SZÜLŐSÉG

Anya főz: édes és sós kelt tésztás sütik

2009. március 25., szerda 11:00

Ma néhány kelt sütit ajánlok, egy kiadós leves után szoktam velük meglepni a családot. Ha véletlenül marad, másnap megvan a reggeli, csak be kell nyúlni a szekrénybe ill. a hűtőbe tejért. Emberpalántáknak 1,5 éves kortól kínáljuk.

Kakaós csiga



Hozzávalók:

60 dkg liszt
5 dkg élesztő
2 tojás sárgája
2 ek. olaj
1 ek. cukor
1 csipet só
tej



Töltelékhez:

15 dkg Rama
3 ek. kakaó
4 ek. cukor
 
Az élesztőt langyos tejben csipetnyi cukorral felfuttatjuk, a lisztet mikróban fél perc alatt átmelegítjük, belerakjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk annyi tejjel, hogy jól gyúrható, rugalmas tésztát kapjunk. Ha a tészta elválik az edény oldalától és a kezünkről is leszedte az anyagot, akkor jó. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha meleg liszttel kezdtünk dolgozni, a Tupper kelesztőtálja is gyorsabb, különben ugyanúgy egy óra, mint sima tálban. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és még egyszer átgyúrjuk, majd kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk.

10 dkg Ramat fölolvasztunk, hozzáadjuk a cukrot és a kakaót, majd addig forraljuk, hogy besűrűsödjön. Ezzel a töltelékkel megkenjük a tésztát, a hosszabb széle felől feltekerjük, felszeleteljük. A szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe jó szorosan egymás mellé rakjuk. Letakarva még 10-15 percig kelesztjük. A maradék Ramát fölolvasztjuk és meglocsoljuk vele a csigákat. Előmelegített sütőben 250 fokon 20 percig sütjük. Gázsütőben nagy lángon, amíg illata lesz, utána vegyük le közepes és takarék láng közé. Ha a teteje szép rózsaszín, akkor kész (gázsütő esetén ez a sütési sablon piskóta kivételével szinte minden sütinél jó). Ha kivettük, még forrón vizet permetezünk rá, így nem szárad ki (nálunk erre még sosem volt ideje). Ezt a tölteléket kipróbáltam vajjal is, de mire felszeleteltem, az egész kifolyt a deszkára, így maradtam a Ramánál.

Túrós táska



Hozzávalók:

80 dkg liszt
5 tojás
3 dkg élesztő
tej
10 dkg Rama
30 dkg cukor
40 dkg túró
10 dkg búzadara
reszelt citromhéj
1 csomag vaníliás cukor

mazsola

Az élesztőt a fentihez hasonlóan felfuttatjuk, a lisztet megmelegítjük, hozzáadjuk az egy egész tojást, egy sárgáját (fehérjét félrerakjuk), 15 dkg cukrot és a Ramát. Összegyúrjuk annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk, meleg helyen duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket. Az áttört túrót összekeverjük 15 dkg cukorral, 2 tojás sárgájával, a darával, ízesítjük vaníliás cukorral, a reszelt citrom héjával (amit természetesen előtte alaposan megmostunk), ízlés szerint mazsolával (mi nem szeretjük, nálunk ez kimarad). Négy tojásfehérjét habbá verünk (a maradék sárgáját félrerakjuk) és ezt is a töltelékhez adjuk. Kicsit állni hagyjuk, hogy a darának legyen ideje megdagadni. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, kb ujjnyi vastagra nyújtjuk, tenyérnyi kockákra vágjuk. Minden kockára tölteléket teszünk, sarkait átlósan összecsípjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejüket a tölteléknél kimaradt tojássárgával megkenjük. Előmelegített sütőben 220 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Ha kész, még forrón vizet permetezünk rá. Ezt a tésztát szoktam tölteni lekvárral is.

Fokhagymás csiga



Hozzávalók:

50 dkg liszt
5 dkg élesztő
3 dl + 4 ek. meleg víz
1 ek. olaj
1 ek. só
1/2 teáskanál (továbbiakban tk.) bors
2 tk. cukor
1 ek. morzsolt rozmaring

Töltelék:

10 dkg vaj
1 tk. só
3-4 gerezd zúzott fokhagyma

Az élesztőt a 4 ek. vízzel fölfuttatjuk, közben összekeverjük a 3 dl vizet, olajat, sót, borsot, cukrot, rozmaringot. Hozzáadjuk a liszthez az élesztőt és a vizes fűszeres keveréket, rugalmas tésztává gyúrjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, a negyedéből egy tésztalapot nyújtunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk (én egy kis vajjal kentem meg a tepsit). A maradék tésztát is kinyújtjuk, összekeverjük a töltelék hozzávalóit, majd megkenjük vele, a hosszabb szélénél feltekerjük, szeleteljük. A szeleteket az előző tésztalapra ültetjük, majd letakarva még 15-20 percet kelesztjük. Megkenjük egy tojássárgája és 1 tk. víz keverékével, előmelegített sütőben 220 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Ha kész, a fentiekhez hasonlóan vízzel lepermetezzük.

A családnak többször nyomatékosan elmondani, hogy ez fokhagymás, sós süti! A mamám lelkesen kereste benne a fahéjat, hiába mondtam, hogy fokhagymás csiga, természetesen nem ízlett neki, Csipet sem lelkesedett érte, a férjem viszont simán megette a fél tepsivel és azóta is ilyenért nyafog. Ezt a receptet egy barátnőmtől kaptam, aki egy Stahl-könyvben találta, tálaláshoz tejfölt ajánlott, mi csak simán ettük.

Közvéleményt kutatok: készülök húsvéti receptekkel. Találtam sok bárányost, de mi nem szeretjük ezt a jószágot, én nem készítem el, fénykép nem lesz, de ha nincs kedvetek kutatni, szívesen megosztom.

Mesianyu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.03.25 13:40:58Chelly2

    gyj

    :(



    Hol tartasz benne? nap/leadott súly? Persze ha nem indiszkrét a kérdés.

    Én egyszer csináltam kb 40 napig és -10 kg lett. De szülés/szoptatás után újra neki szeretnék állni.

  • 2009.03.25 13:46:32Ribizlee

    Chelly, az igazán csokishoz reszelj le egy fél tábla étcsokit, és azt tedd bele felesben a kakaóval. nyamiiiiii

  • 2009.03.25 13:46:42gyj

    chelly, még csak a 10. napon, 64ről 63ra mentem le, de centikben jelentősebb a változás.én egyszer már csináltam, akkor 90 nap alatt 9 kg ment le, éppen az ideális súlyomat értem el. aztán újra idejutottam... de nem baj, mert nekem ez arra is jó módszer, hogy rendszeresen és változatosan egyek, mert különben képes lennék kefíren élni napokig, aztán hétvégén zabálni.

  • 2009.03.25 13:50:43Chelly2

    Ribizlee

    Már csorog a nyálam, de azt hiszem csak holnap állok neki. Ma valahogy nagyon görcsölgetek és inkább fekszek. Remélem holnap jobban leszek és akkor semmi nem lehet akadály. Terhesen mindig rákattanok a kakaós csigára. Utána meg jöhet a 90 napos...

  • 2009.03.25 13:51:46Ribizlee

    :-)



    aztán a sikeres 90 napos után jön az újabb terhesség? :-D

  • 2009.03.25 13:52:18HONEY

    Koszi Chelly2!

    Esetleg valaki meg tudja osztani velem a tuti lekvaros bukta osszegongyoles titkat, mert mindig szetnyilik. :(



    Ui: a kakaoscsiga mar meg is kelt :)

    En mindig nyujtok ala egy vekony tesztareteget, hogy a kakao ne folyjon ki. Es en is meglocsolom cukor tejszinnel, gyonyoru fenyes lesz tole.

  • 2009.03.25 14:10:39manka78

    gyj! Kitartást!.:)

  • 2009.03.25 14:29:47pomme-pomme

    HONEY: Tojással meg szoktad kenni a szélét? Én azt csinálom meg jól megnyomkodom ott, ahol találkozik.

  • 2009.03.25 14:39:56gyj

    Köszi Manka. ha már kelttésztás recepteknél tartunk, a tökipompos (másnéven langalló) is nagyon népszerű nálunk, akár töltött kenyérkét (ld. fent), akár csak úgy tepsiben, a tésztát egy kicsit elő kell sütni és amikor kezd ropogós lenni, megkenem fokhagymás tejföllel, rengeteg szalonnát szórók rá és karikára vágott, előzőleg lesózott hagymát, tetejére reszelt sajt, aztán pirosra sütöm.

  • 2009.03.25 15:07:02kriszi

    Gyerekek, kérdéseim vannak:



    1. Csigák tésztáját csinálhatom-e kenyérsütő géppel? Mint a pizzatésztát. Annnyira nincs türelmem órákig gyurmókolni, de még ha lenne is, a kölkök sajna nem élvezik :(



    2. Töltöttkenyér-recepteket keresek, hol találok? Úgy szeretnék kipróbálni ilyet is, ha már úgyis csak itthon sütött kenyeret eszünk.



    Mammina, én is kenyérsütőben gyúrom-kelesztem. Azelőtt kézzel, de akkor csak vékony tésztát tudtam előállítani. Arra gondoltam még, hogy nem teszel bele esetleg túl sok élesztőt, illetve túl sok folyadékot? A túl sok élesztőtől lehet mellékíze (én a múltkor a kuglóffal jártam így :( ), a túl sok folyadéktól meg minden szeret összeesni (pl. még a gépesített kenyeremnek is horpadt lesz a teteje, ha kicsit több benne a víz a kelleténél).

    Az én pizzatésztámban egyébként nincs víz, helyette tej és egy egész tojás. Liszt, só, élesztő.

  • 2009.03.25 15:14:01mesianyu

    kriszi én mindig kézzel gyúrok, nincs kenyérsütőgépem. Álltalában max 20 perc alatt kész vagyok egy tésztával.

  • 2009.03.25 15:33:41yukikoka

    Jó a poszt:) Én ritkán sütök sütit, de pizzát két hete csináltam, és jól sikerült. Én is sütőben (40-50 fok) futtattam az élesztőt, illetve kelesztettem a tésztát. A kenyérsütő gépünk által dagasztott pizzatészta használhatatlan trutyi lett:(



    Nem akarok nagyon reform maminak tűnni, de ha valakinek volna egészséges (teljes kiőrlésű lisztes, zabpelyhes, ilyesmi) sütireceptje, azt szívesen fogadnám.

  • 2009.03.25 16:05:23Szilvamama

    Okoska, neked több anyósod is van? Sajnáljuk, vagy irigyeljünk? Nekem csak egy van, de az is éppen egy egésszekl több, mint ami egészséges ....



    gyj: kitartás ... én eddig még nem tudtam rávenni magam, pedig pont 90 nap választ el az ideális testsúlytól ...



    Honey: én úgy szoktam, hogy feltekerés előtt mindkér szélét ráhajtom a töltelékre, és az a fele kerül alulra, ahol a tészta véget ér. Nem szokott kifolyni.

  • 2009.03.25 16:08:36Szilvamama

    Okoska, neked több anyósod is van? Sajnáljuk, vagy irigyeljünk? Nekem csak egy van, de az is éppen egy egésszekl több, mint ami egészséges ....



    gyj: kitartás ... én eddig még nem tudtam rávenni magam, pedig pont 90 nap választ el az ideális testsúlytól ...



    Honey: én úgy szoktam, hogy feltekerés előtt mindkér szélét ráhajtom a töltelékre, és az a fele kerül alulra, ahol a tészta véget ér. Nem szokott kifolyni.

  • 2009.03.25 16:09:15Szilvamama

    Bocs, nem direkt küldtem el kétszer ....

  • 2009.03.25 16:18:22vacsa1

    Fogyózok és végigolvastam... Önkínzás magasfokon:)

    Kakaóscsiga a legeslegkedvencem. Ahogy a mamám sütötte, bár az enyém sem rossz. Tegnap kipróbáltuk a kenyérsütőt, megsütöttük az első kenyerünket, isteni lett. Már gondolkozom rajta hogy egy jó kis kakaóscsigának valót is bedagaszthatna-keleszthetne nekem ez a drága szerkezet, de csak majd ha lefogytam.

  • 2009.03.25 16:45:47gyj

    Kriszi,

    1. kenyérsütőgépben is dagaszthatsz, van erre egy külön program. bár én azóta dagasztok kanállal, mióta rájöttem egy nagyon egyszerű módszerre. a nyaralónkban voltunk és persze otthonfelejtettem a dagasztókaros gépet. Stahl-recept szerint megcsináltam a vizes-olajos-élesztős szmötyit (recept. ld.13.30.) és kanalanként elkezdtem hozzáadagolni a lisztet. a legvégéig kanállal keverem (25 másodperc), aztán átgyúrom úgy a tálban kicsit kézzel (újabb 25 mp), aztán átteszem egy kiolajozott tálba és mehet egyedül dolgozni.



    2.töltöttkenyér receptek szintén 13.30



    Szilvamama, köszönöm, igyexem...

  • 2009.03.25 17:41:47QWERT

    Sütemény meg gyerekek...

    egyből ez jutott eszembe:

    www.liliom.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=471924

  • 2009.03.25 18:04:37raszta macska

    gyj, köszi, ezt kipróbálom! :)

  • 2009.03.25 18:10:53nouvelle

    mindig jó kis receptek vannak. de miért ezek a szörnyű fotók?

    a stahlnak van az édességes könyvében dán fahéjas tekercs, itt az az egyik kedvenc.

    meg legújabban mindenféle édesség innen, legutóbb egy répatorta: www.edesem.blogspot.com

  • 2009.03.25 18:19:11bohar

    a fotók, ha esetleg valaki törekszik jobbra: itt: nosalty.hu/etelfotozas található egy szerintem mindenki által könnyen használható jó leírás

  • 2009.03.25 18:28:12manka78

    Mi a baj a fotókkal? Ezt nem fotóművész készítette, hanem egy háziasszony. Kicsit fel kell pörgetni a posztot?

  • 2009.03.25 18:34:32bohar

    manka: részemről semmi gond a fotókkal, én örülnék ha sütni tudnék ilyet nem hogy fotózni, csak ha az előttem szóló felvetette, én meg ismertem ezt a jó oldalt, mert kicsit érdekel...és jó tippeket találtam rajta, hátha mást is

  • 2009.03.25 18:38:03manka78

    Bohar! Tudom, hogy nem te kifogásoltad. Szerintem mindegyik guszta. Mint írtam, a túrós batyura beindultam.:)

  • 2009.03.25 18:39:45manka78

    Na megnéztem a nouvelle által belinkelt fotókat. semmivel sem különbek. Szerintem.:)

  • 2009.03.25 18:53:45cidre

    Lehet, hogy én vagyok itt a kisigényű nyű, de a fotók alapján nekem korog a gyomrom. Azt a kis túróstáskás tálat nem lehetne nekem idehozni kipróbálásra? Utána írnék róla kritikát, elmerengve az üres tál fölött...

  • 2009.03.25 19:01:38bohar

    húha a túrós batyukra már hárman vagyunk??? (hogy vagy cidre a kézcsók után :D ?)

  • 2009.03.25 19:06:04bohar

    a kislányom a kakaóscsigára indult be :)

  • 2009.03.25 19:49:56pirosalma

    Én is szoktam kakaósat és túrósat sütni, nagyon frankó! :)



    Ez a foghagymás új dolog, de nagyon kiváncsi lennék rá, mert perpill 15 hetesen nem tudom megenni az édeset. :(



    De most meg elromlott a sütőnk fűtőszála, semmit se tudok sütni. Hüphüp

  • 2009.03.25 20:29:00_kleo_



    Érdemes egy kicsit komolyabb tölteléket kipróbálni, nagyon sokat dob rajta. Én így készítem a kakaós csigát:



    Tésztához:

    50 dkg liszt

    2.5 dl tej

    1 száritott élesztő

    5 dkg cukor

    csipet só

    1 tojás

    1 teavaj (10 dkg)



    Töltelékhez:

    1 teavaj olvasztva (vagy 1 dl olaj)

    3 ek cukor

    3 ek kakaópor

    2 cs vaniliás cukor

    3 ek nutella



    Elkészítés: Pohárba teszem az élesztőt, 3-4 evőkanál langyos tejjel es pici cukorral elkeverem, állni hagyom. Közben egy nagy tálban összekeverem a langyos lisztet, cukrot, sóval, bele a tojást, majd a 10 dkg puha vajat, a langyos tejet es az élesztőt.

    Kézi mixerrel 7-8 perc alatt előbb lassú, majd erősebb fokozaton dagasztom (kenyérsütőgéppel gyerekjáték), majd meleg helyen kelni hagyom (45 perc).



    Közben elkészitem a csokitölteléket: összekeverem a hozzávalókat, sűrű de folyékony massza lesz belőle.



    A tésztát lisztezett deszkára teszem, kézzel jó nagy téglalap alakra húzkodom, rákenem a kakaós masszát es feltekerem, majd 2 cm-es szeletekre vágom. Fél órát kelni hagyom a tepsiben meleg helyen.



    200 fokon 20-25 percig sül. 12 db lesz belőle.

  • 2009.03.25 20:36:33raszta macska

    Én a pilótakeksz reklámra indultam most be. :)))))

  • 2009.03.25 21:48:42Anura

    off



    Mesianyu, jól emlékszem, hogy te írtál posztot a cicifan kisfiadról, aki többnaponként kakil csak, és bogyósat?

    Mert az én fiam is 3-4-5 naponta örvendeztetett, és két hete érdekes változás van. Minden nap, legalább egyszer tojik. Ami új az étkezésében, hogy a reggeli, vagy esti gyümölcséhez a Kölln Schmelzflocken Dinkel-Hafer-t adom pépnek, ez egy bio zab+tönkölypehely, teljesen feloldódik.

    A kamillatea nálunk is csak néha működött, de ez úgy tűnik befutó.



    On

  • 2009.03.26 08:59:54bauer-jack

    Uramatyám!

    Mennyi antipicsa van itt!

    "cicifan kisfiad" bogyósat kakil? neeee!

    Csutkababa- nomen est omen Hehehee!



    Baszatlanok

  • 2009.03.26 09:14:45Heatherette

    eh, Kiefer, ez nem volt szép tőled!

    de attól még imádlak :)

  • 2009.03.26 09:57:13mammina

    wow, szorgosan kimasoltam a recepteket kesobbi felhasznalasra. viszont ami feltunt, hogy remek jo otleteket kaptam hogy hogyan dagasszam, miben kelesszem. es ha valaki tok puritan konyhat vezet? nincs kenyersutogepem sem, es mixerem sem, es kelesztotalam sem. valahogy egy mindent aprito sima gepnel tobbre sosem volt eddig szuksegem, abban keszultek a pocokoknak nyolc eve a babakajak is. kenyer is megsult a sutoben siman, es ki is tudtam dagasztani a tesztajat. :-( ez a nyomorult pizza nem megy csak :-)



    bauer-jack orulok hogy jottel feldobni unalmas kis eleted. jelentem en nem tartozom az utolso sorban irt kategoriadba!!!!! kikerem magamnak :-D

  • 2009.03.26 10:26:18Ribizlee

    mammina, én mindent kézzel csinálok, nem használok kelesztőtálat, sőt a kapott kenyérsütőgép sem volt még bekapcsolva, a sütőben sütöm a kenyeret.

    imádom csinálni, kikapcsol.



    viszont ha kenyeret tudsz sütni, akkor a pizza is menni fog! :-)

  • 2009.03.26 10:44:56Norbika1980

    Nagyon cool!!! www.faltetovalas.hu

  • 2009.03.26 10:59:54Szilvamama

    Okoska, én is anyósoztam őket, sokkal egyszerűbb volt.... Na, igaziból meg kaptam olyan, de olyan anyóst! Brrrrrrrr....

  • 2009.03.26 11:23:30mammina

    ribizlee

    felverteztem magam, es ma nekiugrok, lesz ami lesz :-) meggyoztetek, ujra probalom. tok jo.



    az anyosom ezert szuper, hihetetlen miket tud sutni!!! arany keze van. ha nala vagyunk egy hetnel tovabb rohamos hizasnak indul a csalad :-)

  • 2009.03.26 12:05:57Ribizlee

    kenyérlángos, nyammm!!

    Orfűn, a Kemencés-udvarban frissen sütik a kemencében a pompost, a medvehagyma szezonban a tejfölös-medvehagymás valami isteni. még pár hét :-)

  • 2009.03.26 12:15:03zskoncz

    hű én sós csigát szoktam hagymával csinálni. a tésztába vagy nyersen vagy piritva beledagasztom. mint ha lángos lenne.

    de ugy is fini ha feltekerés elött csak ráteriti az ember lánya a tésztára és feltekri. néha szórók rá sajtot is.

    anyám verziója hogy nyers lilahagymát, párolt fokhagymát, sajtot, sonkát ha nincs kisütött szalonnát és egyéb szezon zöldségeket (paprika, paradicson, ujhagyma, zöldfűszerek, csili....) is szór rá és igy tekeri fel. a titok hogy nem szabad túlzásba vinni a tölteléket, és akor fel lehet tekerni.

  • 2009.03.26 12:59:10kriszi

    Na a kenyérlángost kellene még kipróbálom, ezt a pompost imádjuk, amikor fesztiválokkor standról árulják... bár a pizza, amit legtöbbször szoktam csinálni, jóformán ugyanaz... na, ma akkor sütök is egyet estére, meghoztátok a kedvemet... csak lilahagymát kell keríteni hozzá, az épp kifogyott.

  • 2009.03.26 17:25:1278as évjárat

    Most kaptem emilben egy halom süti receptet! Képekkel!

    Annyira guszta! Valamelyiket meg kell csinálnom! Nyami!

  • 2009.03.26 20:33:15amarilo

    Kipróbáltam a fenti (posztbeli) kakaóscsiga receptet, és tényleg nagyon jó!



    Én nem raktam egymás mellé őket a tepsibe, hogy legyen hely kelniük, de még így is összeértek-sültek.



    És elég volt neki negyed óra sütés, légkeverésesen 170 fokon.

  • 2009.03.27 12:00:06www.faltetovalas.hu

    Fincsi lehet

  • 2009.03.27 15:05:56Nyunyi

    Nálunk Húsvétra kenyértésztában sült sonkát szoktam készíteni:

    Egy adag kenyértésztát (500g lisztből) kicsit kinyújtok, megkenem vajjal, préselt fokhagymával, megszórom vmi fűszerrel(nálunk az oregano a favorit), a közepébe teszem az előfőzőtt sonkát, bebugyolálom a tésztával és megsütöm. 1-2 óra pihentetés után már gyönyörűen lehet szelni, hihűlni sosem volt még ideje, ha együtt a család.

    A fokhagymás csiga pedig már a sütőben! hmmmm....

  • 2009.03.27 19:19:07QWERT

    Igen, Bárándon nagyon finom a Koroknai-féle kenyérlángos :)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta