A magyar kamaszok egyharmada rendszeresen tökrészegre issza magát

Az olasz tinédzserek alkoholproblémái után végre a magyar fiatalok ivási és dohányzási szokásait is feltérképező felmérés készült, amelyből az derül ki, hogy minden harmadik magyar középiskolás issza le magát legalább havonta egyszer annyira, hogy nem tud hazamenni és nem emlékszik, mi történt vele.



A hétvégenkénti nagy lerészegedés egyre gyakoribb a 16 évesek között. De nemcsak Magyarországon. Összesen 35 országban válaszolták azt a fiatalok, hogy viszonylag ritkán isznak alkoholt, akkor viszont rengeteget. Gyakran gyógyszerre - számolt be a Független Hírügynökség az RTL Híradó alapján.



Minden ötödik magyar középiskolás dohányzik naponta. Ez magasabb, mint az európai átlag. 35 országban 100 ezer 16 évest kérdeztek a káros szenvedélyeikről.

Az is kiderült, hogy 60 százalékuk rendszeresen iszik. Viszonylag ritkán, de rengeteget. Minden harmadik magyar diák havonta egyszer teljesen, akár az öntudatlanságig lerészegedik. A hétvégi mámor pedig minden európai fiatalra jellemző. Külföldön főleg a sörtől, Magyarországon inkább a tömény italoktól. Meglepő adat, hogy az alkohol és gyógyszer együttes fogyasztásában a második helyen vannak a magyar tinédzserek.

Eklekes Zsuzsanna, a Corvinus Egyetem szociológusa azt mondta, hogy hagyománya van annak, hogy Magyarországon gyógyszert alkohollal fogyasztanak a hagyományos tiltott szerek helyett. Meglátása szerint, a felnőtt társadalom egyfajta mintát ad a fiataloknak a gyógyszerfogyasztás elfogadottá válásában, írja a Független Hírügynökség.

Magyarországon minden hetedik gyerek próbál ki ebben a korban valamilyen kábítószert. Kevesebben, mint más európai országban. A felmérés összegzése szerint az elmúlt 12 évben csökkent a drogokat kipróbálók aránya. A magas számok ellenére a tendencia az, hogy kevesebben dohányoznak, és az alkoholfogyasztás gyakorisága is csökkent a 16 évesek között.
Oszd meg másokkal is!
Mustra