozóján. 38 amerikai kórházban 1996 és 2006 között született 1500 baba adatait tanulmányozta Pirooz Eghtesady és csoportja. A kicsik valamennyien a baloldalt érintő szívproblémával születtek.A kutatók egyértelmű szezonalitást találtak a csökevényes bal szívfél szindrómának nevezett eltérésnél, de ilyen nem volt megállapítható a többi betegségnél. Véleményük szerint a szezonalitás környezeti tényezőkre utal. Eghtesady elmondta, hogy a torokfertőzést okozó Streptococcus baktérium lehet felelős, amely kezelés nélkül reumás lázat és maradandó szívbetegséget okozhat. Ez a fertőzés a téli időszakban a leggyakoribb, és terhes nőknél hatással lehet a fejlődő magzatra. A kutató hozzátette: előzetes vizsgálati eredményeik vannak arra vonatkozóan, hogy a baloldali szívfélsérüléssel született babák mamái közül soknak volt ilyen torokfertőzése terhessége alatt. (MTI)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.31 15:08:40Beautiful life

  Sosem jöttem volna rá.

 • 2009.03.31 15:43:30Felicitasz

  Hát ez elég gázul hangzik... és ha jól számolom, a szív kialakulásának valamely szakasza esik egybe a torokgyulladások jellemző idejével. Nem néz ki jól.

 • 2009.03.31 16:05:31Edinbogyo

  Es ezt milyen vizsgalat mutatja ki?hallani siman sztetoszkoppal a pici sziven?vagy van vmi tipikus tunete a dolognak a baban?

 • 2009.03.31 17:38:09cirmike

  Sajnos tényleg igaz: nekem veleszületett szívbillentyű rendelenességem van (megműtötték gyerekkoromban), és már csak felnőttként mondta a kardiológus a szokásos kontrollon, hogy valószínűleg Anyunak terhesen torokgyulladása lehetett. Engem nagyon meglepett akkor...

 • 2009.03.31 17:53:34csutkababa

  cirmike

  a két kórkép nagyon nem ugyanaz...  De akkor érdemes újfent elgondolkodni azon, hogy szabad-e tehesen soha nem gyógyszert szedni, mert jaj a baba...

 • 2009.03.31 18:38:13Dudukly

  Akkor most parázzak (ezen is???) ->> június 11-re vagyok kiírva, persze, hogy az ovisom 2x is hazahozott torokgyíkot (magamnál csak mézes teával és torokfertőtlenítővel gyógyítottam, orvosi javaslatra, míg a többiek hetekig antibiotikumoztak!!!).

  Brrrrrrr.

 • 2009.03.31 21:24:48mohaéspáfrány

  Csutkababa!

  Mit értesz azon, h. a kép kórkép nagyon nem ugyanaz???

  A torokgyuszi, meg a szívfejlődési rendellenesség??? Naná, h. nem u.az.

  A babára hat minden, ami az anya szervezetébe bekerül ( anyai, magzati és lepényi keringés).

  Mindig az a szerv van veszélyben, ami éppen a fertőzés idején fejlődik.

 • 2009.03.31 21:32:23wish73

  alig van olyan gyógyszer, ami valóban terratogén, vagyis fejlődési rendellenességet okoz, a legtöbbre csak önvédelemből írják rá, h nem legyen per. sokkal több kárt okoz egy kezelés nélkül kihordott betegség, mint egy gyógyszerszedés.

 • 2009.04.01 08:19:47catus

  "több kárt okoz egy kezelés nélkül kihordott betegség, mint egy gyógyszerszedés."  Igen csak a foetális korban és az újszülött korban sok gyógyszer hatása pont ellentétes mint amire kitalálták, ezért nagyon nehéz pl. a koraszülöttek, újszülöttek kezelése

  rengeteg etikai problémát vet fel a dolog, mert ugye melyik anya mondja azt hogy "persze nyomjátok tele a babámat mindenféle szerrel, aztán majd meglátjuk mi lesz"

 • 2009.04.01 08:22:28Temptation

  mohaéspáfrány: a szívbillentyű rendellenesség és a csökevényes bal szívfél szindróma.

  És kéretik Csutkát nem hülyének nézni.Orvos.És nem szokott a levegőbe beszélni.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta