Hétvégi programok: A szülők megmentője

Újabb péntek, újabb programajánló, ismét egy hétvége, amikor reménykedhetünk abban, hogy kipihenjük végre magunkat, s kikapcsolódhatunk a munka robotjából. Egyszerűbben fogalmazva, legfőbb vágyunk, hogy pihenhessünk, ez pedig mindenkinek mást jelent. Van, aki csak úgy érné el az ideális állapotot testileg-lelkileg, hogy alszik, nem tenne mást, legszívesebben reggeltől-estig horpasztana a paplan alatt. Van viszont, akit az aktív pihenés sokkal jobban feltölt, így szíve szerint egész nap csak a rózsáit metszegetné, vagy a műhelyben csiszolgatná az éppen aktuális büttyentyűjét. Két ember persze akkor él szerencsésen és boldogan együtt, ha a paplant és a büttyentyűk birizgálását összehangolja, még akkor is, ha esetleg mind ketten ellenkező vérmérséklettel és igényekkel rendelkezik (jó, hát ez esetben nehezebb a csiszolódás).



Aztán megszületik ennek a két embernek a gyermeke, aki természetesen egy harmadik fajta elfoglaltságra vágyik. Olyannyira, hogy ha a pár nem elégíti ki az igényeit, hogy is fejezzem ki magam, nemhogy paplan alatt horpasztás és büttyentyű-szerelés nem lesz, de jó eséllyel bontja le a drága gyermek a nappalit, konyhát, gyerekszobát, valamint a szülők idegrendszerét, s estére fáradtabb lesz a felnőttsereg, mint egy túlórával tarkított hétköznapon. Innentől kezdve megkezdődik a lavírozás, hogy a gyereknek is jó legyen, meg büttyentő-paplan párosnak is, akik tulajdonképpen már annak is örülnek, ha nem kell folyamatosan rohanni a sarj után, csak esetleg ülni a meleg bábszínházban és pihentetni az agysejteket.

BUDAPEST
Pozsonyi Pagony
Ezen a szombaton 16:00 órakor ZeneZug lesz a Pagonyban, ahol játékos keretek között vezetik be a gyerekeket a zene világába. A szombati aktuális hangszer a hegedű, s természetesen a meghívott vendég egy „hegedűs” lesz (belépő: 500 forint). Ezen kívül minden pénteken ötkor Mesélő Pagony címmel óvodásoknak és még kisebbeknek tartanak foglalkozásokat, diavetítéssel, rövid mesékkel, közös játékkal, rajzolással, akár két éves kortól. A belépés ingyenes.

Néprajzi Múzeum
A Néprajzi Múzeumban a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó háromnapos rendezvényt szerveznek, péntektől vasárnapig, népi és iparművészeti tárgyak vására elnevezéssel. A program keretében kézműves foglalkozás, táncház és különböző koncertek lesznek, pénteken 18:00 órakor Reneszánsz est, szombaton 13.00 óra Mesedélután tánctanítással, valamint többek között vasárnap 16.00 órakor A MásSzínTér nemzetközi színházi fesztivál előadása Mrozek: Emigránsok lesz látható.

Budapesti Művelődési Központban
Már pénteken hétvégi hangulatot szívhatunk magunkba a BMK-ban, 27-én ugyanis a Szabadegyetem (ehhez persze nem is kell hétvégi hangulat) keretében a A Millenium eseményei a fővárosban címmel lesz előadás 18.30, azon belül a Nagybányai művészet lesz a fő téma.

Anno mesebolt
Ezen a héten is érdekes programokkal várja a gyerekeket a mesebolt, 10:00 órától közös festésre és rajzolásra invitálják az érdeklődőket a szervezők.

Budavári Művelődési Ház
Szombaton, 17:00 órától Anna néni Duna parti játszóháza lesz a művelődési házban, kézműves játszóházzal és beszélgető házzal kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A belépő: 400 forint, a Téka-táncházi belépő érvényes.

Corvin Művelődési Ház - Erzsébetligeti Színház
Megint a szomszédságunkban lép fel a Kolompos a szokásos vasárnap délelőtti táncházával. S míg egy korosztály kinőtt belőle (lányom), addig szerencsére mindig jön egy újabb csoport gyerek, akik örömmel táncolnak körbe-körbe, esetleg karikába és pörgetik a csinos szoknyájukat Levente vezérletével.

Tanoda
A Tanodások vasárnap biciklitúrára mennek, azaz kerékpáros emléktúrát szerveztek, a részletek az üzenőfüzetben találhatóak. Akinek tehát be van ragasztva, jöjjön el.

VIDÉK
Szentendre
A Szentendrei Képtárban szombaton 14:00 órától családi nap lesz a Stonhenge-től Budakalászig című kiállításon. Olyan érdekes foglalkozással várják a látogatókat, ami garantáltan leköt majd kicsiket és nagyokat, agyagozhat kedvére minden bátor vállalkozó. A foglalkozás díja 300 forint.
A Pest Megyei Könyvtárban Palya Bea lép fel Álom, álom, kitalálom című műsorával, pénteken 10:00 órától, a belépő 600 forint.

Szigetszentmiklós
Ha nem vagyunk éppen a XVI. kerületben, akkor szombaton is van rá lehetőségünk, hogy Kolomposozzunk egy kicsit, méghozzá vidéken. Tavasz – Húsvét című előadásával szórakoztatja a közönséget az együttes 15:00 órától.

Székesfehérvár
Görömbő Kompánia - Táncba szőtt mese címmel szórakoztatják a gyerekeket a Bombon matiné keretében a Fejér Megyei Művelődési Központban 17:00 órától.

Nyíregyháza
Három a magyar igazság, s úgy tűnik, a Kolompos együttes igen szorgalmasan húzza a talpalávalót a hétvégén. Vasárnap ugyanis Nyíregyházán lépnek fel a Váci Mihály Városi Művelődési Központ és Gyermekcentrumban, 16:00 órától.

GYEREKMENTES ÖVEZET
Szombaton belecsaphatunk már a lecsóba, egy kis Péterfy Bori Love Band koncerttel, 21:00 órától a Klebelsberg Kuno Művészeti és Kulturális Központban. Ha Quimbyre vágyunk, akkor elég, ha Gödöllőig zötykölődünk, mert a Trafo Club Gödöllő Palotakertben szintén 21:00 órakkor kezdődik a koncertjük, egyszóval tépelődhetünk, hogy melyikre is menjünk el. A múltkor fényeztem a romkocsmázást, hát most ajánlom is, még mindig péntekre a Szimpla Kertet (nyugi, romon belül maradunk, s még meleg is van). Hektor Pascal Ismert Lemezlovas varázsolja el a népet egész este. Ha pedig mégis inkább otthon maradtok esténként, éjszakába nyúló sorozat party-t is csaphattok. Aki izgalmakra vágyik, nézze a ef The Kill Point-ot, aki pedig csak szórakozni akar, akkor egy hamvába dőlt, egy évadot megért sorozattal üsse el az időt, amiért igazán kár, hogy nem folytatódott. A Six Degrees (hatodik kapocs) remek operatőrrel készülhetett, mert nem csak szórakoztató, de nagyon jó képvilága lett (nyilván ezért is szórakoztató). S, hogy nem vagyok sorozatilag naprakész, írjátok fel a két gyerek számlájára.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek