Geréb Ágnes gyanúsított lett

Gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök azt a szülész-nőgyógyászt, aki 2007 szeptemberében egy tragédiával végződött otthon szülést vezetett le Budapesten. A szülésznőt a másfél éve tartó eljárásban most foglalkozás körében halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétséggel gyanúsítják.



Ahogy korábban beszámoltunk róla, egy nyíregyházi nő még szeptember 15-én, egy budapesti XII. kerületi, úgynevezett születésházban akarta világra hozni gyermekét, a csecsemőnek azonban elakadt a válla és nem tudták kisegíteni. Mentőt hívtak, amivel a két percnyire lévő kórházba szállították az anyát, a baba azonban már meghalt. A tragikus otthonszülésnél jelen lévő bába, a 17 évnyi szülész-nőgyógyász klinikai orvosi gyakorlattal rendelkező doktornő akkor azt mondta: a kisbaba ugyanúgy elveszthette volna az életét, ha a kórházban próbálják a világra segíteni.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK)szerdai tájékoztatása szerint a doktornőt gyanúsítottként hallgatták ki. A nyomozás egyébként 2007. szeptember 21-e óta tart, amikor az V. kerületi Rendőrkapitányság Rendkívüli Haláleseti Osztálya által indított közigazgatási eljárás bűncselekmény gyanúját állapította meg. A nyomozásban beszerzett adatok, dokumentációk és bizonyítékok, illetve a kirendelt igazságügyi orvosszakértők szakvéleménye is azt támasztják alá, hogy a most gyanúsítottá vált doktornő nem a szakma szabályainak megfelelően végezte a tevékenységét a szülés levezetésénél. A Független Hírügynökség kérdésére a BRFK úgy tájékoztatott, hogy a gyanúsítotti kihallgatás hétfőn történt meg.

Az érintett szülésznő a Független Hírügynökség megkeresésére nem akart nyilatkozni az ügyben. A doktornőt egyébként hasonló ügyben korábban már elítélték gondatlan veszélyeztetés miatt és az érintett szülőotthonban is volt más olyan szülés is, ahol komplikáció lépett fel, ennek ellenére a doktornő nem tartja kockázatosnak az otthon levezetett ikerszülést sem.Dr. Lobmayer Péter, az Orvosok a Szabad és Biztonságos Születésért egyik kezdeményezője szerint a tervezett, szaksegítséggel kísért otthon szülés semmivel sem veszélyesebb mint a kórházi szülés, amennyiben a várandósság alacsony rizikójú volt. Az EGészségügyi Minisztérium pedig megfogalmazta, milyen az ideális otthon szülő nő.

Az otthon szülés kapcsán az eset óta több közéleti, szakmai vita is volt. Egy 2008-as felmérés szerint 1500 megkérdezett nő 18 százaléka úgy válaszolt, hogy a várandós anya, ha akarja, dönthessen úgy, hogy otthon akar szülni. Tavaly a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet követelte az otthon szüléssel kapcsolatos jogi szabályozást. A szervezet akkor azt közölte, hogy 20 éve alkotmányos mulasztást követ el a kormány, mivel nem alkotja meg azokat a jogszabályokat, amelyek törvényben garantálják a nők választási szabadságát: otthon szüljenek-e, vagy kórházban.

Az otthon szülés témájával a Porontyon rengetegszer foglalkoztunk.
Oszd meg másokkal is!
Mustra