SZÜLŐSÉG

Az inga és a babos kendő elárulják a magzat nemét

2009. március 27., péntek 12:00

Amikor egy csütörtöki napon ránézünk a naptárra és észrevesszük, hogy holnap 13-a lesz, először bent akadt a belélegzett levegőnk, mert hát pont aznap megyünk autóval egyedül vidékre, de aztán nagyvonalúan legyintünk: á, ez csak babona, péntek 13, ki foglalkozik vele a horrorfilm készítőkön kívül? Ha átmegy előttünk egy fekete macska, a gyerek előtt csak nevetünk, hogy nézd, ott egy cica, hű, ráadásul fekete, titokban azonban keresztbe tekerjük a két középső ujjunkat. Pont, mint amikor a busz után futva kerestük a szoknyánkon a gombot (amin persze nem volt, ezért tapogattuk magunkat percekig, mint egy őrült), hogy elkántáljuk: "kéményseprőt láttunk, szerencsét találtunk". Terhesen jön egy következő állomása a hiszékenységünknek, ami igazából nem is a babonával kapcsolatos, hanem a népi hiedelem nevet aggattuk rá. S mivel a világ legnagyobb titka a gyerekvárás, ahol 9 hónapig (főleg régen, UH nélkül) csak a sötétben tapogatózunk, évszázadok-ezredek alatt jó sok vélt, vagy valós következtetést vontak le őseink egymástól teljesen független dolgokból is. Így történhet meg az, hogy a piacon a zöldséges kofa 2 méterről, villámgyorsan állapítja meg azt, hogy bizonyára lányunk lesz (úgysem lesz közel, amikor kiderül, hogy fiú), miközben a 4D-s UH-n vagyonokat fizetünk a biztos tudásért, ráadásul csak egy 80 százalékos találgatást kapunk a szonográfustól. Összegyűjtöttünk most egy kisebb csokor népi praktikát, amikkel terhesen így, vagy úgy, de biztosan elkápráztat valaki, ha más nem, a szomszéd Rózsika néni.A "fiú lesz vagy lány" című találgatós játékot mindenki szívesen űzi, főleg azért, mert ugye 50 százalék esélyünk van rá, hogy talál a tippünk, egyszóval jobb, mint a lottó. A terhes nőkkel ráadásul valamiről mindig lehet beszélgetni, arra pedig mindenki kíváncsi, hogy abból a nagy hasból fiú bújik elő, vagy lány. A tapasztalt terhes-has szakértők, állítólag már messziről meg tudják állapítani a gyerek nemét. Sőt, egy-két gyerek után már magunk is úgy véljük, hogy ismerjük a dörgést több hónap nettó terhesrendelésen való ücsörgés után. A lányos kismamák hasa állítólag gömbölyű, mint egy szabályos dinnye, a fiúké pedig kocka, téglalap, egyszóval kissé deformáltabb. Nem érdemes azonban előre bespájzolni ezek alapján rózsás takarókkal, nekem is fiús hasam volt, aztán most ezt a fiús hasat Pannának hívják. A hiedelem háttere mögött nem tudni, hogy mi áll, esetleg a lány magzatok kisebb súlya.

Egy hasonló tudományos alapokon nyugvó technikával sokan generációkra visszamenőleg állítják, hogy az ő módszerük tévedhetetlen. Bevallom, az inga-módszert én is kipróbáltam, majd végigcsináltam az egész családon és mindenkinél telitalálat volt, nálam viszont még hiányos a létszám, az inga szerint hátra van egy kishölgy a csapatunkból. A technika lényege, hogy egy arany gyűrűt (állítólag fontos az arany és hogy sima, kerek legyen) cérnára fel kell lógatni, majd a vizsgálandó személy bal csuklója fölé kell tartani. A kezdetben a nyugalomban lévő „inga” egyszer csak mozgásba lendül és jósol. Körbe forogva lányt, ide-oda inogva pedig fiút ígérve. S ugyan biztosan nem vudu varázslatról van szó, a jelenség még magyarázatra vár. Sokak szerint a cérnát tartó kezdi el tudat alatt mozgatni, mások az ujjakban lévő vér lüktetésével értelmezik a dolgokat.

A kezünk egyébként nem csak a tenyerünkön át jósolja meg a jövőnket, az összecsukott öklünk kisujj oldalán gyűrődött redői elárulhatják (állítólag), hogy hány gyerekünk is lesz. Ahány ránc, annyi lurkó.

Az sem lehet mindegy, hogy milyen mozdulatsort követsz, egy székre borított kendő ugyanis pillanatok alatt leleplezhet. Nem mindegy, hogy melyik kézzel emeljük fel a matériát, bal kéz: fiú, jobb: lány.

Abból is tudnak az igazán keményvonalas személyek jósolni, hogy hogyan érezzük magunkat terhesen. Ha sokat hányunk, akkor biztosan lányunk lesz, vélik az okosok. De a hányingerből másra is következtetnek, mert ha nagyon kutyául vagyunk az elején, biztosan nagy hajjal születik majd a baba (Talán csiklandozza a méhet. Értitek az összefüggést…). Aztán, ha túl sok édességet eszel és kívánsz, vagyis megőrülsz naponta ötször egy tábla Milkáért, akkor tuti biztosan fiad lesz, de ha csak ruszlit ennél, akkor lányod.

Aztán majd meglátod, hogy egészen a végkifejletig nem hagynak békén a fenti példákhoz hasonló dolgokkal. A jól tájékozottak azt is látják az arcodon, hogy te biztosan mindjárt szülni fogsz (na, ehhez kell ám nagy jóstehetség, egy terhes nő nyilván mindjárt szül), olyan, mintha más világról származnál. Egyébként nem is értem, hogy akiket ilyenekkel zaklattak, miért nem álltak bosszút a tettesen, bizonyára túl elcsigázott addigra már mindenki.

Így, vagy úgy, inga-módszer, vagy babos kendő, aranygyűrű vagy ecetes uborka, egy a lényeg az, kilenc hónap alatt annyi „okos” dolgot hordanak össze, hogy végül nem is akarsz sehová menni. A környezeted pedig nem érti, miért nem szállsz be te is a találgatós játékba, hiszen olyan szórakoztató. Szerintük.

KOMMENTEK

 • 2009.03.27 14:12:07raszta macska

  Nekem két ránc van a kezemen, kell valakinek egy "fölös" gyerek? :)))))))

 • 2009.03.27 14:17:08nanemárrr

  Nekem legalább 5-6 ráncom van...húúú, az már kiad egy egyszerre a pályán lévő jégkorong csapatot...fel is hívom Apucit, kezdje keresni a szponzorokat, hogy teljesüljön az álma: jégkorongozók lesznek a gyerekei! :)

 • 2009.03.27 14:17:46gyj

  Szöcske, én egészen mást hallottam erről a fiú vagy lány lesz-e dologról. A szomorú helyzet az, hogy a nők testében két polc van. az alsó, könnyen elérhető polcon levő ülnek a kisfiúk, a felső, nyújtózkodást igénylő polcon a kislányok. és attól függ a gyermek neme, hogy fogantatáskor apa "kallantyúja" melyik polcig ér fel, honnan tud lepiszkálni valamit. az én férjem másodikra felért a felső polcra, így lett kislányunk másodjára:)

 • 2009.03.27 14:20:25Dudukly

  Köszi Szöcske és Ribizli, könnyesre röhögtem magam. Nekem a magzataim nagyon szemérmesek (már a 2. jácca ugyanezt), összezárják a lábacskájukat és a köldökzsinórt is odakapják (még jó hogy nincs fügefalevél a közelükben... Szóval engem is kikergetnek a világból, hogy (1) hogyhogy nem tudom? (2) miért nem érdekel? (3) miért nem megyek "jó" orvoshoz aki megnézi? (4) ezután mindenki tippel valamit. Na aki az ilyenek ellen tud orvosságot az tegye közzé.

 • 2009.03.27 14:22:52mesianyu

  mammina: " ha tovabb bent maradt volna biztos fiu lesz"

  Hasonló típusú mondatoktól nagyigyilkos gondolataim szoktak támadni.  Itt nálunk azt is szokták mondani, hogy a kismamának sokat kell napozni akkor "megkukacosodik". Mintha akkor már nem lenne mindegy :)

 • 2009.03.27 14:26:10Ribizlee

  Dudukly, szöcske is szemérmes, eltűnt mióta belekérdeztem az elméletébe. vagy csak gyakorol. ;-)  én egyiknél sem akartam tudni a nemét, olyan volt mint gyerekkoromban a karácsonyi ajándék. :-)

 • 2009.03.27 14:26:50mesianyu

  gyj ez a "polcos" nagyon jó! Akkor az én férjem direkt állt meg az alsó polcnál, mindig is két fiúról álmodott.  Nekem 4 redőm van, az első gyerek óta négyet szeretnék, a fele már megvan :)

 • 2009.03.27 14:29:32Ribizlee

  raszta, most olvasom hogy van egy fölös gyerek - asszem egy előnevelt, szobatiszta, éjszaka alvó darabot elfogadnék! :-)

 • 2009.03.27 14:29:35gyj

  Dudukly, részemről nagyon bejött a régi vicc: valami őskori fekete fehér kabarétréfában láttam, nem jut eszembe a két klasszikus figura neve, na mindegy, a lényeg az, hogy az egyik panaszkodott a másiknak, hoty vesztett a fogadáson: a főnök felesége szülni fog, Géza arra fogadott, hogy fiú lesz, Jóska arra, hogy lány aztán mondták, hogy fogadjon ő is, de mivel mindkét lehetőség foglalt volt, ezért arra fogadott, hogy bagoly lesz. na én annak idején, amikor megkérdezték, hogy fiú vagy lány, mindig azt mondtam, hogy bagoly. igaz, hogy hülyének néztek, de ezek után garantáltan békén hagytak:)

 • 2009.03.27 14:33:11raszta macska

  Ribizlee, éjszaka gyönyörűen alszik, de csak itthon, nem jó ám a fenséges popónak bármilyen utazóágy!  A szobatisztasággal még várunk minimum másfél évet. :)))) De jövő nyárig egész biztos.

 • 2009.03.27 14:33:58Dudukly

  Ribizlee, elindult, hogy megmutassa Neked a visszatöltést:). Okés, ajándék, de mit csinálsz a kollégáiddal, akik meló helyett azon vitatkoznak a fejed felett, hogy fiús vagy lányos-e a hasad? (Méghogy a kismamik vannak mezakkanva!)

 • 2009.03.27 14:34:05raszta macska

  Én mindig azt válaszoltam, mikor megkérdezték, hogy "na és, mi lesz?", hogy "gyerek". :)

 • 2009.03.27 14:42:50Dudukly

  :) és még1 kérdés a tudoroknak: a múltkor a tudományos tv csatornán volt egy ausztrál filmben, hogy ingáztak a kismamik pocakja felett (meg még vagy 4 trükköt bemutattak), ott pont fordítva mondták a körbe-körbe (fiú) és a fel-le (lány) kérdést. Tudom, hogy a föld túloldalán még a víz is más irányba folyik, de az inga is ellentétesen müxik?

 • 2009.03.27 14:44:33Ribizlee

  raszta :-)  én a namilesz-re rendszeresen azt válaszoltam: hát, amekkora buli volt, örülök ha nem kutya!

  volt hatása...

 • 2009.03.27 14:51:00raszta macska

  Ribizlee, képzelem az arcokat...!

 • 2009.03.27 14:52:52fatál natál

  Ha ég a gyomor, akkor hosszú hajú lesz a gyerek.

 • 2009.03.27 14:53:21mesianyu

  Mikor eluntam a milesz kérdést mindenkinek azt mondtam, ha kismedve lesz azt is haza viszem.

  De a végére, főleg a kicsi, már olyan nehéz volt, attól féltem elefántot hordok :)

 • 2009.03.27 14:53:49Ribizlee

  jaja, szomszédnéni nem is állt szóba velem egy darabig! :-) • 2009.03.27 14:57:04fatál natál

  Nekem valami amatőr jós a tenyerem alapján megjósolta, hogy 2 gyerekem lesz + egy vetélésem.

  De ha eltörlik a szocpolt, akkor marad az egy gyerek, mert nem tudunk nagyobb lakásba menni.  Ennyit a sorsról :-/

 • 2009.03.27 14:58:48fatál natál

  Érdekes, hogy itt a szövegben fordítva írta win, mint ahogy az öregek mondják. Az öregek szerint, ha édeset kívánsz, akkor lesz LÁNY, ha savanyút, akkor lesz FIÚ.

 • 2009.03.27 15:01:06gyj

  fatál natál, és mi a helyzet a savanyúcukorral? akkor lesz a bagoly?

 • 2009.03.27 15:04:06Ribizlee

  gyj  nem, a savanyúcukortól lesz Maaaaaaargiiiiiit

 • 2009.03.27 15:05:49fatál natál

  Traveszti?

 • 2009.03.27 15:06:06fatál natál

  Abból lesz tetterette

 • 2009.03.27 15:11:36raszta macska

  És a mentolos cukor?

 • 2009.03.27 15:14:54gyj

  abból lesz az a fiú, aki a reklámban rálehel a dokinőre.

 • 2009.03.27 15:28:04bohar

  igamodszer: fogd azt a cérnát, amin a gyűrű lóg, gondolj egy egyenes vonalra, a gyűrű ide oda leng, épp ahogy elképzelted, most gondolj egy körre, egy szép körre, igen, a gyűrű körözni fog tényleg!!! Próbáld ki, és igy állj e jósláshoz

  Úgy is kipróbálhatod, nyújtsd előre a felfordított 2 tenyeredet, csukd be a szemedet, képzeld el, hogy az egyik kezedben, egy szép, fehér papírcsomagos 2 kg liszt van, képzeld el a csomagolását, a formáját, nyisd ki a kezed, az egyik lejjebb lesz..

 • 2009.03.27 15:45:27bohar

  igamódszer=ingamódszer

 • 2009.03.27 15:48:5378as évjárat

  A jól tájékozottak azt is látják az arcodon, hogy te biztosan mindjárt szülni fogsz ...  Nekem nem pontosan ezt látta anyukám szomszédja, vagyis így történt a dolog:

  Oviba mentem kisfiamért (akkor kb. 12 hetes lehettem), szomszéd néni az unokáért.

  Néni: Ezer éve nem láttalak! Jól vagy?

  Én: Köszönöm, igen, bár néha lehetnék jobban is.

  Néni: Csak nem kismama vagy?

  Én: De igen!

  Néni: Hm, pedig nem is látszik az arcodon...

  (Néni részéről baromi bamba ábrázat!)

  Én: Talán mert a hasamban növekszik?...  Néni valami oknál fogva azóta sem anyukámnak, sem nekem nem köszön túl szivesen, inkább csak odalök egy sziafélét és tovahalad. Pedig azóta már eltelt 3 év.

 • 2009.03.27 15:55:34bohar

  :D)))ez jó

  Én azt bírtam, hogy csodabogarak voltunk, nem kérdeztük meg egyik terhességnél sem előre a nemét, erre az első reakció nagy megrökönyödés volt a második pedig a tutibiztos tévedhetetlen jóslás, amin csak mosolyogtam, én magam nem jósoltam, aztán a baba megszületése után mindenki igazolva látta az eredményt, én nem jegyeztem meg a tippeket, de mindenki azt nyilatkozta, hogy ugye ő megmondta :)

 • 2009.03.27 15:57:07greencurse

  Nekem mintha másfél vonal lenne a bal kezemen... Most akkor... inkább nem is gondolok semmire.

  Viszont a jobbon határozott a kettő. És ha már tenyérjóslás, én hallottam olyat is, hogy a bal a sors által megírt - már aki jobb kezes, a jobb pedig a munkás kéz, az mutatja, ahogyan az élet valójában alakul. Kettőt szeretnék, és semmi felet!

 • 2009.03.27 16:15:11fatál natál

  Nekem is mondta valaki az arcom alapján, hogy mindjárt szülni fogok. Lila volt a szám - állítólag. Kb. 3 héttel mondták szülés elött.

 • 2009.03.27 16:27:0278as évjárat

  Az első terhesség alkalmával a kollégák hamarabb tudták, hogy kismama vagyok, mint én magam. Állandóan jártam a repiraktárt vegyes vágott savanyúságért.:D Fiú lett.:D

  Viszont a savanyú aprókáposztát akkor egyszer, és azóta sem tudtam megenni.:(

  A lánnyal semmit nem kívántam úgy igazán, és semmit nem utáltam. • 2009.03.27 17:00:53Medellin

  Nekem mindkét várandósságom ugyanolyan volt - azaz semmilyen. Mármint semmi extra tünet. Az egyik fiú, a másik lány.

  És én is nagyokat mosolyogtam az előttem álló péntek 13-án, de végül szombat 14-én született a gyerkőc:)))

 • 2009.03.27 17:51:57Edinbogyo

  Nekem egyetlenegy kaja volt a gyengem:baracklekvaros kenyer paradicsommal:)mindenki fius pocaknak velte, mi az elejetol ereztuk, h kislany, de bogarat raktak a bolcs szulok, rokonok a fulembe, aztan meg olyan lelkiismeretfurdalasom volt, hogy lefiuztam..ne higgyetek a babonaknak.

 • 2009.03.27 17:54:51kriszi

  Ez a kívánás szerintem - spekulálás - talán abból jön, hogy akkor éppen a szervezetnek hiányzik-e valami, ami kell a kielégítő babafejlesztéshez. Én abból gondolom, hogy az első gyereknél kb. hogy vettem észre a terhességet (talán már írtam): hogy megvettem a büfében a szokott kis sportszeletemet, amit minden hétfőn be szoktam nyomni (nagy csokifüggő vagyok). Aztán este hazafelé a vonaton érzem ám, hogy még mindig ott figyel a kabátzsebemben. Ilyen még soha nem fordult elő :) Szóval így kezdődött, hogy kilenc hónapig egyszerűen nem kívántam semmi édességet, viszont húst ettem hússal, és gyümölcsöt gyümölccsel. Munkás időszak volt, előtte ritkán ettem főtt kaját, viszont sok péksüteményt, kenyérfélét, büfékaját.

  A másodiknál viszont - az első másfél éves, főzeléken, husin, gyümölcsön élt, én is vele ugyanazon a kaján - szénhidrátőrület tört rám.  Az viszont, hogy az embernek ez-az látszik az arcán, nem is olyan butaság. Nekem két barátnőm simán észrevette az arcomról, hogy várandós vagyok, bőven mielőtt látszott volna az alakomon vagy mielőtt bárkivel a családon kívül közöltem volna. A védőnő pedig azt mondta, hogy ő gyakran látja, hogy szülés előtt két-három nappal valahogy puffad az arc, elmosódnak a vonások. Ahogy nézem a fotóimat, lehet, hogy belemagyarázom, de az utolsó fényképen (szülés előtti napon) egész másként festek, mint két nappal korábban. A másodikkal ugyanez van, ott három, illetve két nappal szülés előtt volt fotó - és egy nap alatt szétesett a fejem :)

 • 2009.03.27 19:32:46opti

  A hetedik hónapban mondta a pénztáros néni a jó napot után, hogy tuti császár. Annyira ledöbbentem, hogy meg se kérdeztem mire alapozza, de már mindegy, mert nem működött a megmondója.  Az édesség dolog bejött amúgy, második kis hapsit várjuk. Viszont ha a ruszlit utálom, akkor lányra ne is számítsunk? Nem gond, csak szólhattak volna előbb is, és nem izgulok úgy az uh előtt...

  A hegyes has bejött, viszont gyomorégés nem volt csak hatalmas séró a gyerek fején.

 • 2009.03.27 19:36:09baudolinA

  Én ezt a kisujjas furfangot nem értem. Mármint azt, hogy mi számít ráncnak. Mert ugye vannak az ujjpercek+ujjtő, plusz a tenyér felső részén lévő vonal. Ezek ökölbeszorításkor mindenkinél megjelennek. Úgyhogy gondolom, ez nem számít. De akkor mit is kell nézni? :)

 • 2009.03.27 20:15:57baudolinA

  Na, senki sem mondja meg, hány gyerekem lesz? :)

 • 2009.03.27 20:22:30yukikoka

  Baud, mit akarsz, mennyit mondjak?:)

 • 2009.03.27 20:26:51baudolinA

  yukikoka,

  inkább a "leolvasási módszerre" volnék kíváncsi. Szóval hogy jön össze az az x ránc? Mert ugye vannak azok, amelyek mindenkinél megjelennek...

 • 2009.03.27 20:45:16yukikoka

  Baud, nem tudom, mert ha a kicsiket számolom, qrva sokat kell még szülnöm, ha pedig a nagyokat, akkor kicsit túlszaladtunk mi is, mint raszta macsekék:))) • 2009.03.27 20:48:14baudolinA

  yukikoka,

  akkor elmondom, mire jutottam. :)

  Ha a nagyokat számolom, akkor mindenkinek 3-4 gyereke lesz. De ugye mivel ezek a ráncok mindenkinél megjelennek, ezért nem hitelesek. Vagy inkább autentikusak. :) Ezen kívül pedig nekem nincs ott ráncom. Hacsak a pórusok nem számítanak... :D

 • 2009.03.27 20:50:12Kipikopii

  Nagyon jo, remekul szorakoztam a cikken.  Nekem is ingaztak 4 gyereket, ami duplaja annak, ami lett, de ha a vetelesek is beleszamitanak, akkor pont kijon.

 • 2009.03.27 20:56:58yukikoka

  _Baud, akkor nincs mese, marad a jó öreg kártyavetés. Abból kiderül a tuti:D  Kikikopii, úgy nekem is négy:(

 • 2009.03.28 08:51:56kriszi

  Baud,

  az ujjpercek, az ujjtő és a tenyereden futó fejvonal folytatása nem számít - ezek annak jelen mindenkinél. A fejvonal és az ujjtő közötti területen lévő ráncokat számold, ha vannak (legalábbis az én változatom szerint - bár lehet, hogy tévedek, amint fent írtam, eszerint nekem kinéz egy teljes focicsapat, tartalékokkal együtt :) ).  Opti, én is utálom a ruszlit, ránézni sem tudok - a leányom most hatéves, és minden kétséget kizáróan ízig-vérig nő :)

 • 2009.03.28 10:40:40baudolinA

  kriszi,

  köszönöm a részletes felvilágosítást, valahogy így okoskodtam én is. :) Én ott teljesen ránctalan vagyok.

 • 2009.03.28 11:16:21kriszi

  Adjak párat? ;)

 • 2009.03.28 17:39:19baudolinA

  kriszi,

  kösz, de máshol van bőven. :)

 • 2009.03.30 21:54:46Wiskas

  Én, aki világ éltemben nem ettem meg egy pl. Sport szeletet sem egy hét alatt sem (annyira nem szerettem az édeset) mikor terhes lettem csak édességet ettem. Persze jött a diabétesz akkor átálltam a diabetikus csokikra :) Mióta megvan a picúr rá sem tudok nézni már megint semmi süteményre sem. Délelőttönként voltam rosszul, hányni nem hánytam viszont folyton melegem volt és egy nagyhajú lányom lett.

  Most még késő este is émelygek a másodikkal és csak savanyú dolgokra vágyom és szinte állandóan fázom. Kíváncsian várom az UH-t... :)és a jóslatokat :))

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta