SZÜLŐSÉG

Összefügg a tanulási zavar a gyermekkori altatásokkal?

2009. március 29., vasárnap 15:00

Egy amerikai vizsgálat összefüggést vélt felfedezni a kisdedkorban végrehajtott műtéti altatás és a későbbi tanulási zavarok között. Ez az első ilyen jellegű vizsgálat embereknél, és tovább nehezíti mind a szülők, mind az orvosok számára a műtét szükségességéről való döntést. A cikk az Anesthesiology című szaklapban jelent meg. A Mayo Klinika kutatói több mint ötezer, Olmstead megyében 1976 és 1982 között született gyerek esetében követték nyomon, hogy négy éves korukig hány műtéten estek át, továbbá milyen eredményeket értek el olvasási, írási és matematikai teszteken általános iskolától középiskoláig.Azoknál a kisdedeknél, akiket csak egyszer kellett altatni, nem volt nagyobb kockázata tanulási zavar kialakulásának 19 éves korukig, de a kétszer vagy többször altatottaknak már 60 százalékkal nőtt az esélye arra, hogy tanulási problémája legyen azokhoz képest, akiknek nem volt műtétjük. A 3 éves kor előtt bekövetkezett három vagy több altatás megkétszerezte annak a kockázatát, hogy a gyermek a középiskola végéig nehézségekkel szembesüljön a gondolkodás, a beszéd, az írás vagy a számolás terén, írja az MTI.

Az eredmények felelevenítik a régi vitát az altatás fejlődő szervezetre gyakorolt hatásairól. Korábbi vizsgálatok kimutatták például, hogy azok a patkányok, amelyek életük első hét napjában altatógyógyszereket kaptak, nehezen oldottak meg labirintusfeladatokat, amelyek emlékező- és gondolkodóképességeket feltételeznek. Az 1960-as években, hasonló megfontolásból az orvosok csupán sekély altatást javasoltak a csecsemők műtéte során, vagy annak akár teljes mellőzését. Egyes szakértők úgy vélekedtek, hogy a babáknak még nem is elég érett ahhoz az idegrendszerük, hogy egyáltalán érezzék a fájdalmat.

A mostani cikk szerzői hangsúlyozzák, hogy még csupán előzetes eredményekről van szó, és nem biztos, hogy a tanulási nehézségek az altatások egyenes következményei. A több mint ötezer gyermekből 593-nak volt műtéti beavatkozása, és csupán százuknak volt szüksége kettőnél többre 3 éves koráig. Lehetséges, hogy valami más idézte elő a tanulási nehézségek későbbi kialakulását és egyben a műtétek és az altatások szükségességét is, számol be az MTI.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.29 16:07:11ruju

  "Korábbi vizsgálatok kimutatták például, hogy azok a patkányok, amelyek életük első hét napjában altatógyógyszereket kaptak, nehezen oldottak meg labirintusfeladatokat"  hehe, mert aludtak :-DDD

 • 2009.03.29 16:16:28verkaverka

  Az jó, ha ezt úgy közlik, hogy még szerintük is lehet hogy az altatás oka volt egyben a tanulási zavar oka is... mert ugye ok nélkül nem szoktak sokszor műteni kicsiket, tehát ez sokszor valami komolyabb bajt jelent, másrészt sokszor hosszú kórházi tartózkodást is, egyik se szokott jót tenni egy gyerek lelkének. Amíg ezt maguk sem nézték végig mi miért hogyan, addig igen bölcs dolog következtetéseket levonni. Most mondjam hogy a nők sokkal többet vannak kórházban mint a férfiak? Átlag annyival több alkalommal életükben ahány gyerekük van? Következtetés: egyrészt a ők betegesebbek, másrészt a z anyák még betegesebbek?

 • 2009.03.29 16:19:07verkaverka

  bla

 • 2009.03.29 16:22:09Paramami

  Hát laikusként felmerül bennem a kérdés, hogy nem esetleg amiatt voltak a nehézségek, mert ezek a gyerekek sokat betegeskedtek? Nyilván azért kellett műteni is őket. Talán ez is szerepet játszhat később a tanulásban. Sokat betegeskedik, sokat van kórházban, kötődési problémái lesznek esetleg, stb.

 • 2009.03.29 16:23:50Paramami

  Közben látom, hogy verkaverka is hasonlót gondolt, valszeg egyszerre gépeltünk, csak nekem most lassan megy, éppen szoptatok szimultán:)

 • 2009.03.29 16:24:06opti

  "a babáknak még nem is elég érett ahhoz az idegrendszerük, hogy egyáltalán érezzék a fájdalmat"

  Jesszusom, szegénykék!

 • 2009.03.29 16:38:02B-

  Tényleg van olyan, hogy sekély alatatás? Elég hülyén hangzik.  Egyébként inkább műtét és tanulási zavar, mint műtét kihagyása és elhalálozás. Szerintem.

 • 2009.03.29 17:13:49rita a felcser

  Sokat betegeskedtek?

  Egy keztoresnel esetleg elaltatnak,egy komoly Tomografiai vizsgaltnal szinten(mert mondjuk leesett)egy szemmutetnel is.

  Van sekely es mely altatas.

 • 2009.03.29 17:16:14mspoppy

  Azonos típusú műtétekről volt szó? + milyen jellegű műtétekről??  Szvsz egy ilyen kutatásnak akkor van értelme, ha mondjuk csak a vakbélműtétekre vonatkozólag mérik az altatás szövődményeit. Vagyis minél kevesebb a változó, annál pontosabb eredményhez lehet jutni.

 • 2009.03.29 17:25:34wish73

  ezzel csak azt fogják elérni, h a mandulaműtétre, fültubusra és egyéb "nem is annyira életmentő"műtétekre még annyira sem lehet majd rábeszélni a szülőket aztán attól lesz tanulási zavar, h lényegében úgy hall a gyerek, mintha egy burában élne.

  B-, lányomat 5 percre kábították el egy kisműtétnél. gondolom, egy mandulaműtét lehet vagy 15 perc, egy vakbél több, szív vagy agy, netán ortopédműtét sokkal hosszabb. arról persze nem szól a kutatás, h milyen hosszú altatásokról volt szó, csak a darabszámról

 • 2009.03.29 17:39:14dodóó

  A nagylány nálunk 8szor volt altatva.

  A kórházban tanár foglalkozott vele 4-12 napot töltött bent egyhuzamban.

  De 4.2-es átlaga volt.A szobatársait ismervén akik szinte mindig ugyanazok voltak szintén jól tanultak.

  Volt egy 10 es csapat akik közül mindig volt ben 3-4 akkor mikor X-is.  Leghosszabb altatás az utolsó volt.3 óra.

 • 2009.03.29 17:58:20elzsabo

  Elképzelhető, hogy hatással lehet, nem vitatom a lehetőséget.

  De arról nem szólnak eleget, hogy ha oxigénhiányos állapotba kerül szülés alatt, akkor is esélyes valamilyen késöbb fellépő zavar, ami lehet akár nagyon minimális, nem is kimutatható, de mégis hat mondjuk olyan részképességek fejlődésére, (pl figyelem) ami viszont már okozhat tanulási zavarokat.

 • 2009.03.29 18:05:35rita a felcser

  Elzsabo,igen nalam.Minimalis oxigenhiannyal szulettem ami azt jelenti,hogym minden OK volt de 7 es Apgar.Es lam-lam ADHD ben szenvedek kiskorom ota.

  De ezt nem fogjak kozze tenni,mert nembaj a csaszar draga,es valaki kell seperje az utcat is,pl aki jo eroben van ,de nem tud beilleszkedni.

 • 2009.03.29 18:52:18elzsabo

  Rita, igen, emlékszem hogy említetted a multkor az ADHD-dat. Én csak azért vagyok szomorú,-örülheték is, mert sok munkám van emiatt- mert a gyerekek is szenvednek attól, hogy "probléma" van velük. Állandó figyelmi-fegyelmi problémák, beilleszkedési-viselkedési zavarok, stb. Sokszor eszembe jut az egyik kisfiú kétségbeesett arca, mikor kérdezi:"De ugye szeretsz...?"

 • 2009.03.29 19:04:56rita a felcser

  Es nem serultem fizikailag,el lehet konyvelni szuper szulesnek,csak picit nehez volt....de milyen nehez evek jotte azutan,anyam borogass.

 • 2009.03.29 20:38:16bölcsésztanár

  Más faktorokat is vizsgáltak vajon? Tévén, hamburgeren, autóban utazva felnőtt generációk tanulási zavarai?

 • 2009.03.29 21:25:50háromanya

  Ez szuper, de ha nem ment volna műtétre a gyerekem, akkor sokkal nagyobb baja lett volna, mint a tanulási nehézség. Sajnos eddig 3-szor kellett altatni pedig még nincs két éves. De nem hobbiból vittem a műtőbe. Komolyan, egy szülő általában nem dönt műtétről, kell és kész.

  Akkor meg minek még ezen is idegelni. Valahogy most baromi szarul esett ez a cikk.

  Mindegy, enyém gyerek okos, és ügyes. És biztos kurva jó tanuló lesz, de ha mégse, akkor is imádom.

 • 2009.03.29 22:04:08evaandrea

  Azt kellene megvizsgálni, hogy azok a gyerekek akik csecsemőkorukban alváshiányban szenvedtek, mert valamilyen okból nem aludtak eleget, hanem mondjuk bömböltek, ráadásul óvodáskorban is alvás nélkül vészelték át a napot, küzdenek-e tanulási nehézségekkel?

  Gyanítom, belőlük több van. Sejtésem szerint vannak nehézségeik.

 • 2009.03.30 09:10:00kiralybeka

  Ha életmentő műtétről van szó, nem kérdés, hogy mit is választ az ember. Az, hogy a csecsemő ne érezne fájdalmat, szerintem elég meredek állítás. De a dolog elgondolkodtató, olyan esetekben, amikor az orvosok könnyelműen dobálóznak a műtéttel. "Horkol a gyerek? Vegyük ki az orrmanduláját! Hogy amúgy semmi baja? Nem baj, itt a névjegykártyám, egyeztessünk műtéti időpontot!" (közben lelki kezeivel a zsebét símogatja) A legkönnyebb (és legjobban jövedelmező) út a valódi okok keresése nélkül kiszerelni ezt-azt a gyerekből. Nekünk három gégész ajánlotta fel a műtétet, mire a negyedik kiderítette, hogy az orrmandulának semmi baja, valószínűleg allergiás rhinitis. Most indul az allergológiai kivizsgálás. De ha nem vagyok elég rámenős, már kés alá került volna a gyerek.

 • 2009.03.30 09:32:36sony

  evaandrea: Én és a testvérem egy szemhunyást sem aludtunk ovis korunkban, mégis végig kitűnő eredményeink voltak az iskolában. Mindenki más energiaszinttel rendelkezik, amitől X halálosan kifárad, Y még kacagva továbbmegy, ez a különbség felnőtt korban is megmarad. Nem a nemalvás a hátrányos, hanem a műtéti altatás (legalábbis a cikk miatt). Talán a altatószer miatt, ami vegyi anyag? Esetleg felborítja a test egyensúlyát? Vagy a stressz, amit a kórház, a betegség okoz? Ki tudja. De egy alváshiányos gyerek semmilyen hátrányban nem szenved, ezt garantálom. Ha csecsemőkorában sírós volt, és a szülei felvették, még bónusszal is indul, mint sokat hordozott, sokat dajkált (a szülő lépteihez ugyanis ösztönösen hozzáigazítja a súlypont kiegyenlítő mozgását, nem mint egy darab fa lóg a szülőn, ez abból látszik, hogy egy gyerek, aki elaludt a kezedben, hirtelen sokkal nehezebbnek tűnik. Így amíg ébren van a szülői kézben, addig fejlődik az egyensúly érzéke, és a ritmusérzéke, ami igen hasznos a későbbiekben ;) )

  Egyébként régebben gyanúba fogták a CT-t is, amit pár anyuka már akkor is megcsináltat, ha a gyerek picit beveri a fejét. A biztonság kedvéért.

 • 2009.03.30 09:35:35mazsola84

  kiralybeka, velem is ugyanez volt: mindenáron ki akarták venni a mandulámat (kb 13 éves voltam), de se én se anyu nem engedte. Kiderült, hogy allergiás vagyok. Egy 20 perces teszt vetett véget 3 év szenvedésnek.

 • 2009.03.30 10:14:10dodóó

  sony ha egy gyerek alváshiányos kimarad neki a pihentető alvás,nem tud koncentrálni,türelmetlen lesz,magatartás zavarok lépnek fel.

  CT-t nem csináltatnak az anyukák mert az orvos nagyon indokolt esetben végzi el.

  Nagyon nagyon sok pénzbe kerül.

 • 2009.03.30 10:22:24manka78

  Szerintem meg nincs alváshiányos kisgyerek. Ki látott már olyat, hogy egy kicsi gyerek álmos, de nem alszik? Egyszer kidől.

 • 2009.03.30 10:28:48dodóó

  Egyszer kidől.

  Mondjuk éjfél körül és 6-kor ébresztő mert indul a suliba.

 • 2009.03.30 10:30:47manka78

  Nem sulisról volt szó. Évaandrea ovisról beszél, ott pedig alszik ebéd után még az is aki otthon nem alszik délben.

 • 2009.03.30 10:31:35manka78

  A sulisnak meg vannak szülei és van már a gyerek is olyan értelmes, hogy elküldjék idejében aludni.

 • 2009.03.30 10:40:02dodóó

  Aha Ok.

 • 2009.03.30 10:44:21raszta macska

  manka78, cáfolnálak, az én nagylányom nem aludt oviban ebéd után.

  Csak fekve végigkínlódta az alvásidőt, mert arra volt kényszerítve.

 • 2009.03.30 10:46:37manka78

  De akkor nem is volt igazán fáradt. Gondolom este is időben aludt el. Neki annyi volt az alvásigénye.

 • 2009.03.30 10:54:03raszta macska

  manka, neki most kamaszkorban elég a hat órányi alvás.

  Tudnám, kitől örökölte...

 • 2009.03.30 11:57:41csutkababa

  Valami lehet benne. Rémlik vmi az ingerületátvivőkről. Az altatószerek ezeket ütik ki ideiglenesen az agyban.

  A későbbiekben lehet zavar az átvivő anyagok és receptoraik között.

  Vö. analógia az LSD típusú cuccok évekkel későbbi fleshatásával...

 • 2009.03.30 12:43:41anyamami

  Évaandrea te nem hallottad azt a népi bölcsességet hogy amelyik gyerek keveset alszik az okosabb. Azért okosabb mert addig tanulja világot mig a másik alszik. Vagy szerinted a diszes gyerek azért vállik azzá mert nevelési hiba. A hülye szülő nem hagyja aludni a gyerekét?

  Szerintem aki keveset alszik inkább esélyes a magatartásprobléma de nem törvényszerű.  2009.03.29 17:25:34 wish73  "ezzel csak azt fogják elérni, h a mandulaműtétre, fültubusra és egyéb "nem is annyira életmentő"műtétekre még annyira sem lehet majd rábeszélni a szülőket aztán attól lesz tanulási zavar, h lényegében úgy hall a gyerek, mintha egy burában élne."  Ezt én is igy gondolom.

  Aki meg nem veteti ki -ha szükséges- a gyerek orrmadduláját mikor horkol és alvás közben esetlegesen kimarad a légzése az szerintem esélyesebb a diszre. De ez sem törvényszerű.

 • 2009.03.30 13:04:18B-

  anyamami: lehet, hogy ez a népi bölcsesség, de a valóság az, hogy az ébren megfigyelteket az agy alvás közben rendszerezi és raktározza el. Tehát ha nincs kellő hosszúságú REM-fázis, tanulás sincsen. Csináltak ezzel kapcsolatban már egy csomó kísérletet. Igaz ugyanakkor, hogy egyénenként eltérő lehet, hogy milyen hosszú alvás kell a megfelelő eredményhez.

 • 2009.03.30 14:54:40Blueray

  anyamami: a gyerek manduláját általában nem azért veszik ki, mert horkol, hanem mert a állandóan begyullad és fertőzés-gócot jelent az egész szervezet számára (az más kérdés, hogy gyakran éppen a gyulladások következtében duzzad meg permanensen akkorára, hogy elzárhatja a légutakat). Apnoét pedig a megnagyobbodott orrmandula önmagában nem okoz. Ott más oknak (is) kell lennie.

 • 2009.03.30 15:05:14Vakmacska

  érdemes volna ennek amúgy külön posztot szentelni, esetleg fül-orr-gégész bevonásával, mert dúl ám a harc a szakmában ekörül! Egy-két középfülgyulladás miatt a dokik többsége már nem akar műteni (de nem mondom, hogy nincsenek ilyenek), azt viszont már a mereven ellenző, műtétnempárti dokiktól is hallottam, hogy biza ha a gyerek nappal is szájlégző (jellegzetes arckifejezéssel jár általában), éjjel horkoló, nyugtalanul alvó, gyakran beteg, apnoés gyereket általában ajánlanak műtétre. Egyszerűen nem kap elég levegőt a szerencsétlen. De a nagyon műtétnempárti doki (pl: www.gyermekfulesz.hu) még ilyenkor is inkább hosszú infralámpás kezelést javasol (napi 3x5 perc) hátha nem is a mandulák, hanem a gyulladásban lévő rostasejtek okozzák a fő galibát. Azokat pedig nem szokás kivenni.

 • 2009.03.30 15:07:56Vakmacska

  ...és a kis pockokat sokszor tényleg nem úgy altatják mint minket, valami gáz, 5-15 perc szunya, addig kőkeményen végezni kell a melóval, mert ébred.  Viszont hogy a babák ne éreznének fájdalmat, hát ekkora hülyeséget. Dehát a múltkor épp egy jófej dokinő mesélte, hogy sok helyen még mindig érzéstelenítés nélkül akarnak gyerekeket fülfelszúrni, mert kicsi, leteperik és "egyszerűbb" aztán meg "nem is emlékszik rá". Hát dehogynem.

 • 2009.03.30 15:42:42anyamami

  /www.babazo.hu/szakertok/20080126-kisgyerekek-orrmandula-mutet.html

  Itt leírja a gégész hogy súlyos esetben igenis okozhat alvási aponét az orrmandula (de többnyire a garatmandulák egyidejű megnagyobbodásával szokott járni.)  B- Az alváshiány lassítja a tanulási folyamatot azaz a rövidtávú memoriát. Mig a tanulási zavarnál szerintem maga a tanulás akadályoztatott.  Nem vagyok szakember viszont tanulási zavar esetén nagyobb jelentőséget tulajdonítok a fül és mandulaproblémáknak mint a kevés alvásnak.

 • 2009.03.30 17:25:25szoeke

  Ez olyan mérhetetlen ostoba kutatás, hogy nyugodtan végezhették volna brit kutatók is. Mégis miért altatták a kicsiket? Az én kislányom például alig múlt 6 hónapos, eddig 7 alkalommal mélyaltatták (mindannyiszor agyműtét miatt) és kétszer bódították. Akkor neki emiatt nehézségei lesznek a tanulásban?

  Ha lesznek, akkor azt szerintem sokkal inkább az fogja okozni, ami miatt az agyműtétekre szükség volt (agyvérzés és vízfejűség), mint az altatás.

  Ráadásul, még ha tényleg így is van, akkor is. Mi a retket lehet kezdeni egy ilyen információval? Ha műteni kell, akkor altatni is. És aki azt meri nekem mondani, hogy egy kisbaba nem érez fájdalmat, azt szívesen elviszem magammal, mikor a következő műtétre megyünk, üljön velem a műtét után ébredő gyerekkel fél órát. Aztán beszélgessünk, ha van még kérdése.

 • 2009.03.30 18:08:06rita a felcser

  Szegeny pici.Koraszulott volt?

 • 2009.03.30 18:26:31manka78

  OFF

  Vakmacska? Eü.-s vagy? Ha igen, milyen területen, ha nem titok? ON

 • 2009.03.30 19:50:36szoeke

  rita, koraszülött volt, igen.

 • 2009.03.30 19:58:49szoeke

  Azt kihagytam, sajnos tudom, hogy mi a különbség a könnyebb és a mélyaltatás között.  A "könnyebb" altatás lehet simán vénásan adott altatóval előidézett rövid altatás, ennél egy fokkal komolyabb ha altatógázt is használnak, ilyenkor a beteg maga lélegzik, legfeljebb maszkos oxigént kap.  A mélyaltatásnál az izmokat teljesen ellazítják, ilyenkor a légzőizmok sem mozoghatnak, tehát ilyenkor lélegeztetőgépre kerül a páciens addig, amíg a műtét tart. Az agyműtétekhez pl. ilyen altatásra van szükség.

 • 2009.03.30 21:19:09szoeke

  És ezúton elvittem a "Ki tud a legtöbb 'ilyenkort' egy kommentbe illeszteni" díjat is.

  Bocs.

 • 2009.03.30 21:46:55wish73

  elszállt

  szóval, ha az állandósult megnagyobbodott mandulák miatt csökken a hallás bizonyos hang-tartományokban, akkor a zöngés-zöngétlen megkül. is nehezített, vagyis áldyslexia lehet belőle. ha valaki folyamatosan felszínesen vesz levegőt, piheg úgymond, akkor nem lesz látványos légzéskimaradás, csak épp folyamatosan kevés oxigén jut az agyhoz. ez is okozhat tan. zavart.

 • 2009.04.02 09:23:37IloveGP

  Érzéketlen dolog egy ilyen cikkel idegesíteni azokat a szülőket, akiknek altatták a gyermekét.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta