SZÜLŐSÉG

Ezer terhes nő használ drogot Magyarországon

2009. március 28., szombat 10:00

A drogot használó várandós nők problémája nem egyszerűen egészségügyi, hanem társadalmi probléma, amely elől a szakma nagy része is elzárkózik - mondta Rigó János, a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának igazgatója az intézményben tartott konferencián pénteken Budapesten. Az egyik fő gond az, hogy nincs egységes szempont, miként foglalkozzanak a droghasználó várandós nőkkel. A szakma elzárkózik az ilyen esetektől, nem csak Magyarországon, hanem nyugati országokban is - mondta Rigó János, utalva arra, hogy Magyarországon, becslések szerint, évente mintegy ezer kismama fogyaszt rendszeresen valamilyen kábítószert a terhesség alatt.Kiemelte: az első és legfontosabb lépés a helyzet megoldására a nyitottság, a drogfogyasztó bizalmának elnyerése és előítéletektől mentes kezelése. Emellett pedig fel kell készülni az újszülöttnél is jelentkező elvonási tünetek orvoslására, írja az MTI. A szülész-nőgyógyász szakorvos rávilágított a kezeléssel kapcsolatos főbb problémákra is, miszerint ezek a terhességek általában nem kívánt terhességek. A kismama későn jelentkezik a terhesgondozásra, sokszor nem is ismeri fel terhességét, illetve a droghasználók között gyakori a hátrányos szociális helyzetű, a labilis vagy pszichés zavarokkal küzdő nő. A konferencián a szakemberek szóltak a terhesség alatt fogyasztott kábítószerek fő mellékhatásairól, például a koraszülésről, a spontán vetélésről, az újszülöttnél kialakuló fejlődési rendellenességekről.

Csorba József, a Nyírő Gyula Kórház Drogambulanciájának vezető főorvosa elmondta, a kockázati esélyek az ópiát használó nők esetében a legnagyobbak. A sikeres kezelés érdelében fontos a társult pszichés zavarok orvoslása, a vitaminpótlás, a megfelelő táplálkozás kialakítása, a szociális háttér stabilizálása. Ugyanilyen jelentősége van a helyettesítő kezeléseknek, amelyek hatására megszűnnek az elvonási tünetek. Hozzátette: nagyon fontos az általában szintén szenvedélybeteg partner bevonása a kezelésbe és a kábítószer utáni sóvárgás leküzdése is, számol be az MTI.

A szakmai konferenciára időzítve jelent meg az első olyan magyar nyelvű kiadvány, amely e problémával foglalkozik. A Droghasználó várandós nők és gyermekeik ellátása című könyv az érintett szakterületek működési módjait ismerteti. Szakemberek osztják meg személyes tapasztalataikat, hogy ezzel is segítsék a hatékonyabb együttműködést a megfelelő ellátás érdekében. A könyvről hamarosan beszámolunk itt a Porontyon.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.28 17:53:28baudolinA

  Bevallom őszintén, nagyon nem vagyok jó véleménnyel arról, aki a terhessége alatt drogozik, vagy aki mondjuk heroinfüggőként esik teherbe. Na jó: kifejezetten haragszom rá, rettenetesen. A kérdés csak az, hogy ezzel segítek-e neki? Nem nagyon valószínű... Mondjuk én egy heroinfüggőnek első körben javasolnám, hogy menjen abortuszra.

 • 2009.03.28 18:38:52mammina

  arra lennek kivancsi, hogy aki kemeny drogos terhesseg alatt, es a gyerek tuleli az elvonasi tuneteket szuletese utan, de a sejtjeiben van kodolva a drog, az vajon mennyivel nagyobb szazalek esellyel indul, hogy amint megteheti droghoz nyul? ki tud tisztulni, vagy amint kiprobal valamit x evesen, a sejtek emlekeznek es isten ovja? aki pedig le tud szokni egy terhesseg miatt, az miert is nem tette meg elotte? lustasagbol? miert gondolja hogy azt az urt amit erez magaban a gyerek majd potolni fogja, hgoy o tiszta maradjon. mindenfele drogot elitelek, de megjobban a terjesztoiket. viszont velemenyt nem irhatok roluk, mert az nem az en feladatom. (de gondolok)

 • 2009.03.28 18:42:45Kipikopii

  Szerintem ez egy jo cikk es kapcsolodik a tegnapi olvasoi temahoz, mert en is szivesen olvasom a szakertoi oldalt.  Brumibaby: ev elejen inditottal egy toleranciarol tanuskodo szep irassal es tobbszor is bizonyitottad eziranti erzekenyseged. A cikk utani elso kommented viszont pont az ellenkezojerol tanuskodik. Nem ertem miert volt erre szukseg.

 • 2009.03.28 20:47:49Medellin

  Elolvasva a cikket, nagyon el vagy vagyok keseredve. Meg fel is vagyok háborodva. Hogy lehetnek emberek ennyire felelőtlenek? Már nem az elzárkózó szakma (mondjuk ők is, ha már valós jelenséggel állunk szemben), hanem a drogos kismamák. Nekem az anyaság szó együtt jár a felelősség fogalmával. Most akkor erre mit mondjak? Legjobb lesz, ha semmit.

  Amelyik nem tesz meg mindent azért, hogy a kiderült terhessége hátralévő részében tiszta legyen, attól azért ugye elveszik a gyereket szülés után? És nem engedik haza a babát egy drogos anyával? Ugye?? (Már, ha megmarad a gyerek...)

 • 2009.03.28 20:56:30mammina

  medellin

  legtobbszor nem veszik el, mert ha el tudja latni es el is latja (sokan el tudjak latni) - ertsd enni, inni kap, normalis ruhaban jar, iskolaba jar stb. - akkor semmi akadalya. az egyetlen amikor elvesznek gyereket, ill valaskor nem anyanak itelik, ha az anya mentalisan beteg, es erre szed egy valag gyogyszert. tehat mentalisan instabil. sajnos. :-(

 • 2009.03.28 21:19:52beddinge

  mammina, nem azt várják, hogy a gyerek betölti az űrt, de sok minden van, amit az ember csak saját magáért nem tesz meg, viszont ha megtudja, hogy gyereket vár, akkor meg akar tenni és ha minden jól megy, sikerül is.

  a drogosak elítélni egyszerűen butaság, segíteni kell nekik, ha kérik és hagyják, de ítélkezni... abból még senki nem nyert soha semmit

 • 2009.03.28 21:28:08Brumibaby

  2009.03.28 18:42:45 Kipikopii  Nincs ellentmondás. De ha megnézed a jobb felső sarokban a képernyőt, a következőket látod:  "Ezer terhes nő használ drogot Magyarországon  A dohányzás káros hatása megszűnik, ha a 15. hétig leszokik a kismama  Ne parázz, ha füvet szív a gyerek!  Az inga és a babos kendő elárulják a magzat nemét  A magyar kamaszok egyharmada rendszeresen tökrészegre issza magát"  Ezek az elmúlt két nap posztjai. Ennek a kommentnek az előzményeként tegnap egy másik posztnál szóvá tettem Tündének, hogy kicsit töményen érkeznek a szenvedélybetegségek ezen a munkás tavaszi hétvégén, s akkor még csak három ilyen poszt volt, és ma, amikor megérkezett a negyedik is, gondoltam, nem hagyom szó nélkül. Vierre posztjánál írtam, hogy örömmel venném, ha körbejárnák a témát, különféle véleményeket ismerhetnénk meg, de így, ebben a töménységben, attól tartok, kontraproduktív lesz a dolog, egyszerűen túl sok egyforma inger ahhoz, hogy üssön, pedig külön-külön mind üthetne, ha mondjuk kéthetente szerkesztenének be egyet.  A hsz. tehát a szerkesztés kritikája volt, poénnak, belátom, nem túl sikeres (különösen, mert a jelek szerint magyarázat nélkül ez se jött át).

 • 2009.03.29 01:18:10Kipikopii

  Brumibaby: koszonom a valaszt.  Nem mindenki olvassa el a Poronty osszes cikket az utolso betuig minden nap, en sem.  Bar nem akartam elolvasni a megjegyzeseket, a tiedet nem lehetett nem eszrevenni, mivel az elso volt, es nagyon megalazonak tartottam a cikk mondanivaloja szempontjabol. En soha nem a jobb felso sarkot nezem, hanem egy adott cikk cimet es tartalmat.  Raadasul mivel szakertoi velemeny volt, kifejezetten orultem, hogy a tegnapi olvasoi iras utan kozvetlen erkezett.  A szerkesztesi reszrol: nem akarok vitatkozni, hogy ez igy jo, vagy nem (kinek mi utos, mi nem), de szerencsere nem a Poronty az egyetlen baba-mama temaval kapcsolatos forras, igy en mashova kattintok, ha meguntam a Porontyot.

 • 2009.03.29 07:43:30Brumibaby

  Kipikopii, értelek, sajnálom, ha bárkit megbántottam, nem volt szándékos.

 • 2009.03.29 07:45:23luckymom

  B-!  Kicsit megkésve szeretnék reagálni ezen mondataidra:

  "nekem is eszembe jutott, hogy a hirtelen elvonás a magzatra is ártalmas lehet, de biztos, hogy ártalmasabb, mint a masszív anyagozás? Ezt kéne kidogozniuk a hozzáértőknek, nem nekem, Mórickának.  Azt nem tudtam, hogy a heroinisták nem menstruálnak, de akkor hogyan esnek teherbe?"  Pont ezen dolgoznak, amit számon kérsz. Mind az orvosi (addiktológiai, szülészeti és gyermekgyógyászati) vonalon, mind azon civil szervezeteknél, akiknél jó eséllyel először bármiféle segítő szakma közelébe kerülnek az ilyen helyzetbe került nők. A nehézség, hogy nemzetközi standardok sincsenek igazán. De ettől függetlenül már van tapasztalat, és bevált kezelési terv, ami nem masszív anyagozást jelent.  A menstruációs mondattal kapcsolatban pedig elnézést szeretnék kérni, ugyanis egy szót kihagytam gépelésnél. Szóval egy heroinista nő általában nem menstruál rendszeresen, így nem újdonság, ha egy ideig nem jön meg a vérzése. Szóval a rendszeresen szó kimaradt, mikor válaszoltam neked. Remélem, hogy így már érthető a dolog.

 • 2009.03.29 09:00:04Meni

  Azert az milyen vicces, amik H. es Dodo tepik egymast, hogy melyikuk a szelsosegesebb. Dodoo, aki leszarja, hogy lelottek egy gyereket, csak mert cigany. Vagy H. aki szerint a ciganyokat jol moresre kene tanitani, es egyebkent is, miert nem ternek vissza a hulye barmok az eredeti eletmodjukhoz, hogy a tobbi baromsagot amit osszeirkalt mar ne is emlitsem. Vicces. Vagy inkabb tragikus...

 • 2009.03.29 09:03:39Meni

  A temahoz meg annyit, hogy aki drogos, az legyen annyira felelos, hogy vedekezik. Nem tablettaval, gumival, mert azt gondolom beallva nehez elokapni, hanem mondjuk injekcioval. Haromhavonta azert csak van egy egy tiszta napja, hogy hasznalja az eszet. Ha meg teherbe esik, akkor vetesse el. Nem vagyok drogos, nem is leszek, ezert nem tudom megitelni, hogy milyen okok vezetnek el a kemeny drogig, es onnan hova vezethet az ut. De azt tudom, hogy egy drogos is lehet felelos ember. Es lehet tudatos is, tiszta perceiben. Vedekezzen. Mit szolsz ehhez H? Ez miert nem mukodik az eletben? Nagyon vad es meseszeru, amit gondolok?

 • 2009.03.29 09:21:42gjuci

  Opti, t-online-os címem van, a nick ugyanaz.

  De ha arról a bizonyos babáról akarsz kérdezni, sokkal többet én sem tudok.

 • 2009.03.29 10:14:17dodóó

  Meni én nem tépek senkit.

  Legalábbis az nem ilyen.

  Elmondom a véleményem.Drága H meg jogosan van ugye megsértődve hiszen a most futó cikkekben felismerni vélte önmagát.

 • 2009.03.29 10:16:25dodóó

  Azonkívül hogy éltem Hetyke Kocsmárosné jelzőjével mi zavart az írásomban?

  Ugyanazt írtam le amit a többiek.

 • 2009.03.29 10:16:51dodóó

  Na megyek.

  Jó vasárnapot!

 • 2009.03.29 10:21:58Heatherette

  uh, basszus, de korán van! titeket nem visel meg az óraátállás?  Meni

  a heroin szinte minimálisra csökkenti a szexuális vágyat, tehát nem ez az első számú, amivel egy heroinista foglalkozik. sokan inkább a pénzért dugnak. aki kőkemény drogos, az már nem jut el a tiszta pillanataiban sem addig, hogy hoppá, el kéne mennem beoltatni magam!  dodóó

  magam meg hogyapicsába ismerném már fel a cikkben?!

 • 2009.03.29 11:20:23Meni

  Oke, ezt ertem, hogy minimalis vagy, meg ilyenek. De aki a sajat testevel fizet a cuccert, az nem lehet terhes? Ha valaki arra jatszik, hogy ugysem menstrualok, meg ugysem kivanom meg a szexet, aztan megis teherbe esik, az a vilag egyik legszemetebb embere. Foleg ha mindezek utan meg egy terhessegi tesztem sem csinaltat meg, idorol idore, hogy lassa, el kell e menni az AB klinikara, vagy sem....Ez a totalis felelotlenseg csucsa nalam, mert a sajat eletet ugy bassza el valaki, ahogy akarja, de egy gyereket erre itelni, hat ez ilyen az nem ember...  Summasan meg ujra elojon nalam, hogy azert az milyen hulye vilag mar, ahol pl. a pitbull tartasahoz engedely kell, de gyereket azt barki csinalhat. Es nehogy most jojjetek a Gattacaval meg az 1984 baromsaggal, mert ez nyilvan csak teoretikus elmelkedes, gyakorlatban nem kivitelezheto...

 • 2009.03.29 11:29:15Heatherette

  Meni

  a lényeg, hogy te nem vágod, mennyire más tudatállapot az ilyen. ne próbáld megérteni, ne próbálj logikusan gondolkodni.

 • 2009.03.29 11:53:49Meni

  Jo. Nem probalom. Velemeny fenntartva.

 • 2009.03.29 12:09:56baudolinA

  Meni,

  alapvetően egyetértek veled. Egy kedves barátom heroinista volt, én már tisztán ismertem meg, és mikor megtudtam, hogy öt évig függő volt, szinte leestem a székről. Terhes lett, el kellett vetetnie (megmondták neki, hogy a gyerek garantáltan sérült lesz), a döntést is ő hozta meg. Azt mondja, hogy az volt az a pillanat, amikor rádöbbent arra, hogy ezt így nem lehet tovább csinálni. Hirtelen kijózanodott, így mesélte.  Rehabon is volt kétszer, másodszorra sikerült leszokni. Ez már szinte 10 éve történt, és még most sem tud könnyek nélkül beszélni róla. Plusz a bizonytalanság, hogy vajon lesz-e gyereke, mert még nincs, de szeretne. Nem irigylem, de lehet, hogy egy abortusz kellett ahhoz, hogy belássa, hogy nem cseszheti szét az életét. És másokét.

 • 2009.03.29 12:42:40Heatherette

  itt van egy lány vallomása, aki heroinnal élt, volt pár abortusza, és gyereket is szült. érdemes elolvasni amiatt, hogy kb áttérezd, mit jelent ebben az állapotban lenni  funyiro.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Itemid=175

 • 2009.03.29 12:55:43dodóó

  Elolvastam.

 • 2009.03.29 18:17:56Aurin

  no,én is elolvastam.

  senki nem tartott a fejéhez pisztolyt, hogy neki drogozni kell. jöhetnek a kövek, de dodóó-éhoz közelít a véleményem.

  mindezt úgy, hogy két alkoholista szülő mellett nőttem fel.

  tudom, talán én vagyok a százévente egyszer kivétel, de akarata, tudata mindenkinek van. kinek erősebb, kinek gyengébb, de van.

  ha megmarad a gyerkőc, elvenni Tőle, ha gyógyult lesz, visszakapja.

  ha nem akar gyógyulni, szánalom nélkül.....

 • 2009.03.29 19:00:48eino.

  Drogos nőtől el kell venni a gyereket, amíg nem tiszta.  Viszont: hol vannak a PASIK?? Akik drogos nőknek csináltak gyereket?

 • 2009.03.29 19:28:47másutt

  eino, nincsen bizonyitva, hogy rosszabb drogos gyerek gyerekenek lenni, mint allami gondozottnak.

  a gyerekkori kotodes kutatasok szerint, ha az anya es a gyerek kepesek kotodni egymashoz, es az anya alapszinten el tudja latni a gyereket, akkor jobb neki, mintha intezmenyben nevelkedik. sokkal. • 2009.03.29 19:31:02vajommi

  Nem olvastam el az összes kommentet (elnézést, ha hülyeséget kérdezek), de aki mentálisan/érzelmileg instabil, nem lát tisztán, stb, drogozik, az miért is vállal gyereket? Aki saját magát nem képes elnavigálni, az mihez kezd egy gyerekkel? A leszokás nem egyszerű, és nem megy egyik napról a másikra, tehát a gyerek szervezetébe is jut a cuccból. Amikor megszületik, megkezdődik nála a leszokás pokoli kínokkal? Vagy a bébi kapja a szert, hogy ne haljon bele az elvonási tünetekbe? Hogyan működik az ilyesmi? Élethez való jog, meg senki se mondja már meg, hogy ki vállalhat gyereket, ki nem, ez mind szép, de mi lesz a gyerek sorsa?

 • 2009.03.29 19:36:06eino.

  Másutt, nem állami gondozásra gondoltam. Létezik nevelőszülőség és akár örökbefogadás is.

  Itt ment már azon cirkusz, ha valaki 5 percre magára hagyja a gyerekét 10 éven alul.

  Ha drogozik az anya, sok kiesett 5 perc van. Netán 5 óra.

 • 2009.03.29 19:44:32másutt

  eino, ertem, de ez a "vegyuk el a gyereket" egy nagyon veszelyes duma.

  ha a gyereket nem erte baj, serules, akkor nagyon nehez megindokolni.

  (es meg kiktol kellene "elvenni"? mindenkitol, akinek az eletvitele nem tetszik?)  ugyanolyan veszelyes duma ez, mint a "miért is vállal gyereket".

  ugyanazert, mert mindenki mas.  a megszuletett gyerekek kb 50%-a becsuszott es megtartottak. egy jo masik szazalek el van vetetve mielott megszuletik. azaz osszessegeben a megfogant embriok tobb mint fele nincsen megtervezve. es ezeknek nagyon nagy resze jobban jart volna, ha az apja nem huzta volna le a sliccjet. de ez van.  nagyon bonyolult etikai kerdes ez.

  csak itt a porontyon, ugyanez a kerdes ("minek vallal az ilyen gyereket?") fel lett teve a kovetkezokre:  -terhesseg alatt dohanyzo anyak

  -vaginalis szulestol irtozo es csaszart kiharcolo anyak

  -szoptatni nem akaro anyak

  -fogyatekos szulok

  -alakjukat betegesen felto es terhesseg/szoptatas alatt fogyokurazo anyak  szoval miert valallnak ezek gyereket? azert, mert mindenki mas. mert kell nekik. mert csak. es mert becsuszik.

 • 2009.03.29 20:04:18eino.

  Másutt, szarok rá, mi veszélyes duma szerinted. Aki drogozik, az is szarik a gyerekére. Szándékosan vagy a nyomora miatt, egyre megy a végkifejlet szempontjából.

  Kötelező drogozni? Ki kérte? A gyerek?

  Összemosni az általad felsorolt kategóriákat a droggal - az erős dohányzást talán kivétel, mert az is kimutathatóan magzatkárosító méreg, DE az legalább az anya viselkedését nem befolyásolja- , enyhén szólva is meredek.  Az én véleményem, hogy a férfit is kapják elő, a nő meg legyen tiszta, ha a gyerekét akarja. És legyen felelőssége az embernek.

 • 2009.03.29 20:11:05elzsabo

  Többen is feltették a nagy kérdést: minek vállal a drogos gyereket?

  Na én dolgoztam a GYIVI-ben, ahol nagyon jól látszódott, ez a rendszer bizony újratermeli önmagát. A lányok nagy részének fogalma sincs a védekezésről. A fogamzásgátló tablettáról pl azt hitték, csak "esemény" után kell bevenni...aztán mikor kiderült hogy nem, akkor meg bevett egyszerre hetet.

 • 2009.03.29 20:17:16másutt

  eino, figyi, en aztan nem tamogatom, hogy a drogosok szuljenek, sot!

  haraptam mar le a fejet dohanyzo kismamaknak is.  De pontosan hova tenned a sok gyereket, akinek az anyja szarik rajuk?

  (ahhoz nem kell drogosnak lenni. lehet reszeges is, van is parezer!!!!)  Mert en pl. elvennem annak is a gyereket, aki kimegy bagozni a korhazi folyosora, mikozben az 1 kilos gyereke egy inkubatorban oxigent kap. Vagy aki razarja az ajtot es elmegy a kocsmaba. Vagy strihelni. Es meg sorolhatnam.  Ki a jofene akar orokbefogadni egy serult, beteg drogos-fuggo csecsemot? Gondolod, hogy sorban allnak ertuk abban a orszagban, ahol a TOBBSEG meg a sajatjat is intezetbe adja, ha Down szindromaval szuletik. Vagy ha nyulszaja van akkor elveteti?  Egy pokolian fajdalmas dolog nap mint nap nezni a sok alkalmatlan szemetet, aki szul. Aki a buszon uti az egyeveset. Aki tragarsagot kiabal ra. Aki rafujja a babkocsira a fustot.

  Olvasni a sok allatrol, aki bantja a kicsijet. De ez van.  Nem lehet minden gyereket "elvenni". Hol huzzuk meg a hatart?

 • 2009.03.29 20:23:01vajommi

  másutt

  A "minek vállal gyereket" akkoris jogos kérdés, ha veszélyes duma, ha nem. Nem az lenne normálisan elvárható, hogy felelősséggel hozzanak döntést az emberek? Nem ugyanaz a kategória, de: nem veszek hitelre plazmatévét, mert nem engedhetem meg magamnak. Nem vállalok gyereket, ha drogos vagyok, mert még ha egészségesen is születik, jó eséllyel nem fogok tudni gondoskodni róla megfelelően (hiszen a saját életemet nem tudom irányítani szer nélkül). Értem én, hogy nem gondolja ezt át a drogos, de attól én még feltehetem ezt a kérdést, nem? Az, hogy "mert akarja", nem válasz. Nekem.

 • 2009.03.29 20:27:55vajommi

  masutt

  Pontosan az általad felsoroltak miatt kellene valahogy jobban átgondolni, hogy ki vállal gyereket. Nyilván ez egy nagyon szenzitív téma, és nem mondom azt sem, hogy legyen valami bizottság, aki engedi vagy nem engedi hogy egy gyerek megszülessen. Őszintén szólva nem tudok megoldást, de jó lenne találni. Ezek azok a szituációk (amiket felsoroltál), hogy nagyrésze jobban járt volna, ha meg sem születik. :-(

 • 2009.03.29 20:27:56Heatherette

  csak, hogy tudd: min. 2 évig hivatalosan is tisztának kell lenned ahhoz, hogy nem drogosnak nyilvánítsanak. ha az a nő leáll abban a pillanatban, hogy tudomást szerez a terhességéről, 9 hónap múlva még hivatalosan drogfüggőnek fogják nyilvánítani. és szerinted el kéne venni tőle. vissza meg ugye nem adják olyan könnyen. tehát egy, már gyakorlatilag egészséges szülőtől vesznek el egy gyereket, aki onnantól kezdve megy a rideg nevelőotthonba.

  nem kéne ezt egy kicsit átgondolni?

 • 2009.03.29 20:28:54sztroberi

  az a baj, hogy a "miért vállal a drogos gyereket" teljesen akadémikus kérdés. ugyanis a drog épp azt veszi el, hogy józanul tudjon gondolkozni. ez a kérdés így hiábavaló és teljesen felesleges, azon nyammogni meg, hogy miért nem dönt felelősséggel, még annál is feleslegesebb. ugyanis ha felelősséggel döntene, nem drogozna.  tehát vagy meg kell tiltani, h aki drogozik, annak gyereke lehessen (amit ugyebár nem lehet), vagy meg kell próbálni segíteni a gyereknek, miután megszületett, ezzel együtt a szülőnek is, nem azt követelni, hogy döntsön felelősségteljesen.

 • 2009.03.29 20:30:24vajommi

  Heatherette

  Nem azt mondtad, hogy olyan nincs, hogy ma megtudja, hogy terhes és holnaptól leáll? Nem vagyok otthon a témában, ezért nem értem. Akiről Te írsz, az nekem úgy tűnik, hogy lelkiismerettel áll a gyerekhez. Szerintem azokkal van a gáz, akik megszülik, és gyakorlatilag magára hagyják a gyereket - nem gondoskodnak róla. Továbbra is kérdés bennem, mi van azokkal a babákkal, akiknél az elvonás jelentkezik születés után? Velük mi történik? :-(

 • 2009.03.29 20:31:10Heatherette

  egyébként igen, ez a nagy probléma. hogy a drogostól elvárják a felelősségteljes döntést, holott a drogfüggőség lényege pont az, hogy annyira befolyásolja az egyént, hogy képtelen a felelősségteljes döntésre. aztán ezt oldja meg vki! kurvára máshogy kéne az egészhez hozzáállni.

 • 2009.03.29 20:31:51Heatherette

  2009.03.29 20:30:24 vajommi

  most nem a heroinfüggőkre gondoltam

 • 2009.03.29 20:35:36cantaloupe

  En nem vennem el orokre a lehetoseget egy drogos anyatol, de amig nem tiszta, nem lakhatna nala a gyerek. A legjobb megoldast nezve szerintem neveloszuloknel lenne addig jo helyen, ahol az anya is latogathajta. Ki tudja, talan ez hajtoero szamara, ott az a csepp kis leny aki ra var, aki miatt erdemes leszokni.  Az sajnos itt is igaz, amit masutt ir, drogos szulok gyerekeit kevesen akarjak orokbe fogadni (s most nem arrol beszelek, hogy fuvos cigit szivott, hanem kemeny narkosokrol), mivel ezek a kisbabak gyakran szervi bajokkal es idegrendszeri problemakkal szuletnek, kesobb viselkedeszavarosak lesznek eleg nagy szamban. Azert megertem, hogy az orokbefogadok nem ilyen gyerekrol almodnak.

 • 2009.03.29 20:36:07vajommi

  Heatherette

  "aztán ezt oldja meg vki!" - de nem ez történik? Valakinek meg kell oldani... Hogy kellene hozzáállni? Hogy lehet segíteni?

 • 2009.03.29 20:36:29másutt

  vajonmi teljesen igazad van.  de milyen alapon varunk el racionalis donteseket drogosoktol (alkoholistaktol), akik be vannak allva.... amikor ugyanazon dontest a szinjozan nok egy resze sem kepes meghozni (a felolosseggel elkovetett gyerekvallalast)?  a kerdes feltevese mar azt feltetelzi, hogy egy esszel valo eldontesrol van szo!

  nem osztonlenyek dugasarol.

  VALLALNI a gyereket? dehogy. a gyerek megtortenik.

 • 2009.03.29 20:37:18másutt

  Heatherette, hat ez az. pontosan ezt gondolom en is!

 • 2009.03.29 20:43:56vajommi

  másutt

  Oké, ezt értem, és igazatok is van. Lenne megoldás, csak a társadalom áll hozzá rosszul? Ha jobban belegondolok, a gyerekek nagyon nagy százaléka segítségre szorulna nem megfelelő gondoskodás miatt (és ehhez nem is kell függőnek lenni. elég egy nagyon alacsony intelligenciaszint...).

 • 2009.03.29 20:44:00Heatherette

  vajommi  nehéz kérdés. szerintem az lenne az első számú dolog, hogy hatákonyabban működjön az elvonás. ne csak akkor mehessen valaki, ha heteket, hónapokat vár rá, és csakis saját akaratból mehessen. ugyanis ez ritkán valósul meg, a leszokni vágyás egy keménydrog függőnél csak pillanatnyi. egy szakértői vélemény elég ahhoz, hogy bárkit gondnokság alá vágjanak, és akkor már kényszeríthető. a gondnokság jelentené a legüdvözítőbb megoldást. ezen kívül legyen sok ingyenes tanácsadás, ingyenes orvosi vizsgálat, ingyenes terápiák, ingyenes kúrák. fel kéne gyorsítani a folyamatokat, hamar eljuthasson magáig az elvonóig az, aki elhatározta magát, mert minden perc számít ilyenkor.

 • 2009.03.29 20:44:14wish73

  másutt, egy dolog, h hol a határ, nyilván neki lehetne ugrani, és kicsit komolyabban szabályozni a gyerekvállalás, gyerek"tartás" feltételeit. a másik kérdés az örökbe adás. van olyan gyerek, akinek akkor is jobb az "államiban", mint a jó édes anyukájánál, ha senki nem akarja örökbe fogadni. egy drogos anya gyerekének lenni a legnagyobb büntetés. a fizikai elhanyagolástól ( kaja, meleg ruha, tiszta pelus, mosakodás) a lelki elhanyagolásig, lopni küldésig, stricheltetésig kb. minden belefér egy drogossal való együttélésbe. mondja vki, h ennél nem jobb az állami gondozás.

 • 2009.03.29 20:51:03Heatherette

  a társadalom a gondnoksággal tehetne a legtöbbet a szenvedélybetegekért. mégis ritka az, amikor erre sor kerül, a legtöbben nem is ismerik ezt a lehetőséget, és még a szakemberek sem mondják el.

 • 2009.03.29 21:12:23vajommi

  Mondjuk erről végképp nem vagyok képben. Mármint ha valaki elszánja magát egyáltalán, időben mikor kaphat segítséget. Ahol van család a háttérben, ők is sokat tehetnének. Az én családomban alkoholprobléma volt, eleinte ment a hibáztatás, meg hogy "minek iszik, semmi oka nincs rá", aztán végre ráébredt(ünk), hogy nem így kell hozzáállni és meglett az eredménye...

 • 2009.03.30 10:51:12B-

  De pl hogyan eteti egy drogos nő a gyerekét? A szoptatást gondolom eleve kizárhatjuk, mert (nem tudom, képződik-e egyáltalán teje az embernek, ha anyagozik, de ha igen), tele van a tej egy csomó cuccal, ami nem a gyereknek való.  Marad a tápszer. Amit naponta X alkalommal kell a babának adni. Felforralni a vizet, megvárni, amíg kihül. Kifőzni a cumisüvegeket, vagy legalább alaposan elmosni :-( És mindezt minden nap többször, amikor a gyerek megéhezik (illetve némi előre tervezés is kell, mivel ha akkor kezded el a vizet forralni, amikor a gyerek éhes, az már gondolom, késő...)  Hogyan tudja ezt egy narkós megoldani? Összehangolni azzal, hogy drogot kell szereznie (viszi magával a gyereket?), hogy amíg nem tolt valamit, használhatatlan, esetleg remeg a keze? Stb stb stb? És ha kiüti magát, akkor a gyerek 3 órán keresztül fekszik a szaros pelusban és éhesen ordít?  Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor adja magát, hogy az ember maga mellé veszi a gyereket, mert attól elhallgat. De ha valami mesterséges cuccot veszel be (altató, alkohol, drog stb) simán ráfeküdhetsz és agyonnyomhatod a gyereket :-( (azt mondják, ha tiszta vagy, akkor ez nem fordulhat elő, de részegen, bedrogozva simán)  Szerintem igenis jobb lenne a gyereknek, ha az első pillanattól fogva egy olyan emberhez kötődne, akire hosszú távon számíthat.  Természetesen, ha az anya attól a pillanattól kezdve, hogy rájött, terhes, komoly erőfeszítéseket tesz, hogy lejöjjön a cuccról, és tegyük fel tényleg nem tol semmit - akkor nem kell automatikusan "drogos anyának" nyilvánítani. Bár én azért a szülés után is biztosítanék neki vmi segítőt, aki tényleg segítene, de közben arra is figyelne, hogy tényleg tiszta maradt-e.  H, te talán jobban belelátsz: szerinted valaki, aki aktívan anyagozik, el tud látni olyan mindennapi feladatokat, mint hogy a gyereket etetni kell, tisztába tenni, fürdetni, tiszta ruhát adni rá és levegőre vinni naponta minimum egyszer? Hogy mindig legyen otthon kaja, tiszta ruha és sose kelljen a gyereket egyedül hagyni a lakásban? És hogy mindez akkor történjen, amikor a gyereknek kell, és nem 1-2 órányi üvöltés után?

 • 2009.03.30 13:47:01szenilla

  Egyeskét vártam, mikor az utolsó hetekre megtapasztalhattam fent is emlegetett klinika vendégszeretét. Volt ott egy nő, külsejét tekintve kb 50 éves, baromi ápolatlan, fél óránként járt ki bagózni típus, hasa semmi. Aztán egyszer kiderült, hogy megy szülni (császár), mert biz 40. hét környékén jár. Akkor mesélték a nővérkék, hogy a csaj alkoholista, drogozik, hajléktalan, egyébként huszonvalahány éves és a második gyerekét szüli a klinikán, bár erre ő maga nem, csak a nővérek/orvosok emlékeznek. Számomra nagyon kemény szembesülés volt a nagy magyar valóság egy apró(???) szegmensével... és végtelenül szomorú:((((

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta