SZÜLŐSÉG

Egy pohár víz az ötös dolgozat titka

2009. március 26., csütörtök 10:00

Nem mostanában volt, de még jól emlékszem, hogy egy-egy nagyobb írásbeli vizsga alkalmával milyen praktikákkal igyekeztük a lehető legnagyobb fordulatszámra pörgetni az agyunkat. Mindannyian más „csodaszerre” esküdtünk, így a felvételi vagy a nyelvvizsga helyszíne legtöbbször egy jól felszerelt büféhez hasonlított, volt ott minden: gyümölcslé, jéghideg kóla, kis termoszban tűzforró kávé, hatalmas tábla mogyorós csoki, sajtos pogácsa, müzliszelet, alma és még ki tudja micsoda.Előfordultak persze kuriózumok is, az egyik csoporttársam például kizárólag a pattogatott kukorica agyserkentő hatásában bízott, ami állandó zenei aláfestést és valami kedves mozinézős bájt kölcsönzött a többórás ceruzarágásnak.Utólag már úgy látom, kissé túlmisztifikáltuk a kérdést, annál is inkább, mert az Appetite című táplálkozás-tudományi lapból most megtudtam, hogy a brit tudósoknak természetesen erre is van egy holtbiztos és pofonegyszerű receptjük: egy nagy pohár víz az írásbeli vizsga vagy dolgozat előtt 20 perccel. Ne gondoljunk semmi különlegesre, mert véleményük szerint a csapból folyó víz is tökéletesen megfelel a célra, de persze nem hatástalan a flancos palackozott ásványvíz sem, ha valakinek nem bír lecsúszni a torkán a - szerintem méltatlanul mellőzött - közönséges csapvíz. Sajnálatos módon azonban a brit tudósok sem tudnak mindent, ezért egyelőre csak találgatnak azzal kapcsolatban, hogy az egyszerű csodaszer miként fejti ki áldásos hatását. A bonyolultabb és tudományosabb hipotézisük szerint megfelelő folyadékbevitel szükséges az agysejtek közötti maradéktalan információáramláshoz, a józan paraszti magyarázat szerint pedig jobban teljesít a dolgozatírásnál az a gyerek, akinek figyelmét nem tereli el a lényegről az állandó szomjúságérzés. Ez utóbbit szerintem a labor felmosása közben súgta meg nekik a takarítónéni.

A fenti okfejtés egy olyan felmérés eredménye volt, melyben azt vizsgálták, hogy befolyásolja-e a 7 és 9 év közötti gyerekek teljesítményét a megmérettetés előtti folyadékbevitel. Hatvan gyerek vett részt a kutatásban, akiknek fele egy nagy pohár víz felhajtása után látott neki a tesztfeladatok megoldásának, míg a többiek nem ittak vizet. A vizuális képességek vizsgálatára először két kép között kellett felismerniük az apró különbségeket. A feladat könnyebb változatában 34 százalékkal rosszabbul teljesítettek a szomjas gyerekek, míg a nehezített verzió esetében 23 százaléknyi különbség mutatkozott - ugyancsak az ő kárukra. Végül egy betűsorban kellett bejelölniük az előre megadott betűket, itt 11 százalékos előnyt hozott a vizsga előtti folyadékfogyasztás. A rövid távú emlékezőképesség felmérésére végzett vizsgálatokban ugyanakkor nem jelentett előnyt a dolgozat kezdetekor megivott víz.

A brit tudósok most sem találták fel a spanyolviaszt, mindenesetre valami olyanra irányították rá a figyelmet, amire szülőként talán nem is gondolunk, hogy sokszor milyen pofonegyszerű dolgokon (is) múlhat az ötös dolgozat. Eddig a brit tudósok megállapítása, amihez őszintén gratulálok, és csak annyit kívánok hozzátenni nem tudományos, hanem szigorúan tapasztalati alapon: azért tanulni és készülni sem árt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.26 10:05:35mammina

  ez jo, a britek megint tudnak valamit. a gyerekeim sulijaban a dolgozatiraskor vinni kell asvanyvizet magukkal, amit a padon tartanak, es mindegyik kap egy csik kinder csokit is. lehet ok is olvastak a felmerest, csak ok evekkel korabban. :-)

 • 2009.03.26 10:06:31mammina

  ja azt valamiert lemaradt, hogy nem mindenki teljesit jol igy sem. en inkabb a tanulasra szavazok, ha otost szeretne :-)

 • 2009.03.26 10:09:22szövetszöcske

  Gimnázium idején jártam OKTV-kre, nálunk menőbb gimnázium révén nagyon nyomták ezt, ráadásul szünnap is járt érte (főle ha az ember továbbjutott). Mondjuk engem nagyom nem ambicionált a dolog (talán egyszer továbbjutottam matekból, egyszer meg vagy angolból, vagy magyarból, franc se emlékszik, aztán persze a második fordulóból már kiszóródtam, de akkor már megkaptam a 2 felkészülési napot...)

  Szóval nekem az volt a stratégiám, hogy mindig vittem be dobozos üdítőt meg csörgős cukorkát, rendkívül hatásosak voltak, amikor a legnagyobb csend és öszpontosítás van, na akkor felszisszen meg felpezseg a doboz kóla, vagy éppen kiszóródik egy adag cukor a csörgős zacskóból, és lehet szedegetni a pad alatt. Ilyenkor villogó-megsemmisítő pillantások, kicsit besütött a nap a versenyistálloó ablakán...

 • 2009.03.26 10:12:51mammina

  szocske :-) ez a zacsko nagyon tetszett

  az en lanyaim meg picik igy nem tudom hogyan fognak tanulni kesobb, a nagy harmadikos es mindig tiszta kituno, a kicsi elsos es egyenlore o is kituno. mi lesz kesobb nem tudom. meglatjuk. ok eszik a csokit es isszak a vizet, es soha nem mehetnek el reggeli nelkul sem itthonrol.

 • 2009.03.26 10:20:22vadparaszt

  Persze, mert jobban megerőlteti az agyát az, aki mindjárt behugyozik.

 • 2009.03.26 10:31:53Norbika1980

  Nagyon cool!!! www.faltetovalas.hu

 • 2009.03.26 10:34:34Szilvamama

  Norbika1980! Muszáj ezt minden nap eljátszanod az összes cikk kommentjében? Kicsit unalmas ...

 • 2009.03.26 10:38:09szövetszöcske

  Szerintem Norbika1980 valami robot lehet, és egy programkódot nehéz elrettenteni a kommenteléstől, vagy lelkiismeretfurdalást okozni neki...

 • 2009.03.26 11:24:43mammina

  Okoska

  "Szerintem az az oka, hogy az, akinek van elegendő esze ahhoz, h. ha szomjas, igyon, az okosabb..."  :-D

 • 2009.03.26 11:26:05kriszi

  Jéééé, életképesebb egyed, aki nem pusztul szomjan :)

  Ha a kölkeim hisztiznek, az első reakcióm hosszú évek tapasztalatai után most már az, hogy beléjük dűtök egy pohár vizet. Nem vicc - nagyon gyakran azért nyígnak, mert szomjasak, és nem jut eszükbe. Ha ez a helyzet, akkor a víz már segített is, vége a hisztinek. Ha más miatt szállnak el, akkor is, mire megisszák a vizet, lecsillapodnak annyira, hogy már lehet velük emberi módon beszélni ;)

 • 2009.03.26 12:24:18Meni

  Kriszi, ezt fejtsd ki bovebben kerlek, mert az elv tetszik, csak nem tudom elkepzelni, hogy veszem ra a toporzekolo, a sajat taknyatol, nyalatol kohogve uvolto es/vagy zokogo miniterroristat, hogy akkor most itt egy pohar viz, idd meg legy szives...

 • 2009.03.26 12:49:53kriszi

  Meni, az enyémek egy picit már nagyobbak, ahogy kivettem - na jó, és nem is nagyon hisztisek, csak néha bedobnak egy hangos bőgést, amikor nem hajlandók semmit meghallani. És tényleg, most, hogy mondod, először ölelgetni kell őket egy kicsit. A fiam az elképesztő példa: egyik nap nem akart vacsorázni jönni. Negyedórát bőgött azon, hogy nem akar, ennek felét a vállamon, az ölemben. Amikor egy fél pillanat szünetet tartott, odanyomtam az orra elé a vizet - erre bekattant neki, hogy a sok sírástól már kiszáradt a szája, torka. Mukk nélkül megitta, aztán még könnyben úszó szemekkel felmerült a pohárból, rám nézett, és közölte: "akkor most megyek enni" :D

 • 2009.03.26 12:52:57kriszi

  Ja, és szó nélkül, nem mondtam, hogy igya meg... Többnyire, mire rájövök, hogy ez biza nyígás, és nem fog elmúlni attól, hogy eloszlatom a félreértést, vagy mondok pár megnyugtató szót, addigra már bőgnek/veszekednek egy ideje. Tehát torok-kiszáradás szinte garantált.

 • 2009.03.26 13:11:39rita a felcser

  "Szerintem az az oka, hogy az, akinek van elegendő esze ahhoz, h. ha szomjas, igyon, az okosabb..."

  Igen,de sajnos vannak olyan emberek,akik nem szomjasok soha.Vagy ha nagyritkan megis,meg akkor se esik igazan jol az ivas.MAga az hogy iszom.Pedig ra egy negyed orara jobban megy minden.Rossz erzes inni.Es meg ismerek ket ilyen embert,nem egy ritkasag.

  Vannak olyan dietetikusok akik azt allitjak,hogy sokan osszetevesztik az agyban az ehseget a szomjusaggal.Ezert hiznak.

 • 2009.03.26 13:22:53csutkababa

  Hát nemtom.

  Vizsga előtt alig tudtam enni. Ha erre lenyomok fél liter vizet, 5 percenként mehettem volna pisilni.

  Stresszhelyzetben úgyis jobban dolgozik a vese.

 • 2009.03.26 13:27:27mazsola84

  És nemcsak a vese...

  Nekem vizsga előtt kaja is tilos volt, mert 5 percenként futottam a kétbetűs kitérőre.

 • 2009.03.26 13:49:03háromnegyed

  hát én általában tanultam... olyankor nem izgultam.

  amikor meg nem tanultam, bíztam a vak szerencsében - vagy a jó puskában - és nem izgultam.  legjobb szóbeli vizsgára megtanulni a legelső és legutolsó tételt, mert nagyon sokszor rakják ki sorrendben a lapokat. és az átlagos diák középről választ, így igen nagy az esély belehúzni a tutiba. és megintcsak nem kell izgulni.

 • 2009.03.26 13:55:28csutkababa

  Legjobb emlékem, amikor életem első egyetemi vizsgáján az anatómiai intézet vécéjében sokadszor vendégszerepelve a karláncom fityegője beleesett a kagylóba.  Hm, kivettem:-)

  De onnantól annyira nem izgultam, mert ugye aki ennyire szarba bír csapni, az átmegy:-))))

 • 2009.03.26 16:13:44bohar

  víz...

  a második terhesség alatt, a szivhangvizsgálatok problémásak voltak, a babám pont akkor aludt, nem akart mozogni, máskülönben virgonc volt de olyankor sosem. Ja és sokat jártam szivhangvizsgálatra, túlhordás miatt is, szóval, amikor nem mozgott, nyomogatták a hasam, lépcsőzni küldtek, mozgatták ide oda stb., már előre izgultam a szivhangok előtt bevetettem, kólaivást, csokievést stb. aztán egyszer amikor tényleg nem lett jó, mondták, meg kell ismételni, kapok fél órát, a szülésznő azt javasolta, ezalatt igyak sok folyadékot, ittam, nagyon sokat, és jó lett. innentől kezdve a további szivhangvizsgálatoknál ezzel a "trükkel" már működött, sok folyadék-ez egy nagyon forró nyár volt

 • 2009.03.27 11:58:23www.faltetovalas.hu

  Ez szép..

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta