Ne dadusozzátok le a bölcsis gondozónőket!

Anyabanya a bölcsis beiratkozás után még egy fontos dologra hívja fel a kisgyermekes szülők figyelmét. Megfontolandó a tanács, mely szerint nem árt, ha foglalkozunk egy kicsit a bölcsis gondozónők érzékeny lelkével is. A legfontosabb, hogy semmiképp ne dadusozzuk le. A doktornőt sem hívjuk nővérkének.



Sajnos a gondozónő érzékeny lélek. Mert lelke, az van neki szegénynek, hisz ha nem lenne, valamelyik multi pénztárában ülne kétszer annyi fizetésért, mint amennyit a bölcsiben kap. De neki lelke van. Ezzel a hatalmas lelkével szereti a munkáját, szereti a gyerekeket. Szereti látni, ahogy okosodnak, ahogy megtanulnak kezet mosni, lehúzni a vécét, énekelni a télapónak, kanállal enni, pohárból inni stb. Mert sok gyerek bizony ezt ott, a bölcsődében tanulja meg. Nem feltétlenül a szülő hanyagsága miatt (sajnos olyan is akad), hanem mert még csecsemő korában kerül intézménybe. A nap nagy részét ott is tölti, lévén a részmunkaidő nem megoldott kicsiny hazánkban. Így a gyerek 9-10 órát van bent, attól függően, milyen távol dolgoznak a szülők.

Ezért a munkáért a gondozónő még tanulni is hajlandó. Folyamatosan, hisz egyre több bölcsi dolgozik minőségbiztosítási rendszerben, tehát folyamatosan képezik magukat. Az alap az érettségi. Erre jön a szakképesítő, ahol a fejébe ültetnek egy csomó mindent. Pedagógiát, gyermekgondozást, társadalomismeretet, gyermekgyógyászatot, pszichológiát, és még százezer dolgot. Erre mit kap? Dadus néni. Jobb esetben bölcsis néni. Tudom én, hogy hosszú kimondani azt, hogy gondozónő, de ő erre akkor is érzékeny. Mert van neki például neve. Lehet azon szólítani.

Lehet ezen csodálkozni, de akkor azon is csodálkozzunk el, ha a pszichiáter kikéri magának, ha lepszichológusozzák, vagy a doktornő, ha véletlenül nővérkének szólítják. A dadus is egy szakma, csak egy másik. Ő az oviban van, az óvónő segítője. Régen a takarítónőket nevezték dadusnak, ma már a dadusok is képzettek. Ugyanúgy tanulnak pedagógiát, stb. De még mindig az oviban vannak. Bölcsiben nincs dadus. Nagyon úgy néz ki, hogy 2010-től indul a bölcsődepedagógusi szak az egyetemen. 10 éven belül minden gondozónőnek kötelező lesz elvégezni.

Mivel az életetek értelmét, a család szeme fényét bízzátok ezekre a nőkre, tegyétek meg nekik azt a kis szívességet, hogy nem dadusozzátok le őket. Higgyétek el, megéri. Ha másért nem, örömöt szereztek vele. Ha már ilyen érzékenyek.

Anyabanya
Oszd meg másokkal is!
Mustra